Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

”Hemester är förvånansvärt kul”

Monika Ekström | 04 jun , 2020
Annika Myhre är ursprungligen från Karlskrona. Hon driver bloggen Resfredag och får i sommar fokusera på semester hemma eller i närområdet, så kallad ”hemester”. – Det är bara att gilla läget, och göra det bästa av situationen. Jag tar inte saker för givet på samma sätt som tidigare, och njuter verkligen av att få komma ut i naturen och hitta nya pärlor på hemmaplan, berättar Annika för Inblick.
Hemester_ar_forvanansvart_kul
Annika förklarar att hemester kommer från engelskans ord "staycation", och är en sammansättning av orden hemma och semester. Uttrycket används för semester som tillbringas direkt i hemmet, eller i närheten av hemmet.
– Jag, som bor några mil utanför Stockholm, använder "hemester" för semesteraktiviteter i hemmet, men även när jag och familjen åker in till Stockholm.
– Åker vi längre än så passar väl egentligen begreppet "svemester" bättre, alltså semester i Sverige. 
Annika ser många fördelar med hemester, men också nackdelar.
– Det är prisvärt, mindre stressigt och förvånansvärt kul! Nackdelar är att semesterkänslan inte riktigt infinner sig när du samtidigt har möjlighet att slänga in en tvätt, måla staketet eller rensa garderober.

Varierat landskap

För tre år sedan lanserade Annika ”Svenska pärlor” som en bloggserie på Resfredag och konstaterar att ju mer hon reser i Sverige, desto mer vill hon se. 
– Vi har ett otroligt varierat landskap med allt från mäktiga fjäll till vidsträckta sandstränder, och allt där emellan. Det finns en enorm bredd, med mycket att se och lära sig om vår egen historia.
– Som bonus sparar du på miljön och det går också att komma ner i pris, men givetvis beroende på hur du bor, äter och vilka aktiviteter du väljer att göra.
Annika tycker det känns jättekonstigt att inte kunna resa. 
– Jag, som är så van vid att kunna röra mig fritt i världen, kan inte ens åka till Karlskrona och hälsa på min stora familj.
– Samtidigt är det bara att gilla läget, och göra det bästa av situationen. Jag tar inte saker för givet på samma sätt som tidigare, och njuter verkligen att få komma ut i naturen och hitta nya pärlor på hemmaplan. Det finns många fina dagsutflykter i närområdet som jag tidigare har prioriterat bort till förmån för resor längre bort.

Tips i Stockholm

Annika och familjen bor i Stockholms södra skärgård och har nära till naturen. 
– Några av våra återkommande utflyktsmål är Torö, Dalarö, Gålö, där det finns bra vandringsmöjligheter, och Landsort/Öja.
– Jag kan också rekommendera Tyresta Nationalpark, en helt fantastisk trollskog på smidigt avstånd från Stockholm city.
Inne i city rekommenderar hon en långpromenad runt Brunnsviken.
– Börja i Hagaparken och fortsätt hela varvet runt. Det är cirka 1,4 mil. En annan klassiker är Djurgården runt, det är så häftigt med "landet-känsla" mitt i Stockholm.
Annika är utbildad jurist, och har parallellt med studier och jobb alltid gillat att resa. 
– Jag arbetade som reseskribent på heltid under tre år, men har nyligen landat ett annat drömjobb mot bakgrund av min juristutbildning.
Hon startade resebloggen 2011 i samband med att familjen flyttade till Thailand. 
– Bloggen handlade då mest om vardagslivet, men kom senare att ha tema om resor varje fredag, därav namnet "Resfredag", som numera avser en renodlad reseblogg.

Du hittar Annikas tips om resor inom Sverige på: https://resfredag.se/svenska-parlor/

​MONIKA EKSTRÖM
 
eBlick
palme
okt 29, 2020
Olof Palme, Anders Thunborg, Lennart Ljung, Per Rudberg och Bo Theutenberg förvaltade Sveriges hemliga livlina till Nato. Palmemordet skedde under en period då Bo Theutenberg manövrerades bort från UD, Anders Thunborg slutade som försvarsminister, marinchefen Per Rudberg pensionerades och Lennart Ljung byttes ut som överbefälhavare.
eBlick
okt 16, 2020
I slutet av september anordnade Israels Vänner en debatt mellan politiker om antisemitism i Malmö. Alla politikerna hade stött på problemet och var överens om att det främst finns bland grupper inflyttade från Mellanöstern. Samtidigt betonades att det finns antisemitism i alla extrema grupper och även en vardagsantisemitism i samhället.
eBlick
okt 16, 2020
Fler och fler arabländer överger den heliga kon Palestina. Inom loppet av en månad slöt två arabiska gulfstater, Förenade Arabemiraten och Bahrain, normaliseringsavtal med Israel. För Israel är det livsviktigt att accepteras av sina grannar. Men det palestinska ledarskapet fördömer avtalet och känner sig övergivna.
eBlick
okt 09, 2020
I slutet av september arrangerade Israels vänner en konferens mot antisemitism i Malmö. Fredrik Sieradzki från judiska församlingen var inbjuden för att berätta hur han ser på problemet och vad som görs för att vända trenden.
eBlick
okt 01, 2020
Tillsammans med övriga anställda och frilansare på redaktionen ser Inblicks redaktionsledning till att ta fram Inblicks innehåll varje vecka. Här är en presentation av redaktionsledningens medarbetare.
eBlick
sep 24, 2020
Fredsavtalet mellan Israel och de två arabstaterna Förenade Arabemiraten och Bahrein undertecknades i förra veckan i Vita huset i Washington, DC. Strax innan meddelade Bahrein att de som den fjärde arabiska staten erkände Israel, några veckor efter att Förenade Arabemiraten fattat samma beslut.
eBlick
sep 14, 2020
Han säger i polisförhören att han kände ett tvång att döda två människor för att få inre frid. Daniel Nyqvist har varken före eller efter det brutala dubbelmordet i Linköping 2004 varit i klammeri med rättvisan. I 16 år levde han under radarn. I nästa vecka ställs han inför rätta åtalad för ett dubbelmord han erkänt sig skyldig till.
eBlick
sep 14, 2020
Förra måndagen presenterade Olle Eriksson projektet Ung inlåst under ett digitalt seminarium från Skyddsvärnets lokaler i Stockholm. – Vår fulla övertygelse är att om vi ska lyckas nå dem som fått en tråkig och tuff start i livet behöver de få en tilltro till vuxenvärlden, berättade Olle Eriksson.
eBlick
sep 11, 2020
Rinkeby Folkets hus var oroliga för att barnen glömdes bort under coronakrisen. Därför startade man tillsammans med Rädda Barnen initiativet Pysselakuten i maj i år. Drygt en månad senare greps och anhölls Rinkeby Folkets hus ordförande av polis, misstänkt för våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.
eBlick
sep 03, 2020
Cajsa Tengblad kom nyligen ut med boken "Kroppsnöjd och själsstark." På ett personligt sätt beskriver hon sin väg till att bli nöjd med sin kropp och ger tips på vad själen behöver för att må bra. – Att bli vän med sig själv och stärka den psykiska motståndskraften är livsviktigt, säger hon.
eBlick
sep 03, 2020
Professionella artister och musiker har drabbats hårt av restriktionerna som följt av pandemin med förlorade speltillfällen och intäkter. Nu visar en ny enkätundersökning att var tredje musiker är på väg att lämna yrket. – Den verkliga siffran är mycket högre, säger musikern Simon Ådahl till Inblick.