Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

”Hemester är förvånansvärt kul”

Monika Ekström | 04 jun , 2020
Annika Myhre är ursprungligen från Karlskrona. Hon driver bloggen Resfredag och får i sommar fokusera på semester hemma eller i närområdet, så kallad ”hemester”. – Det är bara att gilla läget, och göra det bästa av situationen. Jag tar inte saker för givet på samma sätt som tidigare, och njuter verkligen av att få komma ut i naturen och hitta nya pärlor på hemmaplan, berättar Annika för Inblick.
Hemester_ar_forvanansvart_kul
Annika förklarar att hemester kommer från engelskans ord "staycation", och är en sammansättning av orden hemma och semester. Uttrycket används för semester som tillbringas direkt i hemmet, eller i närheten av hemmet.
– Jag, som bor några mil utanför Stockholm, använder "hemester" för semesteraktiviteter i hemmet, men även när jag och familjen åker in till Stockholm.
– Åker vi längre än så passar väl egentligen begreppet "svemester" bättre, alltså semester i Sverige. 
Annika ser många fördelar med hemester, men också nackdelar.
– Det är prisvärt, mindre stressigt och förvånansvärt kul! Nackdelar är att semesterkänslan inte riktigt infinner sig när du samtidigt har möjlighet att slänga in en tvätt, måla staketet eller rensa garderober.

Varierat landskap

För tre år sedan lanserade Annika ”Svenska pärlor” som en bloggserie på Resfredag och konstaterar att ju mer hon reser i Sverige, desto mer vill hon se. 
– Vi har ett otroligt varierat landskap med allt från mäktiga fjäll till vidsträckta sandstränder, och allt där emellan. Det finns en enorm bredd, med mycket att se och lära sig om vår egen historia.
– Som bonus sparar du på miljön och det går också att komma ner i pris, men givetvis beroende på hur du bor, äter och vilka aktiviteter du väljer att göra.
Annika tycker det känns jättekonstigt att inte kunna resa. 
– Jag, som är så van vid att kunna röra mig fritt i världen, kan inte ens åka till Karlskrona och hälsa på min stora familj.
– Samtidigt är det bara att gilla läget, och göra det bästa av situationen. Jag tar inte saker för givet på samma sätt som tidigare, och njuter verkligen att få komma ut i naturen och hitta nya pärlor på hemmaplan. Det finns många fina dagsutflykter i närområdet som jag tidigare har prioriterat bort till förmån för resor längre bort.

Tips i Stockholm

Annika och familjen bor i Stockholms södra skärgård och har nära till naturen. 
– Några av våra återkommande utflyktsmål är Torö, Dalarö, Gålö, där det finns bra vandringsmöjligheter, och Landsort/Öja.
– Jag kan också rekommendera Tyresta Nationalpark, en helt fantastisk trollskog på smidigt avstånd från Stockholm city.
Inne i city rekommenderar hon en långpromenad runt Brunnsviken.
– Börja i Hagaparken och fortsätt hela varvet runt. Det är cirka 1,4 mil. En annan klassiker är Djurgården runt, det är så häftigt med "landet-känsla" mitt i Stockholm.
Annika är utbildad jurist, och har parallellt med studier och jobb alltid gillat att resa. 
– Jag arbetade som reseskribent på heltid under tre år, men har nyligen landat ett annat drömjobb mot bakgrund av min juristutbildning.
Hon startade resebloggen 2011 i samband med att familjen flyttade till Thailand. 
– Bloggen handlade då mest om vardagslivet, men kom senare att ha tema om resor varje fredag, därav namnet "Resfredag", som numera avser en renodlad reseblogg.

Du hittar Annikas tips om resor inom Sverige på: https://resfredag.se/svenska-parlor/

​MONIKA EKSTRÖM
 
eBlick
utbult_webb
jul 06, 2020
För någon vecka sedan släppte Roland Utbult sin nya skiva "Längs vägen”. – Det som står utanför min kontroll är att dessa sånger blev klara innan jag blev sjuk i corona. Men när de sedan ges ut så fungerar de rätt in i vårt sammanhang, berättar Roland Utbult som är i Älmhult för att medverka i Kanal 10:s sommarprogram.
eBlick
jul 07, 2020
– Insiderbrott är en form av ekonomisk brottslighet, där någon använder för allmänheten okänd information för egen ekonomisk vinning, ofta genom aktiehandel, säger en känd jurist som vill vara anonym till Inblick.
eBlick
jul 06, 2020
En sexmejlande polisutredare. En sexköpande åklagare. En sextrakasserande förtalsbloggerska. Och kriminella personer som kan knytas till Sveriges sexindustri. Det nätverk som försvarat en våldtäktsanmäld polis och hotat ”Karin” – kvinnan som blev våldtagen – har samspelat med hennes anhöriga, vilket gjort ”Karin” rättslös och arvslös. Hoten började när ”Karin” berättade i TV4 om poliser som besökt bordeller i Talinn, samt om våldtäkten och de efterföljande hoten.
eBlick
jun 18, 2020
PISA 2018 visar att Sveriges skolresultat förbättrats och välkomnades i höstas av regeringen. Nu ställs dock frågor om de förbättrade resultaten berodde på fusk. – Det är bra att vi får till stånd en kommission som kvalitetsgranskar PISA 2018 undersökningens resultat, säger den liberale politikern och läraren Niklas Lehresjön till Inblick.
eBlick
jun 18, 2020
I måndags släpptes volym fem av Bo Theutenbergs ”Dagbok från UD”. Boken beskriver hur UD:s ledning omgående kopplade ett grepp om Palmeutredningen. – De här trupperna hade aldrig stormat in om det hade varit en ensam gärningsman. Varför detta engagemang från Utrikesdepartementet där UD tog ledningen över polisutredningen? frågar författaren sig.
eBlick
jun 05, 2020
Sovjetunionen och KGB låg bakom mordet på Olof Palme i medverkan med Iran och Sovjet-trogna kurder. Det menar Bo Theutenberg, som nästa vecka släpper den femte och sista volymen av "Dagbok från UD". 34 år efter Palmemordet tar han bladet från munnen. - Det är ett för landet uppslitande slut, säger han.
eBlick
jun 04, 2020
Jonas Olsson har drivit Sjöstugans camping och hotell i Älmhult i 19 år. Redan sedan starten har de hyrt ut kanoter. Det är en viktig del av verksamheten. – Att paddla kanot är en jättehärlig aktivitet. Och under den tid som vi lever i nu blir det något helt annorlunda. Gillar man uteaktiviteter så är det en kanonbra aktivitet.
eBlick
jun 04, 2020
Annika Myhre är ursprungligen från Karlskrona. Hon driver bloggen Resfredag och får i sommar fokusera på semester hemma eller i närområdet, så kallad ”hemester”. – Det är bara att gilla läget, och göra det bästa av situationen. Jag tar inte saker för givet på samma sätt som tidigare, och njuter verkligen av att få komma ut i naturen och hitta nya pärlor på hemmaplan, berättar Annika för Inblick.
eBlick
jun 04, 2020
Det finns enligt Börje Claésson massor av intressant att uppleva i Småland med omnejd. Till Inblick delar han med sig av sina bästa “hemester” tips. – I min ungdom cyklade jag och min bror på tältsemester till Kållandsö, det slutade med att han mötte sin blivande fru, säger Börje med ett leende på läpparna.
eBlick
jun 02, 2020
Skyddar poliser och åklagare varandra när de begår brott för att på så sätt få straffrabatter och slippa åtal? Polis och åklagare som har nonchalerat våldtäkts- och förtalsanmälningar mot en polis, har själva begått sexualbrott och har – i motsats till Paulo Roberto – fått behålla jobbet, med lindriga rättsliga påföljder.
eBlick
maj 22, 2020
I den nyutkomna boken «För ditt eget bästa» berättar Pia Johansson hur hon träffade en man och om hur lycklig relationen var i början med middagar och blommor. Efter fem år var den tidigare så energiska Pia ett nervvrak med en kropp som började säga ifrån. – På slutet är man ingenting. Då behöver de ta ett nytt offer att kasta på den känslomässiga sopstationen och gärna trampa en gång till så att man är riktigt död, berättar Pia för Inblick.