Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Niklas Lehresjön (L) välkomnar PISA-granskning

Robin Olsson | 18 jun , 2020
PISA 2018 visar att Sveriges skolresultat förbättrats och välkomnades i höstas av regeringen. Nu ställs dock frågor om de förbättrade resultaten berodde på fusk. – Det är bra att vi får till stånd en kommission som kvalitetsgranskar PISA 2018 undersökningens resultat, säger den liberale politikern och läraren Niklas Lehresjön till Inblick.
Lehresjön

– PISA 2018:s resultat kommer att användas av oss politiker som beslutsunderlag, där vi jämför olika länders kunskapsnivå. Därför är det viktigt att vi i Sverige vet vad vårt resultatet är värt, poängterar han.
I sitt dagliga värv undervisar Lehresjön elever i samhällskunskap och som regionpolitiker sitter han som ledamot i Kultur- och bildningsnämnden. Han vill inte föregå Pisa-kommissionen och dess kommande slutsatser.
– Jag vill inte gå så långt som att i dagsläget kalla detta för fusk, men jag vill gärna få klarhet i frågan och välkomnar denna granskning.
Förkortningen PISA står på engelska för Programme for International Student Assessment och översatt till svenska blir det program för bedömning av internationella studenter.

Liberal hjärtefråga

Skola och utbildning är och har alltid varit Liberalernas hjärtefråga, enligt Lehresjön som anser att bildning är den säkraste vägen att lyfta människor.
– Kunskap och bildning möjliggör en klassresa oavsett vem du är eller vilken bakgrund du har. Jag är själv en stark förespråkare av det fria skolvalet som möjliggör för elever och föräldrar att göra ett aktivt val som kan påverka ditt liv.
Lehresjön poängterar att det finns mycket som kan göras för att höja kvaliteten i den svenska skolan.
– När vi liberaler initierade lärarlegitimationen under Alliansregeringen, samt införandet av dagens system med förstelärare så var vi noga med att lärarna ska ha rätt behörighet på rätt nivå för att sätta betyg.
Lehresjön ger ett praktiskt exempel där en lärare med doktorsgrad i biologi undervisar en högstadieklass i biologi, men han saknar lärarbehörighet och följaktligen inte får sätta betyg. Då uppstår det absurda, enligt honom, att en lågstadielärare som har legitimation får sätta dessa betyg utan kunskap i själva ämnet.
– Översätt denna logik till sjukvården. Vi har brist på kirurger så vi låter en behörig sjuksköterska utföra hans arbete, så vill vi inte ha det och det är därför viktigt att lärare har rätt behörighet och rätt kompetens på rätt plats.
Lehresjön poängterar även att PISA-undersökningen endast mäter kunskaper inom tre områden; läsförståelse, matematik och naturkunskap.

Sanningen ska fram”

Liberalernas gruppledare i riksdagen; Johan Pehrsson gick hårt åt statsminister Stefan Löfven (S) under förra onsdagens partiledardebatt, där han ersatte Nyamko Sabuni.
Han framhöll att kvaliteten i skolan är helt avgörande och han frågade vad statsministern tänker göra för att vi ska få korrekta PISA-mätningar och en korrekt utvärdering av den svenska skolan. “Sanningen ska fram”, blev svaret det korta men kärnfulla svaret från Stefan Löfven.
PISA-undersökningarna går till så att ett urval lottas fram bland landets 15-åringar. Enligt OECD:s regler får länderna sedan i vissa fall exkludera elever. Det gäller elever med kognitiva och fysiska funktionsnedsättningar samt nyanlända som har fått svenskundervisning i mindre än ett år.

Expressen avslöjade fusket

När resultatet av den senaste PISA-undersökningen presenterades i början av december i fjol var enligt regeringen den negativa trenden bruten. Skolverkets ledning med utbildningsminister Anna Ekström (S) i spetsen lovordade utvecklingen inom svensk skola.
Efter Expressens avslöjande om fusk den andre juni; där en stor mängd utrikesfödda elever felaktigt undantagits från att delta i PISA 2018, i strid med OECD:s regelverk, begärde Anna Ekström nu en ny granskning av resultaten.
– Jag har aldrig tidigare bett OECD att göra en sån här granskning, men de har redan bekräftat för mig att de kommer göra en granskning av Sveriges PISA-resultat, säger hon till Expressen.
Enligt Expressens beräkningar, framtagna av Magnus Henrekson, professor i nationalekonomi så skulle hela den rapporterade uppgången för svenska elever sannolikt bytts mot en nedgång om reglerna följts.
Sverige exkluderade i PISA 2018 fler elever än något annat deltagande land. I PISA 2015 exkluderade Sverige 5,7 procent av eleverna från undersökningen. Tre år senare var det hela 11,1 procent. Det är mer än en fördubbling. Var nionde elev som hade lottats fram fick alltså inte göra provet. Sverige valde dessutom att inte redovisa sina exkluderingsgrunder något som aldrig gjorts tidigare.
– Det finns läge att återkomma till denna fråga när utredningen är klar, konkluderar Niklas Lehresjön.

ROBIN OLSSON

 

 
eBlick
utbult_webb
jul 06, 2020
För någon vecka sedan släppte Roland Utbult sin nya skiva "Längs vägen”. – Det som står utanför min kontroll är att dessa sånger blev klara innan jag blev sjuk i corona. Men när de sedan ges ut så fungerar de rätt in i vårt sammanhang, berättar Roland Utbult som är i Älmhult för att medverka i Kanal 10:s sommarprogram.
eBlick
jul 07, 2020
– Insiderbrott är en form av ekonomisk brottslighet, där någon använder för allmänheten okänd information för egen ekonomisk vinning, ofta genom aktiehandel, säger en känd jurist som vill vara anonym till Inblick.
eBlick
jul 06, 2020
En sexmejlande polisutredare. En sexköpande åklagare. En sextrakasserande förtalsbloggerska. Och kriminella personer som kan knytas till Sveriges sexindustri. Det nätverk som försvarat en våldtäktsanmäld polis och hotat ”Karin” – kvinnan som blev våldtagen – har samspelat med hennes anhöriga, vilket gjort ”Karin” rättslös och arvslös. Hoten började när ”Karin” berättade i TV4 om poliser som besökt bordeller i Talinn, samt om våldtäkten och de efterföljande hoten.
eBlick
jun 18, 2020
PISA 2018 visar att Sveriges skolresultat förbättrats och välkomnades i höstas av regeringen. Nu ställs dock frågor om de förbättrade resultaten berodde på fusk. – Det är bra att vi får till stånd en kommission som kvalitetsgranskar PISA 2018 undersökningens resultat, säger den liberale politikern och läraren Niklas Lehresjön till Inblick.
eBlick
jun 18, 2020
I måndags släpptes volym fem av Bo Theutenbergs ”Dagbok från UD”. Boken beskriver hur UD:s ledning omgående kopplade ett grepp om Palmeutredningen. – De här trupperna hade aldrig stormat in om det hade varit en ensam gärningsman. Varför detta engagemang från Utrikesdepartementet där UD tog ledningen över polisutredningen? frågar författaren sig.
eBlick
jun 05, 2020
Sovjetunionen och KGB låg bakom mordet på Olof Palme i medverkan med Iran och Sovjet-trogna kurder. Det menar Bo Theutenberg, som nästa vecka släpper den femte och sista volymen av "Dagbok från UD". 34 år efter Palmemordet tar han bladet från munnen. - Det är ett för landet uppslitande slut, säger han.
eBlick
jun 04, 2020
Jonas Olsson har drivit Sjöstugans camping och hotell i Älmhult i 19 år. Redan sedan starten har de hyrt ut kanoter. Det är en viktig del av verksamheten. – Att paddla kanot är en jättehärlig aktivitet. Och under den tid som vi lever i nu blir det något helt annorlunda. Gillar man uteaktiviteter så är det en kanonbra aktivitet.
eBlick
jun 04, 2020
Annika Myhre är ursprungligen från Karlskrona. Hon driver bloggen Resfredag och får i sommar fokusera på semester hemma eller i närområdet, så kallad ”hemester”. – Det är bara att gilla läget, och göra det bästa av situationen. Jag tar inte saker för givet på samma sätt som tidigare, och njuter verkligen av att få komma ut i naturen och hitta nya pärlor på hemmaplan, berättar Annika för Inblick.
eBlick
jun 04, 2020
Det finns enligt Börje Claésson massor av intressant att uppleva i Småland med omnejd. Till Inblick delar han med sig av sina bästa “hemester” tips. – I min ungdom cyklade jag och min bror på tältsemester till Kållandsö, det slutade med att han mötte sin blivande fru, säger Börje med ett leende på läpparna.
eBlick
jun 02, 2020
Skyddar poliser och åklagare varandra när de begår brott för att på så sätt få straffrabatter och slippa åtal? Polis och åklagare som har nonchalerat våldtäkts- och förtalsanmälningar mot en polis, har själva begått sexualbrott och har – i motsats till Paulo Roberto – fått behålla jobbet, med lindriga rättsliga påföljder.
eBlick
maj 22, 2020
I den nyutkomna boken «För ditt eget bästa» berättar Pia Johansson hur hon träffade en man och om hur lycklig relationen var i början med middagar och blommor. Efter fem år var den tidigare så energiska Pia ett nervvrak med en kropp som började säga ifrån. – På slutet är man ingenting. Då behöver de ta ett nytt offer att kasta på den känslomässiga sopstationen och gärna trampa en gång till så att man är riktigt död, berättar Pia för Inblick.