Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Niklas Lehresjön (L) välkomnar PISA-granskning

Robin Olsson | 18 jun , 2020
PISA 2018 visar att Sveriges skolresultat förbättrats och välkomnades i höstas av regeringen. Nu ställs dock frågor om de förbättrade resultaten berodde på fusk. – Det är bra att vi får till stånd en kommission som kvalitetsgranskar PISA 2018 undersökningens resultat, säger den liberale politikern och läraren Niklas Lehresjön till Inblick.
Lehresjön

– PISA 2018:s resultat kommer att användas av oss politiker som beslutsunderlag, där vi jämför olika länders kunskapsnivå. Därför är det viktigt att vi i Sverige vet vad vårt resultatet är värt, poängterar han.
I sitt dagliga värv undervisar Lehresjön elever i samhällskunskap och som regionpolitiker sitter han som ledamot i Kultur- och bildningsnämnden. Han vill inte föregå Pisa-kommissionen och dess kommande slutsatser.
– Jag vill inte gå så långt som att i dagsläget kalla detta för fusk, men jag vill gärna få klarhet i frågan och välkomnar denna granskning.
Förkortningen PISA står på engelska för Programme for International Student Assessment och översatt till svenska blir det program för bedömning av internationella studenter.

Liberal hjärtefråga

Skola och utbildning är och har alltid varit Liberalernas hjärtefråga, enligt Lehresjön som anser att bildning är den säkraste vägen att lyfta människor.
– Kunskap och bildning möjliggör en klassresa oavsett vem du är eller vilken bakgrund du har. Jag är själv en stark förespråkare av det fria skolvalet som möjliggör för elever och föräldrar att göra ett aktivt val som kan påverka ditt liv.
Lehresjön poängterar att det finns mycket som kan göras för att höja kvaliteten i den svenska skolan.
– När vi liberaler initierade lärarlegitimationen under Alliansregeringen, samt införandet av dagens system med förstelärare så var vi noga med att lärarna ska ha rätt behörighet på rätt nivå för att sätta betyg.
Lehresjön ger ett praktiskt exempel där en lärare med doktorsgrad i biologi undervisar en högstadieklass i biologi, men han saknar lärarbehörighet och följaktligen inte får sätta betyg. Då uppstår det absurda, enligt honom, att en lågstadielärare som har legitimation får sätta dessa betyg utan kunskap i själva ämnet.
– Översätt denna logik till sjukvården. Vi har brist på kirurger så vi låter en behörig sjuksköterska utföra hans arbete, så vill vi inte ha det och det är därför viktigt att lärare har rätt behörighet och rätt kompetens på rätt plats.
Lehresjön poängterar även att PISA-undersökningen endast mäter kunskaper inom tre områden; läsförståelse, matematik och naturkunskap.

Sanningen ska fram”

Liberalernas gruppledare i riksdagen; Johan Pehrsson gick hårt åt statsminister Stefan Löfven (S) under förra onsdagens partiledardebatt, där han ersatte Nyamko Sabuni.
Han framhöll att kvaliteten i skolan är helt avgörande och han frågade vad statsministern tänker göra för att vi ska få korrekta PISA-mätningar och en korrekt utvärdering av den svenska skolan. “Sanningen ska fram”, blev svaret det korta men kärnfulla svaret från Stefan Löfven.
PISA-undersökningarna går till så att ett urval lottas fram bland landets 15-åringar. Enligt OECD:s regler får länderna sedan i vissa fall exkludera elever. Det gäller elever med kognitiva och fysiska funktionsnedsättningar samt nyanlända som har fått svenskundervisning i mindre än ett år.

Expressen avslöjade fusket

När resultatet av den senaste PISA-undersökningen presenterades i början av december i fjol var enligt regeringen den negativa trenden bruten. Skolverkets ledning med utbildningsminister Anna Ekström (S) i spetsen lovordade utvecklingen inom svensk skola.
Efter Expressens avslöjande om fusk den andre juni; där en stor mängd utrikesfödda elever felaktigt undantagits från att delta i PISA 2018, i strid med OECD:s regelverk, begärde Anna Ekström nu en ny granskning av resultaten.
– Jag har aldrig tidigare bett OECD att göra en sån här granskning, men de har redan bekräftat för mig att de kommer göra en granskning av Sveriges PISA-resultat, säger hon till Expressen.
Enligt Expressens beräkningar, framtagna av Magnus Henrekson, professor i nationalekonomi så skulle hela den rapporterade uppgången för svenska elever sannolikt bytts mot en nedgång om reglerna följts.
Sverige exkluderade i PISA 2018 fler elever än något annat deltagande land. I PISA 2015 exkluderade Sverige 5,7 procent av eleverna från undersökningen. Tre år senare var det hela 11,1 procent. Det är mer än en fördubbling. Var nionde elev som hade lottats fram fick alltså inte göra provet. Sverige valde dessutom att inte redovisa sina exkluderingsgrunder något som aldrig gjorts tidigare.
– Det finns läge att återkomma till denna fråga när utredningen är klar, konkluderar Niklas Lehresjön.

ROBIN OLSSON

 

 
eBlick
På bild, Olle Eriksson och Jonas Klinteberg, Fotograf, Andreas Diernert 1
sep 14, 2020
Förra måndagen presenterade Olle Eriksson projektet Ung inlåst under ett digitalt seminarium från Skyddsvärnets lokaler i Stockholm. – Vår fulla övertygelse är att om vi ska lyckas nå dem som fått en tråkig och tuff start i livet behöver de få en tilltro till vuxenvärlden, berättade Olle Eriksson.
eBlick
sep 14, 2020
Han säger i polisförhören att han kände ett tvång att döda två människor för att få inre frid. Daniel Nyqvist har varken före eller efter det brutala dubbelmordet i Linköping 2004 varit i klammeri med rättvisan. I 16 år levde han under radarn. I nästa vecka ställs han inför rätta åtalad för ett dubbelmord han erkänt sig skyldig till.
eBlick
sep 11, 2020
Rinkeby Folkets hus var oroliga för att barnen glömdes bort under coronakrisen. Därför startade man tillsammans med Rädda Barnen initiativet Pysselakuten i maj i år. Drygt en månad senare greps och anhölls Rinkeby Folkets hus ordförande av polis, misstänkt för våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.
eBlick
sep 03, 2020
Cajsa Tengblad kom nyligen ut med boken "Kroppsnöjd och själsstark." På ett personligt sätt beskriver hon sin väg till att bli nöjd med sin kropp och ger tips på vad själen behöver för att må bra. – Att bli vän med sig själv och stärka den psykiska motståndskraften är livsviktigt, säger hon.
eBlick
sep 03, 2020
Professionella artister och musiker har drabbats hårt av restriktionerna som följt av pandemin med förlorade speltillfällen och intäkter. Nu visar en ny enkätundersökning att var tredje musiker är på väg att lämna yrket. – Den verkliga siffran är mycket högre, säger musikern Simon Ådahl till Inblick.
eBlick
sep 03, 2020
Turkiets president Erdogan vill återuppliva det Ottamanska riket, som kollapsade för omkring 100 år sedan, efter att riket hade förlorat kontrollen över Jerusalem. Han vill nu ”befria” Al-Aqsa-mosken och ”förena det islamiska samfundet” mot Israel. Turkiet är ett mycket större hot mot Israel än Iran, menar Israels underrättelsechef.
eBlick
aug 27, 2020
I boken "Överlevarna - Röster från Förintelsen" finns citat från 95 personer som överlevde Förintelsen. – Idén är att via personliga citat ge förståelse för något som är ofattbart. Skulle jag bidra med det då har boken fyllt sin uppgift, berättar författaren Bernt Hermele.
eBlick
aug 27, 2020
Litauen klassar nu Hizbollah som en terrororganisation och fattar därmed samma beslut som USA, Kanada, Holland, Arabförbundet, Gulfstaterna, Storbritannien och Tyskland. – Vi uppskattar det framgångsrika samarbetet mellan de litauiska och israeliska säkerhetsorganen, sade landets utrikesminister Linas Linkevičius i samband med beslutet.
eBlick
aug 27, 2020
– Det är omöjligt att säga vad som kommer ske, det är en hårdför regim i Belarus som inte gärna kommer ge sig frivilligt, säger tidigare riksdagsledamoten och valobservatören för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE), Christian Holm Barenfeld till Inblick.
eBlick
aug 20, 2020
I förra veckan nådde Israel och Förenade Arabemiraten fram till en historisk fredsöverenskommelse. Avtalet handlar om att fullt ut normalisera de diplomatiska förbindelserna mellan de två nationerna. – Vår högsta önskan är att få en full normalisering av de diplomatiska förbindelserna med hela arabvärlden, säger ambassadör Ilan Ben-Dov.
eBlick
aug 20, 2020
Motivationstalaren Charbel Gabro har under sommaren samlat 20 killar från utsatta förorter i Norrköping och Linköping för att bryta ner murar mellan deras värld och det svenska samhället. Satsningen heter "Min sommar - Mitt liv". – Tanken var att de som inte har något att göra under sommarlovet ska få något att ägna sig åt gemensamt. Ha något att komma till och känna sig inkluderad, ungefär som i skolan, berättar Charbel Gabro för Inblick.