Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Skulle följa med Palme till Moskva i april 1986

Ruben Agnarsson | 18 jun , 2020
I måndags släpptes volym fem av Bo Theutenbergs ”Dagbok från UD”. Boken beskriver hur UD:s ledning omgående kopplade ett grepp om Palmeutredningen. – De här trupperna hade aldrig stormat in om det hade varit en ensam gärningsman. Varför detta engagemang från Utrikesdepartementet där UD tog ledningen över polisutredningen? frågar författaren sig.
böckerna (1)

I sin bok beskriver Bo Theutenberg bland annat hur det var Sovjet- och Iran-trogna PKK-kurder som var involverade i mordet på Olof Palme, inte PKK som sådant.
Författaren, som skulle ha följt med Palme till Moskva i april 1986, beskriver även avlyssningar av bland annat kurder som bekräftar ett möte i Damaskus hösten 1985, där beslutet togs om att mörda Olof Palme.
En annan avlyssning avslöjar att en sovjetisk diplomat hade kännedom om mordet.
När åklagarna fick klart för sig att det här handlade om illegal avlyssning uppstod ett moment 22 där Palme-utredningen stannade av eftersom buggningarna inte kunde åberopas. Istället blev det en buggningsrättegång där en Säpochef, en rikspolischef och en justitieminister fick avgå, medan mordutredningen stannade av.
Själv har Bo Theutenberg aldrig fått berätta vad han vet för Palmeutredningen. Nu kommer en bok på 950 sidor som ger hans bild av händelseförloppet.

Avledningsmanövrar

Bo Theutenberg beskriver hur de socialdemokratiska partidoktorerna Sverker Åström, Hans Holmér och Ebbe Carlsson redan några timmar efter mordet hade tagit kommandot över mordutredningen.Boken skildrar hur Sverker Åström omgående tog kontroll över alla utrikespolitiska motivbilder och styrde bort dem från Sovjetunionen.
– Allt detta var en avledningsmanöver med anledning av Bofors-affärerna, säger Bo Theutenberg.
– Det som sysselsatte Palme och hans omgivning vid tiden för mordet är just Bofors vapenaffärer.
I förra veckan berättade Gro Harlem Brundtland i Svenska Dagbladet om hur Olof Palme åkte med henne till New Dehli i januari 1986. Palme berättade för henne under flygturen att han kände sig hotad.
I Bo Theutenbergs bok beskrivs hur Brundtland och Palme i själva verket var på väg till en nedrustningskonferens i New Dehli.
På samma flyg som de socialdemokratiska fredsförhandlarna satt Bofors-direktören Martin Ardbo. I anslutning till nedrustningskonferensen träffade nämligen Olof Palme Rajiv Gandhi för att slutförhandla om Bofors-affären.
– Väldigt mycket i boken handlar om detaljer i Bofors-affären, dels om vapenexporten till Indien och dels smugglingsaffärerna via DDR till Iran.

Tjänstefel

Bo Theutenberg menar att Palmes rådgivare skulle ha hindrat honom från att sälja vapen. Rollerna som fredsförhandlare och vapenexportör var oförenliga.
Han ifrågasätter även Bofors-direktörernas agerande.
– De snärjer Olof Palme genom sitt samarbete med Stasi, säger han.
Han menar även att tjänstemän på UD begick tjänstefel som tillät Palme att engagera sig i dessa vapenaffärer. Hans Dahlgren var med Olof Palme till New Dehli och träffade Rajiv Gandhi tillsammans med Palme.
– Dahlgren var Palmes rådgivare när det gäller Indien-affären, säger Bo Theutenberg.
På morddagen träffade Olof Palme Iraks ambassadör och samma dag begärde Bofors ett expressbeslut för ett export- och flygtillstånd för Robot 70 till Pakistan – för misstänkt vidaretransport till Iran.

Spaningsledningen ointresserad

Boken beskriver även hur några poliser försökte få spaningsledningen intresserad för vapenspåret.
– När de väl hade fått tid med spaningsledningen var de inte ens där. Någon dag senare skickades dessa papper tillbaka till de utredande poliserna med hänvisning till att spåret saknade intresse.
– Varför kom UD överhuvudtaget in i bilden om det inte fanns en misstanke om att mordet hade med internationella kopplingar att göra? Att UD störtar in och Sverker Åström tar över mordutredningen omgående beror på att att det är intrikata uppgifter som ligger till grund för mordet.
– De här trupperna hade aldrig stormat in om det hade varit en ensam gärningsman. Varför detta engagemang från Utrikesdepartementet där UD tar ledningen över polisutredningen?

RUBEN AGNARSSON

Sverker Åström styrde bort Sovjet-spåret

sverker-astrom
Walter Kegö och Jan-Henrik Barrling skötte Säpos utredning efter Palmemordet.
– Vad ska de göra om det visar sig att det var Sovjet som låg bakom? Då är det mycket enklare att hålla på med mytomaner, kriminella och narkomaner, säger Walter Kegö till Inblick.

När Hans Holmér försvann skulle 
Walter Kegö och Jan-Henrik Barrling flytta över sin utredning till den nya Palmegruppen under Hans Ölvebro på Rikskriminalen.
– Då hade vi Otto Andersson, chef för Rikskriminalens mordrotel, till vår hjälp. Vi tre satte igång och plockade fram information som styrkte saker och ting. Då kom åklagarna och begärde ut buggningsmaterialet eftersom det skulle ingå i buggningsrättegången mot polischeferna, förklarar Walger Kegö.
– Då blev Otto Andersson upprörd och betonade att det här var viktig information i Palme-utredningen. Vi tilläts fortsätta ett tag till, men sedan kom åklagarna och ville åter ha buggningsmaterialet. Då blev Otto Andersson så arg att han slutade. Så vi kunde aldrig lämna över något material till Palme-utredningen.

Så dessa buggningsuppgifter användes istället mot polischeferna?

– Ja, det var tydligen viktigare än att lösa Palme-mordet. Finns det inte en form av nödvärn vid ett statsministermord?
– Det är klart att det gör. Det kunde man ha åberopat. Man kan dessutom mycket väl använda illegal avlyssning som bevismaterial. 

Sovjetisk kurd

Kurdspåret fanns med från första börjani mordutredningen. Från en hyresvärdinna fick polisen tidigt ett tips om en sovjetisk kurd som var född i
Syrien. Hyresvärdinnan menade att hennes hyresgäst liknande fantomenbilden och beskriver även en kartskiss i mannens rum över mordplatsen. Den kurdiske mannens namn nämns i Bo Theutenbergs nyutgivna bok, som även beskriver hur det var Åke Torstensson vid Stockholmspolisens våldsrotel som tog emot tipset.
– Den här kvinnan anmälde detta dagen efter, men då var han ju borta. Man fick inte tag på honom. Polisen hörde henne flera gånger, säger Walter Kegö. Redan tre dagar efter mordet fick Sverker Åström ett uppdrag att författa en promemoria om vilka utländska grupperingar som kunde vara av intresse för mordutredningen. Dagen efter inlämnas en första PM där Sverker Åström utesluter Sovjet. Han inleder med att skriva att ”det är svårt att tänka sig någon stat eller grupp i Östeuropa...”.

Åström i Damaskus

Sverker Åström var enligt Granskningskommissionen i Damaskus redan den 11 mars 1986 tillsammans med ”en utredningsman från Stockholmspolisens våldsrotel”. Knappt två veckor efter mordet var alltså Åström i Damaskus för att uppdatera sig om möjliga internationella kopplingar till mordet.– Det är väldigt märkligt att Sverker Åström, som är en välkänd medarbetare till KGB, åker dit ned så nära i tid efter mordet, säger Walter Kegö.

UD:s folkrättsexpert Bo Theutenberg skulle åka med Olof Palme till Moskva i april 1986. Hur kommenterar du att Bo Theutenberg
inte är hörd i Palmeutredningen?

– Det beror på att de har lagt locket på. De vill inte lösa det här, så enkelt är det. Locket är fastskruvat och de kommer inte att öppna det i första taget. Vad ska de göra om det visar sig att det var Sovjet som låg bakom? frågar sig Walter Kegö.
– Då är det mycket enklare att hålla på med mytomaner, kriminella och narkomaner. De plockar nu bort allt som talar emot att Stig Engström var mördaren. Så gjorde de med Christer Pettersson också. De misstänkta har själva inget vapen, utan det är endast kompisar som har vapen. Det finns så många uppgifter som inte är utredda och som talar för att mordet var ett planerat attentat, avslutar Säpos Palmeutredare.
RUBEN AGNARSSON
 
eBlick
utbult_webb
jul 06, 2020
För någon vecka sedan släppte Roland Utbult sin nya skiva "Längs vägen”. – Det som står utanför min kontroll är att dessa sånger blev klara innan jag blev sjuk i corona. Men när de sedan ges ut så fungerar de rätt in i vårt sammanhang, berättar Roland Utbult som är i Älmhult för att medverka i Kanal 10:s sommarprogram.
eBlick
jul 07, 2020
– Insiderbrott är en form av ekonomisk brottslighet, där någon använder för allmänheten okänd information för egen ekonomisk vinning, ofta genom aktiehandel, säger en känd jurist som vill vara anonym till Inblick.
eBlick
jul 06, 2020
En sexmejlande polisutredare. En sexköpande åklagare. En sextrakasserande förtalsbloggerska. Och kriminella personer som kan knytas till Sveriges sexindustri. Det nätverk som försvarat en våldtäktsanmäld polis och hotat ”Karin” – kvinnan som blev våldtagen – har samspelat med hennes anhöriga, vilket gjort ”Karin” rättslös och arvslös. Hoten började när ”Karin” berättade i TV4 om poliser som besökt bordeller i Talinn, samt om våldtäkten och de efterföljande hoten.
eBlick
jun 18, 2020
PISA 2018 visar att Sveriges skolresultat förbättrats och välkomnades i höstas av regeringen. Nu ställs dock frågor om de förbättrade resultaten berodde på fusk. – Det är bra att vi får till stånd en kommission som kvalitetsgranskar PISA 2018 undersökningens resultat, säger den liberale politikern och läraren Niklas Lehresjön till Inblick.
eBlick
jun 18, 2020
I måndags släpptes volym fem av Bo Theutenbergs ”Dagbok från UD”. Boken beskriver hur UD:s ledning omgående kopplade ett grepp om Palmeutredningen. – De här trupperna hade aldrig stormat in om det hade varit en ensam gärningsman. Varför detta engagemang från Utrikesdepartementet där UD tog ledningen över polisutredningen? frågar författaren sig.
eBlick
jun 05, 2020
Sovjetunionen och KGB låg bakom mordet på Olof Palme i medverkan med Iran och Sovjet-trogna kurder. Det menar Bo Theutenberg, som nästa vecka släpper den femte och sista volymen av "Dagbok från UD". 34 år efter Palmemordet tar han bladet från munnen. - Det är ett för landet uppslitande slut, säger han.
eBlick
jun 04, 2020
Jonas Olsson har drivit Sjöstugans camping och hotell i Älmhult i 19 år. Redan sedan starten har de hyrt ut kanoter. Det är en viktig del av verksamheten. – Att paddla kanot är en jättehärlig aktivitet. Och under den tid som vi lever i nu blir det något helt annorlunda. Gillar man uteaktiviteter så är det en kanonbra aktivitet.
eBlick
jun 04, 2020
Annika Myhre är ursprungligen från Karlskrona. Hon driver bloggen Resfredag och får i sommar fokusera på semester hemma eller i närområdet, så kallad ”hemester”. – Det är bara att gilla läget, och göra det bästa av situationen. Jag tar inte saker för givet på samma sätt som tidigare, och njuter verkligen av att få komma ut i naturen och hitta nya pärlor på hemmaplan, berättar Annika för Inblick.
eBlick
jun 04, 2020
Det finns enligt Börje Claésson massor av intressant att uppleva i Småland med omnejd. Till Inblick delar han med sig av sina bästa “hemester” tips. – I min ungdom cyklade jag och min bror på tältsemester till Kållandsö, det slutade med att han mötte sin blivande fru, säger Börje med ett leende på läpparna.
eBlick
jun 02, 2020
Skyddar poliser och åklagare varandra när de begår brott för att på så sätt få straffrabatter och slippa åtal? Polis och åklagare som har nonchalerat våldtäkts- och förtalsanmälningar mot en polis, har själva begått sexualbrott och har – i motsats till Paulo Roberto – fått behålla jobbet, med lindriga rättsliga påföljder.
eBlick
maj 22, 2020
I den nyutkomna boken «För ditt eget bästa» berättar Pia Johansson hur hon träffade en man och om hur lycklig relationen var i början med middagar och blommor. Efter fem år var den tidigare så energiska Pia ett nervvrak med en kropp som började säga ifrån. – På slutet är man ingenting. Då behöver de ta ett nytt offer att kasta på den känslomässiga sopstationen och gärna trampa en gång till så att man är riktigt död, berättar Pia för Inblick.