Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Nordiska polischefer var haschsmugglare

Ruben Agnarsson | 25 jun , 2020
I Norge och Finland har två höga polischefer dömts för haschsmuggling. Walter Kegö, tidigare chef för Rikskriminalens narkotikarotel och sedan regeringens expert i mobilisering mot narkotika, menar att ryska underrättelsetjänster är mycket aktiva i narkotikahandeln. – I Estland jobbade chefen för den nationella narkotikaroteln åt den ryska maffian, som styrs FSB och GRU, konstaterar han.
jensenwebb
I fredags blev den norske polischefen Eirik Jensen dömd till 21 års fängelse för grov korruption och för införsel av nästan 14 ton hasch från år 2004 till november 2013.
Dessutom konfiskeras tillgångar på motsvarande 1,4 miljoner kronor, pengar som Jensen fick för att hjälpa till att smuggla in hasch i Norge.
Jakten på Jensen började när hans kumpan Gjermund Cappelen greps i december 2013. Det var då han berättade om sitt samarbete med Eirik Jensen, som därefter blev gripen i februari 2014.
Eirik Jensen blev polis i Oslo 1977 där han snart blev utredare på narkotikaavdelningen. På 1990-talet ledde han kampen mot de kriminella mc-gängen i Oslo och hade som ledare för Spesielle Operasjoner (SO) och X-ray en central position i kampen mot organiserad kriminalitet.
Gjermund Cappelen dömdes till 13 års fängelse i fredags. Han fick flera års strafflindring för att han vittnade mot Eirik Jensen.
Domen i lagmannsretten slog fast att Eirik Jensens kontakt med Gjermund Cappelen inte var motiverad utifrån Jensens roll som polis, skriver Aftenposten.

Jensens informatör

Cappelen var Eirik Jensens informatör och Eirik Jensen var Cappelens hanterare. I mer än 20 år, från 1993 till 2014, hade Jensen och Cappelen nära kontakt med varandra där Cappelen till och med tidvis bodde hemma hos Jensen. Cappelen fick senare även hjälp av Jensen med sitt narkotikamissbruk.
Eirik Jensen dömdes till 21 års fängelse av tingsrätten redan den 18 september 2017. Domen överklagades till lagmansrätten, där den civila juryn dömde honom för korruption, men inte för narkotikainförsel.
Domen underkändes av domarna i lagmansrätten, vilket innebar att rättegången måste göras om på nytt.
I fredags kom så lagmannsrettens slutgiltiga dom, som slår fast att det är bevisat att det var ett samarbete mellan Jensen och Cappelen som möjliggjorde införsel av 13,8 ton hasch. Rätten menar att det även är bevisat att Jensen tog emot 1 418 000 kronor för att hjälpa till med införseln.

Samarbetade med Vilhunen

I Finland dömdes förra året polischefen Jari Aarnio i hovrätten till tio års fängelse för bland annat grova narkotika- och tjänstebrott. Han hade då redan dömts till tre års fängelse i samma härva.
Enligt hovrätten såg den före detta knarkpolischefen till att cirka 800 kilo hasch smugglades in i Finland. Han samarbetade med Keijo Vilhunen, ledare för det kriminella nätverket United brotherhood.
Nu i juni inleddes ytterligare en rättegång mot Aarnio vid Helsingfors tingsrätt. Åtalet gäller det 17 år gamla mordet på Volkan Ünsal i en lägenhet i Nordsjö i Helsingfors. Aarnio misstänks ha känt till mordplanerna men inte gjort något för att förhindra dem, och står nu åtalad för mord.
Statsåklagare Mikko Männikkö anser att Jari Aarnio, tidigare chef för narkotikaroteln vid Helsingforspolisen, inte vidtog lämpliga åtgärder för att förhindra dådet.
Aarnio ska ha känt till vem offret var, vem som planerade mordet och var och när det skulle ske. Han ska även ha fått uppdaterad information när mordplanen ändrades, rapporterar Svenska Yle.
I samband med polisutredningen framkom att Jari Aarnio fick 4,2 miljoner kronor av en finsk affärsman som var involverad i prostitutionsverksamhet kopplad till Ryssland.
Aarnio startade år 2001 ett hemligt företag tillsammans med chefen för informatörsverksamheten på länskriminalen i Stockholm, vars underordnade jobbade som porrklubbsdirektör samtidigt som han
rekryterade kriminella att arbeta undercover åt polisen.

Destabilisera samhället

Även i Estland jobbade chefen för den nationella narkotikaroteln åt den ryska maffian. Den ryska maffian styrs i sin tur till stora delar av Rysslands underrättelseorgan FSB, GRU och före detta KGB, säger Walter Kegö, tidigare chef för Rikskriminalens narkotikarotel och därefter regeringens expert i mobilisering mot narkotika.
När han kartlade smugglingen av hasch under sin tid på Rikskriminalen bedömde han 30-40 ton hasch kom till Sverige varje år. 40 procent av den hasch som smugglades in i Sverige gick vidare till Norge.
– Droghandeln handlar om att skaffa pengar, infiltrera och destabilisera samhället. Det är så den ryska underrättelsetjänsten jobbar. När det gäller narkotikahandeln så är de ryska underrättelsetjänsterna mycket aktiva.
– Det finns hur mycket exempel som helst på det. Jag har många exempel på att det är höga ryska regeringsföreträdare, samt FSB och GRU, som styr världshandeln av narkotika, menar Walter Kegö, som beskriver narkotikahandeln som plogen i all grov internationell brottslighet. I Sverige har narkotikabekämpningen nedprioriterats de senaste åren. På 1980-talet fanns det 800 narkotika-poliser, idag finns det mellan 75 och 100 poliser, enligt Kegö.
– Man har lagt ned alla narkotikarotlar och gatulangningsgrupper. När polisen abdikerar från brottsbekämpningen mot narkotika får vi gängkriminalitet och skjutningar som ett brev på posten, säger Walter Kegö.

Tror du att det finns poliser även i
Sverige som har värvats av kriminella
organisationer?

– Jag har inga belägg för det, men det har ju historiskt funnits försök från KGB och FSB att värva svenska poliser. Då ska man nog högt upp i hierarkin och det ska man inte utesluta på något sätt. Det har de i många andra länder, men i Sverige är det nog enklare. Jag skulle inte bli förvånad över om det avslöjas så småningom att det finns en och annan som jobbar för rysk underrättelsetjänst inom svensk polis.
RUBEN AGNARSSON
 
eBlick
Donald_Trump_(29496131773) (1)
aug 07, 2020
Trumps tweet ”när plundringen börjar, börjar skjutningen” blockerades nyligen av Twitter och fick en varningstext: ”Denna Tweet överträder Twitters regler om att glorifiera våld”. Twitter har tidigare släppt igenom Irans Ayatollah Khameinis uppmaningar om att eliminera Israel.
eBlick
aug 07, 2020
Samtliga EU-ledare, inklusive Sveriges statsminister Stefan Löfven, utropade sig till segrare efter det maratonlånga toppmötet om EU:s långtidsbudget och ett återhämtningspaket för EU efter coronautbrottet. Men på hemmaplan möts Löfven av alltfler röster som vill lämna EU. – Nu ska vi som inte är med i eurozonen vara med och betala för haveriet. Totalt underkänt, säger Jeff Ahl, styrelseledamot i Alternativ för Sverige, till Inblick.
eBlick
aug 07, 2020
Förra veckan sändes Jesusfestivalen 2020 digitalt från Älmhult. Koncernchefen för Kanal 10, Börje Claesson, är nöjd med satsningen. – Jag tackar Gud för att vi gjorde det här och det blev faktiskt riktigt, riktigt bra, säger en glad Börje Claesson till Inblick.
eBlick
jul 16, 2020
Försvarsminister Peter Hultqvist hoppade av förhandlingarna och vill inte finansiera Försvarsberedningens förslag, trots att han endast har Miljöpartiet bakom sitt förslag. – Det finns ändå goda möjligheter att riksdagen genomför och finansierar Försvarsberedningens förslag, säger Mikael Oscarsson (KD).
eBlick
jul 16, 2020
Mångsysslaren Peo Thyrén har dragit igång en skivbolagsverksamhet som kommer att fokusera på att ge ut instrumental musik. Först ut i raden är gitarristen Erik Mjörnell som framför akustiska och avskalade versioner av några omtyckta psalmer.
eBlick
jul 06, 2020
En sexmejlande polisutredare. En sexköpande åklagare. En sextrakasserande förtalsbloggerska. Och kriminella personer som kan knytas till Sveriges sexindustri. Det nätverk som försvarat en våldtäktsanmäld polis och hotat ”Karin” – kvinnan som blev våldtagen – har samspelat med hennes anhöriga, vilket gjort ”Karin” rättslös och arvslös. Hoten började när ”Karin” berättade i TV4 om poliser som besökt bordeller i Talinn, samt om våldtäkten och de efterföljande hoten.
eBlick
jul 06, 2020
För någon vecka sedan släppte Roland Utbult sin nya skiva "Längs vägen”. – Det som står utanför min kontroll är att dessa sånger blev klara innan jag blev sjuk i corona. Men när de sedan ges ut så fungerar de rätt in i vårt sammanhang, berättar Roland Utbult som är i Älmhult för att medverka i Kanal 10:s sommarprogram.
eBlick
jun 18, 2020
PISA 2018 visar att Sveriges skolresultat förbättrats och välkomnades i höstas av regeringen. Nu ställs dock frågor om de förbättrade resultaten berodde på fusk. – Det är bra att vi får till stånd en kommission som kvalitetsgranskar PISA 2018 undersökningens resultat, säger den liberale politikern och läraren Niklas Lehresjön till Inblick.
eBlick
jun 18, 2020
I måndags släpptes volym fem av Bo Theutenbergs ”Dagbok från UD”. Boken beskriver hur UD:s ledning omgående kopplade ett grepp om Palmeutredningen. – De här trupperna hade aldrig stormat in om det hade varit en ensam gärningsman. Varför detta engagemang från Utrikesdepartementet där UD tog ledningen över polisutredningen? frågar författaren sig.
eBlick
jun 05, 2020
Sovjetunionen och KGB låg bakom mordet på Olof Palme i medverkan med Iran och Sovjet-trogna kurder. Det menar Bo Theutenberg, som nästa vecka släpper den femte och sista volymen av "Dagbok från UD". 34 år efter Palmemordet tar han bladet från munnen. - Det är ett för landet uppslitande slut, säger han.
eBlick
jun 04, 2020
Jonas Olsson har drivit Sjöstugans camping och hotell i Älmhult i 19 år. Redan sedan starten har de hyrt ut kanoter. Det är en viktig del av verksamheten. – Att paddla kanot är en jättehärlig aktivitet. Och under den tid som vi lever i nu blir det något helt annorlunda. Gillar man uteaktiviteter så är det en kanonbra aktivitet.