Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

"Olikheter är en tillgång"

Eva Marklund | 29 jun , 2020
Anders och Kristina är två olika personligheter. Det är en utmaning som de lärt sig att hantera. – Kristina uppmuntrar mig att vara den utåtriktade, aktiva och innovativa person som jag är, säger Anders. – Anders ser mitt behov av vattenhål och hjälper mig att få tid för paus, berättar Kristina i sin tur.
andersmarklunds
På Hönö i Göteborgs skärgård bor Anders och Kristina Marklund i ett nybyggt hus som smälter in i västkustmiljön. Anders är 57 år och jobbar som pastor i Missionsförsamlingen på Hönö sedan fyra år tillbaka.
– Jag trivs med mitt arbete och tycker det är spännande att få följa en församling genom alla årstider, säger Anders.
Kristina är 56 år och arbetar som distriktssköterska. Under vårens pandemi fick hon hoppa in några veckor på intensivvården på grund av sin kompetens som intensivvårdssköterska. Men är nu tillbaka på distriktssköterskemottagningen.
– Det var svårt att se patienterna, många var mycket sjuka. Det kändes bra att göra en insats men nu är jag tacksam över att vara tillbaka på mitt vanliga arbete, säger Kristna.
Anders och Kristina har varit ett par sedan nyår 1983-84.
– Vi möttes första gången våren 1983 på Södra Vätterbygdens folkhögskola, sedan gick det några månader innan vi träffades igen under en evangelisationskurs i Herrljunga.
– När vi träffades hade vi roligt tillsammans och blev vänner, detta ledde till att vi blev ett par.

Mycket längtan

De bodde inte i samma stad vilket innebar mycket längtan. Valborg 1985 förlovade de sig och ett år senare, den 28 juni 1986, blev det bröllop.
– Tiden innan vi gifte oss var en ganska tuff period. Vi pratade mycket, bad och kom fram till att vi inte kunde leva utan varandra.
Anders fastande för Kristina för att han tyckte att hon var snygg, rolig och skön att umgås med.
– Jag gillade att Anders var rolig och snäll. Han var dessutom framåt och det tyckte jag om, berättar Kristina.
Det var två olika personligheter som möttes och de gjorde upptäckter som de var tvungna att hantera. Det var en process som tagit tid, men genom åren har de lärt sig att olikheterna för det mesta är en tillgång.
– Kristina brukar beskriva oss som en optimist och en realist. Optimisten har du i mig, berättar Anders.
– Vi gillar båda struktur och ordning, båda är nyfikna och intresserade av nya saker och händelser i livet.
Kristina och Anders gillar människor och är sociala, men det finns dock skillnader. Kristina har större behov av tid för sig själv och återhämtning. Anders är mycket social har inte samma behov av att vara ensam.
– Vi arbetar båda med människor och för mig blir Anders jobb en stor del av mitt liv på grund av att han är församlingspastor. Mitt jobb däremot påverkar inte Anders liv på samma sätt, säger Kristina.

Talanger och gåvor

När det gäller talanger och gåvor kompletterar Anders och Kristina varandra. Kristina har en estetisk gåva som präglar det gemensamma hemmet. Anders däremot är mera praktisk.
– Vi har fått lära oss att förhålla oss till att vi är olika, säger Anders och Kristina.
– Kristina uppmuntrar mig att vara den utåtriktade, aktiva och innovativa person som jag är, säger Anders.
– Anders ser mitt behov av vattenhål och hjälper mig att få tid för paus.
Anders och Kristinas gemensamma mål är att de vill vara där Gud har tänkt att de skall vara. Att leva för Gud är viktigt och har stor prioritet i livet.
– Vi kan berätta om många praktiska mirakler Gud har gjort för oss, där han påtagligt visat oss var vi skall vara och vad vi skall göra. Till exempel när Anders bestämde sig för att studera till pastor, och när Gud ledde oss till Lidköping.
– Och alla våra olika boenden som Gud visat oss. Vi har sett att Gud visat Kristina vilka utbildningar hon skulle satsa på, och hur vi leddes till Hönö där Anders nu har en pastorstjänst, berättar de.

Familjen växer

Anders och Kristina är både farfar, farmor, mormor och morfar. De är välsignade med tre barnbarn Maja, Hedvig och Tage genom barnen Samuel, Gustav och Johanna som bor lite utspridda i södra Sverige.
– Alla barn är gifta och har sina egna familjer, men familjebanden är starka och kontakten med familjerna är tät och varm.
– Vi är tacksamma att ha en bra relation och tycker det är fantastiskt att ha barnbarn berättar de.
Sedan ett antal år är barnen utflugna och återigen är det bara två vid köksbordet. Det blev plötsligt lite tystare och de har mer tid.
– Det gick ganska bra när våra två söner Samuel och Gustav lämnade hemmet eftersom vi då hade Johanna kvar hemma. När Johanna sedan flyttade blev det tomt och lite sorgligt även om de var glada för hennes skull. När barnen lämnar hemmet blir det som en slags separation även om det känns rätt, konstaterar de.
– Vi tycker att livet som ”bara två” har fungerat bra. Vi fyller livet med nya saker och umgås med barnens familjer på ett nytt sätt. Vi tycker om att uppleva nya saker ihop, njuta av livet, mat, natur, och musik.
– Vi är rädda om varandra och måna om tid tillsammans. Eftermiddagskaffet är viktigt. Det blir en stund då vi kan se varandra och prata med varandra, berättar Kristina.
– Vi är varandras bästa vänner och kan dela allt och prata om allt, det är fantastiskt, konstaterar de.

Ett viktigt avstamp

Paret Marklund tror på äktenskapet och menar att det är ett avstamp som paret gör tillsammans som omger förhållandet med givna spelregler som skapar trygghet.
– Att lova varandra inför Gud och människor är inget man skojar bort, säger de.
Anders och Kristina tycker att det är en ynnest att ha träffat någon man kan dela livet med. En stor glädje och en trygghet som berikar livet.
– Ett råd vi vill ge är att prioritera tid tillsammans, ta vara på varandra och tala sanning, avslutar Anders och Kristina.
EVA MARKLUND
 
eBlick
utbult_webb
jul 06, 2020
För någon vecka sedan släppte Roland Utbult sin nya skiva "Längs vägen”. – Det som står utanför min kontroll är att dessa sånger blev klara innan jag blev sjuk i corona. Men när de sedan ges ut så fungerar de rätt in i vårt sammanhang, berättar Roland Utbult som är i Älmhult för att medverka i Kanal 10:s sommarprogram.
eBlick
jul 07, 2020
– Insiderbrott är en form av ekonomisk brottslighet, där någon använder för allmänheten okänd information för egen ekonomisk vinning, ofta genom aktiehandel, säger en känd jurist som vill vara anonym till Inblick.
eBlick
jul 06, 2020
En sexmejlande polisutredare. En sexköpande åklagare. En sextrakasserande förtalsbloggerska. Och kriminella personer som kan knytas till Sveriges sexindustri. Det nätverk som försvarat en våldtäktsanmäld polis och hotat ”Karin” – kvinnan som blev våldtagen – har samspelat med hennes anhöriga, vilket gjort ”Karin” rättslös och arvslös. Hoten började när ”Karin” berättade i TV4 om poliser som besökt bordeller i Talinn, samt om våldtäkten och de efterföljande hoten.
eBlick
jun 18, 2020
PISA 2018 visar att Sveriges skolresultat förbättrats och välkomnades i höstas av regeringen. Nu ställs dock frågor om de förbättrade resultaten berodde på fusk. – Det är bra att vi får till stånd en kommission som kvalitetsgranskar PISA 2018 undersökningens resultat, säger den liberale politikern och läraren Niklas Lehresjön till Inblick.
eBlick
jun 18, 2020
I måndags släpptes volym fem av Bo Theutenbergs ”Dagbok från UD”. Boken beskriver hur UD:s ledning omgående kopplade ett grepp om Palmeutredningen. – De här trupperna hade aldrig stormat in om det hade varit en ensam gärningsman. Varför detta engagemang från Utrikesdepartementet där UD tog ledningen över polisutredningen? frågar författaren sig.
eBlick
jun 05, 2020
Sovjetunionen och KGB låg bakom mordet på Olof Palme i medverkan med Iran och Sovjet-trogna kurder. Det menar Bo Theutenberg, som nästa vecka släpper den femte och sista volymen av "Dagbok från UD". 34 år efter Palmemordet tar han bladet från munnen. - Det är ett för landet uppslitande slut, säger han.
eBlick
jun 04, 2020
Jonas Olsson har drivit Sjöstugans camping och hotell i Älmhult i 19 år. Redan sedan starten har de hyrt ut kanoter. Det är en viktig del av verksamheten. – Att paddla kanot är en jättehärlig aktivitet. Och under den tid som vi lever i nu blir det något helt annorlunda. Gillar man uteaktiviteter så är det en kanonbra aktivitet.
eBlick
jun 04, 2020
Annika Myhre är ursprungligen från Karlskrona. Hon driver bloggen Resfredag och får i sommar fokusera på semester hemma eller i närområdet, så kallad ”hemester”. – Det är bara att gilla läget, och göra det bästa av situationen. Jag tar inte saker för givet på samma sätt som tidigare, och njuter verkligen av att få komma ut i naturen och hitta nya pärlor på hemmaplan, berättar Annika för Inblick.
eBlick
jun 04, 2020
Det finns enligt Börje Claésson massor av intressant att uppleva i Småland med omnejd. Till Inblick delar han med sig av sina bästa “hemester” tips. – I min ungdom cyklade jag och min bror på tältsemester till Kållandsö, det slutade med att han mötte sin blivande fru, säger Börje med ett leende på läpparna.
eBlick
jun 02, 2020
Skyddar poliser och åklagare varandra när de begår brott för att på så sätt få straffrabatter och slippa åtal? Polis och åklagare som har nonchalerat våldtäkts- och förtalsanmälningar mot en polis, har själva begått sexualbrott och har – i motsats till Paulo Roberto – fått behålla jobbet, med lindriga rättsliga påföljder.
eBlick
maj 22, 2020
I den nyutkomna boken «För ditt eget bästa» berättar Pia Johansson hur hon träffade en man och om hur lycklig relationen var i början med middagar och blommor. Efter fem år var den tidigare så energiska Pia ett nervvrak med en kropp som började säga ifrån. – På slutet är man ingenting. Då behöver de ta ett nytt offer att kasta på den känslomässiga sopstationen och gärna trampa en gång till så att man är riktigt död, berättar Pia för Inblick.