Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

"Jag är tacksam över livet"

Monika Ekström | 06 jul , 2020
Elsa Lundin har överlevt över 40 hjärtstopp och hade i samband med första stoppet en otäck nära-döden-upplevelse. – Jag upplevde att jag drogs ur min egen kropp ut från rummet, berättar Elsa för Inblick då hon och hennes man Timmy besöker redaktionen i Älmhult.
elsalundin_webb
När Elsa fick sitt första hjärtstopp var hon i USA som utbytesstudent. Det var pappan i den amerikanska värdfamiljen som hittade henne livlös på golvet. Han trodde att Elsa satt något i halsen och dunkade hårt i ryggen.
– Jag tror nästan att han slog igång mitt hjärta. Jag hade puls när ambulansen väl kom.
Ambulansen tog Elsa till sjukhuset och där ville läkarna utreda vad som hänt, men de hittade inget fel. Ingen förstod att Elsa haft ett hjärtstopp.
– Det var först flera månader senare när jag fick ett till hjärtstopp som de förstod att hjärtat hade stannat.
Även den gången var Elsa i USA och då var det lillasystern i värdfamiljen som hittade henne livlös på golvet. Hon larmade och de som var först på plats var brandmän. Elsa fick hjärt- och lungräddning i en timme och revbenen knäcktes för att brandmannen tryckte så hårt på bröstkorgen. Elsa låg i koma länge och fick en hjärtstartare som kallas ICD inopererad. När hon vaknade var hon halvsidesförlamad.
– Hela min vänstersida var förlamad. Jag kunde inte stå, sitta eller äta själv. Det var så under någon månad. Andra fick hjälpa mig med allt.
När Elsa låg där på sjukhuset efter operationen fick hon flera hjärtstopp på raken några timmar efter hon fått hjärtstartaren.
– Under några timmar sköt min ICD igång 37 gånger på raken. Det är en fruktansvärd smärta när man får ett tillslag. Det är som en häst sparkar rakt in i bröstet.

Nära döden

Under första hjärtstoppet hade Elsa en nära-döden-upplevelse.
– Från midjan och ner så var jag inte i rummet längre. Jag visste på något sätt med kroppen, anden och själen att: Nu är jag på väg ut, bort härifrån.
– Det var en läskig plats jag drogs mot och jag ville inte vara där.
Elsa kämpade för att stanna kvar i rummet. Efter upplevelsen fick hon svårt att sova.
– Jag var mörkrädd för jag hade dragits in i ett mörker. Efter det ville jag inte vara ensam.
Elsas mamma kom över till USA för att stötta henne. Men Elsa hade också dödsångest och det bestämdes att hon skulle avbryta studierna och åka hem till Sverige igen. Så tre månader tidigare än planerat flyttade hon tillbaka hem. När det andra hjärtstoppet inträffade på våren 2013 var Elsa på besök hos sin gamla värdfamilj i USA.
– Jag åkte dit för att få ett avslut med min amerikanska familj. Och det var då som det andra hjärtstoppet inträffade. Det stoppet varade i över en timme. Det hände precis dagen efter jag kom tillbaka till USA.

Tron viktig

Elsa är uppvuxen i ett kristet hem och Gud har alltid varit en självklarhet Men under de svåra situationerna var tron extra viktig.
– Då var det bara Gud jag kunde lita på. Jag hade inget annat. När inte hjärtspecialisterna som är proffs kan hjälpa en då är det bara Gud.
Elsa var också tvungen att lita på människorna som fanns där för att hjälpa henne när hon var förlamad.

Vägen tillbaka

Efter hjärtstoppen behövde Elsa träna sin kropp på grund av halvsidesförlamningen. Vänsterhanden kunde hon bara lyfta med hjälp av högerhanden. Det var en långsam väg tillbaka.
– Jag fick träna handen i silversmide på rehab i ett år. Det var så jag hittade silversmide.
Idag mår Elsa bra, men lider av hjärntrötthet.
– Det är jobbigt ibland. Man ser helt frisk ut, men så är man inte helt frisk. Men annars är det bra. Jag kan träna och göra allt som man kan i ett normalt liv. Det är jag tacksam för.
För att hantera dödsångesten gick Elsa till psykolog redan i USA.
– Av de samtalen minns jag bara att jag grät mig igenom. Jag drog näsduk efter näsduk från de där pappersbehållarna som de har i USA.
Även i Sverige gick Elsa till psykolog och fick också stöd på rehabiliteringen.
– Där träffade jag andra som hade samma problem med hjärntrötthet och att vara försvagad i kroppen. Vi pratade väldigt mycket i den gruppen.
Hon fortsatte med silversmycken och fick kontakt med en silversmed som hjälpte henne att starta upp sitt företag.
– Bolaget startade jag 2014, lite försiktigt.
Sedan har det bara växt och växt. Nu finns också en webbshop där Elsa säljer sina smycken och sin bok.
– Folk köper och det är kul.

Träffade Timmy

För två år sedan träffade Elsa sin nuvarande man Timmy och det var han som tipsade om att starta en webbshop. Några veckor innan de träffades första gången hade Elsa fått ett nytt hjärtstopp. ICD:n satte igång hjärtat igen. Sedan fick hon ännu ett stopp när de precis börjat dejta. Men både Timmy och Elsa är lugna och litar på den svenska sjukvården och på Gud.
– Jag har min ICD och om något sker så startar den igång och jag äter medicin för hjärtrubbningarna.
Det Elsa fortfarande brottas med är hjärntröttheten.
– Jag behöver ta pauser och behöver vila mycket. Jag jobbar bara halvtid och även om mycket är kul så måste jag lägga band på mig.
– När blir jag riktigt hjärntrött så får jag huvudvärk, dålig balans och börjar sluddra som jag gör nu. Det verkar nästan som att jag är lite berusad, berättar Elsa som blivit trött av att åka bil nästan en hel dag från Stockholm ner till Älmhult.
För ett tag sedan kom Elsas bok "När hjärtat slutat slå." Att skriva den var ett sätt att bearbeta det som hänt.
– Jag fick gå igenom alla minnen i huvudet för att få ut detaljerna i boken. När jag låg i koma startades en bönegrupp och jag har gått tillbaka och kollat inläggen. Man kan inte vara i något sämre skick än jag var, multihandikappad.
– Idag känns det bra och jag är tacksam över livet och att få leva.
MONIKA EKSTRÖM
 
eBlick
Donald_Trump_(29496131773) (1)
aug 07, 2020
Trumps tweet ”när plundringen börjar, börjar skjutningen” blockerades nyligen av Twitter och fick en varningstext: ”Denna Tweet överträder Twitters regler om att glorifiera våld”. Twitter har tidigare släppt igenom Irans Ayatollah Khameinis uppmaningar om att eliminera Israel.
eBlick
aug 07, 2020
Samtliga EU-ledare, inklusive Sveriges statsminister Stefan Löfven, utropade sig till segrare efter det maratonlånga toppmötet om EU:s långtidsbudget och ett återhämtningspaket för EU efter coronautbrottet. Men på hemmaplan möts Löfven av alltfler röster som vill lämna EU. – Nu ska vi som inte är med i eurozonen vara med och betala för haveriet. Totalt underkänt, säger Jeff Ahl, styrelseledamot i Alternativ för Sverige, till Inblick.
eBlick
aug 07, 2020
Förra veckan sändes Jesusfestivalen 2020 digitalt från Älmhult. Koncernchefen för Kanal 10, Börje Claesson, är nöjd med satsningen. – Jag tackar Gud för att vi gjorde det här och det blev faktiskt riktigt, riktigt bra, säger en glad Börje Claesson till Inblick.
eBlick
jul 16, 2020
Försvarsminister Peter Hultqvist hoppade av förhandlingarna och vill inte finansiera Försvarsberedningens förslag, trots att han endast har Miljöpartiet bakom sitt förslag. – Det finns ändå goda möjligheter att riksdagen genomför och finansierar Försvarsberedningens förslag, säger Mikael Oscarsson (KD).
eBlick
jul 16, 2020
Mångsysslaren Peo Thyrén har dragit igång en skivbolagsverksamhet som kommer att fokusera på att ge ut instrumental musik. Först ut i raden är gitarristen Erik Mjörnell som framför akustiska och avskalade versioner av några omtyckta psalmer.
eBlick
jul 06, 2020
En sexmejlande polisutredare. En sexköpande åklagare. En sextrakasserande förtalsbloggerska. Och kriminella personer som kan knytas till Sveriges sexindustri. Det nätverk som försvarat en våldtäktsanmäld polis och hotat ”Karin” – kvinnan som blev våldtagen – har samspelat med hennes anhöriga, vilket gjort ”Karin” rättslös och arvslös. Hoten började när ”Karin” berättade i TV4 om poliser som besökt bordeller i Talinn, samt om våldtäkten och de efterföljande hoten.
eBlick
jul 06, 2020
För någon vecka sedan släppte Roland Utbult sin nya skiva "Längs vägen”. – Det som står utanför min kontroll är att dessa sånger blev klara innan jag blev sjuk i corona. Men när de sedan ges ut så fungerar de rätt in i vårt sammanhang, berättar Roland Utbult som är i Älmhult för att medverka i Kanal 10:s sommarprogram.
eBlick
jun 18, 2020
PISA 2018 visar att Sveriges skolresultat förbättrats och välkomnades i höstas av regeringen. Nu ställs dock frågor om de förbättrade resultaten berodde på fusk. – Det är bra att vi får till stånd en kommission som kvalitetsgranskar PISA 2018 undersökningens resultat, säger den liberale politikern och läraren Niklas Lehresjön till Inblick.
eBlick
jun 18, 2020
I måndags släpptes volym fem av Bo Theutenbergs ”Dagbok från UD”. Boken beskriver hur UD:s ledning omgående kopplade ett grepp om Palmeutredningen. – De här trupperna hade aldrig stormat in om det hade varit en ensam gärningsman. Varför detta engagemang från Utrikesdepartementet där UD tog ledningen över polisutredningen? frågar författaren sig.
eBlick
jun 05, 2020
Sovjetunionen och KGB låg bakom mordet på Olof Palme i medverkan med Iran och Sovjet-trogna kurder. Det menar Bo Theutenberg, som nästa vecka släpper den femte och sista volymen av "Dagbok från UD". 34 år efter Palmemordet tar han bladet från munnen. - Det är ett för landet uppslitande slut, säger han.
eBlick
jun 04, 2020
Jonas Olsson har drivit Sjöstugans camping och hotell i Älmhult i 19 år. Redan sedan starten har de hyrt ut kanoter. Det är en viktig del av verksamheten. – Att paddla kanot är en jättehärlig aktivitet. Och under den tid som vi lever i nu blir det något helt annorlunda. Gillar man uteaktiviteter så är det en kanonbra aktivitet.