Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Nedlagd förundersökning – ”Karin” rättslös och arvslös

Ruben Agnarsson | 06 jul , 2020
En sexmejlande polisutredare. En sexköpande åklagare. En sextrakasserande förtalsbloggerska. Och kriminella personer som kan knytas till Sveriges sexindustri. Det nätverk som försvarat en våldtäktsanmäld polis och hotat ”Karin” – kvinnan som blev våldtagen – har samspelat med hennes anhöriga, vilket gjort ”Karin” rättslös och arvslös. Hoten började när ”Karin” berättade i TV4 om poliser som besökt bordeller i Talinn, samt om våldtäkten och de efterföljande hoten.
Karin_webb

Inblick kan i detta nummer visa att det nätverk som ligger bakom de sms-hot och förtalsbloggar som ”Karin” under många år blivit trakasserad av, har haft insyn i ”Karins” familjeförhållanden och har haft kontakt med ”Karins” familj.
Förtalsbloggarna startades i samråd med den polis som anmäldes för våldtäkt mot ”Karin”. Bakom bloggarna finns en före detta kvinnlig nämndeman som legat bakom en rad andra förtalsbloggar.
Bloggen skrev den 5 oktober 2011:
”Familjen har tagit avstånd från Karin. Hon blev inte ens bjuden på sin systers bröllop, vilket gjorde henne urförbannad på familjen. Hennes föräldrar har det rätt bra ställt och ger hennes syskon en hel del pengar. Själv får Karin leva i misär. Trasiga kläder och dåliga med mat och behöva svartjobba”.
Och ett sms från den 13 december 2013 löd: ”Du är och förblir en ensam barnlös träskpadda... Dina syskon får alla pengar och presenter. Du får skit. Sitter ensam köket...”.

Hot från ”Karins” bror

I augusti förra året kontaktade pastor Owe Carlsson, Älmhult, ”Karins” anhöriga för att ifrågasätta deras försök att göra ”Karin” arvlös.
Owe Carlsson fick ta emot hotfulla telefonsamtal från ”Karins” bror efter att han skrivit brevet.
Strax före jul fick även ”Karin” hotfulla sms från sin bror. ”Karin” förhördes inledningsvis av Norrmalmspolisen, men när ytterligare sms-hot kom i mitten av januari, besökte polis ”Karins” bostad för att ta del av sms-hoten, samt titta på bilder på lyxbilar och lyxsemestrar som brodern skrutit med på sociala medier.
De fick även förteckningar över värdefulla tavlor, klockor och andra värdesaker som hennes syskon – enligt ”Karin” och enligt bandade samtal med två av ”Karins” mostrar – hade tömt föräldrarnas lägenhet på.Den 28 januari kontaktades ”Karin” av NOA:s bedrägerisektion, som ville ha mer information.Den nya hotbilden kan förklara de många personliga detaljer från ”Karins” liv och uppväxt som sedan flera år ligger ute på de förtalsbloggar som startades efter en våldtäktsanmälan mot en polis i augusti 2008.

citat collage

Den 5 oktober 2011 röjs "Karins" identitet samtidigt som personliga familjeförhållanden beskrivs på en blogg. I december 2013 kommer ett av alla de hotfulla sms som hänvisar till ”Karins” familjeförhållanden. Enligt ett förhör av den polis som blev anmäld för våldtäkt mot ”Karin” skapades bloggen av en kvinna som drivit en rad förtalsbloggar mot kända journalister. Kvinnan sexmejlade senare med den polischef som systematiskt lade ned "Karins" anmälningar om hot.

Förtalsbloggar

”Karins” skyddade identitet röjdes och hennes skyddade boende avslöjades på dessa bloggar. Flera av ”Karins” polisanmälningar hamnade omedelbart på dessa bloggar och flera ligger fortfarande kvar.
Den 3 oktober 2011 hånade förtalsbloggen ”Karin” för att hennes polisanmälningar inte tas på allvar.
Den 30 juni 2013 får ”Karin” ett sms om att fler förtalsbloggar kommer att startas om hennes anmälningar gör att några försvinner.
Den kvinnliga nämndemannen bakom bloggarna sexmejlade dessutom med den chef på polisens internutredningar som regelmässigt lade ned "Karins” anmälningar. Hon har även haft hemlig kontakt med kammaråklagare Håkan Roswall, enligt interna mejl som Inblick tagit del av. I mejlen beskriver hon kontakten med Roswall så här: ”Det är bättre att ha mig dold utan att gå ut med att han har kontakt med mig. Nu kan jag ju walraffa lite... Jag kan vara hans lilla trojanska häst.”
Den begäran om överprövning som advokat Björn Hurtig lämnade in i februari 2013 med anledning av de nedläggningsbeslut som ”Karins” polisanmälningar resulterat i, lades följaktligen omgående ut på dessa förtalsbloggar, med bild på och hänvisning till Roswalls notering på överprövningen.
Överprövningen lämnades för övrigt in samma dag som den chefsåklagare som själv utredde poliser, åkte fast för sexköp. Samme chefsåklagare hade lagt ned flera av ”Karins” anmälningar innan han helt plötsligt anmälde jäv och lämnade över ärendena till sina kollegor.

Plötsligt dödsfall

Den 13 februari i år dog Karins pappa. Karin upptäckte faderns dödsfall på nätet eftersom varken syskon, sjukvården, polisen eller Fonus lokalkontor – där ”Karins” bror är anställd – informerade henne om pappans död.
Den 19 februari – endast fyra dagar efter pappans död – kom det senaste aggressiva sms-hotet från ”Karins” bror (hoten finns på bild i denna artikel).
Efter att ha sett sms-hoten bedömde de att ”Karin” behövde skyddsplaceras på ett högriskboende.
Polisen har sedan dess hållit flera ingående förhör, både om hoten och om misstänkt ekonomisk brottslighet. Även en obduktion genomfördes för att undanröja misstanken om att brott begåtts i samband med pappans dödsfall.
En begravningsannons för fadern publicerades av syskonen, utan ”Karins” namn.
Den 7 mars begravdes Karins pappa. Inför begravningen hade Karin hjälp av såväl polisens personskydd som av metoo-rörelsen.
I samband med begravningen träffade hon även sin mamma på det äldreboende där mamman bor.
Under besöket var Karin hela tiden övervakad av sin syster, som är kristdemokratisk lokalpolitiker i Mellansverige. Systern instruerade Karin att inte prata om deras pappa och heller inte nämna något om deras mammas systrar – det vill säga ”Karins” mostrar.
Två av mostrarna har muntligen bekräftat att ”Karins” syskon i omgångar har tömt föräldrarnas lägenhet på värdeföremål, vittnesmål som såväl polis och Inblick tagit del av.
De har även blivit förbjudna att umgås med sin syster, ”Karins” mamma.
Den 14 mars begärde ”Karin” att Fonus – där brodern jobbar – skulle interngranska hanteringen av pappans död. Det senaste polisförhöret med ”Karin” skedde den 9 april. Sedan dess har hon inte hört någonting.

Ärendet nedlagt

Polisinspektör Linda Christensson i Stockholm meddelar att ärendet är stängt. Hon hänvisar till att beslutet har tagits av Carina Berg, på bedrägerisektionen i Stockholm. Det visar sig att Carina Berg redan i juli 2009 hanterade Karins polisanmälan om hot, vilket fick TV4 att filma henne när hon var på Täby polisstation.
– Hon intervjuades utanför polisstationen, minns Karin och tar fram polisanmälan som signerats av Carina Berg och som bekräftar hennes berättelse.
Carina Berg är förtegen och ber att få återkomma inom en kvart, när Inblick får tag på henne.
Hon säger att hon inte har något minne av att TV4 har varit på Täby polisstation år 2009 och ställt frågor angående hoten mot Karin.
I det skriftliga svaret som kommer två veckor senare hänvisar Carina Berg till förundersökningssekretess.
Polisens passivitet har redan gjort ”Karin” rättslös. Den här gången kan passiviteten bidra till att Karin blir arvlös.
Inblick har begärt ut förundersökningen och även frågat polisens rättsavdelning och medieavdelning varför ”Karin” inte har kontaktats med anledning av nedläggningsbeslutet.
Inblick väntar fortfarande på utlovat svar.


nya smsStrax före jul förhördes Karin av Norrmalmspolisen, efter ovanstående hotfulla sms från sin bror. Ytterligare ett sms-hot kom i mitten av januari och därefter den 19 februari - endast fyra dagar efter pappans död.

RUBEN AGNARSSON

 
eBlick
Magnus Utvik
nov 19, 2020
På kort tid har två uppburna svenska kommunister, Jan Myrdal och Sven Wollter, gått ur tiden. Hyllningsreportagen i svenska medier kastar ett ögonblicksljus över journalistkårens svaghet för socialism – även i de mest bisarra former. – Kulturpersonligheter som har hyllat Pinochet i Chile hade aldrig fått samma reportage, säger författaren Magnus Utvik.
eBlick
nov 30, 2020
I det gamla bondesamhället på 1800-talet saknade de flesta en klocka. Då blev Helgmålsringningen i bygdens kyrkklockor den betydelsefulla markeringen mellan arbetsveckans slut och helgens inledning. I 50 år har Sveriges Television sänt Helgmålsringningen klockan 17:55 på lördagskvällen. Johannes Söderberg, SVT:s gudstjänstproducent, berättar för Inblick att Helgmålsringningen i SVT började sändas drygt en månad efter nyhetsprogrammet Rapport startade i TV2 för 50 år sedan. – Cirka 350 000 tittare har vi varje lördag, säger han.
eBlick
nov 19, 2020
Arbetslösheten är nu cirka 25 procent i Israel. Landsbygden har drabbats hårdast. – Vi har samlat in medel för att kunna dela ut matpaket till dem som mest behöver hjälp. Många gamla som överlevt förintelsen har det mycket svårt, berättar Max Federman för Inblick.
eBlick
nov 19, 2020
Michelle Bäck öppnade sin veganska restaurang ”Skrymslet under trappan” i Norrköping i våras, strax efter virusutbrottet.
eBlick
nov 05, 2020
Palmemordet utlöser en febril aktivitet på UD, med tips, påtryckningar, utredningar samt stormöten med spaningsledningen. När Säpos mordutredning sedan pekar mot Sovjet och UD:s ledning ges UD-diplomaten Carl Lidbom uppdraget att utreda hela Säpo. När Lidbom är klar har rysspåret begravts och Säpos mordutredare belagts med tystnadsplikt.
eBlick
okt 29, 2020
Olof Palme, Anders Thunborg, Lennart Ljung, Per Rudberg och Bo Theutenberg förvaltade Sveriges hemliga livlina till Nato. Palmemordet skedde under en period då Bo Theutenberg manövrerades bort från UD, Anders Thunborg slutade som försvarsminister, marinchefen Per Rudberg pensionerades och Lennart Ljung byttes ut som överbefälhavare.
eBlick
okt 23, 2020
Warszawa-pakten, Iran och Frankrike blev snuvade på omfattande vapenexport på grund av statsminister Olof Palmes framgångsrika engagemang till förmån för den krisdrabbade vapentillverkaren Bofors. – Palmes rådgivare skulle ha hindrat honom från dessa vapenaffärer. Rollerna som fredsförhandlare och vapenexportör var oförenliga, säger Bo Theutenberg.
eBlick
okt 16, 2020
I slutet av september anordnade Israels Vänner en debatt mellan politiker om antisemitism i Malmö. Alla politikerna hade stött på problemet och var överens om att det främst finns bland grupper inflyttade från Mellanöstern. Samtidigt betonades att det finns antisemitism i alla extrema grupper och även en vardagsantisemitism i samhället.
eBlick
okt 16, 2020
Fler och fler arabländer överger den heliga kon Palestina. Inom loppet av en månad slöt två arabiska gulfstater, Förenade Arabemiraten och Bahrain, normaliseringsavtal med Israel. För Israel är det livsviktigt att accepteras av sina grannar. Men det palestinska ledarskapet fördömer avtalet och känner sig övergivna.
eBlick
okt 16, 2020
Olof Palme var med och byggde upp kontraspionaget mot svenska kommunister som samverkade med Sovjetunionens ockupationsplaner av Sverige och rapporterade själv svenska kommunister till USA:s ambassad. Han studerade i USA som ung och ville att sonen Joakim skulle göra samma sak. Palmes släktgård i Lettland – där Olof Palme tillbringade sina barnaår – nationaliserades vid Sovjets ockupation av Baltikum år 1940.
eBlick
okt 09, 2020
I slutet av september arrangerade Israels vänner en konferens mot antisemitism i Malmö. Fredrik Sieradzki från judiska församlingen var inbjuden för att berätta hur han ser på problemet och vad som görs för att vända trenden.