Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Skivaktuelle Roland Utbult: – Alla behöver en vän, Jesus är en vän

Monika Ekström | 06 jul , 2020
För någon vecka sedan släppte Roland Utbult sin nya skiva "Längs vägen”. – Det som står utanför min kontroll är att dessa sånger blev klara innan jag blev sjuk i corona. Men när de sedan ges ut så fungerar de rätt in i vårt sammanhang, berättar Roland Utbult som är i Älmhult för att medverka i Kanal 10:s sommarprogram.
utbult_webb

Den nya skivan finns som CD med nothäfte och på Spotify.
Redan för två år sedan reste Roland Utbult och sonen Carl till Nashville för att spela in musiken till nya skivan.
– Jag och Carl hade haft en gemensam dröm om att få åka till Nashville och använda hans kontakter med väldigt skickliga musiker, berättar Roland.
Carl hade lärt känna musikerna när han några år tidigare bott i Nashville och arbetat som musikproducent.
– Så vi var där och spelade in tio låtar i Sound Stage Studio. Det var musiken alltså. Efter det har jag jobbat med texterna i två år.
– Jag har vägt orden på en våg.
Roland tror att det är därför hans tidigare sånger har fått bära frukt i människors liv.
– Jag har lagt en energi på texterna för att verkligen återspegla något som finns i mitt inre.
Titellåten "Längs vägen" är en hoppfull sång som Roland skrev innan coronapandemin, men som talar rakt in i dagens situation. Roland tar fram texthäftet och visar.
– "Vi är en del av en kontinent där så mycket sorgligt hänt, ändå lever hoppet kvar hos mig," läser Roland.
– Sedan blir det hoppfullt i versen: "Jag hör ropen från sargade folk som berövats både nutid och hopp i en värld utan destination. Men jag tror att det kommer en tid då vårar drömmar slår in, en ny tid för varje nation," fortsätter han.
Roland tror att Gud hade en plan med att skivan kom just nu.

Brev till Gud

Roland har skrivit texterna till alla sånger förutom "Jag räcker inte till". Den är baserad på en dikt av Monica Jönsson.
– Jag tycker det blev en väldigt fin idé: Jag räcker inte till för alla måste, skulle, ville, kunde eller borde gjort. Att inte räcka till för alla yttre och inre krav.
Sången ”Barn av saligheten” är en hyllning till alla volontärer och frivilliga som gör stora insatser i vårt samhälle. Det är en av de sånger jag sjungit i debatter i Sveriges riksdag.
Roland berättar om en sång som heter "Brevet" och som är en sann historia.
– Jag skrev ett brev till Gud när jag var liten och den sången är ganska härlig för den går i tretakt.
– "Käre far i himlen inte sover du..." Det var texten i brevet ungefär. Jag ville ha lite kontakt med Gud när jag var liten, har en lärare berättat för mig.
Sångerna på skivan hänger ihop genom att de handlar om livet och om att vara kristen. Men skivan handlar också om döden.
– Min första fru dog i cancer och jag har skrivit en sång som heter "Att säga farväl." Min nuvarande fru Marie har också varit med om att förlora sin man och vi båda är tacksamma för livet.
Sången handlar om att ta farväl av någon som lämnar det här livet för tidigt.

"Tro lite mer"

En annan sång är byggd på en uppmaning från en av Rolands söner när han var 13 år.
– Han sa: Pappa, du måste våga lite mer, du måste riskera lite mer och du måste tro lite mer.
Sedan dess har Roland haft det som livsfilosofi, att våga lite mer och tro lite mer.
– Man behöver inte tro allt, men lite mer.
"I Jesu armar" är en duett med Evelina Gard.
– När jag satt med den texten blev det mycket om Jesus och herden. Men också om kvinnan som släpades fram av männen som ville se henne död.
– Evelina kommer in och sjunger så det blir fint återspeglat.
En annan som gästar på skivan är Sebastian Stakset som reciterar från Bibeln på titelspåret. Sista spåret på skivan handlar om att söka svaren på sina frågor inom sig själv, men att de inte finns där. Texten går: "Jag fann Jesus, mina frågor fick svar. Jag fann Jesus, min vän."
– Alla behöver en vän, Jesus är en vän, avslutar Roland.

MONIKA EKSTRÖM

 
eBlick
Magnus Utvik
nov 19, 2020
På kort tid har två uppburna svenska kommunister, Jan Myrdal och Sven Wollter, gått ur tiden. Hyllningsreportagen i svenska medier kastar ett ögonblicksljus över journalistkårens svaghet för socialism – även i de mest bisarra former. – Kulturpersonligheter som har hyllat Pinochet i Chile hade aldrig fått samma reportage, säger författaren Magnus Utvik.
eBlick
nov 30, 2020
I det gamla bondesamhället på 1800-talet saknade de flesta en klocka. Då blev Helgmålsringningen i bygdens kyrkklockor den betydelsefulla markeringen mellan arbetsveckans slut och helgens inledning. I 50 år har Sveriges Television sänt Helgmålsringningen klockan 17:55 på lördagskvällen. Johannes Söderberg, SVT:s gudstjänstproducent, berättar för Inblick att Helgmålsringningen i SVT började sändas drygt en månad efter nyhetsprogrammet Rapport startade i TV2 för 50 år sedan. – Cirka 350 000 tittare har vi varje lördag, säger han.
eBlick
nov 19, 2020
Arbetslösheten är nu cirka 25 procent i Israel. Landsbygden har drabbats hårdast. – Vi har samlat in medel för att kunna dela ut matpaket till dem som mest behöver hjälp. Många gamla som överlevt förintelsen har det mycket svårt, berättar Max Federman för Inblick.
eBlick
nov 19, 2020
Michelle Bäck öppnade sin veganska restaurang ”Skrymslet under trappan” i Norrköping i våras, strax efter virusutbrottet.
eBlick
nov 05, 2020
Palmemordet utlöser en febril aktivitet på UD, med tips, påtryckningar, utredningar samt stormöten med spaningsledningen. När Säpos mordutredning sedan pekar mot Sovjet och UD:s ledning ges UD-diplomaten Carl Lidbom uppdraget att utreda hela Säpo. När Lidbom är klar har rysspåret begravts och Säpos mordutredare belagts med tystnadsplikt.
eBlick
okt 29, 2020
Olof Palme, Anders Thunborg, Lennart Ljung, Per Rudberg och Bo Theutenberg förvaltade Sveriges hemliga livlina till Nato. Palmemordet skedde under en period då Bo Theutenberg manövrerades bort från UD, Anders Thunborg slutade som försvarsminister, marinchefen Per Rudberg pensionerades och Lennart Ljung byttes ut som överbefälhavare.
eBlick
okt 23, 2020
Warszawa-pakten, Iran och Frankrike blev snuvade på omfattande vapenexport på grund av statsminister Olof Palmes framgångsrika engagemang till förmån för den krisdrabbade vapentillverkaren Bofors. – Palmes rådgivare skulle ha hindrat honom från dessa vapenaffärer. Rollerna som fredsförhandlare och vapenexportör var oförenliga, säger Bo Theutenberg.
eBlick
okt 16, 2020
I slutet av september anordnade Israels Vänner en debatt mellan politiker om antisemitism i Malmö. Alla politikerna hade stött på problemet och var överens om att det främst finns bland grupper inflyttade från Mellanöstern. Samtidigt betonades att det finns antisemitism i alla extrema grupper och även en vardagsantisemitism i samhället.
eBlick
okt 16, 2020
Fler och fler arabländer överger den heliga kon Palestina. Inom loppet av en månad slöt två arabiska gulfstater, Förenade Arabemiraten och Bahrain, normaliseringsavtal med Israel. För Israel är det livsviktigt att accepteras av sina grannar. Men det palestinska ledarskapet fördömer avtalet och känner sig övergivna.
eBlick
okt 16, 2020
Olof Palme var med och byggde upp kontraspionaget mot svenska kommunister som samverkade med Sovjetunionens ockupationsplaner av Sverige och rapporterade själv svenska kommunister till USA:s ambassad. Han studerade i USA som ung och ville att sonen Joakim skulle göra samma sak. Palmes släktgård i Lettland – där Olof Palme tillbringade sina barnaår – nationaliserades vid Sovjets ockupation av Baltikum år 1940.
eBlick
okt 09, 2020
I slutet av september arrangerade Israels vänner en konferens mot antisemitism i Malmö. Fredrik Sieradzki från judiska församlingen var inbjuden för att berätta hur han ser på problemet och vad som görs för att vända trenden.