Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Peo Thyrén satsar på instrumental musikutgivning

Göran Jacobson | 16 jul , 2020
Mångsysslaren Peo Thyrén har dragit igång en skivbolagsverksamhet som kommer att fokusera på att ge ut instrumental musik. Först ut i raden är gitarristen Erik Mjörnell som framför akustiska och avskalade versioner av några omtyckta psalmer.
thyren_webb

Peo Thyrén har, som de flesta vet, en minst sagt gedigen bakgrund inom den svenska musikbranschen. Som medlem i välkända band som Noice, Easy Action, Sha-Boom och BIG har han skapat många personliga kontakter som han nu kan dra nytta av i sitt allra senaste projekt, skivbolaget 1234 Entertainment som precis har påbörjat en utgivning av instrumental musik.
– Det började som ett litet hobbyprojekt nu under sommaren, men växte så sakteliga när jag insåg att jag har ett stort kontaktnät med väldigt duktiga musiker. Många av dem är betydligt duktigare musiker än vad jag själv är, säger Peo Thyrén till Inblick.
– Det gemensamma just nu för de som vi kommer ge ut är att samtliga vid något tillfälle har spelat med mig live i Noice, Sha-Boom, BIG eller Easy Action. Det är dock mest ett sammanträffande. De är helt enkelt mycket duktiga musiker vars musik förtjänar att ges ut, fortsätter Peo.

Personliga kontakter

Att det blev en instrumental satsning beror också på personliga kontakter inom musikersvängen.
– En artist som jag varit manager åt berättade för mig att det finns ett stort intresse för instrumental musik.
Det ena ledde till det andra och snart var beslutet fattat om att på försök ge ut instrumental musik via sitt eget skivbolag.
– Som så ofta när jag gör någonting och startar i liten skala så drar det snabbt iväg och blir både större och mer omfattande än vad det var tänkt att vara från allra första början, konstaterar Peo med ett lätt skratt.
I nuläget släpps ett par digitala instrumentala musikstycken varje vecka och det planeras för flera fullängdsalbum framöver. Först ut med en fullängdare på Peo Thyréns etikett är gitarristen Erik Mjörnell som med sin akustiska gitarr tolkar ett knippe av de mest älskade psalmerna och lovsångerna. Erik är en välkänd musiker som bland annat ingår som gitarrist i husbandet på TV4:s Sommarkrysset. Han har även spelat med Carola Häggkvist och turnerat i USA. Första släppet med Erik Mjörnell skedde förra veckan då hans version av Great is Thy Faithfulness landade på Spotify, där samtliga utgivningar från 1234 Entertainment finns tillgängliga.
Framöver kommer Peo Thyrén att släppa instrumentala alster med musiker som Jonatan Samuelsson samt Andreas Rafwelsäter, som kommer ge ut musik under projektnamnet Nordic Beard.
– Jag tänkte: ”Hur svårt kan det vara att göra instrumental pianomusik?” och gjorde fyra låtar som jag spelade in. När Peo ringde och frågade om jag hade något att bidra med så berättade jag om låten Lima Sonata som han kommer att släppa nu, berättar Jonatan Samuelsson för Inblick.
För Jonatan, som till vardags är basist i rockbandet Narnia, blir releasen av Lima Sonata hans solodebut.

Musik utan sång

Musiken som Peo kommer ge ut framöver har en väldig bredd och spänner över stora områden, men det som kännetecknar och som förenar innehållet i hans utgivning är att det enbart handlar om musik utan sång. Detta med att släppa musik utan sång verkar, precis som Peo säger, vara på gång just nu. En snabb sökning på Google ger vid handen att intresset för instrumental musik är mycket stort. Det handlar om så vitt skilda musikgenrer som jazz och visa till klassisk musik och rock n roll i alla dess olika former.
Under nuvarande omständigheter med rådande pandemi har produktionen av musik i studio förändrats ganska avsevärt. Peo berättar att så gott som alla som jobbar med musik har professionella hemmastudios, där de kan spela in trummor, bas, gitarr, keyboard och andra instrument och skicka elektroniska filer till varandra. Att samlas för att spela in i en gemensam skivstudio är svårt med tanke på smittorisken.
– Visst är det lite tråkigt att spela in när man inte kan se de andra men det är så det fungerar. All musik som vi släpper är inspelad i enskilda hemmastudios med undantag för en artist som jag jobbar med, som kallar sig för Mellow Fingers, säger Peo.
– Han har en gammal flygel som står i ett hus i Östergötland. Flygeln går inte att stämma men den låter helt fantastiskt. Vi mickade upp flygeln enligt konstens alla regler och spelade in musiken i det huset.

GÖRAN JACOBSON
goran@inblick.se

 
eBlick
Donald_Trump_(29496131773) (1)
aug 07, 2020
Trumps tweet ”när plundringen börjar, börjar skjutningen” blockerades nyligen av Twitter och fick en varningstext: ”Denna Tweet överträder Twitters regler om att glorifiera våld”. Twitter har tidigare släppt igenom Irans Ayatollah Khameinis uppmaningar om att eliminera Israel.
eBlick
aug 07, 2020
Samtliga EU-ledare, inklusive Sveriges statsminister Stefan Löfven, utropade sig till segrare efter det maratonlånga toppmötet om EU:s långtidsbudget och ett återhämtningspaket för EU efter coronautbrottet. Men på hemmaplan möts Löfven av alltfler röster som vill lämna EU. – Nu ska vi som inte är med i eurozonen vara med och betala för haveriet. Totalt underkänt, säger Jeff Ahl, styrelseledamot i Alternativ för Sverige, till Inblick.
eBlick
aug 07, 2020
Förra veckan sändes Jesusfestivalen 2020 digitalt från Älmhult. Koncernchefen för Kanal 10, Börje Claesson, är nöjd med satsningen. – Jag tackar Gud för att vi gjorde det här och det blev faktiskt riktigt, riktigt bra, säger en glad Börje Claesson till Inblick.
eBlick
jul 16, 2020
Försvarsminister Peter Hultqvist hoppade av förhandlingarna och vill inte finansiera Försvarsberedningens förslag, trots att han endast har Miljöpartiet bakom sitt förslag. – Det finns ändå goda möjligheter att riksdagen genomför och finansierar Försvarsberedningens förslag, säger Mikael Oscarsson (KD).
eBlick
jul 16, 2020
Mångsysslaren Peo Thyrén har dragit igång en skivbolagsverksamhet som kommer att fokusera på att ge ut instrumental musik. Först ut i raden är gitarristen Erik Mjörnell som framför akustiska och avskalade versioner av några omtyckta psalmer.
eBlick
jul 06, 2020
En sexmejlande polisutredare. En sexköpande åklagare. En sextrakasserande förtalsbloggerska. Och kriminella personer som kan knytas till Sveriges sexindustri. Det nätverk som försvarat en våldtäktsanmäld polis och hotat ”Karin” – kvinnan som blev våldtagen – har samspelat med hennes anhöriga, vilket gjort ”Karin” rättslös och arvslös. Hoten började när ”Karin” berättade i TV4 om poliser som besökt bordeller i Talinn, samt om våldtäkten och de efterföljande hoten.
eBlick
jul 06, 2020
För någon vecka sedan släppte Roland Utbult sin nya skiva "Längs vägen”. – Det som står utanför min kontroll är att dessa sånger blev klara innan jag blev sjuk i corona. Men när de sedan ges ut så fungerar de rätt in i vårt sammanhang, berättar Roland Utbult som är i Älmhult för att medverka i Kanal 10:s sommarprogram.
eBlick
jun 18, 2020
PISA 2018 visar att Sveriges skolresultat förbättrats och välkomnades i höstas av regeringen. Nu ställs dock frågor om de förbättrade resultaten berodde på fusk. – Det är bra att vi får till stånd en kommission som kvalitetsgranskar PISA 2018 undersökningens resultat, säger den liberale politikern och läraren Niklas Lehresjön till Inblick.
eBlick
jun 18, 2020
I måndags släpptes volym fem av Bo Theutenbergs ”Dagbok från UD”. Boken beskriver hur UD:s ledning omgående kopplade ett grepp om Palmeutredningen. – De här trupperna hade aldrig stormat in om det hade varit en ensam gärningsman. Varför detta engagemang från Utrikesdepartementet där UD tog ledningen över polisutredningen? frågar författaren sig.
eBlick
jun 05, 2020
Sovjetunionen och KGB låg bakom mordet på Olof Palme i medverkan med Iran och Sovjet-trogna kurder. Det menar Bo Theutenberg, som nästa vecka släpper den femte och sista volymen av "Dagbok från UD". 34 år efter Palmemordet tar han bladet från munnen. - Det är ett för landet uppslitande slut, säger han.
eBlick
jun 04, 2020
Jonas Olsson har drivit Sjöstugans camping och hotell i Älmhult i 19 år. Redan sedan starten har de hyrt ut kanoter. Det är en viktig del av verksamheten. – Att paddla kanot är en jättehärlig aktivitet. Och under den tid som vi lever i nu blir det något helt annorlunda. Gillar man uteaktiviteter så är det en kanonbra aktivitet.