Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Yosef drömde om Jesus på natten

Petter Allgulin | 30 jul , 2020
Efter trakasserier och blodbad i Irak så ville Yosef Alfarhan och hans familj inte längre bo kvar där. De flyttade till Sverige när han var i tioårsåldern. Som ung tänkte han ofta på frågor om Gud och meningen med livet. Mitt under en vild tonårstid fick hans nykristna syster med honom till ett tältmöte.
yosef_webb

Yosef Alfarhan föddes 1966 i södra Irak i en familj med judisk härkomst. De hade en slags judisk tro men de var ganska liberala och de höll en låg profil utåt eftersom de levde mitt bland muslimer. De firade påsk och andra högtider men föräldrarna berättade inte så mycket om varför eller om Gud.
– Det var ytligt. Mina föräldrar hade inte så mycket kunskap om Gud och Bibeln, berättar Yosef.
Redan som barn sökte Yosef meningen med livet och han hade många frågor om Gud, vårt ursprung och andra livsfrågor. ”Varför är vi här? Vem är Gud? Hur kan man få kontakt med honom?”
På 70-talet i Irak var det demonstrationer mot Israel och alla var tvungna att vara med.
– Jag hade en koppling till judendomen och Israel så jag kände att det var fel, det var ett obefogat hat.
Yosefs familj och släkt blev utsatta för mycket trakasserier och diskriminering för att de var judar. Det gick så långt att släktingar blev fängslade, torterade och dödade. Det var fasansfullt för Yosef och han fick se den ondskefulla sidan av Islam.
– De blev påkörda av lastbilar, upphängda i håret och halshuggna.
Yosefs pappa gav upp och ville flytta långt från Mellanöstern. Så när Yosef var i tioårsåldern började de packa ihop för att lämna landet.
– Vi hittade Sverige, nästan uppe vid nordpolen.

Nyanlända till Sverige

Familjen kom till Stockholmsområdet och Yosef är tacksam över sin uppväxt här i landet.
– Jag fick växa upp i det underbara Sverige och jag fick svenska vänner.
Det var skönt att komma bort från situationen i Irak och Yosef tyckte Sverige var spännande.
– Friheten i Sverige var en stor kontrast till livet i Irak. Man var van att Islam hade allt i sin makt och här var kvinnorna väldigt annorlunda klädda. Det blev lite snurrigt.
Skolan gick bra men under gymnasiet började Yosef komma på glid. Det blev turbulent hemma mellan föräldrarna och han upplevde att han inte hade fått svar på sina livsfrågor.
–  Jag var ute mycket och söp, härjade och slogs. Jag blev en liten vilde.

Systern blev kristen

Yosefs syster följde med sina kompisar till en syriansk kyrka och det ledde till att hon blev kristen.
– Vi i familjen skrattade åt henne. Hon började även klä sig som en syrian.
Systern flyttade hemifrån och Yosef bodde en period hemma hos henne. Hon uttryckte sin nöd för Yosef och hon tände ljus, grät och bad för honom.
– Jag förstod inte varför. Jag tyckte att jag hade det bra. Men hon ville få ordning på mig.
Under denna tid så hade Yosef två ovanliga drömmar på natten. I den ena drömmen såg han Jesus hänga på korset utanför systerns lägenhet. Jesus tittade på honom och grät.
– Jag blev så tagen av hans blick.
En bit bort stod hans mamma och övriga syskon. Yosef ropade till dem att se på Jesus men det gick inte fram till dem. I den andra drömmen såg Yosef sig själv utifrån stå på en scen med tusentals människor i publiken, alla var vitklädda. Yosef pekade mot himlen och grät. Han gick efter detta till en präst och berättade om dessa två ovanliga starka drömmar. Prästen sa att Yosef har en stark kallelse på sitt liv. Yosef bevarade dessa drömmar i sitt hjärta men fortsatte att leva på som vanligt.

Följde med på tältmöte

Så småningom tröttnade systern på hans vilda liv och festande. Hon ställde ett ultimatum: Yosef var tvungen att följa med på ett kristet tältmöte om han skulle få bo kvar hos henne.
– Så jag följde med till mötet för jag ville bo kvar.
Det var Aspnäskyrkan i Järfälla som hade en evangelisationsvecka. Och det var en kristen talare från Iran som höll i micken.
– Jag blev lite förvirrad. Borde han inte vara muslim?
Yosef kände att han ville gå ut från mötet för att röka. Hans kompisar var utanför tältet och signalerade att de ville ut och festa. Men han stannade ändå kvar på mötet som han hade lovat. Väl hemma vid middagsbordet började Yosef tala kritiskt om den iranske talaren.
– Då plötsligt hör jag en stark kärleksfull röst inom mig: ”Min son, varför kritiserar du mig och mina tjänare? Vad har jag gjort dig?”
Yosef blev chockad och oerhört gripen i sitt hjärta och han började gråta.
– Jag berättade direkt för min syster om rösten jag hörde och sa att jag ville med till tältmöte i morgon igen.
Dagen efter var Yosef på plats i tältet igen. Han fick höra och se fascinerande saker. En kille från Polen berättade att den iranske talaren, som inte kunde någon polska, hade talat till honom på polska. När det var inbjudan att gå fram för de som ville ta emot Jesus så gick Yosef fram.
– Jag kände som en börda lyftes av mig. Det kändes rent fysiskt lättare över axlarna.
Yosef blev överlycklig och började tala i tungor. Han började springa runt i tältet i glädje.

Den första kärleken

Omedelbart började Yosef berätta glatt om sin frälsning och om Jesus till alla omkring sig som han träffade i vardagen. 
– Vissa trodde jag var galen, men många såg förändringen som hade skett med mig.
Han kunde höja rösten inne på pizzerior och berätta för alla, och i sitt arbete som busschaufför så fick man höra om Jesus om man steg på hans buss. De som kände honom som en aggressiv person som drack för mycket, fick nu träffa en snäll och glad Yosef. Fem av hans kompisar blev ledda till tro på Herren av honom den första tiden.
– Det var en härlig tid, den första passionen och kärleken till Jesus.
Att få möta Jesus och bli en övertygad kristen blev svaret på alla Yosefs livsfrågor. Det var en uppfyllelse på det som han längtat efter och det gjorde det lättare att förstå vår trasiga, galna och onda värld. Svaren fanns hos Jesus.
– Det var som om alla pusselbitar föll på plats när jag blev kristen. Jag blev så starkt förälskad i honom, wow!  Och det var skönt att få bli frälst redan som ung.
När han började läsa Bibeln var det mycket han kände igen från den judiska kulturen och traditionerna.
– Wow, det var roligt att läsa. Jag tog upp en massa saker med min mamma om betydelsen av vad de gjort under olika högtider.
Att sedan få komma till Israel som kristen var fantastiskt.
– Jag har varit där säkert 20 gånger nu. Känner en sådan hemkänsla och det har varit intressant att lära känna mina rötter.
– Jag har tjänat Herren med ett gott samvete sedan dess. Jag har fått resa till många länder och talat och predikat om Jesus.
Yosefs huvudsakliga sysselsättning är nu som resande gatuevangelist. Han predikar på gator och torg och han berättar om Jesus med glädje och kraft för många människor som han träffar.

PETTER ALLGULIN
 
eBlick
Donald_Trump_(29496131773) (1)
aug 07, 2020
Trumps tweet ”när plundringen börjar, börjar skjutningen” blockerades nyligen av Twitter och fick en varningstext: ”Denna Tweet överträder Twitters regler om att glorifiera våld”. Twitter har tidigare släppt igenom Irans Ayatollah Khameinis uppmaningar om att eliminera Israel.
eBlick
aug 07, 2020
Samtliga EU-ledare, inklusive Sveriges statsminister Stefan Löfven, utropade sig till segrare efter det maratonlånga toppmötet om EU:s långtidsbudget och ett återhämtningspaket för EU efter coronautbrottet. Men på hemmaplan möts Löfven av alltfler röster som vill lämna EU. – Nu ska vi som inte är med i eurozonen vara med och betala för haveriet. Totalt underkänt, säger Jeff Ahl, styrelseledamot i Alternativ för Sverige, till Inblick.
eBlick
aug 07, 2020
Förra veckan sändes Jesusfestivalen 2020 digitalt från Älmhult. Koncernchefen för Kanal 10, Börje Claesson, är nöjd med satsningen. – Jag tackar Gud för att vi gjorde det här och det blev faktiskt riktigt, riktigt bra, säger en glad Börje Claesson till Inblick.
eBlick
jul 16, 2020
Försvarsminister Peter Hultqvist hoppade av förhandlingarna och vill inte finansiera Försvarsberedningens förslag, trots att han endast har Miljöpartiet bakom sitt förslag. – Det finns ändå goda möjligheter att riksdagen genomför och finansierar Försvarsberedningens förslag, säger Mikael Oscarsson (KD).
eBlick
jul 16, 2020
Mångsysslaren Peo Thyrén har dragit igång en skivbolagsverksamhet som kommer att fokusera på att ge ut instrumental musik. Först ut i raden är gitarristen Erik Mjörnell som framför akustiska och avskalade versioner av några omtyckta psalmer.
eBlick
jul 06, 2020
En sexmejlande polisutredare. En sexköpande åklagare. En sextrakasserande förtalsbloggerska. Och kriminella personer som kan knytas till Sveriges sexindustri. Det nätverk som försvarat en våldtäktsanmäld polis och hotat ”Karin” – kvinnan som blev våldtagen – har samspelat med hennes anhöriga, vilket gjort ”Karin” rättslös och arvslös. Hoten började när ”Karin” berättade i TV4 om poliser som besökt bordeller i Talinn, samt om våldtäkten och de efterföljande hoten.
eBlick
jul 06, 2020
För någon vecka sedan släppte Roland Utbult sin nya skiva "Längs vägen”. – Det som står utanför min kontroll är att dessa sånger blev klara innan jag blev sjuk i corona. Men när de sedan ges ut så fungerar de rätt in i vårt sammanhang, berättar Roland Utbult som är i Älmhult för att medverka i Kanal 10:s sommarprogram.
eBlick
jun 18, 2020
PISA 2018 visar att Sveriges skolresultat förbättrats och välkomnades i höstas av regeringen. Nu ställs dock frågor om de förbättrade resultaten berodde på fusk. – Det är bra att vi får till stånd en kommission som kvalitetsgranskar PISA 2018 undersökningens resultat, säger den liberale politikern och läraren Niklas Lehresjön till Inblick.
eBlick
jun 18, 2020
I måndags släpptes volym fem av Bo Theutenbergs ”Dagbok från UD”. Boken beskriver hur UD:s ledning omgående kopplade ett grepp om Palmeutredningen. – De här trupperna hade aldrig stormat in om det hade varit en ensam gärningsman. Varför detta engagemang från Utrikesdepartementet där UD tog ledningen över polisutredningen? frågar författaren sig.
eBlick
jun 05, 2020
Sovjetunionen och KGB låg bakom mordet på Olof Palme i medverkan med Iran och Sovjet-trogna kurder. Det menar Bo Theutenberg, som nästa vecka släpper den femte och sista volymen av "Dagbok från UD". 34 år efter Palmemordet tar han bladet från munnen. - Det är ett för landet uppslitande slut, säger han.
eBlick
jun 04, 2020
Jonas Olsson har drivit Sjöstugans camping och hotell i Älmhult i 19 år. Redan sedan starten har de hyrt ut kanoter. Det är en viktig del av verksamheten. – Att paddla kanot är en jättehärlig aktivitet. Och under den tid som vi lever i nu blir det något helt annorlunda. Gillar man uteaktiviteter så är det en kanonbra aktivitet.