Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

"Jag ser en liten Charbel i var och en av killarna"

Göran Jacobson | 20 aug , 2020
Motivationstalaren Charbel Gabro har under sommaren samlat 20 killar från utsatta förorter i Norrköping och Linköping för att bryta ner murar mellan deras värld och det svenska samhället. Satsningen heter "Min sommar - Mitt liv". – Tanken var att de som inte har något att göra under sommarlovet ska få något att ägna sig åt gemensamt. Ha något att komma till och känna sig inkluderad, ungefär som i skolan, berättar Charbel Gabro för Inblick.
charbel_webb

Charbel Gabros invandrarbakgrund och uppväxt i problemtyngda bostadsområden i Norrköping har kommit att bli ett verktyg för att hjälpa unga killar in i det svenska samhället. I sommar har han, tillsammans med fem andra ledare, under sju veckor samlat 20 killar från utsatta förorter i Norrköping och Linköping i syfte att bryta ner murar mellan deras värld och det svenska samhället. Satsningen har gjorts i samarbete mellan Stadsmissionen och Charbels organisation Samtalsringen.

”Känna sig inkluderad”

– Vi har samlat killar i åldrarna 14-20 år. Vi har kört två dagar i Norrköping och två dagar i Linköping i sju veckor under sommarlovet. Programmet har innehållit en massa olika grejer varje dag, fortsätter han.
Charbel benämner aktiviteterna som deltagarna fått ägna sig åt som ”typiskt svenska saker” såsom att gå i skogen, spela långgolf på bana, åka kanot, vara på läger och spela padel. Deltagarna har även fått träffa kända svenska företagsledare samt besöka rådhuset i Norrköping och träffa kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist. Sista dagen bar det av till Stockholm där ett besök på kungliga slottet blev en slags belöning för killarna.
Det har handlat om att bryta ner murar mellan den lilla bubbla som killarna lever i och det svenska samhället i stort. Charbel berättar att varje dag har inneburit helt nya och ofta främmande upptäckter för deltagarna.
– Inte många av dem hade till exempel varit i en skog tidigare. Långgolf var helt nytt för dem. Att få besöka Stockholms slott hade nog ingen av killarna ens drömt om tidigare, säger han.
– De är från Klockaretorpet, Hageby, Skäggetorp och andra socioekonomiska områden. De kände tidigare bara till livet på gatan. Inget annat. Det här har öppnat dörrarna för dem till en helt ny värld, fortsätter Charbel engagerat.
De flesta av deltagarna har varit killar med invandrarbakgrund, men det har även varit ett par svenska killar med också.
– Det var viktigt med en tydlig mix. Alla var inte destruktiva, några satt tidigare enbart hemma och spelade på nätet. Vi tänkte på mångfalden, att det inte enbart skulle vara förortskids utan även svenskar från innerstaden också.

Delat ut matkassar

Det grundläggande syftet med ”Min sommar – Mitt liv” har varit att locka till samtal om olika saker i livet.
– Vi har checkat in och checkat ut varje dag. På morgonen har de fått berätta hur de mår och när vi slutat för dagen fick de berätta vad de fått med sig under dagen. Då har vi samtalat om hur det känts att genomföra de olika aktiviteterna vi ägnat oss åt. Aktiviteterna har varit kopplade till samtalet.
Varje fredag har killarna fått vara med och dela ut matkassar till hemlösa i Norrköping och Linköping i Stadsmissionens regi.
– Det har varit så givande att se hur grabbarna har fått ge något tillbaka till andra, säger Charbel.
Charbel berättar om sommarloven under sin egen uppväxt i Norrköpings problemtyngda och utsatta områden, hur han var helt sysslolös och hur denna sysslolöshet ledde till dåliga vanor.
– På sommarlovet skapas många problem. Man är uppe sent på natten och sover länge på dagen, man gör småbus och det ena leder till det andra. Det är viktigt att bryta dessa onda cirklar.
Rekryteringen av deltagare till ”Min sommar – Mitt liv” har skett genom personliga kontakter. För Charbel har de sju veckorna tillsammans med deltagarna även varit en igenkänningsfaktor.
– Jag har sett mig själv i grabbarna. Det är Charbel jag mött i var och en av dem. De är små ”charblar” allihop. Jag har känt igen deras personliga behov och sett mig själv i deras livsberättelser. Min högsta önskan är att någon hade gjort samma sak för mig när jag var en liten grabb och nyanländ till Sverige, säger Charbel Gabro.
Just nu pågår ett samtal mellan Stadsmissionen och Samtalsringen om någon form av fortsättning på projektet och ett möjligt samgående mellan de två organisationerna.
Charbel Gabro föddes i Syrien och kom till Sverige som treåring, tillsammans med sin familj. Idag är hans bakgrund som invandrarkille en stor tillgång i hans jobb som motivationstalare, flitigt anlitad av myndigheter, företag och andra organisationer runtom i Sverige. Hans eget liv är utgångspunkten när han är ute och föreläser. Varje föreläsning är kopplad till forskningen. Charbel har fått motta flera fina utmärkelser, bland annat Stora Talarpriset 2019.

GÖRAN JACOBSON
goran@inblick.se

 

 
eBlick
På bild, Olle Eriksson och Jonas Klinteberg, Fotograf, Andreas Diernert 1
sep 14, 2020
Förra måndagen presenterade Olle Eriksson projektet Ung inlåst under ett digitalt seminarium från Skyddsvärnets lokaler i Stockholm. – Vår fulla övertygelse är att om vi ska lyckas nå dem som fått en tråkig och tuff start i livet behöver de få en tilltro till vuxenvärlden, berättade Olle Eriksson.
eBlick
sep 14, 2020
Han säger i polisförhören att han kände ett tvång att döda två människor för att få inre frid. Daniel Nyqvist har varken före eller efter det brutala dubbelmordet i Linköping 2004 varit i klammeri med rättvisan. I 16 år levde han under radarn. I nästa vecka ställs han inför rätta åtalad för ett dubbelmord han erkänt sig skyldig till.
eBlick
sep 11, 2020
Rinkeby Folkets hus var oroliga för att barnen glömdes bort under coronakrisen. Därför startade man tillsammans med Rädda Barnen initiativet Pysselakuten i maj i år. Drygt en månad senare greps och anhölls Rinkeby Folkets hus ordförande av polis, misstänkt för våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.
eBlick
sep 03, 2020
Cajsa Tengblad kom nyligen ut med boken "Kroppsnöjd och själsstark." På ett personligt sätt beskriver hon sin väg till att bli nöjd med sin kropp och ger tips på vad själen behöver för att må bra. – Att bli vän med sig själv och stärka den psykiska motståndskraften är livsviktigt, säger hon.
eBlick
sep 03, 2020
Professionella artister och musiker har drabbats hårt av restriktionerna som följt av pandemin med förlorade speltillfällen och intäkter. Nu visar en ny enkätundersökning att var tredje musiker är på väg att lämna yrket. – Den verkliga siffran är mycket högre, säger musikern Simon Ådahl till Inblick.
eBlick
sep 03, 2020
Turkiets president Erdogan vill återuppliva det Ottamanska riket, som kollapsade för omkring 100 år sedan, efter att riket hade förlorat kontrollen över Jerusalem. Han vill nu ”befria” Al-Aqsa-mosken och ”förena det islamiska samfundet” mot Israel. Turkiet är ett mycket större hot mot Israel än Iran, menar Israels underrättelsechef.
eBlick
aug 27, 2020
I boken "Överlevarna - Röster från Förintelsen" finns citat från 95 personer som överlevde Förintelsen. – Idén är att via personliga citat ge förståelse för något som är ofattbart. Skulle jag bidra med det då har boken fyllt sin uppgift, berättar författaren Bernt Hermele.
eBlick
aug 27, 2020
Litauen klassar nu Hizbollah som en terrororganisation och fattar därmed samma beslut som USA, Kanada, Holland, Arabförbundet, Gulfstaterna, Storbritannien och Tyskland. – Vi uppskattar det framgångsrika samarbetet mellan de litauiska och israeliska säkerhetsorganen, sade landets utrikesminister Linas Linkevičius i samband med beslutet.
eBlick
aug 27, 2020
– Det är omöjligt att säga vad som kommer ske, det är en hårdför regim i Belarus som inte gärna kommer ge sig frivilligt, säger tidigare riksdagsledamoten och valobservatören för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE), Christian Holm Barenfeld till Inblick.
eBlick
aug 20, 2020
I förra veckan nådde Israel och Förenade Arabemiraten fram till en historisk fredsöverenskommelse. Avtalet handlar om att fullt ut normalisera de diplomatiska förbindelserna mellan de två nationerna. – Vår högsta önskan är att få en full normalisering av de diplomatiska förbindelserna med hela arabvärlden, säger ambassadör Ilan Ben-Dov.
eBlick
aug 20, 2020
Motivationstalaren Charbel Gabro har under sommaren samlat 20 killar från utsatta förorter i Norrköping och Linköping för att bryta ner murar mellan deras värld och det svenska samhället. Satsningen heter "Min sommar - Mitt liv". – Tanken var att de som inte har något att göra under sommarlovet ska få något att ägna sig åt gemensamt. Ha något att komma till och känna sig inkluderad, ungefär som i skolan, berättar Charbel Gabro för Inblick.