Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Litauen: Hizbollah är en terrororganisation. Landet följer Hollands, Tysklands och Storbritanniens exempel

Ruben Agnarsson | 27 aug , 2020
Litauen klassar nu Hizbollah som en terrororganisation och fattar därmed samma beslut som USA, Kanada, Holland, Arabförbundet, Gulfstaterna, Storbritannien och Tyskland. – Vi uppskattar det framgångsrika samarbetet mellan de litauiska och israeliska säkerhetsorganen, sade landets utrikesminister Linas Linkevičius i samband med beslutet.
Linas Linkevicius (1)Litauen meddelade för två veckor sedan att landet klassar Hizbollah som en terrororganisation och förbjöd inresa för alla personer som är anslutna till den Iranstödda libanesiska organisationen.
– Efter att ha tagit hänsyn till den information som våra institutioner och partners samlat in kan vi dra slutsatsen att Hizbollah använder terrormetoder som utgör ett hot mot säkerheten i ett betydande antal länder, inklusive Litauen, sade landets utrikesminister Linas Linkevičius i ett uttalande.
– Vi uppskattar det framgångsrika samarbetet mellan de litauiska och israeliska nationella säkerhetsorganen. Vi är tacksamma till dessa institutioner för deras viktiga arbete att säkerställa våra medborgares säkerhet, fortsatte han. I början av det här året klassade även Storbritannien Hizbollah som en terrororganisation. I juni i fjol avslöjade den brittiska tidningen The Telegraph att Hizbollah-anhängare hade lagrat tonvis med explosivt material i en hemlig brittisk bombfabrik i nordvästra London. Tusentals ispaket som innehöll tre ton ammoniumnitrat – en vanlig ingrediens i hemmagjorda bomber och samma ämne som exploderade i Beirut nyligen – upptäcktes av brittisk polis i samband med räden år 2015.

Tyskland beslagtog ammoniumnitrat

I ett liknande fall samma år greps Hizbollah-medlemmen Hussein Bassam Abdallah på Cypern. Han erkände att att de 8,2 ton ammoniumnitrat som han hade lagrat var avsett för terrorattacker. Abdallah fick sex års fängelse. I april i år klassade Tyskland Hizbollah som en terrorgrupp och förbjöd all aktivitet av rörelsen samtidigt som polisen genomförde räder i moskéer och andra centra kopplade till gruppen. Beslutet togs efter att Israels underrättelsetjänst försett Tyskland med uppgifter om stora lager i de södra delarna av landet där Hizbollah förvarade hundratals kilo ammoniumnitrat. Förra veckan skrev tyska Die Welt att Iran levererade hundratals ton ammoniumnitrat till Hizbollah åren 2013-2014, ungefär samtidigt som Libanon konfiskerade tusentals ton explosiva ämnen som ledde till explosionen i Beiruts hamn. USA listade Hizbollah som en terrorgrupp redan år 1997. Därefter har Kanada, Holland, Bahrain och Argentina tagit samma beslut. År 2016 listade även Arabförbundet och Gulfstaterna Hizbollah som en terrororganisation.

EU:s uppdelning

När agenter från Hizbollah med hjälp av ammoniumnitrat sprängde en israelisk buss i den bulgariska turistorten Burgas år 2012, placerade EU Hizbollahs militära gren på sin lista över terrororganisationer, medan den politiska delen slapp terrorstämpeln. Förra veckan dömdes en Hizbollah- medlem för mordet på den libanesiske premiärministern Rafiq al-Hariri, år 2005. Till en början åtalades fem medlemmar av den Iranstödda rörelsen. En FN-stödd specialdomstol i Nederländerna slog samtidigt fast att det terrorstämplade Hizbollah och syriska regimen kan ha haft motiv att vilja bli av med Hariri, men att det inte går att bevisa att de faktiskt låg mordet. Efter Hariris död har Hizbollah flyttat fram sina politiska positioner i landet.

Bevakade kriget

KD:s utrikespolitiske talesperson Lars Adaktusson har som riksdagsledamot och som Europaparlamentariker uppmanat både Sverige och EU att klassa Hizbollah som en terrororganisation. I egenskap av SVT:s korrespondent i Mellanöstern bevakade han i kriget mellan Hizbollah och Israel år 2006 och menar att det inte är möjligt att göra åtskillnad mellan en politisk och en militär gren av den islamistiska rörelsen. Sverige borde därför följa Litauens, Tysklands och Storbritanniens exempel och klassa Hizbollah som en terrororganisation, menar han.
– Terrordåd, organiserad brottslighet och narkotikahandel är en del av rörelsens verksamhet, konstaterar Lars Adaktusson.
– Sveriges och Europas ledare måste sluta att se mellan fingrarna när det gäller den libanesiska terrororganisationen, fortsätter han och konstaterar att ledande terrorexperter världen över anser att Hizbollah ska ses som en enhet.

Enhetlig organisation
Han citerar Hizbollahs vice generalsekreterare Naim Qassem som öppet talar om sin organisation som enhetlig: ”Vi har inte en militär gren och en politisk; vi har inte Hizbollah å ena sidan och motståndsrörelsen å andra sidan. Varje del av Hizbollah, från befälhavare till medlemmar såväl som våra olika förmågor, står i motståndets tjänst, och vi har ingenting annat än motståndet som en prioritet."
– För att stoppa Hizbollahs omfattande terrorverksamhet måste Sveriges och EU:s förhållningssätt ändras, den konstruerade uppdelningen av organisationen måste upphöra och åtgärder vidtas för en fullständig terrorstämpling, säger Lars Adaktusson, som kommer att ta upp frågan i riksdagen i höst.

RUBEN AGNARSSON
 
eBlick
På bild, Olle Eriksson och Jonas Klinteberg, Fotograf, Andreas Diernert 1
sep 14, 2020
Förra måndagen presenterade Olle Eriksson projektet Ung inlåst under ett digitalt seminarium från Skyddsvärnets lokaler i Stockholm. – Vår fulla övertygelse är att om vi ska lyckas nå dem som fått en tråkig och tuff start i livet behöver de få en tilltro till vuxenvärlden, berättade Olle Eriksson.
eBlick
sep 14, 2020
Han säger i polisförhören att han kände ett tvång att döda två människor för att få inre frid. Daniel Nyqvist har varken före eller efter det brutala dubbelmordet i Linköping 2004 varit i klammeri med rättvisan. I 16 år levde han under radarn. I nästa vecka ställs han inför rätta åtalad för ett dubbelmord han erkänt sig skyldig till.
eBlick
sep 11, 2020
Rinkeby Folkets hus var oroliga för att barnen glömdes bort under coronakrisen. Därför startade man tillsammans med Rädda Barnen initiativet Pysselakuten i maj i år. Drygt en månad senare greps och anhölls Rinkeby Folkets hus ordförande av polis, misstänkt för våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.
eBlick
sep 03, 2020
Cajsa Tengblad kom nyligen ut med boken "Kroppsnöjd och själsstark." På ett personligt sätt beskriver hon sin väg till att bli nöjd med sin kropp och ger tips på vad själen behöver för att må bra. – Att bli vän med sig själv och stärka den psykiska motståndskraften är livsviktigt, säger hon.
eBlick
sep 03, 2020
Professionella artister och musiker har drabbats hårt av restriktionerna som följt av pandemin med förlorade speltillfällen och intäkter. Nu visar en ny enkätundersökning att var tredje musiker är på väg att lämna yrket. – Den verkliga siffran är mycket högre, säger musikern Simon Ådahl till Inblick.
eBlick
sep 03, 2020
Turkiets president Erdogan vill återuppliva det Ottamanska riket, som kollapsade för omkring 100 år sedan, efter att riket hade förlorat kontrollen över Jerusalem. Han vill nu ”befria” Al-Aqsa-mosken och ”förena det islamiska samfundet” mot Israel. Turkiet är ett mycket större hot mot Israel än Iran, menar Israels underrättelsechef.
eBlick
aug 27, 2020
I boken "Överlevarna - Röster från Förintelsen" finns citat från 95 personer som överlevde Förintelsen. – Idén är att via personliga citat ge förståelse för något som är ofattbart. Skulle jag bidra med det då har boken fyllt sin uppgift, berättar författaren Bernt Hermele.
eBlick
aug 27, 2020
Litauen klassar nu Hizbollah som en terrororganisation och fattar därmed samma beslut som USA, Kanada, Holland, Arabförbundet, Gulfstaterna, Storbritannien och Tyskland. – Vi uppskattar det framgångsrika samarbetet mellan de litauiska och israeliska säkerhetsorganen, sade landets utrikesminister Linas Linkevičius i samband med beslutet.
eBlick
aug 27, 2020
– Det är omöjligt att säga vad som kommer ske, det är en hårdför regim i Belarus som inte gärna kommer ge sig frivilligt, säger tidigare riksdagsledamoten och valobservatören för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE), Christian Holm Barenfeld till Inblick.
eBlick
aug 20, 2020
I förra veckan nådde Israel och Förenade Arabemiraten fram till en historisk fredsöverenskommelse. Avtalet handlar om att fullt ut normalisera de diplomatiska förbindelserna mellan de två nationerna. – Vår högsta önskan är att få en full normalisering av de diplomatiska förbindelserna med hela arabvärlden, säger ambassadör Ilan Ben-Dov.
eBlick
aug 20, 2020
Motivationstalaren Charbel Gabro har under sommaren samlat 20 killar från utsatta förorter i Norrköping och Linköping för att bryta ner murar mellan deras värld och det svenska samhället. Satsningen heter "Min sommar - Mitt liv". – Tanken var att de som inte har något att göra under sommarlovet ska få något att ägna sig åt gemensamt. Ha något att komma till och känna sig inkluderad, ungefär som i skolan, berättar Charbel Gabro för Inblick.