Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Var tredje musiker på väg att lämna yrket

Göran Jacobson | 03 sep , 2020
Professionella artister och musiker har drabbats hårt av restriktionerna som följt av pandemin med förlorade speltillfällen och intäkter. Nu visar en ny enkätundersökning att var tredje musiker är på väg att lämna yrket. – Den verkliga siffran är mycket högre, säger musikern Simon Ådahl till Inblick.
musiker

Musikcentrum Riks, ett förbund som verkar för att stärka frilansmusikers situation, har låtit genomföra en enkätundersökning som har besvarats av 964 artister och musiker som är verksamma inom olika musikgenrer; allt ifrån folkmusiker till hiphop-artister, från jazzmusiker och indierockare till popstjärnor. Svaren på enkäten visar att över 40 000 speltillfällen ställts in under 2020 för de svarande och att de har förlorat inkomster på sammanlagt 171 miljoner kronor.
Det finns ingen aktuell siffra på hur många professionella musiker och artister det finns i Sverige totalt, men Musikcentrum Riks anger att antalet i tidigare undersökningar har uppskattats till någonstans kring 6 000.

”Alla jobb har försvunnit”

Musikern, sångaren, låtskrivaren och evangelisten Simon Ådahl är en av de som blivit drabbad på detta sätt i spåren av pandemin.
– Alla mina jobb har försvunnit sedan i mars. Det är helt tomt hela september också. Vad som händer i oktober vet jag inte. Alla mina bokningar i Finland och Norge är utraderade, säger Simon Ådahl till Inblick.
Han är inte direkt förvånad över siffrorna från enkätundersökningen.
– Alla som jag har pratat med säger att de tänker byta jobb. Jag skulle tippa på att den verkliga siffran ligger på 50 procent. Den är mycket högre än vad som anges i undersökningen. Många, många fler tänker byta jobb. Det är ett mörkertal som inte finns med i undersökningen, säger Simon Ådahl.
Den ekonomiska räddningen för honom själv har varit att han ända sedan Edin-Ådahls glansdagar på 1980-talet har varit med i a-kassan, vilket gjort det möjligt för honom att stämpla. En annan livlina är att han turligt nog började ta ut allmän pension förra året. Men även Simon har funderat på att byta yrke, erkänner han.

 Söker jobb

– Ja, jag har faktiskt funderat på att byta jobb. Jag är inskriven på Arbetsförmedlingen och söker jobb hela tiden. Faktum är att jag funderar över om det finns något annat jag kan göra i livet, säger Simon som har knappt 18 månader kvar tills han faller för pensionsstrecket vid 65.

Har du sökt något av de ekonomiska stöd som erbjudits i samband med pandemin?

– Nej, i och med att jag har a-kassa så får jag inte det. Annars hade jag fått det. Problemet är att det inte handlar om fasta jobb. Royalty är ju inte inkomst av tjänst, vilket gör att jag inte har någon inkomst av tjänst.
Sverige är ett av världens främsta musikexportländer. Simon och hans bror Frank har till exempel haft stora framgångar med sin musik på den koreanska halvön, men deras sånger har även nått ut i USA, Indonesien och andra länder. Frank driver sedan många år tillbaka Musikmakarna i Örnsköldsvik, som är en av de allra största exportörerna av svensk musik till utlandet.

Hur ser du på den svenska musikbranschens framtid i spåren av pandemin?

– Det är den största dippen vi har haft på väldigt många år. Så här allvarligt har det aldrig varit tidigare. Hela kulturbranschen är raderad. Jag känner en person som jobbar på en teater. Hon är helt förtvivlad. Jag känner musiker som har börjat jobba på lager, på ICA och andra ställen. Den här branschen är särskilt hårt drabbad på grund av det obegripliga i att 50 personer inte får samlas om man sjunger en sång medan hundratals får trängas på Ullared. Det är för mig en gåta, säger Simon bestämt.

”Stäng Ullared”

– Man tillåter en dumpning av en hel industri, som faktiskt är större än verkstadsindustrin. Ljud- och ljuskillar, personer som hyr ut ljudanläggningar, sminköser, dansare, scenografer, bokningsfirmor. Det är inte bara de som står på scenen som räknas. Stäng Ullared! Varför ska Ullared vara öppet när teatrar, arenor, kyrkor och andra lokaler måste hålla stängt? Jag förstår inte logiken i det här! Det finns ingen som förstår, fortsätter han.
Simon känner stort medlidande med de musiker och artister som bokstavligt talat står på bar backe nu. Det finns många inom musikbranschen som saknar all form av ekonomiskt skyddsnät. De har rest på fria jobb i alla år.
– Nu finns ingenting kvar. Det är ett svart hål som har öppnats under dem. Därför är det inte så konstigt att man har börjat söka andra jobb, avslutar Simon Ådahl.

GÖRAN JACOBSON
goran@inblick.se

 

 
eBlick
Magnus Utvik
nov 19, 2020
På kort tid har två uppburna svenska kommunister, Jan Myrdal och Sven Wollter, gått ur tiden. Hyllningsreportagen i svenska medier kastar ett ögonblicksljus över journalistkårens svaghet för socialism – även i de mest bisarra former. – Kulturpersonligheter som har hyllat Pinochet i Chile hade aldrig fått samma reportage, säger författaren Magnus Utvik.
eBlick
nov 19, 2020
Arbetslösheten är nu cirka 25 procent i Israel. Landsbygden har drabbats hårdast. – Vi har samlat in medel för att kunna dela ut matpaket till dem som mest behöver hjälp. Många gamla som överlevt förintelsen har det mycket svårt, berättar Max Federman för Inblick.
eBlick
nov 19, 2020
Michelle Bäck öppnade sin veganska restaurang ”Skrymslet under trappan” i Norrköping i våras, strax efter virusutbrottet.
eBlick
nov 05, 2020
Palmemordet utlöser en febril aktivitet på UD, med tips, påtryckningar, utredningar samt stormöten med spaningsledningen. När Säpos mordutredning sedan pekar mot Sovjet och UD:s ledning ges UD-diplomaten Carl Lidbom uppdraget att utreda hela Säpo. När Lidbom är klar har rysspåret begravts och Säpos mordutredare belagts med tystnadsplikt.
eBlick
okt 29, 2020
Olof Palme, Anders Thunborg, Lennart Ljung, Per Rudberg och Bo Theutenberg förvaltade Sveriges hemliga livlina till Nato. Palmemordet skedde under en period då Bo Theutenberg manövrerades bort från UD, Anders Thunborg slutade som försvarsminister, marinchefen Per Rudberg pensionerades och Lennart Ljung byttes ut som överbefälhavare.
eBlick
okt 23, 2020
Warszawa-pakten, Iran och Frankrike blev snuvade på omfattande vapenexport på grund av statsminister Olof Palmes framgångsrika engagemang till förmån för den krisdrabbade vapentillverkaren Bofors. – Palmes rådgivare skulle ha hindrat honom från dessa vapenaffärer. Rollerna som fredsförhandlare och vapenexportör var oförenliga, säger Bo Theutenberg.
eBlick
okt 16, 2020
I slutet av september anordnade Israels Vänner en debatt mellan politiker om antisemitism i Malmö. Alla politikerna hade stött på problemet och var överens om att det främst finns bland grupper inflyttade från Mellanöstern. Samtidigt betonades att det finns antisemitism i alla extrema grupper och även en vardagsantisemitism i samhället.
eBlick
okt 16, 2020
Fler och fler arabländer överger den heliga kon Palestina. Inom loppet av en månad slöt två arabiska gulfstater, Förenade Arabemiraten och Bahrain, normaliseringsavtal med Israel. För Israel är det livsviktigt att accepteras av sina grannar. Men det palestinska ledarskapet fördömer avtalet och känner sig övergivna.
eBlick
okt 16, 2020
Olof Palme var med och byggde upp kontraspionaget mot svenska kommunister som samverkade med Sovjetunionens ockupationsplaner av Sverige och rapporterade själv svenska kommunister till USA:s ambassad. Han studerade i USA som ung och ville att sonen Joakim skulle göra samma sak. Palmes släktgård i Lettland – där Olof Palme tillbringade sina barnaår – nationaliserades vid Sovjets ockupation av Baltikum år 1940.
eBlick
okt 09, 2020
I slutet av september arrangerade Israels vänner en konferens mot antisemitism i Malmö. Fredrik Sieradzki från judiska församlingen var inbjuden för att berätta hur han ser på problemet och vad som görs för att vända trenden.
eBlick
okt 09, 2020
Detaljerade sovjetiska invasionskartor över Sverige visar hur Moskva hade mycket konkreta planer på att invadera Sverige under det kalla kriget. Sveriges motåtgärder blev avancerad signalspaning över Östersjön, kartläggning av kommunister som samspelade med Sovjet, samt ett hemligt samarbetsavtal med Nato.