Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Var tredje musiker på väg att lämna yrket

Göran Jacobson | 03 sep , 2020
Professionella artister och musiker har drabbats hårt av restriktionerna som följt av pandemin med förlorade speltillfällen och intäkter. Nu visar en ny enkätundersökning att var tredje musiker är på väg att lämna yrket. – Den verkliga siffran är mycket högre, säger musikern Simon Ådahl till Inblick.
musiker

Musikcentrum Riks, ett förbund som verkar för att stärka frilansmusikers situation, har låtit genomföra en enkätundersökning som har besvarats av 964 artister och musiker som är verksamma inom olika musikgenrer; allt ifrån folkmusiker till hiphop-artister, från jazzmusiker och indierockare till popstjärnor. Svaren på enkäten visar att över 40 000 speltillfällen ställts in under 2020 för de svarande och att de har förlorat inkomster på sammanlagt 171 miljoner kronor.
Det finns ingen aktuell siffra på hur många professionella musiker och artister det finns i Sverige totalt, men Musikcentrum Riks anger att antalet i tidigare undersökningar har uppskattats till någonstans kring 6 000.

”Alla jobb har försvunnit”

Musikern, sångaren, låtskrivaren och evangelisten Simon Ådahl är en av de som blivit drabbad på detta sätt i spåren av pandemin.
– Alla mina jobb har försvunnit sedan i mars. Det är helt tomt hela september också. Vad som händer i oktober vet jag inte. Alla mina bokningar i Finland och Norge är utraderade, säger Simon Ådahl till Inblick.
Han är inte direkt förvånad över siffrorna från enkätundersökningen.
– Alla som jag har pratat med säger att de tänker byta jobb. Jag skulle tippa på att den verkliga siffran ligger på 50 procent. Den är mycket högre än vad som anges i undersökningen. Många, många fler tänker byta jobb. Det är ett mörkertal som inte finns med i undersökningen, säger Simon Ådahl.
Den ekonomiska räddningen för honom själv har varit att han ända sedan Edin-Ådahls glansdagar på 1980-talet har varit med i a-kassan, vilket gjort det möjligt för honom att stämpla. En annan livlina är att han turligt nog började ta ut allmän pension förra året. Men även Simon har funderat på att byta yrke, erkänner han.

 Söker jobb

– Ja, jag har faktiskt funderat på att byta jobb. Jag är inskriven på Arbetsförmedlingen och söker jobb hela tiden. Faktum är att jag funderar över om det finns något annat jag kan göra i livet, säger Simon som har knappt 18 månader kvar tills han faller för pensionsstrecket vid 65.

Har du sökt något av de ekonomiska stöd som erbjudits i samband med pandemin?

– Nej, i och med att jag har a-kassa så får jag inte det. Annars hade jag fått det. Problemet är att det inte handlar om fasta jobb. Royalty är ju inte inkomst av tjänst, vilket gör att jag inte har någon inkomst av tjänst.
Sverige är ett av världens främsta musikexportländer. Simon och hans bror Frank har till exempel haft stora framgångar med sin musik på den koreanska halvön, men deras sånger har även nått ut i USA, Indonesien och andra länder. Frank driver sedan många år tillbaka Musikmakarna i Örnsköldsvik, som är en av de allra största exportörerna av svensk musik till utlandet.

Hur ser du på den svenska musikbranschens framtid i spåren av pandemin?

– Det är den största dippen vi har haft på väldigt många år. Så här allvarligt har det aldrig varit tidigare. Hela kulturbranschen är raderad. Jag känner en person som jobbar på en teater. Hon är helt förtvivlad. Jag känner musiker som har börjat jobba på lager, på ICA och andra ställen. Den här branschen är särskilt hårt drabbad på grund av det obegripliga i att 50 personer inte får samlas om man sjunger en sång medan hundratals får trängas på Ullared. Det är för mig en gåta, säger Simon bestämt.

”Stäng Ullared”

– Man tillåter en dumpning av en hel industri, som faktiskt är större än verkstadsindustrin. Ljud- och ljuskillar, personer som hyr ut ljudanläggningar, sminköser, dansare, scenografer, bokningsfirmor. Det är inte bara de som står på scenen som räknas. Stäng Ullared! Varför ska Ullared vara öppet när teatrar, arenor, kyrkor och andra lokaler måste hålla stängt? Jag förstår inte logiken i det här! Det finns ingen som förstår, fortsätter han.
Simon känner stort medlidande med de musiker och artister som bokstavligt talat står på bar backe nu. Det finns många inom musikbranschen som saknar all form av ekonomiskt skyddsnät. De har rest på fria jobb i alla år.
– Nu finns ingenting kvar. Det är ett svart hål som har öppnats under dem. Därför är det inte så konstigt att man har börjat söka andra jobb, avslutar Simon Ådahl.

GÖRAN JACOBSON
goran@inblick.se

 

 
eBlick
På bild, Olle Eriksson och Jonas Klinteberg, Fotograf, Andreas Diernert 1
sep 14, 2020
Förra måndagen presenterade Olle Eriksson projektet Ung inlåst under ett digitalt seminarium från Skyddsvärnets lokaler i Stockholm. – Vår fulla övertygelse är att om vi ska lyckas nå dem som fått en tråkig och tuff start i livet behöver de få en tilltro till vuxenvärlden, berättade Olle Eriksson.
eBlick
sep 14, 2020
Han säger i polisförhören att han kände ett tvång att döda två människor för att få inre frid. Daniel Nyqvist har varken före eller efter det brutala dubbelmordet i Linköping 2004 varit i klammeri med rättvisan. I 16 år levde han under radarn. I nästa vecka ställs han inför rätta åtalad för ett dubbelmord han erkänt sig skyldig till.
eBlick
sep 11, 2020
Rinkeby Folkets hus var oroliga för att barnen glömdes bort under coronakrisen. Därför startade man tillsammans med Rädda Barnen initiativet Pysselakuten i maj i år. Drygt en månad senare greps och anhölls Rinkeby Folkets hus ordförande av polis, misstänkt för våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.
eBlick
sep 03, 2020
Cajsa Tengblad kom nyligen ut med boken "Kroppsnöjd och själsstark." På ett personligt sätt beskriver hon sin väg till att bli nöjd med sin kropp och ger tips på vad själen behöver för att må bra. – Att bli vän med sig själv och stärka den psykiska motståndskraften är livsviktigt, säger hon.
eBlick
sep 03, 2020
Professionella artister och musiker har drabbats hårt av restriktionerna som följt av pandemin med förlorade speltillfällen och intäkter. Nu visar en ny enkätundersökning att var tredje musiker är på väg att lämna yrket. – Den verkliga siffran är mycket högre, säger musikern Simon Ådahl till Inblick.
eBlick
sep 03, 2020
Turkiets president Erdogan vill återuppliva det Ottamanska riket, som kollapsade för omkring 100 år sedan, efter att riket hade förlorat kontrollen över Jerusalem. Han vill nu ”befria” Al-Aqsa-mosken och ”förena det islamiska samfundet” mot Israel. Turkiet är ett mycket större hot mot Israel än Iran, menar Israels underrättelsechef.
eBlick
aug 27, 2020
I boken "Överlevarna - Röster från Förintelsen" finns citat från 95 personer som överlevde Förintelsen. – Idén är att via personliga citat ge förståelse för något som är ofattbart. Skulle jag bidra med det då har boken fyllt sin uppgift, berättar författaren Bernt Hermele.
eBlick
aug 27, 2020
Litauen klassar nu Hizbollah som en terrororganisation och fattar därmed samma beslut som USA, Kanada, Holland, Arabförbundet, Gulfstaterna, Storbritannien och Tyskland. – Vi uppskattar det framgångsrika samarbetet mellan de litauiska och israeliska säkerhetsorganen, sade landets utrikesminister Linas Linkevičius i samband med beslutet.
eBlick
aug 27, 2020
– Det är omöjligt att säga vad som kommer ske, det är en hårdför regim i Belarus som inte gärna kommer ge sig frivilligt, säger tidigare riksdagsledamoten och valobservatören för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE), Christian Holm Barenfeld till Inblick.
eBlick
aug 20, 2020
I förra veckan nådde Israel och Förenade Arabemiraten fram till en historisk fredsöverenskommelse. Avtalet handlar om att fullt ut normalisera de diplomatiska förbindelserna mellan de två nationerna. – Vår högsta önskan är att få en full normalisering av de diplomatiska förbindelserna med hela arabvärlden, säger ambassadör Ilan Ben-Dov.
eBlick
aug 20, 2020
Motivationstalaren Charbel Gabro har under sommaren samlat 20 killar från utsatta förorter i Norrköping och Linköping för att bryta ner murar mellan deras värld och det svenska samhället. Satsningen heter "Min sommar - Mitt liv". – Tanken var att de som inte har något att göra under sommarlovet ska få något att ägna sig åt gemensamt. Ha något att komma till och känna sig inkluderad, ungefär som i skolan, berättar Charbel Gabro för Inblick.