Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Turkiet – Israels nya utmaning

Ruben Agnarsson | 03 sep , 2020
Turkiets president Erdogan vill återuppliva det Ottamanska riket, som kollapsade för omkring 100 år sedan, efter att riket hade förlorat kontrollen över Jerusalem. Han vill nu ”befria” Al-Aqsa-mosken och ”förena det islamiska samfundet” mot Israel. Turkiet är ett mycket större hot mot Israel än Iran, menar Israels underrättelsechef.
Erdoganwebb

Chefen för Israels underrättelsetjänst Mossad, Yossi Cohen, var central i Israels fredsförhandlingar med Förenade Arabemiraten. Han menar att Turkiet är ett mycket större hot mot Israel än Iran, eftersom det iranska styret är svagt, sade han till kollegor från Egypten, Förenade Arabemiraten och Saudiararabien för knappt två år sedan, enligt en artikel i brittiska The Times.
Enligt tidningen var Cohens poäng att Iran fortfarande ska ses som ett hot, vilket dock kan begränsas genom sanktioner, embargon, utbyte av underrättelser och hemliga operationer.
”Turkiets tvångsdiplomati, dess slarvigt beräknade risktagande i Mellanöstern, utgör en annan typ av utmaning för strategisk stabilitet i östra Medelhavet”, sade Cohen och betonade att Nato inte längre kunde hålla de grekiska och turkiska relationerna stabila.
Cohen menade att Erdogans nyckfulla beteende har gett honom fiender i alla hörn och att han i dag endast har stöd för sin aggression från Qatar, Azerbajdzjan och regeringen i den libyska huvudstaden Tripoli, vars FN-mandat upphörde att gälla i december 2017

”Hycklande beteende”

Turkiet överväger exempelvis att avbryta diplomatiska band med Förenade Arabemiraten och dra tillbaka sin ambassadör på grund av Gulfstatens beslut att normalisera banden med Israel, sade president Recep Tayyip Erdogan när fredsavtalet offentliggjordes för några veckor sedan.
Det turkiska utrikesdepartementet sade att historien aldrig kommer att förlåta Förenade Arabemiratens ”hycklande beteende”.
Turkiet överväger att stänga sin ambassad och ta steg i riktning mot att avbryta de diplomatiska relationerna med Förenade Arabemiraten.
Det turkiska utrikesdepartementet menade att fredsavtalet hade förrått palestiniernas sak. Turkiet har själv haft diplomatiska förbindelser med Israel sedan 1949 och Israel är en av Turkiets viktigaste exportmarknader. Samtalstonen mellan de båda länderna har på senare tid dock hårdnat.

Träffade Hamas

Förra veckan beviljade Turkiet medborgarskap till ett dussintal medlemmar av terroristorganisationen Hamas. De Hamasmedlemmar som fick turkiska pass ansvarar för att finansiera och organisera terroroperationer.
Turkiets president Recep Erdogan träffade några dagar innan beslutet en Hamasdelegation där politbyråns chef Ismail Haniyeh och terrorgruppens andreman Saleh al-Arouri deltog.
Efter kritik från USA: s utrikesdepartement försvarar det turkiska utrikesdepartementetet beslutet med att Hamas kom till makten efter att ha vunnit demokratiska val i Gaza. Några val har inte hållits i Gaza sedan 2007.
Efter att Turkiet i somras förvandlade Hagia Sophiakyrkan till en moské, sade president Erdogan att Ankara nästa gång ska ”befria” al-Aqsamoskén i Jerusalem. På senare tid har Turkiets minister för religiösa frågor och andra i regeringen vid upprepade tillfällen hävdat att de vill ”förena det islamiska samfundet” mot staten Israel.

Bråk med Grekland

Till detta kommer att Israel nyligen uttryckte sitt stöd för Grekland i landets tvist med Turkiet om ekonomiska zoner i östra Medelhavet, skriver Jerusalem Post.
Utrikesdepartementet släppte ett uttalande om att ”Israel följer noga den spänning som uppstått i östra Medelhavet… Israel uttrycker sitt fulla stöd och solidaritet med Grekland i sina marina zoner och sin rätt att avgränsa sin ekonomiska zon”, uppgav departementet.
Samtidigt träffade Israels ambassadör i Grekland Yossi Amrani den grekiska utrikesministern Nikos Dendias, som senare meddelade att han skulle komma till Israel för att träffa Israels utrikesminister Gabi Ashkenazi.
Turkiet skickade marinfartyg till östra Medelhavet i början av augusti för att skydda ett forskningsuppdrag och kartlägga kontinentalsockeln i Greklands ekonomiska zon.
I slutet av förra året tecknade Turkiet ett avtal med Libyen som delade stora områden av östra Medelhavet mellan länderna. För några veckor sedan gensvarade Grekland och Egypten genom att underteckna ett eget avtal, som markerade ländernas ekonomiska zoner i östra Medelhavet, vilket fick Turkiet att reagera kraftigt.

RUBEN AGNARSSON

 
eBlick
På bild, Olle Eriksson och Jonas Klinteberg, Fotograf, Andreas Diernert 1
sep 14, 2020
Förra måndagen presenterade Olle Eriksson projektet Ung inlåst under ett digitalt seminarium från Skyddsvärnets lokaler i Stockholm. – Vår fulla övertygelse är att om vi ska lyckas nå dem som fått en tråkig och tuff start i livet behöver de få en tilltro till vuxenvärlden, berättade Olle Eriksson.
eBlick
sep 14, 2020
Han säger i polisförhören att han kände ett tvång att döda två människor för att få inre frid. Daniel Nyqvist har varken före eller efter det brutala dubbelmordet i Linköping 2004 varit i klammeri med rättvisan. I 16 år levde han under radarn. I nästa vecka ställs han inför rätta åtalad för ett dubbelmord han erkänt sig skyldig till.
eBlick
sep 11, 2020
Rinkeby Folkets hus var oroliga för att barnen glömdes bort under coronakrisen. Därför startade man tillsammans med Rädda Barnen initiativet Pysselakuten i maj i år. Drygt en månad senare greps och anhölls Rinkeby Folkets hus ordförande av polis, misstänkt för våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.
eBlick
sep 03, 2020
Cajsa Tengblad kom nyligen ut med boken "Kroppsnöjd och själsstark." På ett personligt sätt beskriver hon sin väg till att bli nöjd med sin kropp och ger tips på vad själen behöver för att må bra. – Att bli vän med sig själv och stärka den psykiska motståndskraften är livsviktigt, säger hon.
eBlick
sep 03, 2020
Professionella artister och musiker har drabbats hårt av restriktionerna som följt av pandemin med förlorade speltillfällen och intäkter. Nu visar en ny enkätundersökning att var tredje musiker är på väg att lämna yrket. – Den verkliga siffran är mycket högre, säger musikern Simon Ådahl till Inblick.
eBlick
sep 03, 2020
Turkiets president Erdogan vill återuppliva det Ottamanska riket, som kollapsade för omkring 100 år sedan, efter att riket hade förlorat kontrollen över Jerusalem. Han vill nu ”befria” Al-Aqsa-mosken och ”förena det islamiska samfundet” mot Israel. Turkiet är ett mycket större hot mot Israel än Iran, menar Israels underrättelsechef.
eBlick
aug 27, 2020
I boken "Överlevarna - Röster från Förintelsen" finns citat från 95 personer som överlevde Förintelsen. – Idén är att via personliga citat ge förståelse för något som är ofattbart. Skulle jag bidra med det då har boken fyllt sin uppgift, berättar författaren Bernt Hermele.
eBlick
aug 27, 2020
Litauen klassar nu Hizbollah som en terrororganisation och fattar därmed samma beslut som USA, Kanada, Holland, Arabförbundet, Gulfstaterna, Storbritannien och Tyskland. – Vi uppskattar det framgångsrika samarbetet mellan de litauiska och israeliska säkerhetsorganen, sade landets utrikesminister Linas Linkevičius i samband med beslutet.
eBlick
aug 27, 2020
– Det är omöjligt att säga vad som kommer ske, det är en hårdför regim i Belarus som inte gärna kommer ge sig frivilligt, säger tidigare riksdagsledamoten och valobservatören för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE), Christian Holm Barenfeld till Inblick.
eBlick
aug 20, 2020
I förra veckan nådde Israel och Förenade Arabemiraten fram till en historisk fredsöverenskommelse. Avtalet handlar om att fullt ut normalisera de diplomatiska förbindelserna mellan de två nationerna. – Vår högsta önskan är att få en full normalisering av de diplomatiska förbindelserna med hela arabvärlden, säger ambassadör Ilan Ben-Dov.
eBlick
aug 20, 2020
Motivationstalaren Charbel Gabro har under sommaren samlat 20 killar från utsatta förorter i Norrköping och Linköping för att bryta ner murar mellan deras värld och det svenska samhället. Satsningen heter "Min sommar - Mitt liv". – Tanken var att de som inte har något att göra under sommarlovet ska få något att ägna sig åt gemensamt. Ha något att komma till och känna sig inkluderad, ungefär som i skolan, berättar Charbel Gabro för Inblick.