Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Vi vill stärka ungdomarnas möjligheter

Monika Ekström | 14 sep , 2020
Förra måndagen presenterade Olle Eriksson projektet Ung inlåst under ett digitalt seminarium från Skyddsvärnets lokaler i Stockholm. – Vår fulla övertygelse är att om vi ska lyckas nå dem som fått en tråkig och tuff start i livet behöver de få en tilltro till vuxenvärlden, berättade Olle Eriksson.
På bild, Olle Eriksson och Jonas Klinteberg, Fotograf, Andreas Diernert 1

Under drygt fem år har Olle Eriksson och Jonas Klinteberg arbetat med ungdomar som är placerade på statens ungdomshem (SIS). De har föreläst och haft samtalsgrupper på hemmen. Arbetet har resulterat i boken "Ung inlåst".
– För att få ungdomarna motiverade till att gå i skolan och jobba med sina trauman måste de känna en grundläggande trygghet under sin placering. Därför är det fundamentalt att tala om deras rättigheter.
När Olle och Jonas var ute och pratade på hemmen upptäckte de att ungdomarna inte hade kunskap om sina rättigheter.
– Vi märkte tidigt under projektet där vi utbildade i grunderna i journalistik att det fanns stora kunskapsluckor.
Ungdomarna kände inte till att de hade rätt till rätt behandling, att gå i skola, att det fanns en begränsning för hur länge de fick sitta isoleringscell och att kollektiv bestraffning inte är tillåtet.
– Det vi har försökt komma till rätta med är att stärka ungdomarnas möjligheter.

"Bara förvaring"

Under det digitala seminariet berättade Liv Grenell om sina erfarenheter av SIS-hem. Hon tvångsplacerades på ungdomshem, men fick inte den behandling hon behövt.
– Min upplevelse av SIS och behandling är lika med noll. Och ingen av dem jag träffade där fick behandling, berättar Liv.
När Liv var 16 år fick hon en dotter och även kontakt med en psykolog.
– Tiden på SIS måste jag säga inte hjälpte mig utan det som hjälpte mig var min dotter.
Olle berättar att Liv inte är ensam om sina upplevelser av brist på behandling.
– Inte alla, men många av våra ungdomar, uttrycker ungefär samma sak. De upplever att det bara är förvaring. Jag kan inte nog betona hur viktigt det är att ha modet att öppet och personligt våga rikta kritik och faktiskt prata om det som behöver förbättras inom vården.
– Det var en av anledningarna till att vi skrev boken. Ungdomar måste känna till att de har rätt till rätt slags behandling för speciella vårdbehov.

Största utmaningen

Jonas och Olle har sett att det är stora skillnader i arbetssätt på olika SIS-hem. Det finns hem med engagerad personal, men också motsatsen. – Det finns hem där det saknas engagemang, men också grundläggande förståelse om problematiken som ungdomarna har. Det är låg utbildningsnivå. Det gäller inte alla, men Sveriges television avslöjade tidigare att 50 procent inte har adekvat utbildning.
Den största utmaningen med boken var att få förtroende från SIS.
– Under en period upplevde vi att det fanns en misstänksamhet från SIS sida. Vad var det för bok? Varför vi skulle skriva om rättigheter? Vi blev begränsade och fick inte åka till alla anstalter. Det fick vi acceptera. 
Att samarbeta med ungdomarna var lättare.
– Man skulle kunna tro att den största utmaningen var att jobba med barn och ungdomar som anses vara de allra mest vårdkrävande. Att ha ett gäng grabbar i två timmar som inte gått i skolan och inte har några betyg.
– De har verkligen varit engagerade. De tycker det är bra att det kommer två gubbar som pratar om vad som behöver förbättras.

Hur gör ni för att orka hantera den hopplöshet ni möter?

– En del av min arbetsbeskrivning går ut på att jag måste vara naiv. Jag måste tro på varje ung som jag möter. Jag måste också uttrycka den tron till varje ungdom. Att man kan vända sitt liv.
– Jag tror på det av hela mitt hjärta. Det är också en del av mitt jobb. Det går inte att fastna i mörkret.
Återfallsiffrorna i missbruk, psykisk ohälsa och kriminalitet är höga, men Olle tror ändå att han kan göra skillnad. 
– Ibland får vi vara den lilla tändstickan, den lilla lågan och tänka att vi kan så ett frö i en ung som mött våld och övergrepp från en kallsinnig vuxenvärld. Nu får han ändå möta vuxna som bryr sig om honom.
Jonas Klinteberg har själv varit placerad på ungdomshem. I över två år bodde han på Sis Margretelund utanför Lidköping. Jonas satt även i fängelse vid två tillfällen. När han kom ut bestämde han sig för att sluta knarka och begå brott. Han träffade Olle och tillsammans började de besöka olika ungdomshem. Senare startade Olle och Jonas projektet Ung inlåst genom organisationen Skyddsvärnet. Boken är finansierad av Allmänna arvsfonden. ​

MONIKA EKSTRÖM
 
eBlick
På bild, Olle Eriksson och Jonas Klinteberg, Fotograf, Andreas Diernert 1
sep 14, 2020
Förra måndagen presenterade Olle Eriksson projektet Ung inlåst under ett digitalt seminarium från Skyddsvärnets lokaler i Stockholm. – Vår fulla övertygelse är att om vi ska lyckas nå dem som fått en tråkig och tuff start i livet behöver de få en tilltro till vuxenvärlden, berättade Olle Eriksson.
eBlick
sep 14, 2020
Han säger i polisförhören att han kände ett tvång att döda två människor för att få inre frid. Daniel Nyqvist har varken före eller efter det brutala dubbelmordet i Linköping 2004 varit i klammeri med rättvisan. I 16 år levde han under radarn. I nästa vecka ställs han inför rätta åtalad för ett dubbelmord han erkänt sig skyldig till.
eBlick
sep 11, 2020
Rinkeby Folkets hus var oroliga för att barnen glömdes bort under coronakrisen. Därför startade man tillsammans med Rädda Barnen initiativet Pysselakuten i maj i år. Drygt en månad senare greps och anhölls Rinkeby Folkets hus ordförande av polis, misstänkt för våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.
eBlick
sep 03, 2020
Cajsa Tengblad kom nyligen ut med boken "Kroppsnöjd och själsstark." På ett personligt sätt beskriver hon sin väg till att bli nöjd med sin kropp och ger tips på vad själen behöver för att må bra. – Att bli vän med sig själv och stärka den psykiska motståndskraften är livsviktigt, säger hon.
eBlick
sep 03, 2020
Professionella artister och musiker har drabbats hårt av restriktionerna som följt av pandemin med förlorade speltillfällen och intäkter. Nu visar en ny enkätundersökning att var tredje musiker är på väg att lämna yrket. – Den verkliga siffran är mycket högre, säger musikern Simon Ådahl till Inblick.
eBlick
sep 03, 2020
Turkiets president Erdogan vill återuppliva det Ottamanska riket, som kollapsade för omkring 100 år sedan, efter att riket hade förlorat kontrollen över Jerusalem. Han vill nu ”befria” Al-Aqsa-mosken och ”förena det islamiska samfundet” mot Israel. Turkiet är ett mycket större hot mot Israel än Iran, menar Israels underrättelsechef.
eBlick
aug 27, 2020
I boken "Överlevarna - Röster från Förintelsen" finns citat från 95 personer som överlevde Förintelsen. – Idén är att via personliga citat ge förståelse för något som är ofattbart. Skulle jag bidra med det då har boken fyllt sin uppgift, berättar författaren Bernt Hermele.
eBlick
aug 27, 2020
Litauen klassar nu Hizbollah som en terrororganisation och fattar därmed samma beslut som USA, Kanada, Holland, Arabförbundet, Gulfstaterna, Storbritannien och Tyskland. – Vi uppskattar det framgångsrika samarbetet mellan de litauiska och israeliska säkerhetsorganen, sade landets utrikesminister Linas Linkevičius i samband med beslutet.
eBlick
aug 27, 2020
– Det är omöjligt att säga vad som kommer ske, det är en hårdför regim i Belarus som inte gärna kommer ge sig frivilligt, säger tidigare riksdagsledamoten och valobservatören för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE), Christian Holm Barenfeld till Inblick.
eBlick
aug 20, 2020
I förra veckan nådde Israel och Förenade Arabemiraten fram till en historisk fredsöverenskommelse. Avtalet handlar om att fullt ut normalisera de diplomatiska förbindelserna mellan de två nationerna. – Vår högsta önskan är att få en full normalisering av de diplomatiska förbindelserna med hela arabvärlden, säger ambassadör Ilan Ben-Dov.
eBlick
aug 20, 2020
Motivationstalaren Charbel Gabro har under sommaren samlat 20 killar från utsatta förorter i Norrköping och Linköping för att bryta ner murar mellan deras värld och det svenska samhället. Satsningen heter "Min sommar - Mitt liv". – Tanken var att de som inte har något att göra under sommarlovet ska få något att ägna sig åt gemensamt. Ha något att komma till och känna sig inkluderad, ungefär som i skolan, berättar Charbel Gabro för Inblick.