Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Livserfarenhet är något dyrbart

Eva Marklund | 08 okt , 2020
Torsdagen den 27 September började nya regler gälla för besök på äldreboenden. Äldreboenden kan nu öppna dörrarna för anhöriga att besöka sina släktingar. I radiosändningar under dagen har röster hörts från gamla människor som äntligen får möta sina nära och kära. Gripen berättar en 92-årig man för Radio Dalarna att han träffat sin son för första gången på flera månader.
ledarewebb

Under tiden coronasmittan var det stora hindret för äldreboenden när det gäller besök och fysisk kontakt har jag många gånger undrat över konsekvenserna för de gamla. Ensamhet och isolering har påverkat många negativt. Tristessen har varit påtaglig och depression har legat och lurat under ytan. Stimulansen att möta nära och kära har varit obefintlig.

Under hösten, innan pandemin bröt ut, spelades en dokumentär serie in med barn från förskolan Vildnissarna och åldringar på ett äldreboende i Norrtälje. Ett underbart experiment som syftar till att se vad som händer när barn och gamla möts för gemensam förskola.
Serien ”Fyraåringarna på äldreboendet” är i fyra delar och beskriver en tid på sex veckor.
Mötet mellan barnen och de gamla är stimulerande för båda. Barnen lär sig att relatera till gamla människor och de äldre vaknar upp och blir aktiva i sinne och rörelse.

Ingmar Skoog, professor och äldrepsykiatriker som sitter i regeringens äldreforskarråd, och Anne Ekdahl, docent och överläkare inom geriatrik, är knutna till produktionen.
– Vi ser stora förbättringar i så gott som alla funktioner vi testar, mer än vad vi experter trodde var möjligt, säger Ingmar Skoog i en artikel på TV¤:s hemsida.

Åldrande är för många något motbjudande. Vi vill helt enkelt inte bli gamla. Genom åren har vi i Sverige sakta men säkert skapat miljöer för gamla. Boenden där vi samlat människor i samma livssituation. Ålderdomshemmet var en form som var vanlig för 40 till 50 år sedan. Ett mindre boende ofta placerat nära det gamla hemmet där alla kände varann. Köket lagade maten och det luktade nybakat. Eftersom boendet låg ”mitt i byn” var det nära för de anhöriga att besöka sina äldre. Över tid har dessa små enheter blivit stora komplex som flyttat till de större orterna och blivit opersonliga avdelningar där gamla samlas ihop från hela kommunen. Avståndet till den tidigare hemmiljön har ökat och tidsandan med mycket arbete och aktivitet har delat upp generationerna. Gamla människor är inte längre en del av vardagslivet och familjer har fullt upp att reda ut sin vardag. Man hinner helt enkelt inte med mer än det som rör familjens vardag. Detta påverkar barns och ungdomars möjlighet att relatera till den äldre generationen.
I längden blir detta en brist. Barnen och ungdomarna får inte del av den äldre generationens berättelser, livserfarenhet och klokhet. Den nära historien går förlorad och vetskapen om vem man är och var man kommer ifrån tappas bort. Kanske detta är en del av sökandet efter identitet som många ungdomar kämpar med?

Serien om barnen på äldre boendet var väckande. Det tog tag i hjärtat att se hur både barn och gamla levde upp. Barnen fick under dessa få avsnitt lära sig om sjukdom, smärta och kroppsdelar som inte fungerade. De fick höra de gamlas berättelser och vara med om att en man dog under programmet. Kanske nästa serie kunde handla om ungdomarna på äldreboendet? Ungdomar födda i Sverige och nyanlända kunde få en glimt av historien. Kanske skulle det ge dem en ny vinkel av livet som kunde vidga deras förståelse för vårt samhälle? Ge åldrandet en bättre status och lägga en bit till identitetssökandet för de unga.

​EVA MARKLUND

 
eBlick
Magnus Utvik
nov 19, 2020
På kort tid har två uppburna svenska kommunister, Jan Myrdal och Sven Wollter, gått ur tiden. Hyllningsreportagen i svenska medier kastar ett ögonblicksljus över journalistkårens svaghet för socialism – även i de mest bisarra former. – Kulturpersonligheter som har hyllat Pinochet i Chile hade aldrig fått samma reportage, säger författaren Magnus Utvik.
eBlick
dec 05, 2020
Minst 2 000 av de drygt 33 000 personerna i Sverige som lever i hemlöshet gör det som en direkt konsekvens av psykisk ohälsa. Det rapporterar tidningen Hem & Hyra med hänvisning till uppskattningar från Socialstyrelsen. En annan utsatt grupp som också löper stor risk att hamna i hemlöshet är äldre och dementa personer.
eBlick
nov 30, 2020
I det gamla bondesamhället på 1800-talet saknade de flesta en klocka. Då blev Helgmålsringningen i bygdens kyrkklockor den betydelsefulla markeringen mellan arbetsveckans slut och helgens inledning. I 50 år har Sveriges Television sänt Helgmålsringningen klockan 17:55 på lördagskvällen. Johannes Söderberg, SVT:s gudstjänstproducent, berättar för Inblick att Helgmålsringningen i SVT började sändas drygt en månad efter nyhetsprogrammet Rapport startade i TV2 för 50 år sedan. – Cirka 350 000 tittare har vi varje lördag, säger han.
eBlick
nov 19, 2020
Arbetslösheten är nu cirka 25 procent i Israel. Landsbygden har drabbats hårdast. – Vi har samlat in medel för att kunna dela ut matpaket till dem som mest behöver hjälp. Många gamla som överlevt förintelsen har det mycket svårt, berättar Max Federman för Inblick.
eBlick
nov 19, 2020
Michelle Bäck öppnade sin veganska restaurang ”Skrymslet under trappan” i Norrköping i våras, strax efter virusutbrottet.
eBlick
nov 05, 2020
Palmemordet utlöser en febril aktivitet på UD, med tips, påtryckningar, utredningar samt stormöten med spaningsledningen. När Säpos mordutredning sedan pekar mot Sovjet och UD:s ledning ges UD-diplomaten Carl Lidbom uppdraget att utreda hela Säpo. När Lidbom är klar har rysspåret begravts och Säpos mordutredare belagts med tystnadsplikt.
eBlick
okt 29, 2020
Olof Palme, Anders Thunborg, Lennart Ljung, Per Rudberg och Bo Theutenberg förvaltade Sveriges hemliga livlina till Nato. Palmemordet skedde under en period då Bo Theutenberg manövrerades bort från UD, Anders Thunborg slutade som försvarsminister, marinchefen Per Rudberg pensionerades och Lennart Ljung byttes ut som överbefälhavare.
eBlick
okt 23, 2020
Warszawa-pakten, Iran och Frankrike blev snuvade på omfattande vapenexport på grund av statsminister Olof Palmes framgångsrika engagemang till förmån för den krisdrabbade vapentillverkaren Bofors. – Palmes rådgivare skulle ha hindrat honom från dessa vapenaffärer. Rollerna som fredsförhandlare och vapenexportör var oförenliga, säger Bo Theutenberg.
eBlick
okt 16, 2020
I slutet av september anordnade Israels Vänner en debatt mellan politiker om antisemitism i Malmö. Alla politikerna hade stött på problemet och var överens om att det främst finns bland grupper inflyttade från Mellanöstern. Samtidigt betonades att det finns antisemitism i alla extrema grupper och även en vardagsantisemitism i samhället.
eBlick
okt 16, 2020
Fler och fler arabländer överger den heliga kon Palestina. Inom loppet av en månad slöt två arabiska gulfstater, Förenade Arabemiraten och Bahrain, normaliseringsavtal med Israel. För Israel är det livsviktigt att accepteras av sina grannar. Men det palestinska ledarskapet fördömer avtalet och känner sig övergivna.
eBlick
okt 16, 2020
Olof Palme var med och byggde upp kontraspionaget mot svenska kommunister som samverkade med Sovjetunionens ockupationsplaner av Sverige och rapporterade själv svenska kommunister till USA:s ambassad. Han studerade i USA som ung och ville att sonen Joakim skulle göra samma sak. Palmes släktgård i Lettland – där Olof Palme tillbringade sina barnaår – nationaliserades vid Sovjets ockupation av Baltikum år 1940.