Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Är återvändande jihadister det största inhemska hotet i Sverige?

Tommy Dahlman | 23 apr , 2015
Förra veckan uppmärksammades Syriens president Bashar al-Assaf i en intervju som sedan har följts upp av de flesta stora tidningarna i Sverige. Presidenten hävdade att de farligaste IS-ledarna i Mellanöstern är skandinaver!
Är återvändandet av Jihadister det största inhemska hotet i Sverige?


Svenska Dagbladet citerar från reportern Kassern Harmades intervju med presidenten där han bland annat utrycker sig så här: "Om du vill se Sverige som en del av Europa eller del av den skandinaviska gruppen av EU-länder så bör man vara medveten om att de farligaste ISIS-ledarna i vår region är skandinaver." 
Presidenten bekräftar i samma intervju att han delar svenska Säpos analys om att återvändande jihadister är det största inhemska hotet i Sverige, att skandinaver hör till de farligaste ledarna i den fruktade islamistgruppen IS – och att terrorismen är global."

Syrien är ett hårt drabbat land som har sett hur hundratusentals kristna har mördats och miljontals människor har drivits på flykt bort från sitt eget land. Men Syrien är inte det enda landet. Förföljelsen av de kristna är dessvärre global. Det händer i Somalia, Irak, Afghanistan, Nordkorea, Sudan, Iran och även i många andra länder. 
Vi talar nu om en extrem förföljelse, ett pågående barbari där de kristna mördas bara för att de är kristna. De bränns ihjäl i burar, får sina halsar avskurna, lemlästas, de ser sina kvinnor tvingade till sexslavar, deras huvuden spikas upp på pålar och barnen våldtas. 
Islamistisk extremism är den största källan till förföljelse av kristna. I 40 av de 50 länder som hotas av daglig förföljelse är islamism en av de största grunderna till förföljelse, enligt World Watch List.

Men den globala förföljelsen av de kristna har spridits även till kontinenter som Afrika och Asien. Syftet med förföljelsen är att driva ut alla kristna i marginalen för att antingen döda dem eller på annat sätt osynliggöra dem. Dessa islamistiska extremrörelser har hela världen som missionsfält. Jordens alla medborgare ska, i enlighet med deras vision, islamiseras genom våld. 
Omfattningen av förföljelsen är gigantisk. Center för The Study of Global Christianity i USA beskriver hur 100 000 kristna dödas varje år, bara för att de är kristna. Siffran är diskutabel men uppgiften att 80 procent av alla som utsätts för religiös diskriminering i världen är kristna råder det däremot inga tvivel om. Statistiken kommer från den sekulära människorättsorganisationen International Gesellschaft für Menschenrechte. 

Även om denna världsvida förföljelse förekommer verkar det som om det inte riktig har sjunkit in hos allmänheten. Man kan undra varför? Var är manifesten från den politiska vänstern i fråga om världens mest utsatta människor? Är det för att det handlar om kristna som vänstern tiger som muren? 
Och från den politiska högern verkar de förföljda kristna vara alltför främmande att identifiera sig med. Och Svenska Kyrkan? De är som bekant mer intresserade av att ställa krav på ursprungsmärkning av israeliska apelsiner. Israel som för övrigt är den säkraste platsen för kristna att uppehålla sig i hela Mellanöstern.

Tommy Dahlman
Chefredaktör

eBlick
tjanstemannaansvar_webb
jun 25, 2020
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) med den ökände Dan Eliasson i spetsen skickade 2018 ut en folder: Om krisen eller kriget kommer. Med facit i hand var detta tyvärr något för Sverige i tiden.
eBlick
jun 18, 2020
Det är virusets, klimatångestens och protesternas tid. Sverige är på många sätt en märklig plats. På andra ställen i världen får radikala idéer kraft. Radikala åtgärder vidtas, samhällen har stängts ner, gamla ekonomiska system utmanas, statens roll omprövas, radikala krafter kliver fram.
eBlick
maj 22, 2020
Vänster-internationalens stora festdag första maj, fick i år ställas in. Det blev inga sedvanliga tåg med röda fanor, plakat, allsång och slagord, där de traditionen trogen demonstrerade mot (s)in egen förda politik.
eBlick
maj 07, 2020
Vi lever i den yttersta tiden eller vi tror det i alla fall. Genom historien har människor trott sig leva i unika tidsperioder som varit brytpunkten mellan gammalt och nytt. Att tro sig leva i en avgörande tid är mänskligt och vi vill att just det vi upplever ska vara unikt eller i alla fall lite extra viktigt.
eBlick
apr 30, 2020
Mitt i pågående pandemi är det snart dags för student och examensfirande. Våra unga har kämpat väl och skaffat sig en utbildning, och springer glada ut till framtiden. Eller borde i alla fall få springa glada ut till framtiden.
eBlick
apr 23, 2020
Coronakrisens största fokus ligger på att skydda de äldre och de med underliggande sjukdomar som gör att de är speciellt utsatta för coronaviruset. Helt rätt så långt, det är självklart i ett humant samhälle att de äldre, sjuka och svaga skall skyddas i en kris.
eBlick
apr 17, 2020
Sverige har firat påsk. Påskhelgen är över och Sverige håller på att gå tillbaka till det vanliga livet, så långt det nu går i dessa dagar.
eBlick
apr 02, 2020
Vi är mitt inne i en hälsokris, men inte enbart det, vi upplever också en oroskris som drabbar människor på många sätt, samtidigt har vi också hamnat i en ekonomisk kris.
eBlick
mar 19, 2020
I coronakrisens fotspår dyker de upp som ett brev på posten, de självutnämnda smittskyddsexperterna som vet hur krisen ska hanteras. Inte för att de är sakkunniga men de har ju Google, Facebook och Twitter.
eBlick
mar 12, 2020
En period under åttiotalet när Sverige hade en arbetslöshet på runt 12 procent reste jag en hel del i Finland, som samtidigt hade en arbetslöshet på cirka 25 procent. Var fjärde finsk medborgare var alltså arbetslös. Svensken klagade högljutt över tuffare tider, sämre ekonomi och oron inför framtiden spred sig som en epidemi i landet. Men jag hörde aldrig en finne klaga över situationen.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 26 jun, 2020
Christian Mölk | 17 jun, 2020
Christian Mölk | 20 apr, 2020
Christian Mölk | 13 apr, 2020
Christian Mölk | 03 mar, 2020
Christian Mölk | 27 feb, 2020
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019