Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Är återvändande jihadister det största inhemska hotet i Sverige?

Tommy Dahlman | 23 apr , 2015
Förra veckan uppmärksammades Syriens president Bashar al-Assaf i en intervju som sedan har följts upp av de flesta stora tidningarna i Sverige. Presidenten hävdade att de farligaste IS-ledarna i Mellanöstern är skandinaver!
Är återvändandet av Jihadister det största inhemska hotet i Sverige?


Svenska Dagbladet citerar från reportern Kassern Harmades intervju med presidenten där han bland annat utrycker sig så här: "Om du vill se Sverige som en del av Europa eller del av den skandinaviska gruppen av EU-länder så bör man vara medveten om att de farligaste ISIS-ledarna i vår region är skandinaver." 
Presidenten bekräftar i samma intervju att han delar svenska Säpos analys om att återvändande jihadister är det största inhemska hotet i Sverige, att skandinaver hör till de farligaste ledarna i den fruktade islamistgruppen IS – och att terrorismen är global."

Syrien är ett hårt drabbat land som har sett hur hundratusentals kristna har mördats och miljontals människor har drivits på flykt bort från sitt eget land. Men Syrien är inte det enda landet. Förföljelsen av de kristna är dessvärre global. Det händer i Somalia, Irak, Afghanistan, Nordkorea, Sudan, Iran och även i många andra länder. 
Vi talar nu om en extrem förföljelse, ett pågående barbari där de kristna mördas bara för att de är kristna. De bränns ihjäl i burar, får sina halsar avskurna, lemlästas, de ser sina kvinnor tvingade till sexslavar, deras huvuden spikas upp på pålar och barnen våldtas. 
Islamistisk extremism är den största källan till förföljelse av kristna. I 40 av de 50 länder som hotas av daglig förföljelse är islamism en av de största grunderna till förföljelse, enligt World Watch List.

Men den globala förföljelsen av de kristna har spridits även till kontinenter som Afrika och Asien. Syftet med förföljelsen är att driva ut alla kristna i marginalen för att antingen döda dem eller på annat sätt osynliggöra dem. Dessa islamistiska extremrörelser har hela världen som missionsfält. Jordens alla medborgare ska, i enlighet med deras vision, islamiseras genom våld. 
Omfattningen av förföljelsen är gigantisk. Center för The Study of Global Christianity i USA beskriver hur 100 000 kristna dödas varje år, bara för att de är kristna. Siffran är diskutabel men uppgiften att 80 procent av alla som utsätts för religiös diskriminering i världen är kristna råder det däremot inga tvivel om. Statistiken kommer från den sekulära människorättsorganisationen International Gesellschaft für Menschenrechte. 

Även om denna världsvida förföljelse förekommer verkar det som om det inte riktig har sjunkit in hos allmänheten. Man kan undra varför? Var är manifesten från den politiska vänstern i fråga om världens mest utsatta människor? Är det för att det handlar om kristna som vänstern tiger som muren? 
Och från den politiska högern verkar de förföljda kristna vara alltför främmande att identifiera sig med. Och Svenska Kyrkan? De är som bekant mer intresserade av att ställa krav på ursprungsmärkning av israeliska apelsiner. Israel som för övrigt är den säkraste platsen för kristna att uppehålla sig i hela Mellanöstern.

Tommy Dahlman
Chefredaktör

eBlick
Alla_gar_anpassningens_vag
jan 16, 2020
De senaste decennierna har inneburit enormt stora förändringar när det gäller synen på etik och moral i vårt samhälle. Det som förr ansågs vara ett naturligt sätt att leva och orientera sig gällande etiska och moraliska frågor gäller inte längre. Frågor som äktenskap och familj, samliv, sexualitet, könsidentitet, manligt och kvinnligt, livets början och slut, abort, dödshjälp, mitt och ditt, vad är sanning, brottslighet, respekten för liv, människovärde. Ja, listan kan göras lång.
eBlick
jan 10, 2020
Vi har gått in i ett nytt år och då hör det till att både titta bakåt på året som gått och framåt mot det som komma skall. En del lyssnar på Islands völvor, tittar i spåkulor, spår i kort eller vänder sig till shamaner. Andra vänder sig till tunga samhällsanalytiker. Men ambitionen är den samma, att ligga steget före, för att vara någorlunda förberedd på det kommande.
eBlick
jan 02, 2020
William Shakespeare myntade en gång ett uttryck: “En stolle ser sig själv som vis, en vis man ser sig själv som en stolle”. Detta visdomsord bör det politiska etablissemanget i Europa och USA fundera över och ta till sig, för de som av dessa “visa” ansetts som stollar har nu valts av folket på ett sätt ingen trott varit möjligt.
eBlick
dec 12, 2019
"Now this is not the end. It is not even the beginning of the end. But it is, perhaps, the end of the beginning”. Dessa bevingade ord av sir Winston Churchill sammanfattar på ett talande sätt brexit-striden som rasat på de brittiska öarna sedan 2015 och som ikväll får sitt avgörande, men även dagens Sverige sedan valet 2014, då den förödande Decemberöverenskommelsen slöts.
eBlick
dec 05, 2019
Är Sverige månne redo för en ny giv och en ny regering? Den S-märkta författaren och debattören Daniel Suhonen, chef för den socialistiska tankesmedjan Katalys och öppet kritisk till regeringen Löfvens överenskommelse med Centern och Liberalerna skrev i en krönika i Arbetaren 21 november: “Det vi såg (Löfven i SVT:s Agenda 2019-11-17) var slutet för Sverige som vänsterland och ett land där socialdemokratin har något slags grepp över tanken, med makt att formulera de bärande tolkningsramarna för nationens öden.
eBlick
nov 21, 2019
Det har nu gått ett kvarts sekel, sedan lördagen den 13 november 1994 då svenska folket med en liten, men nog så avgörande marginal röstade för ett svenskt medlemskap i Europeiska unionen, EU. Det har stormat rejält kring EU sedan finanskrisen 2008 och flyktingkrisen 2015.
eBlick
nov 14, 2019
Det barkar mot vinter och enligt SMHI och motsvarigheterna i våra grannländer så kommer denna vinter att bli en mild och aningen blåsig historia med starka vindar och mycket nederbörd. Detta kan vara goda nyheter för landets elkunder.
eBlick
nov 07, 2019
Fars dag är en fin tradition som i vårt avlånga land började firas för över 80 år sedan. I de Nordiska länderna sker detta den andra söndagen i november månad.
eBlick
okt 31, 2019
Halloween är en modern företeelse som ges allt större utrymme i media och i marknadsföring från svenska handlare som gärna tjänar några extra slantar på pumpor, spöken och gastar.
eBlick
okt 24, 2019
Sedan urminnes tider har den svenska allmogen gått man ur huse för att under några färgsprakande höstdagar jaga skogarnas konung, det ståtligaste villebråd som Sverige har att erbjuda. Den årliga älgjakten som för de flesta jaktlag inträffar andra måndagen i oktober månad är för många en helig tradition.
eBlick
okt 17, 2019
Ur svenska hjärtans djup en gång, en samfälld och en enkel sång, går till kungen fram”, så lyder första strofen ur den svenska kungssången från 1844. Konungariket Sverige har varit en arvsmonarki sedan år 1544. Landets statsöverhuvud har sedan i kronologisk succession gått från far till son och sedan 1981 till äldsta barn.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019
Christian Mölk | 13 aug, 2019
Ruben Agnarsson | 23 maj, 2019
Christian Mölk | 08 maj, 2019
Christian Mölk | 21 apr, 2019