Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Att mötas vid korsets fot

Ruben Agnarsson | 18 feb , 2016
Inför påvens besök i Lund, har de världsvida katolska och lutherska organisationerna mobiliserat sina PR-avdelningar, där fokus inte alls handlar om att gemensamt överlåta sig till missionsbefallningen, utan snarare om att positionera sig politiskt, ungefär som vid amerikanska presidentvalskampanjer.
2016_v7---OPINION-1---STOR

I dessa fälttåg blandas katolska kyrkans Maria-dogmer med Svenska kyrkans hbtq-teorier, inklusive feminism där Sofia presenteras som ett kvinnligt namn för Gud: ”Sofia avbildas som Jesus tvillingsyster – Guds dotter”, deklarerar Svenska kyrkans hemsida om den feministteologi som vinner allt större plats.
Att Maria-dogmen – den lärofråga som mer än något åtskiljer den katolska kyrkan från protestantismen – får en så central roll när påven i samband med 500-årsjubiléet av reformationen vill närma sig den Svenska kyrkan, är naturligtvis provocerande.
Att påven bad om ”förlåtelse och barmhärtighet för det icke evangeliska förhållningssättet från katolikernas sida gentemot de övriga kristna samfunden” samma kväll som nyheten släpptes om hans medverkan vid högtidlighållandet av reformationen i Lund i oktober, väger lätt mot bakgrund av den starka Maria-offensiv som föregår Sverige-besöket.
 
Att Svenska kyrkan utan protester accepterar – och till och med indirekt medverkar – i denna katolska Maria-offensiv i de nordiska länderna är uppseendeväckande. Och påven verkar i sin tur helt obekymrad över att Svenska kyrkan helt har lämnat den traditionellt kristna synen på äktenskap och samlevnad.
Det som komplicerar bilden är att Ulf Ekmans konvertering till katolicismen har blivit en bricka i detta kyrkopolitiska maktspel. Ulf Ekman har betytt oerhört mycket för kristenheten i Sverige och ut över världen. Men nu har hans exklusivitet kring Livets ord bytts ut mot ett lika exklusivt försvar för den katolska kyrkan.
Ulf Ekmans 180-gradiga omsvängning, som in i det sista hemlighölls till och med för hans närmaste vänner och medarbetare, gör att han i dag helt saknar trovärdighet som en enhetens företrädare. Hans steg framstår mer som ett uttryck för en önskan om att spela en kyrkopolitisk roll i ett läge där kristna gräsrötter blivit allt mer medvetna om den kristna enhetens betydelse.

Med tanke på hans offensiva hållning när det exempelvis gäller Maria-dogmen, blir det alldeles nödvändigt att upprätta en brandvägg i svensk kristenhet, och inte minst i den pingstkarismatiska familjen, mot dessa villoläror.
De anspråk som uppstår när kyrkoledare förfaller till politiska maktambitioner behöver – oavsett varifrån de kommer – bestämt avvisas. Att med maktmedel göra anspråk på en lojalitet som är förbehållen Jesus Kristus är nämligen att begå andlig otukt i Guds församling. Dessa skökosynder stöter bort människor ifrån den uppriktiga troheten mot Kristus.
Det verkar som att ju större kyrkosammanhanget och framgången blir, och ju fler människor som inkluderas i matrikeln, desto större blir frestelsen till att utöva detta otillbörliga politiska maktanspråk på enskilda troende.
 
Även väckelserörelsernas självbild har här ställt till det genom kyrkohistorien. Det går nämligen ibland en fin gräns mellan att göra sin kallelse och utkorelse fast, och att förfalla till andligt högmod och självtillräcklighet.
”Litt bedre”. Det var det bitande ironiska svaret (”lite bättre”, på svenska) som den norske evangelisten Emanuel Minos lär ha gett när han fick frågan vad det var för skillnad på De frie venner (motsvarande tidigare Helgelseförbundet, som numera är en del av EFK) och de norska pingstvännerna.
Ibland agerar vi kristna som om vår viktigaste uppgift är att putsa på vårt samfunds/sammanhangs varumärke. Den katolska kyrkan har – mer än något annat samfund – drivit detta beteende in absurdum.
Det är en sak att vara tacksam och trofast i en lokal församling och/eller i en församlingsrörelse, något helt annat att hela tiden betona sin egen förträfflighet på andra sammanhangs bekostnad.
  
Även Jesu lärjungar var upptagna av tanken på vem som var störst. Och några av dem involverade till och med sin mamma för att försäkra sig om att de skulle få sitta på de bästa platserna närmast Jesus.
På ett liknande sätt placerade olika kristna fraktioner i församlingen i Korint sin favoritpredikant på piedestal. ”Jag håller mig till Paulus, jag håller mig till Apollos…” Till och med dopet, eller vem som döpte, användes på ett felaktigt sätt för att skänka bekräftelse åt enskilda kristnas egon.
Paulus tog i denna situation sitt ansvar som ledare och distanserade sig från felaktig människoupphöjelse, han lät inte döpa någon i Korint, för att inte bekräfta detta kyrkopolitiska maktspel. Han var i Korint även övertydlig med att erkänna sina personliga tillkortakommanden: ”Jag var svag och rädd och bävande när jag var hos er, och mitt tal och min predikan bestod inte av övertygande visdomsord…”
 
Paulus respons på kyrkostriderna i Korint var ”Jag hade nämligen bestämt mig för, när jag var hos er, att inte veta av något annat än Jesus Kristus och honom som korsfäst.” (1 Kor 2:2)
Vid korsets fot finns omvändelse och syndernas förlåtelse. Där uppstår sann kristen enhet. Korset är exemplet för oss på vad Guds kärlek handlar om, det lär oss att acceptera det lidande det innebär att inkludera dem som exkluderar oss. I skuggan av korset försvinner vår egenrättfärdighet och självupphöjelse och Guds nåd och frälsning blir central och tillgänglig för alla.
När Jesus dog på korset var Jesu moder Maria en av de få som stod kvar vid Golgata. Inte som en pompös och grotesk modergudinna som skapats av människohänder i försök att inkorporera främmande religioner, utan som en enkel lärjunge, i förkrosselse och tillbedjan till sin Frälsare, Herre och Gud.
Låt oss mötas där, låt oss samlas kring det centrala. Vid korsets fot finns det nämligen plats för alla.

Ruben Agnarsson
Tf Chefredaktör
ruben@inblick.se

eBlick
DN_och_Ottar_anmalda_till_PO
jun 13, 2019
Sedan frilansjournalisten Sigrid Melchiors artikel i RFSU:s tidning Ottar startade mediedrevet i svensk EU-valrörelse genom att beskriva den konservativa gruppen i EU-parlamentet som bakåtsträvande, har liberala Dagens Nyheter (DN) haft sex kritiska artiklar om Lars Adaktusson (KD). Trots att Melchiors uppföljningsartikel i DN till hennes påhopp i Ottar var hårt vinklad och utelämnade centrala fakta, ångrar chefredaktör Peter Wolodarski – som tidigare drev liberal opionionsbildning i egenskap av chef för DN:s ledarsida – ingenting i tidningens bevakning.
eBlick
jun 07, 2019
Brottsutredningen kring Knutbydramat i januari 2004 är ett av de mest uppmärksammade fallen i svensk kriminalhistoria. Händelserna är lika overkliga som uppseendeväckande. Sara Svensson, då en 26-årig tjej från Vaggeryd, har erkänt att hon höll i mordvapnet. Förundersökningen visar att Sara Svensson hotades av kretsen kring Farid Lamrani – den som skaffade fram mordvapen, vapenträning och logi veckorna innan Knutbydåden. Lamrani och hans kumpaner uppmanade henne att ljuga för polisen om mordvapnets ursprung.
eBlick
maj 31, 2019
Barnboken ”Alice i Underlandet” beskriver den lilla flickan Alices äventyr i en fantasivärld som strider mot all logik. I den upp och nedvända sagovärld som Alice hamnar i, möter hon en larv som röker vattenpipa och som ger henne meningslösa råd, träffar en kurir med fiskhuvud som ger henne en inbjudan till en hertiginna, där hon får se en bebis förvandlas till gris och får råd av den flinande Cheshirekatten. Katten visar henne vägen till Hattmakaren och Påskharen, där hon får vara med om ett förvirrat tekalas.
eBlick
maj 16, 2019
171 artister och kulturarbetare krävde nyligen att John Lundvik ska bojkotta Eurovision Song Contest i Israel som avgörs till helgen. Det skedde veckorna innan de Iranstödda terrorgrupperna Hamas och Islamiska Jihad avfyrade 700 missiler mot civilbefolkningen i södra Israel i ett försök att skrämma omvärlden inför Eurovision. Terrorgruppernas attacker dödade fyra israeler och skadade närmare 80 personer.
eBlick
maj 09, 2019
Bedriver internutredningens underrättelsetjänst Särskilda utredningar (SU) systematisk förföljelse mot kvinnor som anmält poliser för våldtäkt? Anliter de till och med stalkers, infiltratörer och kriminella för att undergräva kvinnornas förtroende?
eBlick
maj 03, 2019
Beväpnade män attackerade kristna i en by nära Ramallah efter en dispyt med en företrädare för den palestinska myndigheten, skrev Jerusalem Post i helgen. Kristna har därför vädjat till den palestinska myndigheten att skydda dem från attackerna.
eBlick
apr 26, 2019
I en rad terrordåd i Sri Lanka på påskdagen sprängdes kyrkor och hotell av självmordsbombare som genom blodiga attacker tog med sig 300 personer i döden, medan ytterligare 500 skadades. Gärningspersonerna som gripits tros vara med i en islamistisk organisation.
eBlick
apr 18, 2019
Gotland blev själva sinnebilden för de fredsillusioner och den åtföljande nedrustning som var vägledande för det säkerhetspolitiska etablissemanget i Sverige vid millenieskiftet. Tiotusentals soldater på Kustartilleriregementet, Luftvärnsbataljonen, Artilleriregementet och Gotlands regemente P18 byttes av S-regeringen ut mot 500 statstjänstemän från Riksantikvarieämbetet och Riksutställningar. Gotland stod genom regeringen Perssons försorg utan förband för första gången sedan Rysslands invasion av Gotland för mer än 200 år sedan.
eBlick
apr 04, 2019
För knappt två veckor sedan avslutade det Socialdemokratiska Arbetarpartiet sin 40:e ordinarie partikongress med att kräva ett förbud mot alla religiösa friskolor. Alla religiösa friskolor är nämligen per definition problemskolor, menar den person som stod bakom förslaget, 16-årige Sebastian Rasmusson från Härnösand, vars mamma Maria Rasmusson är skolforskare på stadens universitet.
eBlick
mar 28, 2019
1965 års abortkommitté som presenterade sitt betänkande den 3 september 1971 gjorde avsteg från de kristna värderingar som i århundraden legat till grund för Sveriges lagstiftning. Kommittén öppnade för ett inhumant och livsfientligt resonemang, som bröt respekten för människovärde och människoliv.
eBlick
mar 21, 2019
Ett av de mest revolutionerande uttrycken i Bibeln måste väl ändå vara Jesus ord om att inte bekymra sig, i Matteus evangeliet kapitel sex? Hur lätt är det? Det ligger så nära det mänskliga. Frågor som ”Hur ska det gå?” och ”Kommer jag klara det här?” dyker ofta upp.