Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Avgudadyrkan till frukost?

Ruben Agnarsson | 07 apr , 2016
De senaste månaderna har Arla via sina mjölkpaket lanserat kroppsövningar för barn i form av en ”solhälsning” som i själva verket är tillbedjansrörelser till den hinduiske solguden Surya Namaskar. Den åtskillnad som Arla försöker göra mellan den fysiska och den andliga övningen avfärdas helt av yoga-lärare.
2016_v14---OPINION-1---STOR

Det inträffade visar att det offentliga samtalet i Sverige de senaste åren har kännetecknats av ett helt okritiskt intresse för olika former av österländsk andlighet, samtidigt som kristna traditioner och ritualer – i religionsneutralitetens namn – har skärskådats och ifrågasatts.
Svenska barn och ungdomar introduceras under skoltid och fritid – och nu senast med frukostflingorna – till andliga övningar med tydliga rötter i hinduism och buddhism. Detta sköljer över våra barn samtidigt som en helt hysterisk debatt om exempelvis skolavslutningar i kyrkan har pågått i Sverige i flera år. Uppståndelsen kring skolavslutningarna handlar om att med ljus och lykta leta efter minsta lilla stavelse som kan antyda en religiös – läs kristen – symbolik.

Hyckleriet är uppenbart. Varför reagerar inte skolpolitiker och skolmyndigheter på denna vidskepliga våg som just nu sköljer över våra barn via dataspel, tv-program och meditations- och avslappningsövningar?
Skolinspektionens religionspoliser, påhejade av Christer Sturmark, betonar ju att den svenska skolan är icke-konfessionell och att inga religiösa inslag ”som bön, välsignelse eller trosbekännelse” får förekomma i utbildningen.
Skolinspektionens jurister har i och för sig gett undantagstillstånd för landets elever att sjunga psalmen ”Den blomstertid nu kommer”, men betonar samtidigt att religiösa traditioner är strikt förbjudna i den svenska skolan. Är det nu kanske dags att förbjuda Arlas filmjölk i våra skolmatsalar?

Skolinspektionens har gjort en rad kritiska yttranden mot svenska skolor, efter att ett antal aktivister (från Humanisterna?) – ungefär samtidigt  – anmält sina skolor för de skolavslutningar som anordnades i svenska kyrkor.
Skolinspektionens jurister Staffan Opitz och Malin von Veen kritiserade 2009 års julfirande i Esperödsskolan i Halmstad för att tomten nämnde att julen firades till minne av Jesu födelse och för att prästen önskade Guds välsignelse.
Och Gånghestersskolan i Borås fick kritik av Skolinspektionens handläggare Anna-Lena Olsson och Maja Smochina för sin skolavslutning 2010 för att prästen läste en bön och sjöng två psalmer.
På samma sätt fick Fritslaskolan i Marks kommun kritik för sin julavslutning år 2010. Prästens brott bestod enligt Anna-Lena Olsson och Christian Floer i att han hade påmint om att julen firades till minne av Jesu födelse och för att han föreslog en julpsalm.
Även T4-skolan i Hässleholm fick kritik för sin julavslutning 2010, trots att det varken förekom predikan eller bön. Där var det prästens önskan om Guds välsignelse som undervisningsrådet Elizabeth Malmstedt och juristen Mari Radner satte i halsen.
Och när Bokenässkolan i Uddevalla julen 2009 fick kritik av Skolinspektionens enhetschef Maria Rothlin och handläggare Anna-Lena Olsson handlade det om att det förekommit klockringning, psalmsång och bibelläsning.
Den skolavslutning som Kyrkbackskolan i Ljusnarsberg anordnade i juni 2010 föll heller inte Skolinspektionens avdelningsjurist Carin Holtz och jurist Per Staaf i smaken. Anledningen var att prästen sjöng ”Den blomstertid nu kommer” och sedan läste välsignelsen.

Även många av våra politiker har samma rädsla för vårt tusenåriga kristna arv. När moderaternas partisekreterare Tomas Tobé tillsammans med representanter från övriga tre Allianspartier motionerade om skolavslutningar i kyrkan år 2014, betonade han:
”Eleverna får dock inte känna sig tvingade att delta aktivt i inslag med konfessionell prägel, till exempel bör de inte uppmanas att aktivt delta i bön, och trosbekännelse bör inte förekomma. Vidare ska eleverna kunna avstå från att delta i hela den aktivitet där det konfessionella inslaget ingår.”
Det är inte många frågor som leder till fyrpartimotioner i riksdagen och återkommande granskningar av Skolinspektionens enhetschefer, jurister, handläggare och undervisningsråd. När nu prästen i religionsneutralitetens namn förbjuds påminna om varför vi firar jul och till och med ibland nekas tillträde till sin kyrka vid skolans julvslutning, är det kanske dags för politiker, opinionsbildare och skolbyråkrater att titta närmare på den nyandliga våg som sköljer över vårt land och som uppmuntrar svenska barn för hinduisk och buddistisk tillbedjan.


Ruben Agnarsson
Tf Chefredaktör
ruben@inblick.se

eBlick
Ett_faderlost_land
nov 07, 2019
Fars dag är en fin tradition som i vårt avlånga land började firas för över 80 år sedan. I de Nordiska länderna sker detta den andra söndagen i november månad.
eBlick
okt 24, 2019
Sedan urminnes tider har den svenska allmogen gått man ur huse för att under några färgsprakande höstdagar jaga skogarnas konung, det ståtligaste villebråd som Sverige har att erbjuda. Den årliga älgjakten som för de flesta jaktlag inträffar andra måndagen i oktober månad är för många en helig tradition.
eBlick
okt 17, 2019
Ur svenska hjärtans djup en gång, en samfälld och en enkel sång, går till kungen fram”, så lyder första strofen ur den svenska kungssången från 1844. Konungariket Sverige har varit en arvsmonarki sedan år 1544. Landets statsöverhuvud har sedan i kronologisk succession gått från far till son och sedan 1981 till äldsta barn.
eBlick
okt 10, 2019
Redan de gamla grekerna använde sig av en form av skolväsende och de flesta av våra ideér om demokrati, vilket är grekiska och betyder folkstyre, kommer från denna epok som i historieskrivningen getts namnet antiken. Denna epok sträckte sig från de egyptiska och mesopotamska högkulturerna cirka 3000 år före vår tideräkning fram till 500 efter vår tideräkning, eller mer exakt år 476 då det västromerska riket föll samman för.
eBlick
okt 03, 2019
Världens alla ledare vallfärdade i förra veckan till Förenta Nationernas hemvist på jorden, FN- skrapan i New York för att delta i organisationens 74:e generalförsamling. Innan världsledarna fick äntra talarstolen fick den svenska klimataktivisten Greta Thunberg chansen att förmedla sitt aktuella budskap på ett klimatmöte i samma byggnad.
eBlick
sep 26, 2019
En fana är en symbol för något, den bär på ett budskap och ska förmedla detta till alla som går den förbi. Det symboliska värdet, det som associeras med symbolen blir ofta viktigare än flaggan som sådan.
eBlick
sep 19, 2019
Samtidigt som Riksdagens högtidliga öppnande förkunnades nyheten att den svenska EU-kommissionären Ylva Johansson (S) blivit tilldelad sin portfölj nere i Bryssel av kommissionens ordförande, den tyska kristdemokraten Ursula von der Layen:
eBlick
sep 13, 2019
Det börjar blåsa höstvindar i naturen och på de brittiska öarna har den nya premiärministern Boris Johnson stött på oväntad patrull i parlamentet då underhuset röstade igenom en lag som ”tvingar” honom att be om mer förhandlingstid om inget avtal kan slutas med Bryssel före den 31 oktober.
eBlick
sep 05, 2019
Det stundar åter till val i Mellanösterns enda demokrati, som Israel de facto är trots alla resolutioner och fördömanden från FN. Nyvalet kommer att utkämpas den 17 september. Premiärminister Benjamin Netanyahu har en hård strid att utkämpa då han av sina meningsmotståndare beskrivs som korrupt och är under utredning av staten.
eBlick
aug 29, 2019
Det svenska samhället i allmänhet och rättsväsendet i synnerhet har varit under lupp denna sommar från internationell media. Skjutningarna vill aldrig ta slut. Bomber har exploderat på plats efter plats, nu senast i Solna. Hela 120 explosioner har briserat enligt TV4 under första halvåret, Sverige börjar likna något av en krigszon. ASAP Rocky-fallet satte också Sverige på världskartan. Donald Trump försökte påverka vårt rättsväsende via vår, med hans ord: “talangfulle statsminister”.
eBlick
aug 22, 2019
Till tonerna av Carl Michael Bellmans ”Gubben Noak” skrevs en gång en text: ”Björnen sover”. De flesta svenska barn har någon gång hört denna strof på förskolan eller annorstädes, om den inte censurerats bort i den reviderade läroplanen.