Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Dags att vakna

Ruben Agnarsson | 17 nov , 2016
I kölvattnet av Sveriges ytterst försiktiga återmilitärisering av Gotland, som i sin tur skett efter Rysslands dramatiska militärupprustning i området, har en målmedveten rysk spionageverksamhet bedrivits på ön.

dags_att_vakna
Så sent som i fredags förra veckan varnade kristdemokraternas försvarspolitiske talesperson Mikael Oscarsson i en riksdagsdebatt för en ”aggressiv rysk spionageverksamhet mot Försvarsmaktens anställda på Gotland”.

Även ryska Gazproms ansökningar om att få tillgång till Slite hamn har i omgångar medfört kraftfulla ryska påverkanskampanjer. Det ryska gasföretagets egen tv-kanal har varit på Gotland för att frammana bilden av en aggressiv svensk upprustning på ön som syftar till att angripa Ryssland. En i alla avseenden ytterst fredlig tjänsteman på länsstyrelsen som pekar ut öns naturreservat fick i tv-programmet illustrera dessa påstådda svenska krigsplaner.

I det här numret kan Inblick berätta att en av ledamöterna i tekniska nämnden på Gotland – den myndighet som bereder Gazproms ansökan om att få tillgång till Slite hamn – har haft en tillfällig flickvän med ryskt medborgarskap precis under den tidsperiod som han som ledamot i nämnden har handlagt denna fråga.

 

Nu ska det med all tydlighet slås fast att det inte på något sätt är olagligt att som ledamot i tekniska nämnden ha unga, lättklädda, ryska flickvänner, vars specialintressen är Gazproms ansökan om Slite hamn och överdådiga champagnefester (som numera raderade facebookinlägg visade).

Det ska lika tydligt slås fast att det inte finns några bevis för att ledamoten påverkats i någon riktning i sitt ställningstagande eller att han har gett ut någon hemlig information.

Lika självklart är det att Ryssland, liksom landets ombud i Sverige, med kraft skulle dementera varje form av faktiskt försök till påverkan och informationsinhämtning. Det är lika självklart att konkret information om svensk hantering av Gazproms ansökan är hårdvaluta i Moskva.

Kreml har sagt att gasledningen i Östersjön är en militärstrategisk infrastruktur som kommer att försvaras med en moderniserad Östersjöflotta. Men det är inte bara Östersjön som är ett viktigt innanhav för Rysslands alltmer aggressiva militärstrategier.

 

I fredags skrev den brittiska tidningen The Guardian om att Serbien har utvisat ryska medborgare som misstänks ha planerat en kupp i grannlandet Montenegro, där parlamentet skulle stormas och premiärminister Milo Ðjukanović skjutas. Syftet skulle ha varit att tillsätta en prorysk regering.

En grupp på 20 serber och montenegriner, där några har stridit med de Moskva-stödda separatisterna i östra Ukraina, arresterades samtidigt som flera ryska medborgare som misstänktes ha koordinerat kuppen greps med 120 000 euro och specialuniformer.

Några dagar senare upptäcktes en stor vapengömma vid en korsning nära hemmet till Serbiens premiärminister  Aleksandar Vučić, vid en korsning där Vučić bil normalt saktar ner. Serbiens inrikesminister Nebojša Stefanović uppgav att det var ett organiserat kriminellt gäng som hyrts in.

Moskva önskar en militärbas i Montenegro vid Adriatiska havet – för att få kontakt med Medelhavet – medan landet på senare tid rört sig i riktning mot Nato.

 

De ryska fingeravtrycken på oktober-komplotten har ökat spekulationerna om Moskvas ambitioner i en del av Europa som hittills bedömts närma sig EU:s intressesfär, skriver tidningen. Ryska regeringsföreträdare förnekar all inblandning i de planerade attentaten mot två premiärministrar på Balkan.

Både Medelhavet och Östersjön är prioriterade innanhav för den ryska militären. Den som kontrollerar Gotland, kontrollerar Östersjön.

Oavsett hur det nu är med den moderate ledamoten i tekniska nämnden på Gotland är det nu dags att på allvar vakna upp inför de påverkansoperationer från Moskva som Sverige historiskt har utsatts för och fortfarande utsätts för.
R​UBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se

 

eBlick
ledare43
okt 22, 2020
Förskoleplikt från två års ålder. Så står det i ett förslag som elva socialdemokratiska riksdagsledamöter lagt fram. De menar att grunden för livet läggs i grundskolan, och att barn som går i förskolan presterar bättre senare i livet.
eBlick
okt 16, 2020
Det fanns en stor förväntan och spänning i luften inför söndagens partiledardebatt i SVT. Skulle Jonas Sjöstedt göra verklighet av sitt hot om att väcka misstroende mot den sittande statsministern, få med sig de övriga oppositionspartierna och rösta bort Löfven? Det skulle innebära att vi helt plötsligt stod mitt i en regeringskris.
eBlick
okt 08, 2020
Torsdagen den 27 September började nya regler gälla för besök på äldreboenden. Äldreboenden kan nu öppna dörrarna för anhöriga att besöka sina släktingar. I radiosändningar under dagen har röster hörts från gamla människor som äntligen får möta sina nära och kära. Gripen berättar en 92-årig man för Radio Dalarna att han träffat sin son för första gången på flera månader.
eBlick
okt 01, 2020
Larmrapporterna angående coronapandemin duggade tätt i våras. Experter ”profeterade” och sade: "Vi ligger två till fyra veckor efter Italien. Risken finns att vi når en nivå där intensivvårdsplatserna i Region Stockholm och i andra regioner tar slut i mitten av april." sa Joacim Rocklöv, professor i epidemiologi, i SVT:s Agenda i mitten av mars. "Om ett par veckor kan Sverige vara som Italien, det går förfärande fort nu." skrev DN:s chefredaktör på ledarplats och förespråkade att "stänga ned Sverige".
eBlick
sep 24, 2020
I helgen genomfördes en konferens arrangerad av den kristna tankesmedjan Claphaminstitutet tillsammans med den kristna elevorganisationen Ny generation, svenska Apologetiksällskapet och Sollentuna Pingst. Temat var ”Får kristna ungdomar plats i skolan?” Bakgrunden är att varannan kristen elev upplever sig, enligt en färsk undersökning, kränkt för sin kristna tro i skolan. Frågan är högaktuell och har bland annat aktualiserats i en debattartikel i Dagens Nyheter.
eBlick
sep 14, 2020
Den kände författaren Vilhelm Moberg sade en gång att: “Socialdemokraterna bara har två idéer. Att ta makten och att behålla den”. Aldrig förr har det varit lika tydligt som nu. Före detta Broderskapsrörelsen, dagens Socialdemokrater för tro och solidaritet (STS), har för första gången fått en muslimsk ordförande, då förbundets kongress den 22/8 valde Sara Kukka-Salem till Ulf Bjerelds efterträdare.
eBlick
sep 08, 2020
Björn Afzelius sjöng en gång “Sådan är moralen i den svenska jämmerdalen”. Nog är det värt att begrunda vilken etik och moral som var, är och som borde vara vårt rättesnöre i framtidens Sverige, särskilt i en sådan stund som denna.
eBlick
aug 27, 2020
När sommaren mot hösten sig vänder, nalkas ett nytt skol- och riksdagsår. “Plikten framför allt” var den gamle kungen Gustaf VI Adolfs valspråk, han som öppnade riksmötet från sin skimrande tron. Dessa bevingade ord om “plikt” har dock med åren blivit en aning omodernt, precis som tronen inte längre är ett tema i riksmötets öppnande.
eBlick
aug 20, 2020
Idag inleder vi en ny era av fred mellan Israel och arabvärlden, tillkännagav en strålande glad premiärminister Benjamin Netanyahu förra veckan inför världens medier.
eBlick
aug 13, 2020
Explosionerna i Beirut förra tisdagen var så kraftfulla att de nådde Cypern och kändes som en mindre jordbävning i Cyperns huvudstad Nicosia. Exakt vad som hände i Beiruts hamn vet vi inte.
eBlick
aug 07, 2020
Coronapandemin stängde helt och hållet ner många samhällen över världen. Sverige följde inte i det spåret utan höll en något mer öppen strategi. Men restriktioner, förbud och rekommendationer infördes, såsom mötesförbudet, vi får inte samlas mer än 50 personer under samma tak.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 07 sep, 2020
Christian Mölk | 26 jun, 2020
Christian Mölk | 17 jun, 2020
Christian Mölk | 20 apr, 2020
Christian Mölk | 13 apr, 2020
Christian Mölk | 03 mar, 2020
Christian Mölk | 27 feb, 2020
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020