Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

En trojansk häst på Gotland

Ruben Agnarsson | 24 nov , 2016
Det var nog en och annan smålänning som satte morgonkaffet i vrångstrupen när de läste sin morgontidning i måndags. En annons i småländska Hallpressen med den något provocerande parollen ”Behöver Gotland försvaras?” bjöd nämligen in allmänheten till försvarsinformation och paneldebatt i Jönköping i måndags kväll.

en_trojansk_hast_pa_gotland
 Huvudtalare var brigadgeneral Bengt Axelsson, vice rektor från Försvarshögskolan.
Det är minsann inte varje vecka som Försvaret via annonser i dagspress bjuder in allmänheten till ett seminarium med ett så utmanande budskap. Rubriken har nämligen en tankeväckande hälsning både till politiker på Gotland och i Sveriges riksdag. Men föredraget sänder också ett budskap till folk i allmänhet.

 

Inte nog med detta. Förra veckan publicerade Försvarsmaktens blogg ”Inifrån sett” ett inlägg om en tänkt rysk invasion av Gotland. Den anonyma bloggaren är verksam på Sjöstridsskolan. ”Mina tänkta resurser är i detta fallet motsvarande vad Ryssland i Östersjön normalt förfogar över när det gäller landstigningstonnage och marininfanteri” skrev bloggaren på Försvarsmaktens hemsida och beskrev Visby hamn som förstaval och Slite hamn som andraval. ”Gott om kajlängd. Tilltransport sker på ostsidan av Gotland” var argument som enligt skribenten talade för att den ryska militären skulle använda Slite hamn vid en invasion. Den långa kajlängden blev till när hamnen byggdes ut av ryska Nord Stream i samband med den första gasledningen i Östersjön.

Överste Bo Pellnäs varnade redan i april 2011 – på ett riksdagsseminarium om det säkerhetspolitiska läget kring Östersjön – för att Nordstreams nybyggda hamn i Slite skulle fungera utmärkt som landstigningshjälpmedel för eventuella angripande ryska krigsfartyg.

Under tiden som försvaret konstaterar att Slite hamn är en tänkbar landstigningshamn vid en eventuell rysk invasion och Sveriges ÖB Micael Bydén avråder från att hyra ut hamnen till Nord Stream, och samtidigt som riksdagen vid upprepade tillfällen uttrycker oro inför att Ryssland ska få tillgång till hamnen på nordöstra Gotland, mal den kommunala byråkratin på ön helt obekymrat på. ”Ska vi säga nej till en förfrågan, bara för att det är ryska intressen som ligger bakom det företag som sökt tillstånd?” frågar sig Region Gotlands ordförande Björn Jansson (S) och låtsas som att Vladimir Putins geopolitiska ambitioner inte existerar.

 

Samma naiva hållning låg bakom besluten när den socialdemokratiska regeringen för drygt tio år sedan i omgångar fick med sig riksdagen på att dra ned Sveriges försvar till en tredjedel. Ett av alla dramatiska resultat blev att Gotlands försvar lades ned, eftersom den militära personalen runt om i Sverige i första hand sågs som en arbetsmarknadspolitisk resurs. Därför flyttade delar av Riksantikvarieämbetet, samt Riksutställningar, till ön när 500 statstjänstemän skulle ersätta försvarets personalstyrka.

Utlokaliseringen var kontroversiell, men Riksutställningar invigde sina lokaler där Gotlands artilleriregemente tidigare låg, med fest, ballonger och dans i januari 2008. I oktober 2008 var det dags för Riksantikvarieämbetet att flytta in i samma lokaler, samtidigt som Juri Markkulas konstverk ”Troja” invigdes utanför husets entré.

Markkulas konstverk består av en färglagd, stängd och förseglad container och har fått namn från berättelsen om att en generös gåva i själva verket kan vara uttryck för någon form av krigslist.

Det är kanske en berättelse att reflektera över nu när Gotlands kommunpolitiker ska fundera över om arbetsmarknadspolitiskt bistånd och lukrativa hamnavtal som stärker den kommunala budgeten, verkligen är den hjälp som behövs i det upptrappade säkerhetspolitiska läge som just nu råder i Östersjön.

RUBEN AGNARSSON
Chefredaktör
ruben@inblick.se

eBlick
ledare43
okt 22, 2020
Förskoleplikt från två års ålder. Så står det i ett förslag som elva socialdemokratiska riksdagsledamöter lagt fram. De menar att grunden för livet läggs i grundskolan, och att barn som går i förskolan presterar bättre senare i livet.
eBlick
okt 16, 2020
Det fanns en stor förväntan och spänning i luften inför söndagens partiledardebatt i SVT. Skulle Jonas Sjöstedt göra verklighet av sitt hot om att väcka misstroende mot den sittande statsministern, få med sig de övriga oppositionspartierna och rösta bort Löfven? Det skulle innebära att vi helt plötsligt stod mitt i en regeringskris.
eBlick
okt 08, 2020
Torsdagen den 27 September började nya regler gälla för besök på äldreboenden. Äldreboenden kan nu öppna dörrarna för anhöriga att besöka sina släktingar. I radiosändningar under dagen har röster hörts från gamla människor som äntligen får möta sina nära och kära. Gripen berättar en 92-årig man för Radio Dalarna att han träffat sin son för första gången på flera månader.
eBlick
okt 01, 2020
Larmrapporterna angående coronapandemin duggade tätt i våras. Experter ”profeterade” och sade: "Vi ligger två till fyra veckor efter Italien. Risken finns att vi når en nivå där intensivvårdsplatserna i Region Stockholm och i andra regioner tar slut i mitten av april." sa Joacim Rocklöv, professor i epidemiologi, i SVT:s Agenda i mitten av mars. "Om ett par veckor kan Sverige vara som Italien, det går förfärande fort nu." skrev DN:s chefredaktör på ledarplats och förespråkade att "stänga ned Sverige".
eBlick
sep 24, 2020
I helgen genomfördes en konferens arrangerad av den kristna tankesmedjan Claphaminstitutet tillsammans med den kristna elevorganisationen Ny generation, svenska Apologetiksällskapet och Sollentuna Pingst. Temat var ”Får kristna ungdomar plats i skolan?” Bakgrunden är att varannan kristen elev upplever sig, enligt en färsk undersökning, kränkt för sin kristna tro i skolan. Frågan är högaktuell och har bland annat aktualiserats i en debattartikel i Dagens Nyheter.
eBlick
sep 14, 2020
Den kände författaren Vilhelm Moberg sade en gång att: “Socialdemokraterna bara har två idéer. Att ta makten och att behålla den”. Aldrig förr har det varit lika tydligt som nu. Före detta Broderskapsrörelsen, dagens Socialdemokrater för tro och solidaritet (STS), har för första gången fått en muslimsk ordförande, då förbundets kongress den 22/8 valde Sara Kukka-Salem till Ulf Bjerelds efterträdare.
eBlick
sep 08, 2020
Björn Afzelius sjöng en gång “Sådan är moralen i den svenska jämmerdalen”. Nog är det värt att begrunda vilken etik och moral som var, är och som borde vara vårt rättesnöre i framtidens Sverige, särskilt i en sådan stund som denna.
eBlick
aug 27, 2020
När sommaren mot hösten sig vänder, nalkas ett nytt skol- och riksdagsår. “Plikten framför allt” var den gamle kungen Gustaf VI Adolfs valspråk, han som öppnade riksmötet från sin skimrande tron. Dessa bevingade ord om “plikt” har dock med åren blivit en aning omodernt, precis som tronen inte längre är ett tema i riksmötets öppnande.
eBlick
aug 20, 2020
Idag inleder vi en ny era av fred mellan Israel och arabvärlden, tillkännagav en strålande glad premiärminister Benjamin Netanyahu förra veckan inför världens medier.
eBlick
aug 13, 2020
Explosionerna i Beirut förra tisdagen var så kraftfulla att de nådde Cypern och kändes som en mindre jordbävning i Cyperns huvudstad Nicosia. Exakt vad som hände i Beiruts hamn vet vi inte.
eBlick
aug 07, 2020
Coronapandemin stängde helt och hållet ner många samhällen över världen. Sverige följde inte i det spåret utan höll en något mer öppen strategi. Men restriktioner, förbud och rekommendationer infördes, såsom mötesförbudet, vi får inte samlas mer än 50 personer under samma tak.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 07 sep, 2020
Christian Mölk | 26 jun, 2020
Christian Mölk | 17 jun, 2020
Christian Mölk | 20 apr, 2020
Christian Mölk | 13 apr, 2020
Christian Mölk | 03 mar, 2020
Christian Mölk | 27 feb, 2020
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020