Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Aleppo - en blind fläck i svenska medier

Ruben Agnarsson | 01 dec , 2016
"Syrien är ett fruktansvärt krig med förakt för humanitär rätt som jag aldrig sett i mitt liv. Civila, skolor och sjukhus attackeras med vetskap att det är krigsbrott.”

aleppo_en_blind_flack_i_svenska_medier
Det är inte vem som helst som gör denna dystra bedömning. Orden kommer nämligen från Jan Eliasson, vice generalsekreterare för FN, som i helgen intervjuades i Svenska Dagbladet med anledning av att han om en månad slutar sin FN-tjänst.

Trots denna glasklara analys, är det få svenska medier som upprörs över de groteska krigsbrott som Ryssland och Syrien just nu genomför. Över 300 000 människor har dödats i Syrienkriget, hundratals hjälparbetare finns bland dödsoffren och FN:s hjälparbetare lämnade i augusti landet i protest mot Assads/Putins omänskliga agerande när hjälpsändningar som är avsedda för lidande civila, inte bara stoppas utan även attackeras.

Samtidigt som Rysslands och Syriens militära styrkor angriper sjukhus, skolor och andra civila mål, gick Rysslands utrikesminister Sergei Lavrov i förra veckan ut med den absurda anklagelsen mot det svenska FN-sändebudet Staffan de Mistura att han saboterade fredssamtalen i Syrien.

 

Att svenska medier är så återhållsamma i sin kritik mot de pågående krigsbrotten i Syrien är obegripligt. Förklaringarna till att svenska redaktioner vänder bort sina ansikten från den utan jämförelse mest inhumana, brutala och människofientliga krigsoperationen någonsin i Mellanöstern är säkert flera.

En anledning är nuvarande svenska mediehöjdares bakgrund i bokstavsvänstern, vars representanter historiskt alltid sett mellan fingrarna när diktaturer använder krig, massavrättningar och förtryck av mänskliga rättigheter som medel för att nå politiska mål. I december 2011 listade tidningen Scoop ett trettiotal mediechefer som i sin ungdom var aktiva i Rödluvan, Gnistan, Flamman, FNL-rörelsen eller andra organ som stödde diverse revolutionära vänsteridéer. Här återfanns bland annat Dick Sundevall (frilans), Carl Hamilton (krönikör), Ola Sigvardsson (allmänhetens pressombudsman), Robert Aschberg (TV-personlighet), Pelle Andersson (grundare av Metro), Peter Kadhammar (reporter Aftonbladet), Nils Funcke (sekreterare Yttrandefrihetskommittén), Cecilia Uddén (utrikeskorrespondent SR) och Janne Josefsson (grävreporter SVT, som i sin ungdom var med i ”Frihetlig vänster”).

 

I Scoop försvarade Aftonbladets reporter och kolumnist Peter Kadhammar sitt engagemang. Även om han har tänkt om sedan dess, ångrade han inte tiden i Sveriges kommunistiska parti, SKP.

”Att jag och så många andra ungdomar drogs med i vänsterrörelsen var egentligen inte så konstigt. Det gjorde de flesta förnuftiga unga på den tiden”, sade Peter Kadhammar, och avslöjade därmed både sin brist på självdistans och sin frånvaro av självkritik.

Att ett stort antal svenska redaktionschefer och andra medieövervakare har en gemensam politisk bakgrund i diverse radikala vänsterrörelser har gett det svenska medielandskapet en rad blinda fläckar. Inte minst gäller det två områden: den svenska rapporteringen kring övergrepp och krigsbrott som administreras från Moskva och mediernas nyhetsförmedling från Mellanöstern. När dessa två utgångspunkter förenas i ett och samma händelseförlopp tappar rapporteringen lätt fotfästet helt och hållet.

Att Syrien, som för krig med stöd av Ryssland och Iran, helt plötsligt skulle visa respekt för det mänskliga lidandet i Östra Aleppo, är därför lika troligt som att Jan Guillou i en krönika i Aftonbladet skulle gå till storms mot de krigsförbrytelser som Syrien, Ryssland och Iran begår.

RUBEN AGNARSSON
Chefredaktör
ruben@inblick.se
eBlick
ledare43
okt 22, 2020
Förskoleplikt från två års ålder. Så står det i ett förslag som elva socialdemokratiska riksdagsledamöter lagt fram. De menar att grunden för livet läggs i grundskolan, och att barn som går i förskolan presterar bättre senare i livet.
eBlick
okt 16, 2020
Det fanns en stor förväntan och spänning i luften inför söndagens partiledardebatt i SVT. Skulle Jonas Sjöstedt göra verklighet av sitt hot om att väcka misstroende mot den sittande statsministern, få med sig de övriga oppositionspartierna och rösta bort Löfven? Det skulle innebära att vi helt plötsligt stod mitt i en regeringskris.
eBlick
okt 08, 2020
Torsdagen den 27 September började nya regler gälla för besök på äldreboenden. Äldreboenden kan nu öppna dörrarna för anhöriga att besöka sina släktingar. I radiosändningar under dagen har röster hörts från gamla människor som äntligen får möta sina nära och kära. Gripen berättar en 92-årig man för Radio Dalarna att han träffat sin son för första gången på flera månader.
eBlick
okt 01, 2020
Larmrapporterna angående coronapandemin duggade tätt i våras. Experter ”profeterade” och sade: "Vi ligger två till fyra veckor efter Italien. Risken finns att vi når en nivå där intensivvårdsplatserna i Region Stockholm och i andra regioner tar slut i mitten av april." sa Joacim Rocklöv, professor i epidemiologi, i SVT:s Agenda i mitten av mars. "Om ett par veckor kan Sverige vara som Italien, det går förfärande fort nu." skrev DN:s chefredaktör på ledarplats och förespråkade att "stänga ned Sverige".
eBlick
sep 24, 2020
I helgen genomfördes en konferens arrangerad av den kristna tankesmedjan Claphaminstitutet tillsammans med den kristna elevorganisationen Ny generation, svenska Apologetiksällskapet och Sollentuna Pingst. Temat var ”Får kristna ungdomar plats i skolan?” Bakgrunden är att varannan kristen elev upplever sig, enligt en färsk undersökning, kränkt för sin kristna tro i skolan. Frågan är högaktuell och har bland annat aktualiserats i en debattartikel i Dagens Nyheter.
eBlick
sep 14, 2020
Den kände författaren Vilhelm Moberg sade en gång att: “Socialdemokraterna bara har två idéer. Att ta makten och att behålla den”. Aldrig förr har det varit lika tydligt som nu. Före detta Broderskapsrörelsen, dagens Socialdemokrater för tro och solidaritet (STS), har för första gången fått en muslimsk ordförande, då förbundets kongress den 22/8 valde Sara Kukka-Salem till Ulf Bjerelds efterträdare.
eBlick
sep 08, 2020
Björn Afzelius sjöng en gång “Sådan är moralen i den svenska jämmerdalen”. Nog är det värt att begrunda vilken etik och moral som var, är och som borde vara vårt rättesnöre i framtidens Sverige, särskilt i en sådan stund som denna.
eBlick
aug 27, 2020
När sommaren mot hösten sig vänder, nalkas ett nytt skol- och riksdagsår. “Plikten framför allt” var den gamle kungen Gustaf VI Adolfs valspråk, han som öppnade riksmötet från sin skimrande tron. Dessa bevingade ord om “plikt” har dock med åren blivit en aning omodernt, precis som tronen inte längre är ett tema i riksmötets öppnande.
eBlick
aug 20, 2020
Idag inleder vi en ny era av fred mellan Israel och arabvärlden, tillkännagav en strålande glad premiärminister Benjamin Netanyahu förra veckan inför världens medier.
eBlick
aug 13, 2020
Explosionerna i Beirut förra tisdagen var så kraftfulla att de nådde Cypern och kändes som en mindre jordbävning i Cyperns huvudstad Nicosia. Exakt vad som hände i Beiruts hamn vet vi inte.
eBlick
aug 07, 2020
Coronapandemin stängde helt och hållet ner många samhällen över världen. Sverige följde inte i det spåret utan höll en något mer öppen strategi. Men restriktioner, förbud och rekommendationer infördes, såsom mötesförbudet, vi får inte samlas mer än 50 personer under samma tak.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 07 sep, 2020
Christian Mölk | 26 jun, 2020
Christian Mölk | 17 jun, 2020
Christian Mölk | 20 apr, 2020
Christian Mölk | 13 apr, 2020
Christian Mölk | 03 mar, 2020
Christian Mölk | 27 feb, 2020
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020