Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Att blunda för bödlarna

Ruben Agnarsson | 15 dec , 2016
Krigets första offer är sanningen. Det är ett talesätt som Sveriges Radios Mellanöstern-korrespondenter Johan-Mathias Sommarström och Cecilia Uddén nu med full kraft lever upp till.

att_blunda_for_bodlarna

När två av Sveriges Radios mest erfarna journalister i veckan rapporterade från Mellanöstern missade de helt det alldeles uppenbara: nämligen att Rysslands engagemang i området inte alls har handlat om att kriga mot Islamiska Staten, utan om att kväsa väststödda rebellgrupper som opponerade sig mot Assads brutala diktatur.

Medan Uddén helt undvek att kritisera Rysslands hänsynslösa bombningar av civila, av sjukhus och av skolor, och inte heller berörde angreppen på FN-konvojer och biståndsarbetare, tog istället Frankrikes utrikesminister Jean-Marc Ayrault bladet från munnen när han träffade sina kollegor i Bryssel i veckan:

”De ryssar som låtsas bekämpa terrorismen fokuserar i själva verket på Aleppo och har gett utrymme till Daesh (IS), som är på väg att återta Palmyra. Ryssland talar ett dubbelspråk, en sorts ständiga lögner. Å ena sidan säger de att vi förhandlar om en vapenvila, å andra sidan förs ett totalt krig för att rädda Assad-regimen”, sade han enligt Dagens Nyheter.

 

Frankrikes utrikesminister syftar på att Vladimir Putin, efter att i september förra året i FN:s generalförsamling föreslagit en bred koalition med Väst för att bomba Islamiska Staten, strax därefter skickade ryska flyg för att bomba USA-allierade rebeller i Syrien.

När Putin nu i september gick med på att svältande civila i Aleppo ska få mat och förnödenheter och sade ja till att ingå vapenvila, blev resultatet brutala ryskledda bombningar av de FN-konvojer som skulle leverera nödhjälpen.

De rysk-syriska bombningarna av Aleppo har gett 200 000 barn i staden krigstrauman. Amnesty och 200 andra organisationer vädjade nyligen till FN i ett mycket ovanligt krismöte att stoppa den ryska slakten.

FN-sändebudet Staffan de Mistura har varnat för att tillåta ett till Srebrenica eller Rwanda.

 

I söndagens Agenda berättade Must-chefen Gunnar Karlson att Sverige är utsatt för påverkansoperationer där Ryssland medvetet sprider falsk information, vinklar sanningen, trycker på argument som mer än andra försvårar att få en klar bild av vad som händer i exempelvis krigen i Ukraina och Syrien.

I programmet tonade journalisten Jan Guillou ned informationshotet från Ryssland. Han menade att den borgerliga pressen kände sig hotad av Ryssland, i ett annat läge hade exempelvis sabotaget mot masten i Borås i våras kallats för ett pojkstreck, menade han. Guillou har en bakgrund som KGB-agent och var medlem i Kommunistiska Förbundet Marxist-Leninisterna (KFML), vilket gör att hans slutsats inte är förvånande.

Även utrikeskorrespondenten Cecilia Uddén har en bakgrund inom KFML, som grafiker på Gnistan (tidning för KFML).

Var och en får kan avgöra hur Guillous och Uddéns bakgrund påverkar när Public service-företagen Sveriges Radio och Sveriges Television ska förmedla en korrekt världsbild av vad som händer i krigsområden där Ryssland är aktivt.

RUBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se
Chefredaktör
eBlick
ledare43
okt 22, 2020
Förskoleplikt från två års ålder. Så står det i ett förslag som elva socialdemokratiska riksdagsledamöter lagt fram. De menar att grunden för livet läggs i grundskolan, och att barn som går i förskolan presterar bättre senare i livet.
eBlick
okt 16, 2020
Det fanns en stor förväntan och spänning i luften inför söndagens partiledardebatt i SVT. Skulle Jonas Sjöstedt göra verklighet av sitt hot om att väcka misstroende mot den sittande statsministern, få med sig de övriga oppositionspartierna och rösta bort Löfven? Det skulle innebära att vi helt plötsligt stod mitt i en regeringskris.
eBlick
okt 08, 2020
Torsdagen den 27 September började nya regler gälla för besök på äldreboenden. Äldreboenden kan nu öppna dörrarna för anhöriga att besöka sina släktingar. I radiosändningar under dagen har röster hörts från gamla människor som äntligen får möta sina nära och kära. Gripen berättar en 92-årig man för Radio Dalarna att han träffat sin son för första gången på flera månader.
eBlick
okt 01, 2020
Larmrapporterna angående coronapandemin duggade tätt i våras. Experter ”profeterade” och sade: "Vi ligger två till fyra veckor efter Italien. Risken finns att vi når en nivå där intensivvårdsplatserna i Region Stockholm och i andra regioner tar slut i mitten av april." sa Joacim Rocklöv, professor i epidemiologi, i SVT:s Agenda i mitten av mars. "Om ett par veckor kan Sverige vara som Italien, det går förfärande fort nu." skrev DN:s chefredaktör på ledarplats och förespråkade att "stänga ned Sverige".
eBlick
sep 24, 2020
I helgen genomfördes en konferens arrangerad av den kristna tankesmedjan Claphaminstitutet tillsammans med den kristna elevorganisationen Ny generation, svenska Apologetiksällskapet och Sollentuna Pingst. Temat var ”Får kristna ungdomar plats i skolan?” Bakgrunden är att varannan kristen elev upplever sig, enligt en färsk undersökning, kränkt för sin kristna tro i skolan. Frågan är högaktuell och har bland annat aktualiserats i en debattartikel i Dagens Nyheter.
eBlick
sep 14, 2020
Den kände författaren Vilhelm Moberg sade en gång att: “Socialdemokraterna bara har två idéer. Att ta makten och att behålla den”. Aldrig förr har det varit lika tydligt som nu. Före detta Broderskapsrörelsen, dagens Socialdemokrater för tro och solidaritet (STS), har för första gången fått en muslimsk ordförande, då förbundets kongress den 22/8 valde Sara Kukka-Salem till Ulf Bjerelds efterträdare.
eBlick
sep 08, 2020
Björn Afzelius sjöng en gång “Sådan är moralen i den svenska jämmerdalen”. Nog är det värt att begrunda vilken etik och moral som var, är och som borde vara vårt rättesnöre i framtidens Sverige, särskilt i en sådan stund som denna.
eBlick
aug 27, 2020
När sommaren mot hösten sig vänder, nalkas ett nytt skol- och riksdagsår. “Plikten framför allt” var den gamle kungen Gustaf VI Adolfs valspråk, han som öppnade riksmötet från sin skimrande tron. Dessa bevingade ord om “plikt” har dock med åren blivit en aning omodernt, precis som tronen inte längre är ett tema i riksmötets öppnande.
eBlick
aug 20, 2020
Idag inleder vi en ny era av fred mellan Israel och arabvärlden, tillkännagav en strålande glad premiärminister Benjamin Netanyahu förra veckan inför världens medier.
eBlick
aug 13, 2020
Explosionerna i Beirut förra tisdagen var så kraftfulla att de nådde Cypern och kändes som en mindre jordbävning i Cyperns huvudstad Nicosia. Exakt vad som hände i Beiruts hamn vet vi inte.
eBlick
aug 07, 2020
Coronapandemin stängde helt och hållet ner många samhällen över världen. Sverige följde inte i det spåret utan höll en något mer öppen strategi. Men restriktioner, förbud och rekommendationer infördes, såsom mötesförbudet, vi får inte samlas mer än 50 personer under samma tak.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 07 sep, 2020
Christian Mölk | 26 jun, 2020
Christian Mölk | 17 jun, 2020
Christian Mölk | 20 apr, 2020
Christian Mölk | 13 apr, 2020
Christian Mölk | 03 mar, 2020
Christian Mölk | 27 feb, 2020
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020