Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Vad är ett människoliv värt?

Ruben Agnarsson | 26 maj , 2017
"När Gregor Samsa vaknade en morgon ur sina oroliga drömmar, fann han sig liggande i sängen förvandlad till en jättelik insekt”.
Vad_ar_ett_manniskoliv_vart
Så inleds en av världslitteraturens bästa noveller: ”Förvandlingen” av Franz Kafka från år 1915. Novellen beskriver hur huvudpersonen Gregor Samsa förvandlas från en familjeförsörjande far till en värdelös skalbagge, som därefter föraktas av fru och barn, och så småningom dör en tragisk död.
Kafkas novell – liksom verkligheten själv – lär oss att lögn, manipulation och försåtliga omskrivningar av verkligheten är en förutsättning för att mänskligheten ska acceptera övergrepp på mänskliga rättigheter. 
I Sverige underhåller vi bilden av att vi ligger i framkant när det gäller människovärde, demokratiska rättigheter och yttrandefrihet. Fallet med barnmorskan Ellinor Grimmark har på ett brutalt sätt visat att så inte alls är fallet.

De starka och antiintellektuella reaktionerna mot barnmorskans önskan om att slippa delta i abortverksamhet, visar att hela abortlagen vilar på en enda stor lögn. Människofostret har i debatter, förarbeten och svensk lagstiftning på ett Kafka-liknande sätt nämligen omdefinierats och decimerats till livmoderinnehåll och cellklumpar. Denna verklighetsbeskrivning får till varje pris inte ifrågasättas.
Nu vet egentligen alla svenskar att denna omskrivning av verkligheten är fullständigt missvisande. Mästerfotografen Lennart Nilssons bilder har präntat in i oss alla att de mänskliga dragen hos fostret finns där redan från de allra första graviditetsmånaderna.
Ingen svensk skulle gå med på att det förekom industriell avlivning av barn på löpande band på Sveriges sjukhus. Därför talar vi inte om vad det är som egentligen pågår på våra abortkliniker. Att beskriva dessa små sprattlande människolika varelser i sköljrum och avfallshantering som kippar efter luft är helt enkelt tabu. De som ändå ifrågasätter denna verksamhet framställs i debatten som känslokalla och halvt galna, när det egentligen är precis tvärtom. Det är ju försvaret av människovärdet och omsorgen av de svagaste som ligger bakom en kritisk inställning till abortverksamheten.

Därför är rättegångarna
mot barnmorskan Ellinor Grimmark bland det bästa som har hänt Sverige på många, många år. Äntligen har allmänheten i Sverige fått möjlighet att reflektera lite över den människosyn som ligger bakom den svenska abortlagstiftningen.
Ellinor Grimmark vill egentligen ha ett jobb i Sverige, men har nu tvingats flytta med hela familjen till Norge. Inom kort kommer hennes ärende att lämnas in till Europadomstolen. Familjen Grimmark har nu endast en vecka på sig att betala kostnaderna som rättegången i tingsrätt och Arbetsdomstol har fört med sig. Nyligen fick Grimmarks en räkning på 1,7 miljoner kronor från Arbetsdomstolen. Summan ska vara betald senast den 3 juni.
Ellinor Grimmarks kamp för samvetsfrihet är inte bara hennes eller hennes familjs angelägenhet. Det handlar om alla de barnmorskor i Sverige som precis som Ellinor har valt sitt yrke för att de vill bistå mamma och barn vid inledningen av livets mirakel. Och det handlar i förlängningen också om vilken människosyn vi ska ha i Sverige.

P.S. Du som vill stödja Ellinor Grimmarks fortsatta kamp i Europadomstolen kan ge en gåva till Fonden för samvetsfrihet på bankgiro 508-8521. Märk gåvan ”Grimmark”. D.S.
RUBEN AGNARSSON
Chefredaktör
 
eBlick
ledare43
okt 22, 2020
Förskoleplikt från två års ålder. Så står det i ett förslag som elva socialdemokratiska riksdagsledamöter lagt fram. De menar att grunden för livet läggs i grundskolan, och att barn som går i förskolan presterar bättre senare i livet.
eBlick
okt 16, 2020
Det fanns en stor förväntan och spänning i luften inför söndagens partiledardebatt i SVT. Skulle Jonas Sjöstedt göra verklighet av sitt hot om att väcka misstroende mot den sittande statsministern, få med sig de övriga oppositionspartierna och rösta bort Löfven? Det skulle innebära att vi helt plötsligt stod mitt i en regeringskris.
eBlick
okt 08, 2020
Torsdagen den 27 September började nya regler gälla för besök på äldreboenden. Äldreboenden kan nu öppna dörrarna för anhöriga att besöka sina släktingar. I radiosändningar under dagen har röster hörts från gamla människor som äntligen får möta sina nära och kära. Gripen berättar en 92-årig man för Radio Dalarna att han träffat sin son för första gången på flera månader.
eBlick
okt 01, 2020
Larmrapporterna angående coronapandemin duggade tätt i våras. Experter ”profeterade” och sade: "Vi ligger två till fyra veckor efter Italien. Risken finns att vi når en nivå där intensivvårdsplatserna i Region Stockholm och i andra regioner tar slut i mitten av april." sa Joacim Rocklöv, professor i epidemiologi, i SVT:s Agenda i mitten av mars. "Om ett par veckor kan Sverige vara som Italien, det går förfärande fort nu." skrev DN:s chefredaktör på ledarplats och förespråkade att "stänga ned Sverige".
eBlick
sep 24, 2020
I helgen genomfördes en konferens arrangerad av den kristna tankesmedjan Claphaminstitutet tillsammans med den kristna elevorganisationen Ny generation, svenska Apologetiksällskapet och Sollentuna Pingst. Temat var ”Får kristna ungdomar plats i skolan?” Bakgrunden är att varannan kristen elev upplever sig, enligt en färsk undersökning, kränkt för sin kristna tro i skolan. Frågan är högaktuell och har bland annat aktualiserats i en debattartikel i Dagens Nyheter.
eBlick
sep 14, 2020
Den kände författaren Vilhelm Moberg sade en gång att: “Socialdemokraterna bara har två idéer. Att ta makten och att behålla den”. Aldrig förr har det varit lika tydligt som nu. Före detta Broderskapsrörelsen, dagens Socialdemokrater för tro och solidaritet (STS), har för första gången fått en muslimsk ordförande, då förbundets kongress den 22/8 valde Sara Kukka-Salem till Ulf Bjerelds efterträdare.
eBlick
sep 08, 2020
Björn Afzelius sjöng en gång “Sådan är moralen i den svenska jämmerdalen”. Nog är det värt att begrunda vilken etik och moral som var, är och som borde vara vårt rättesnöre i framtidens Sverige, särskilt i en sådan stund som denna.
eBlick
aug 27, 2020
När sommaren mot hösten sig vänder, nalkas ett nytt skol- och riksdagsår. “Plikten framför allt” var den gamle kungen Gustaf VI Adolfs valspråk, han som öppnade riksmötet från sin skimrande tron. Dessa bevingade ord om “plikt” har dock med åren blivit en aning omodernt, precis som tronen inte längre är ett tema i riksmötets öppnande.
eBlick
aug 20, 2020
Idag inleder vi en ny era av fred mellan Israel och arabvärlden, tillkännagav en strålande glad premiärminister Benjamin Netanyahu förra veckan inför världens medier.
eBlick
aug 13, 2020
Explosionerna i Beirut förra tisdagen var så kraftfulla att de nådde Cypern och kändes som en mindre jordbävning i Cyperns huvudstad Nicosia. Exakt vad som hände i Beiruts hamn vet vi inte.
eBlick
aug 07, 2020
Coronapandemin stängde helt och hållet ner många samhällen över världen. Sverige följde inte i det spåret utan höll en något mer öppen strategi. Men restriktioner, förbud och rekommendationer infördes, såsom mötesförbudet, vi får inte samlas mer än 50 personer under samma tak.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 07 sep, 2020
Christian Mölk | 26 jun, 2020
Christian Mölk | 17 jun, 2020
Christian Mölk | 20 apr, 2020
Christian Mölk | 13 apr, 2020
Christian Mölk | 03 mar, 2020
Christian Mölk | 27 feb, 2020
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020