Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Han kastar nytt ljus över Palme

Ruben Agnarsson | 19 okt , 2017
Sydafrikaspår och högerextremistteorier har följt Palmeutredningen sedan starten. Tidningar långt ut på vänsterkanten – som Proletären, Internationalen och Norrskensflamman – fick stöd av svenska politiker med KGB-kontakter – som Sverker Åström, Pierre Schori, Anders Ferm, Jörn Svensson –liksom den Sovjetunionens statliga nyhetsbyrå Tass och regeringsorganen Pravda och Izvestia, när tesen att politiska högerkrafter låg bakom Palmemordet skulle hamras in i det svenska medvetandet.
Han_kastar_nytt_ljus_över_Palme

I en riksdagsdebatt i november 1986 om statsministermordet kullkastas dessa teorier av den moderata riksdagsledamoten Nic Grönwall: ”Användandet av ord som högerextremism, högerterrorism och västerländska säkerhetstjänster förekommer tätt i den nittonsidiga promemoria som Jörn Svensson refererade till. Det märkligaste med dessa är att det inte finns ens en antydan till försök från Jörn Svensson att motivera vad han menar med dessa uttryck. Genom denna hans ogrundade användning av polemiska begrepp tycker jag att hans promemoria avslöjas. Det är inte fråga om någon analys. Det är fråga om propaganda.”


Nic Grönvall konstaterade i sitt riksdagsanförande att Olof Palme i stor utsträckning vilade på Sovjets makt i sitt internationella uppträdande och presenterade en helt annan teori utifrån denna utgångspunkt: ”Antag att Olof Palme i sina nära kontakter med Sovjetunionen hade fått informationer eller kunskaper som han på grund av sitt ansvar som svensk statsminister fann att han inte kunde bära ensam utan måste dela med andra i sitt land. Han kunde ha blivit till en fara för någon i en akut situation. Här finns just exemplet på motivet för det politiska mordet.”
När UD:s folkrättssakkunnige, professor Bo Theutenberg, nyligen i bokform gav ut volym tre av sina dagboksanteckningar ”Dagbok från UD”, samt i somras framträdde i Inblick med en rad utförliga reportage, kastade hans berättelse ett helt nytt ljus över de knivskarpa konflikter som rådde, dels på UD, dels i kretsen kring statsminister Olof Palme (den som vill ta del av Theutenbergs avslöjande berättelse kan se del två av intervjuprogrammet ”Inblick i hetluften” nu på lördag klockan 20.00 i kanal 10).


Konflikten kom i öppen dager när Bo Theutenberg efter statsministermordet sade upp sig från UD våren 1986 under dramatiska former, eftersom stödet till honom från Olof Palme i de tuffa gränsförhandlingarna med Ryssland då av naturliga skäl var borta. Pierre Schori hade undergrävt – och till och med försökt att överta – hans förhandlingsroll.
Vilken information kunde Palme – i sina nära kontakter med Sovjetunionen – ha fått som han inte kunde bära ensam utan måste dela med andra i sitt land? Gällde det information om sovjetiska anfallsplaner mot Sverige? Eller en kännedom om en sovjetisk spion i den svenska statsförvaltningen?
Frågan blir då om Palmes bakgrund – som delvis gjorde honom immun mot sovjetisk infiltration – också blev det som orsakade hans slutliga fall. I så fall var det Palmes känsla för och omsorg om Sverige som kostade honom livet.
RUBEN AGNARSSON
Chefredaktör
ruben@inblick.se
eBlick
I_stormens_oga
feb 20, 2020
Ett nytt år brukar innebära ökade kostnader i form av nya skattepåslag, indexregleringar och annat som påverkar utbud och efterfrågan på vår marknad och därmed sätter priset på varor och tjänster i vårt samhälle. Så även 2020. Stora stormar och lågtryck från Atlanten brukar dyka upp under hösten, men i år kom dessa i februari vilket gett positivt utslag på elpriset.
eBlick
feb 13, 2020
Det är en märklig tid vi lever i. Det som förr ansågs helt naturligt kan inte längre tas för givet. Det gäller många områden i livet som till exempel detta med relationer.
eBlick
feb 06, 2020
En historisk vecka har lagts till handlingarna. I söndags var det ett så kallat palindromdatum; 2020-02-02, vilket betyder att datumet blir det samma både baklänges och framlänges.
eBlick
jan 31, 2020
I måndags var det 75 år sedan befrielsen av koncentrationslägret Auschwitz. Tiden går och med den försvinner allt fler överlevare som kan vittna om katastrofen och föra detta svarta minne vidare till kommande generationer.
eBlick
jan 16, 2020
De senaste decennierna har inneburit enormt stora förändringar när det gäller synen på etik och moral i vårt samhälle. Det som förr ansågs vara ett naturligt sätt att leva och orientera sig gällande etiska och moraliska frågor gäller inte längre. Frågor som äktenskap och familj, samliv, sexualitet, könsidentitet, manligt och kvinnligt, livets början och slut, abort, dödshjälp, mitt och ditt, vad är sanning, brottslighet, respekten för liv, människovärde. Ja, listan kan göras lång.
eBlick
jan 10, 2020
Vi har gått in i ett nytt år och då hör det till att både titta bakåt på året som gått och framåt mot det som komma skall. En del lyssnar på Islands völvor, tittar i spåkulor, spår i kort eller vänder sig till shamaner. Andra vänder sig till tunga samhällsanalytiker. Men ambitionen är den samma, att ligga steget före, för att vara någorlunda förberedd på det kommande.
eBlick
jan 02, 2020
William Shakespeare myntade en gång ett uttryck: “En stolle ser sig själv som vis, en vis man ser sig själv som en stolle”. Detta visdomsord bör det politiska etablissemanget i Europa och USA fundera över och ta till sig, för de som av dessa “visa” ansetts som stollar har nu valts av folket på ett sätt ingen trott varit möjligt.
eBlick
dec 12, 2019
"Now this is not the end. It is not even the beginning of the end. But it is, perhaps, the end of the beginning”. Dessa bevingade ord av sir Winston Churchill sammanfattar på ett talande sätt brexit-striden som rasat på de brittiska öarna sedan 2015 och som ikväll får sitt avgörande, men även dagens Sverige sedan valet 2014, då den förödande Decemberöverenskommelsen slöts.
eBlick
dec 05, 2019
Är Sverige månne redo för en ny giv och en ny regering? Den S-märkta författaren och debattören Daniel Suhonen, chef för den socialistiska tankesmedjan Katalys och öppet kritisk till regeringen Löfvens överenskommelse med Centern och Liberalerna skrev i en krönika i Arbetaren 21 november: “Det vi såg (Löfven i SVT:s Agenda 2019-11-17) var slutet för Sverige som vänsterland och ett land där socialdemokratin har något slags grepp över tanken, med makt att formulera de bärande tolkningsramarna för nationens öden.
eBlick
nov 21, 2019
Det har nu gått ett kvarts sekel, sedan lördagen den 13 november 1994 då svenska folket med en liten, men nog så avgörande marginal röstade för ett svenskt medlemskap i Europeiska unionen, EU. Det har stormat rejält kring EU sedan finanskrisen 2008 och flyktingkrisen 2015.
eBlick
nov 14, 2019
Det barkar mot vinter och enligt SMHI och motsvarigheterna i våra grannländer så kommer denna vinter att bli en mild och aningen blåsig historia med starka vindar och mycket nederbörd. Detta kan vara goda nyheter för landets elkunder.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019
Christian Mölk | 13 aug, 2019
Ruben Agnarsson | 23 maj, 2019
Christian Mölk | 08 maj, 2019