Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Han kastar nytt ljus över Palme

Ruben Agnarsson | 19 okt , 2017
Sydafrikaspår och högerextremistteorier har följt Palmeutredningen sedan starten. Tidningar långt ut på vänsterkanten – som Proletären, Internationalen och Norrskensflamman – fick stöd av svenska politiker med KGB-kontakter – som Sverker Åström, Pierre Schori, Anders Ferm, Jörn Svensson –liksom den Sovjetunionens statliga nyhetsbyrå Tass och regeringsorganen Pravda och Izvestia, när tesen att politiska högerkrafter låg bakom Palmemordet skulle hamras in i det svenska medvetandet.
Han_kastar_nytt_ljus_över_Palme

I en riksdagsdebatt i november 1986 om statsministermordet kullkastas dessa teorier av den moderata riksdagsledamoten Nic Grönwall: ”Användandet av ord som högerextremism, högerterrorism och västerländska säkerhetstjänster förekommer tätt i den nittonsidiga promemoria som Jörn Svensson refererade till. Det märkligaste med dessa är att det inte finns ens en antydan till försök från Jörn Svensson att motivera vad han menar med dessa uttryck. Genom denna hans ogrundade användning av polemiska begrepp tycker jag att hans promemoria avslöjas. Det är inte fråga om någon analys. Det är fråga om propaganda.”


Nic Grönvall konstaterade i sitt riksdagsanförande att Olof Palme i stor utsträckning vilade på Sovjets makt i sitt internationella uppträdande och presenterade en helt annan teori utifrån denna utgångspunkt: ”Antag att Olof Palme i sina nära kontakter med Sovjetunionen hade fått informationer eller kunskaper som han på grund av sitt ansvar som svensk statsminister fann att han inte kunde bära ensam utan måste dela med andra i sitt land. Han kunde ha blivit till en fara för någon i en akut situation. Här finns just exemplet på motivet för det politiska mordet.”
När UD:s folkrättssakkunnige, professor Bo Theutenberg, nyligen i bokform gav ut volym tre av sina dagboksanteckningar ”Dagbok från UD”, samt i somras framträdde i Inblick med en rad utförliga reportage, kastade hans berättelse ett helt nytt ljus över de knivskarpa konflikter som rådde, dels på UD, dels i kretsen kring statsminister Olof Palme (den som vill ta del av Theutenbergs avslöjande berättelse kan se del två av intervjuprogrammet ”Inblick i hetluften” nu på lördag klockan 20.00 i kanal 10).


Konflikten kom i öppen dager när Bo Theutenberg efter statsministermordet sade upp sig från UD våren 1986 under dramatiska former, eftersom stödet till honom från Olof Palme i de tuffa gränsförhandlingarna med Ryssland då av naturliga skäl var borta. Pierre Schori hade undergrävt – och till och med försökt att överta – hans förhandlingsroll.
Vilken information kunde Palme – i sina nära kontakter med Sovjetunionen – ha fått som han inte kunde bära ensam utan måste dela med andra i sitt land? Gällde det information om sovjetiska anfallsplaner mot Sverige? Eller en kännedom om en sovjetisk spion i den svenska statsförvaltningen?
Frågan blir då om Palmes bakgrund – som delvis gjorde honom immun mot sovjetisk infiltration – också blev det som orsakade hans slutliga fall. I så fall var det Palmes känsla för och omsorg om Sverige som kostade honom livet.
RUBEN AGNARSSON
Chefredaktör
ruben@inblick.se
eBlick
ledare43
okt 22, 2020
Förskoleplikt från två års ålder. Så står det i ett förslag som elva socialdemokratiska riksdagsledamöter lagt fram. De menar att grunden för livet läggs i grundskolan, och att barn som går i förskolan presterar bättre senare i livet.
eBlick
okt 16, 2020
Det fanns en stor förväntan och spänning i luften inför söndagens partiledardebatt i SVT. Skulle Jonas Sjöstedt göra verklighet av sitt hot om att väcka misstroende mot den sittande statsministern, få med sig de övriga oppositionspartierna och rösta bort Löfven? Det skulle innebära att vi helt plötsligt stod mitt i en regeringskris.
eBlick
okt 08, 2020
Torsdagen den 27 September började nya regler gälla för besök på äldreboenden. Äldreboenden kan nu öppna dörrarna för anhöriga att besöka sina släktingar. I radiosändningar under dagen har röster hörts från gamla människor som äntligen får möta sina nära och kära. Gripen berättar en 92-årig man för Radio Dalarna att han träffat sin son för första gången på flera månader.
eBlick
okt 01, 2020
Larmrapporterna angående coronapandemin duggade tätt i våras. Experter ”profeterade” och sade: "Vi ligger två till fyra veckor efter Italien. Risken finns att vi når en nivå där intensivvårdsplatserna i Region Stockholm och i andra regioner tar slut i mitten av april." sa Joacim Rocklöv, professor i epidemiologi, i SVT:s Agenda i mitten av mars. "Om ett par veckor kan Sverige vara som Italien, det går förfärande fort nu." skrev DN:s chefredaktör på ledarplats och förespråkade att "stänga ned Sverige".
eBlick
sep 24, 2020
I helgen genomfördes en konferens arrangerad av den kristna tankesmedjan Claphaminstitutet tillsammans med den kristna elevorganisationen Ny generation, svenska Apologetiksällskapet och Sollentuna Pingst. Temat var ”Får kristna ungdomar plats i skolan?” Bakgrunden är att varannan kristen elev upplever sig, enligt en färsk undersökning, kränkt för sin kristna tro i skolan. Frågan är högaktuell och har bland annat aktualiserats i en debattartikel i Dagens Nyheter.
eBlick
sep 14, 2020
Den kände författaren Vilhelm Moberg sade en gång att: “Socialdemokraterna bara har två idéer. Att ta makten och att behålla den”. Aldrig förr har det varit lika tydligt som nu. Före detta Broderskapsrörelsen, dagens Socialdemokrater för tro och solidaritet (STS), har för första gången fått en muslimsk ordförande, då förbundets kongress den 22/8 valde Sara Kukka-Salem till Ulf Bjerelds efterträdare.
eBlick
sep 08, 2020
Björn Afzelius sjöng en gång “Sådan är moralen i den svenska jämmerdalen”. Nog är det värt att begrunda vilken etik och moral som var, är och som borde vara vårt rättesnöre i framtidens Sverige, särskilt i en sådan stund som denna.
eBlick
aug 27, 2020
När sommaren mot hösten sig vänder, nalkas ett nytt skol- och riksdagsår. “Plikten framför allt” var den gamle kungen Gustaf VI Adolfs valspråk, han som öppnade riksmötet från sin skimrande tron. Dessa bevingade ord om “plikt” har dock med åren blivit en aning omodernt, precis som tronen inte längre är ett tema i riksmötets öppnande.
eBlick
aug 20, 2020
Idag inleder vi en ny era av fred mellan Israel och arabvärlden, tillkännagav en strålande glad premiärminister Benjamin Netanyahu förra veckan inför världens medier.
eBlick
aug 13, 2020
Explosionerna i Beirut förra tisdagen var så kraftfulla att de nådde Cypern och kändes som en mindre jordbävning i Cyperns huvudstad Nicosia. Exakt vad som hände i Beiruts hamn vet vi inte.
eBlick
aug 07, 2020
Coronapandemin stängde helt och hållet ner många samhällen över världen. Sverige följde inte i det spåret utan höll en något mer öppen strategi. Men restriktioner, förbud och rekommendationer infördes, såsom mötesförbudet, vi får inte samlas mer än 50 personer under samma tak.