Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Simpelt röstfiske i grumligt vatten

Ruben Agnarsson | 16 nov , 2017
Liberaler som vill begränsa mänskliga rättigheter, strypa valfriheten och kväva religionsfriheten kan låta motsägelsefullt. Men nu till helgen kan det ske. När partiet då håller sitt landsmöte i Aros Congress Center i Västerås har partistyrelsen föreslagit ett stopp för nya konfessionella friskolor. Och befintliga ska inte ges tillstånd att utöka antalet elever.
Simpelt_rostfiske_i_grumligt_vatten
Skolinspektionen ska även få ett särskilt uppdrag att granska skolor som drivs av ideella föreningar och trossamfund. Dessutom ska kommuner ges rätt att stoppa nya religiösa förskolor om de riskerar ”motverka integrationen och förbättra tillsynen av fristående förskolor”.
Utan att säga det rakt ut riktas dessa förslag – som finns under rubriken ”migration och integration” istället för ”utbildning” – mot muslimska skolor. Att den här typen av utmobbning och utpekande skulle bidra till integration är naturligtvis helt befängt. Det här förslaget handlar överhuvudtaget inte om integration. Det handlar om simpelt röstfiske i grumligt vatten, att positionera partiet närmare Sverigedemokraterna. Och då får även välfungerande kristna – och muslimska för den delen – friskolor stryka på foten.


Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna slår vakt om det fria skolvalet: ”Vid utövandet av den verksamhet som staten kan ta på sig i fråga om utbildning och undervisning skall staten respektera föräldrars rätt att tillförsäkra sina barn sådan utbildning och undervisning som står i överensstämmelse med föräldrarnas religiösa och filosofiska övertygelse.” Tydligare kan det inte sägas: Staten ska inte likrikta skolväsendet utifrån en antagen överideologi!
Dessa konventioner tillkom som en reaktion mot nazismens och kommunismens totalitära regimer som använde skolväsendet för att indoktrinera barn. Att det socialdemokratiska Sverige vägrade att skriva under Europakonventionens tilläggsprotokoll är en sak. Att Liberalerna nu vill gå i dessa diktaturers fotspår är mer förvånande.
Det går naturligtvis alldeles utmärkt att ställa krav och granska konfessionella friskolor som alla andra. När larmrapporterna från Pisa-undersökningen visade en svenska skola i anarki, utmärker sig de kristna friskolorna för en trygghet och studiero som skapar förutsättningar för en framgångsrik skolverksamhet. Det är därför de är så populära, långt utanför kristna kretsar. I Västerås, Örebro och Norrköping har exempelvis de kristna friskolornas elevantal därför vuxit.


Att utrota all religion från skolans värld är dessutom lättare sagt än gjort. I Sverige har ledande politiker och skolmyndigheter i decennier försökt att införa ateismen som överideologi i det offentliga rummet. Försöken var så framgångsrika att kommuniststaten DDR:s diktator Eirich Honecher i mitten av 1980-talet skickade sin fru Margot – tillika utbildningsminister – till Sverige för att låta sig inspireras. I en lyrisk Stasi-rapport till DDR:s Politbyrå beskrevs den svenska enhetsskolans arkitekt Stellan Arvidsson (S) som expert på ateistisk fostran.
En färsk doktorsavhandling av Karin Kittelmann Flensner beskriver hur religionsundervisningen i den svenska gymnasieskolan idag utgår från att en ateistisk livssyn betraktas som neutral och opartisk. Troende människor framställdes enligt doktorsavhandlingen som ointelligenta, psykiskt sjuka och galna.
Försöken att införa ateismen som överideologi i skola och samhälle har lett till att det nu blivit populärt att tro på precis vilka knasiga flumfilosofier som helst i Sverige. En vidskeplig tro på spöken, andar, medier, inkarnation och österländska religioner går som en vårflod genom det svenska medie- och kulturlandskapet. Det är i denna miljö som Alexander Bard – en satanistpräst som konverterat till zoroastrismen – helt okritiskt har lyfts upp till skyarna.
Det har blivit som vice statsminister Odd Engström (S) en gång förutspådde: ”Den som berövas sin tro på Gud, blir beredd att tro på precis vad som helst.”
RUBEN AGNARSSON
Chefredaktör
ruben@inblick.se

eBlick
I_stormens_oga
feb 20, 2020
Ett nytt år brukar innebära ökade kostnader i form av nya skattepåslag, indexregleringar och annat som påverkar utbud och efterfrågan på vår marknad och därmed sätter priset på varor och tjänster i vårt samhälle. Så även 2020. Stora stormar och lågtryck från Atlanten brukar dyka upp under hösten, men i år kom dessa i februari vilket gett positivt utslag på elpriset.
eBlick
feb 13, 2020
Det är en märklig tid vi lever i. Det som förr ansågs helt naturligt kan inte längre tas för givet. Det gäller många områden i livet som till exempel detta med relationer.
eBlick
feb 06, 2020
En historisk vecka har lagts till handlingarna. I söndags var det ett så kallat palindromdatum; 2020-02-02, vilket betyder att datumet blir det samma både baklänges och framlänges.
eBlick
jan 31, 2020
I måndags var det 75 år sedan befrielsen av koncentrationslägret Auschwitz. Tiden går och med den försvinner allt fler överlevare som kan vittna om katastrofen och föra detta svarta minne vidare till kommande generationer.
eBlick
jan 16, 2020
De senaste decennierna har inneburit enormt stora förändringar när det gäller synen på etik och moral i vårt samhälle. Det som förr ansågs vara ett naturligt sätt att leva och orientera sig gällande etiska och moraliska frågor gäller inte längre. Frågor som äktenskap och familj, samliv, sexualitet, könsidentitet, manligt och kvinnligt, livets början och slut, abort, dödshjälp, mitt och ditt, vad är sanning, brottslighet, respekten för liv, människovärde. Ja, listan kan göras lång.
eBlick
jan 10, 2020
Vi har gått in i ett nytt år och då hör det till att både titta bakåt på året som gått och framåt mot det som komma skall. En del lyssnar på Islands völvor, tittar i spåkulor, spår i kort eller vänder sig till shamaner. Andra vänder sig till tunga samhällsanalytiker. Men ambitionen är den samma, att ligga steget före, för att vara någorlunda förberedd på det kommande.
eBlick
jan 02, 2020
William Shakespeare myntade en gång ett uttryck: “En stolle ser sig själv som vis, en vis man ser sig själv som en stolle”. Detta visdomsord bör det politiska etablissemanget i Europa och USA fundera över och ta till sig, för de som av dessa “visa” ansetts som stollar har nu valts av folket på ett sätt ingen trott varit möjligt.
eBlick
dec 12, 2019
"Now this is not the end. It is not even the beginning of the end. But it is, perhaps, the end of the beginning”. Dessa bevingade ord av sir Winston Churchill sammanfattar på ett talande sätt brexit-striden som rasat på de brittiska öarna sedan 2015 och som ikväll får sitt avgörande, men även dagens Sverige sedan valet 2014, då den förödande Decemberöverenskommelsen slöts.
eBlick
dec 05, 2019
Är Sverige månne redo för en ny giv och en ny regering? Den S-märkta författaren och debattören Daniel Suhonen, chef för den socialistiska tankesmedjan Katalys och öppet kritisk till regeringen Löfvens överenskommelse med Centern och Liberalerna skrev i en krönika i Arbetaren 21 november: “Det vi såg (Löfven i SVT:s Agenda 2019-11-17) var slutet för Sverige som vänsterland och ett land där socialdemokratin har något slags grepp över tanken, med makt att formulera de bärande tolkningsramarna för nationens öden.
eBlick
nov 21, 2019
Det har nu gått ett kvarts sekel, sedan lördagen den 13 november 1994 då svenska folket med en liten, men nog så avgörande marginal röstade för ett svenskt medlemskap i Europeiska unionen, EU. Det har stormat rejält kring EU sedan finanskrisen 2008 och flyktingkrisen 2015.
eBlick
nov 14, 2019
Det barkar mot vinter och enligt SMHI och motsvarigheterna i våra grannländer så kommer denna vinter att bli en mild och aningen blåsig historia med starka vindar och mycket nederbörd. Detta kan vara goda nyheter för landets elkunder.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019
Christian Mölk | 13 aug, 2019
Ruben Agnarsson | 23 maj, 2019
Christian Mölk | 08 maj, 2019