Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Att tyda tidens tecken

Ruben Agnarsson | 18 jan , 2018
Det uppstod i veckan en ordstrid på Rikskonferensen för Folk och försvar angående Försvarsberedningens nya uttryck att ”ett väpnat angrepp på Sverige inte kan uteslutas”. Utrikesminister Margot Wallström ifrågasatte grunden för den nya formuleringen och kallade Försvarsberedningen nedlåtande för ”den där gruppen” som ”bara flyttat runt meningar”.
Att_tyda_tidens_tecken
Wallström är inte den första S-ministern som ifrågasätter Försvarsberedningen. I sina memoarer från år 2007 föreslog förre statsministern Göran Persson att både Försvarsutskottet och Försvarsberedningen skulle läggas ned.
Wallström nonchalerade Försvarsberedningen när Utrikesdepartementet (UD) nyligen skickade ut sina intruktioner till Sveriges ambassader i världen med anledning av Försvarsberedningens rapport i december 2017.
Istället för att använda den nya formuleringen gav UD en annan bild av krigsrisken mot Sverige än Försvarsberedningen och hänvisade till den tidigare bedömningen från 2015. Försvarsutskottets ordförande Allan Widman (L) har har nu anmält Margot Wallström till KU för det inträffade.


Av någon anledning är försvarspolitiken ett område som lätt präglas av kortsiktighet och naivitet. Kanske handlar det om en önskan om att möta människors förhoppningar om fred. Kanske beror det på att kostnaden för ett avskräckande försvar kan upplevas orimligt hög i fredstid.
Inte minst utrikespolitiker tycks vilja tona ned internationella hot, kanske av hänsyn till Sveriges relationer med främmande makt (läs Ryssland). Wallström är nämligen inte den enda utrikesministern som målar den säkerhetspolitiska situationen i ljusblå färger.
När Sveriges förre utrikesminister Carl Bildt höll sitt klassiska fredstal ”Europa, igår, idag och imorgon” på Hotel Rival den 23 mars år 2007 i samband med att EU firade att det var femtio år sedan grundfördraget undertecknades i Rom 1957 – var dåvarande EU-kommissionären Margot Wallström närvarande.
”Europa har aldrig varit friare. Europa har aldrig varit fredligare. Europa har aldrig varit mer välmående och när jag säger aldrig, så är det inte bara politiskt språkbruk utan jag menar aldrig i historisk tid Vi talar om tusentals år. Aldrig friare, fredligare och mer välmående än idag” sade Carl Bildt i sitt tal.


När EU fick Nobels fredspris i december 2012 beskrev Herman Van Rompuy, dåvarande ordförande för Europeiska rådet, hur EU-projektet har varit en framgång: ”Fred är nu en självklarhet. Krig har blivit något otänkbart” uttryckte han i sitt tacktal.
I Münchenöverenskommelsen i september 1938 kom Hitler och den brittiske premiärministern Chamberlain överens om att Tyskland skulle få ockupera delar av dåvarande Tjeckoslovakien.
 När Chamberlain återvände till Storbritannien förklarade han för den samlade pressen: ”Mina vänner… Jag tror detta innebär fred i vår tid.” Knappt ett år senare inleddes andra världskriget genom Tysklands invasion av Polen.
Historien lär oss att politiker som uttalar sig om andra länders militära intentioner lätt tar fel. De militära beslut som Ryssland fattar, anpassar sig inte alltid till majoriteten i Sveriges riksdag.
Aggressiv krigsretorik, massiv upprustning och krigshandlingar i Georgien, Ukraina och Syrien är illavarslande tecken i tiden som även lomhörda utrikesministrar borde kunna uppfatta.
RUBEN AGNARSSON
Chefredaktör
ruben@inblick.se
eBlick
I_stormens_oga
feb 20, 2020
Ett nytt år brukar innebära ökade kostnader i form av nya skattepåslag, indexregleringar och annat som påverkar utbud och efterfrågan på vår marknad och därmed sätter priset på varor och tjänster i vårt samhälle. Så även 2020. Stora stormar och lågtryck från Atlanten brukar dyka upp under hösten, men i år kom dessa i februari vilket gett positivt utslag på elpriset.
eBlick
feb 13, 2020
Det är en märklig tid vi lever i. Det som förr ansågs helt naturligt kan inte längre tas för givet. Det gäller många områden i livet som till exempel detta med relationer.
eBlick
feb 06, 2020
En historisk vecka har lagts till handlingarna. I söndags var det ett så kallat palindromdatum; 2020-02-02, vilket betyder att datumet blir det samma både baklänges och framlänges.
eBlick
jan 31, 2020
I måndags var det 75 år sedan befrielsen av koncentrationslägret Auschwitz. Tiden går och med den försvinner allt fler överlevare som kan vittna om katastrofen och föra detta svarta minne vidare till kommande generationer.
eBlick
jan 16, 2020
De senaste decennierna har inneburit enormt stora förändringar när det gäller synen på etik och moral i vårt samhälle. Det som förr ansågs vara ett naturligt sätt att leva och orientera sig gällande etiska och moraliska frågor gäller inte längre. Frågor som äktenskap och familj, samliv, sexualitet, könsidentitet, manligt och kvinnligt, livets början och slut, abort, dödshjälp, mitt och ditt, vad är sanning, brottslighet, respekten för liv, människovärde. Ja, listan kan göras lång.
eBlick
jan 10, 2020
Vi har gått in i ett nytt år och då hör det till att både titta bakåt på året som gått och framåt mot det som komma skall. En del lyssnar på Islands völvor, tittar i spåkulor, spår i kort eller vänder sig till shamaner. Andra vänder sig till tunga samhällsanalytiker. Men ambitionen är den samma, att ligga steget före, för att vara någorlunda förberedd på det kommande.
eBlick
jan 02, 2020
William Shakespeare myntade en gång ett uttryck: “En stolle ser sig själv som vis, en vis man ser sig själv som en stolle”. Detta visdomsord bör det politiska etablissemanget i Europa och USA fundera över och ta till sig, för de som av dessa “visa” ansetts som stollar har nu valts av folket på ett sätt ingen trott varit möjligt.
eBlick
dec 12, 2019
"Now this is not the end. It is not even the beginning of the end. But it is, perhaps, the end of the beginning”. Dessa bevingade ord av sir Winston Churchill sammanfattar på ett talande sätt brexit-striden som rasat på de brittiska öarna sedan 2015 och som ikväll får sitt avgörande, men även dagens Sverige sedan valet 2014, då den förödande Decemberöverenskommelsen slöts.
eBlick
dec 05, 2019
Är Sverige månne redo för en ny giv och en ny regering? Den S-märkta författaren och debattören Daniel Suhonen, chef för den socialistiska tankesmedjan Katalys och öppet kritisk till regeringen Löfvens överenskommelse med Centern och Liberalerna skrev i en krönika i Arbetaren 21 november: “Det vi såg (Löfven i SVT:s Agenda 2019-11-17) var slutet för Sverige som vänsterland och ett land där socialdemokratin har något slags grepp över tanken, med makt att formulera de bärande tolkningsramarna för nationens öden.
eBlick
nov 21, 2019
Det har nu gått ett kvarts sekel, sedan lördagen den 13 november 1994 då svenska folket med en liten, men nog så avgörande marginal röstade för ett svenskt medlemskap i Europeiska unionen, EU. Det har stormat rejält kring EU sedan finanskrisen 2008 och flyktingkrisen 2015.
eBlick
nov 14, 2019
Det barkar mot vinter och enligt SMHI och motsvarigheterna i våra grannländer så kommer denna vinter att bli en mild och aningen blåsig historia med starka vindar och mycket nederbörd. Detta kan vara goda nyheter för landets elkunder.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019
Christian Mölk | 13 aug, 2019
Ruben Agnarsson | 23 maj, 2019
Christian Mölk | 08 maj, 2019