Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

En kinesisk parodi på sanningen

Ruben Agnarsson | 15 feb , 2018
Gui Minhai är en svensk medborgare som skrivit och gett ut ett flertal böcker om kinesisk politik. Efter massakern på Himmelska fridens torg 1989 flydde Minhai till Sverige och fick svenskt medborgarskap.
En_kinesisk_parodi_pa_sanningen
Gui greps i oktober 2015 i Thailand av kinesiska myndigheter och framträdde i januari 2016 i kinesisk statstelevision med ett påtvingat erkännande om ett trafikbrott. Flera andra förlags- och bokhandelsmedarbetare till Gui Minhai hade då också gripits i Hong kong och förts bort till Kina.
I oktober förra året erkände Kina att de hade Gui Minhai i förvar och släppte honom fri utan möjlighet att lämna landet. Den 20 januari i år greps sedan Gui Minhai på nytt av 10 civilklädda kinesiska poliser. Enligt svenska UD var han tillsammans med två svenska diplomater vid det aktuella tillfället.


Brottet som Gui Minhai nu anklagades för var att han lämnat information till svensk ambassadpersonal och för att han träffat dem utan tillstånd. I fredags förra veckan gav Gui Minhai ett tredje framtvingat erkännande i kinesisk tv, där han anklagade svenska myndigheter för att bära skulden för hans situation, eftersom de övertalat honom att försöka rymma till Sveriges ambassad i Peking för att sedan fly landet.
Den pinsamma parodi på sanningen som de kinesiska myndigheterna nu spelar upp kan ske i kraft av ekonomisk och militär styrka. När statsminister Stefan Löfven besökte Kina i somras, med flera statsråd och en näringslivsdelegation, var fokus på överläggningarna med Kinas premiärminister Li Keqiang inte Gui Minhais situation, utan affärsutbyte och ekonomiska relationer.
Med på resan i somras var bland annat EU- och handelsminister Ann Linde som nyligen varnade för att det svenska tonläget mot Kina är lite väl högt.


USA:s utrikesdepartement, liksom EU och Tyskland, har framfört krav om att släppa Gui Minhai. Gui Minhais fall har länge tystats ned i Sverige och fick större uppmärksamhet i utländska medier. Det var först efter att dottern Angela Gui hade vittnat i USA:s kongress och själv började skriva i medier – som Gui Minhai började få uppmärksamhet i Sverige.
Oppositionsledaren Ulf Kristersson (M) har nu markerat mot gripandet och anklagar Kina för nonchalans och dubbla måttstockar: ”Hanteringen av den bortförde svenske medborgaren Gui Minhai är upprörande…” Även utrikesminister Margot Wallström (S) har sent om sider kritiserat Kina för gripandet av Gui Minhai.
Med tanke på den aktivistiska och högljudda utrikespolitik som Sverige fört i andra frågor blir Sveriges passivitet i fallet med Gui Minhai uppseendeväckande. Den så kallade tysta (läs obefintliga) diplomatin blir en signal till stormakten Kina att Sverige inte bryr sig om mänskliga rättigheter. Det är i denna kontext som framtvingade och parodiska erkännanden i kinesisk tv får sin givna plats.
RUBEN AGNARSSON
Chefredaktör
ruben@inblick.se
eBlick
I_stormens_oga
feb 20, 2020
Ett nytt år brukar innebära ökade kostnader i form av nya skattepåslag, indexregleringar och annat som påverkar utbud och efterfrågan på vår marknad och därmed sätter priset på varor och tjänster i vårt samhälle. Så även 2020. Stora stormar och lågtryck från Atlanten brukar dyka upp under hösten, men i år kom dessa i februari vilket gett positivt utslag på elpriset.
eBlick
feb 13, 2020
Det är en märklig tid vi lever i. Det som förr ansågs helt naturligt kan inte längre tas för givet. Det gäller många områden i livet som till exempel detta med relationer.
eBlick
feb 06, 2020
En historisk vecka har lagts till handlingarna. I söndags var det ett så kallat palindromdatum; 2020-02-02, vilket betyder att datumet blir det samma både baklänges och framlänges.
eBlick
jan 31, 2020
I måndags var det 75 år sedan befrielsen av koncentrationslägret Auschwitz. Tiden går och med den försvinner allt fler överlevare som kan vittna om katastrofen och föra detta svarta minne vidare till kommande generationer.
eBlick
jan 16, 2020
De senaste decennierna har inneburit enormt stora förändringar när det gäller synen på etik och moral i vårt samhälle. Det som förr ansågs vara ett naturligt sätt att leva och orientera sig gällande etiska och moraliska frågor gäller inte längre. Frågor som äktenskap och familj, samliv, sexualitet, könsidentitet, manligt och kvinnligt, livets början och slut, abort, dödshjälp, mitt och ditt, vad är sanning, brottslighet, respekten för liv, människovärde. Ja, listan kan göras lång.
eBlick
jan 10, 2020
Vi har gått in i ett nytt år och då hör det till att både titta bakåt på året som gått och framåt mot det som komma skall. En del lyssnar på Islands völvor, tittar i spåkulor, spår i kort eller vänder sig till shamaner. Andra vänder sig till tunga samhällsanalytiker. Men ambitionen är den samma, att ligga steget före, för att vara någorlunda förberedd på det kommande.
eBlick
jan 02, 2020
William Shakespeare myntade en gång ett uttryck: “En stolle ser sig själv som vis, en vis man ser sig själv som en stolle”. Detta visdomsord bör det politiska etablissemanget i Europa och USA fundera över och ta till sig, för de som av dessa “visa” ansetts som stollar har nu valts av folket på ett sätt ingen trott varit möjligt.
eBlick
dec 12, 2019
"Now this is not the end. It is not even the beginning of the end. But it is, perhaps, the end of the beginning”. Dessa bevingade ord av sir Winston Churchill sammanfattar på ett talande sätt brexit-striden som rasat på de brittiska öarna sedan 2015 och som ikväll får sitt avgörande, men även dagens Sverige sedan valet 2014, då den förödande Decemberöverenskommelsen slöts.
eBlick
dec 05, 2019
Är Sverige månne redo för en ny giv och en ny regering? Den S-märkta författaren och debattören Daniel Suhonen, chef för den socialistiska tankesmedjan Katalys och öppet kritisk till regeringen Löfvens överenskommelse med Centern och Liberalerna skrev i en krönika i Arbetaren 21 november: “Det vi såg (Löfven i SVT:s Agenda 2019-11-17) var slutet för Sverige som vänsterland och ett land där socialdemokratin har något slags grepp över tanken, med makt att formulera de bärande tolkningsramarna för nationens öden.
eBlick
nov 21, 2019
Det har nu gått ett kvarts sekel, sedan lördagen den 13 november 1994 då svenska folket med en liten, men nog så avgörande marginal röstade för ett svenskt medlemskap i Europeiska unionen, EU. Det har stormat rejält kring EU sedan finanskrisen 2008 och flyktingkrisen 2015.
eBlick
nov 14, 2019
Det barkar mot vinter och enligt SMHI och motsvarigheterna i våra grannländer så kommer denna vinter att bli en mild och aningen blåsig historia med starka vindar och mycket nederbörd. Detta kan vara goda nyheter för landets elkunder.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019
Christian Mölk | 13 aug, 2019
Ruben Agnarsson | 23 maj, 2019
Christian Mölk | 08 maj, 2019