Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Grattis Israel 70 år!

Ruben Agnarsson | 18 apr , 2018
På torsdag denna vecka – enligt den judiska kalendern – firar vi att Israel fyller 70 år som modern stat. Förra veckan högtidlighölls minnesdagen för Förintelsen i Israel. Det finns en direkt koppling mellan Förintelsen och utropandet av staten Israel.
Grattis_Israel_70_ar
När Israels president Reuven Rivlin i torsdags förra veckan talade i samband med ”De levandes marsch” i Auschwitz konstaterade han när han stod på järnvägsspåren som ledde in i gaskamrarna: ”Från våren 1944 blev tågstationen Auschwitz den mest trafikerade tågstationen i hela Europa... Vi förväntar oss inte rättvisa i Europa, som allt för snabbt vill glömma, utplåna minnet av, förneka och förstöra bevis”.
Några veckor innan president Rivlins tal i Auschwitz mördades Mireille Knoll, 85, i Paris. Mireille Knoll räddades som ung flicka från Auschwitz för att drygt 70 år senare huggas ihjäl av två muslimska ungdomar i ett antisemitiskt brott. Drygt 70 år efter att världen skakades av uppgifterna om Hitlers massmord på sex miljoner judar mitt i Europas hjärta, har antisemitismen allt mer normaliserats på vår kontinent. Inte minst genom invandring från Mellanöstern, där judehatet i många muslimska länder har institutionaliserats.


Landet Israel är garanten för att Förintelsen inte ska kunna ske igen. När Europa i dag bedömer Israels agerande i konflikten med palestinierna vill man inte bara bortse från sitt eget ansvar för att sex miljoner mördades mitt i Europas kulturella högborg. Allt för ofta ignoreras även andra historiska och geopolitiska fakta som skulle ställa Israels agerande i ett helt annat ljus. Landet Israel har utkämpat en rad krig mot sina arabiska grannar, som gång på gång har försökt att ”kasta judarna i havet”. Närmare 60 muslimska länder med en befolkning på omkring en halv miljard människor – tillsammans med en rad militanta terrororganisationer i området – har fortfarande målet att utplåna Israel.
Det säkerhetsstängsel mot Gaza som har förhindrat åtskilliga terrordåd mot civila israeler från palestinska terrorister beskrivs ofta som ett hjälpmedel för att trakassera palestinier, medan alla judar i verkligheten är portförbjudna i så gott som samtliga muslimska länder liksom på Västbanken och Gaza. När Israel vill försvara sitt säkerhetsstängsel från Hamasaktivister som försöker riva ned det, skapar det bloddrypande rubriker i europeiska tidningar.


Självklart kan man diskutera om Israel använder övervåld. Det är en diskussion och en debatt som – till skillnad från i många muslimska grannländer – är tillåten i Israel. Men det finns en viktig anledning till att inte massmördandet av judar under andra världskriget upprepades i samband med befrielsekriget år 1948 eller decennierna därefter: nämligen Israels militära styrka.
Det är Israels förmåga att försvara sig som gör att den judiska befolkningen i Israel är en av få minoriteter i Mellanöstern som inte har förtryckts och/eller fördrivits. Vi har i Sverige både kristna, kurdiska, muslimska och andra flyktingar som flytt från Mellanöstern för att de enligt muslimska regimer har fel religion eller fel etnicitet.
Så gott som alla medborgare i Israel har en personlig relation till Förintelsen; via nära släktingar som antingen dog eller överlevde, eller via grannar, vänner och arbetskamrater. Att landet Israel i det extremt utsatta säkerhetsläge som landet befinner sig i, har lyckats bygga upp en blomstrande ekonomi – med forskning och entreprenörskap – liksom en fungerande rättsstat, är en bedrift som är värd all vår beundran. Därför säger vi ett stort och hjärtligt grattis på 70-årsdagen till Mellanösterns enda demokrati.
RUBEN AGNARSSON
Chefredaktör
ruben@inblick.se
eBlick
tjanstemannaansvar_webb
jun 25, 2020
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) med den ökände Dan Eliasson i spetsen skickade 2018 ut en folder: Om krisen eller kriget kommer. Med facit i hand var detta tyvärr något för Sverige i tiden.
eBlick
jun 18, 2020
Det är virusets, klimatångestens och protesternas tid. Sverige är på många sätt en märklig plats. På andra ställen i världen får radikala idéer kraft. Radikala åtgärder vidtas, samhällen har stängts ner, gamla ekonomiska system utmanas, statens roll omprövas, radikala krafter kliver fram.
eBlick
maj 22, 2020
Vänster-internationalens stora festdag första maj, fick i år ställas in. Det blev inga sedvanliga tåg med röda fanor, plakat, allsång och slagord, där de traditionen trogen demonstrerade mot (s)in egen förda politik.
eBlick
maj 07, 2020
Vi lever i den yttersta tiden eller vi tror det i alla fall. Genom historien har människor trott sig leva i unika tidsperioder som varit brytpunkten mellan gammalt och nytt. Att tro sig leva i en avgörande tid är mänskligt och vi vill att just det vi upplever ska vara unikt eller i alla fall lite extra viktigt.
eBlick
apr 30, 2020
Mitt i pågående pandemi är det snart dags för student och examensfirande. Våra unga har kämpat väl och skaffat sig en utbildning, och springer glada ut till framtiden. Eller borde i alla fall få springa glada ut till framtiden.
eBlick
apr 23, 2020
Coronakrisens största fokus ligger på att skydda de äldre och de med underliggande sjukdomar som gör att de är speciellt utsatta för coronaviruset. Helt rätt så långt, det är självklart i ett humant samhälle att de äldre, sjuka och svaga skall skyddas i en kris.
eBlick
apr 17, 2020
Sverige har firat påsk. Påskhelgen är över och Sverige håller på att gå tillbaka till det vanliga livet, så långt det nu går i dessa dagar.
eBlick
apr 02, 2020
Vi är mitt inne i en hälsokris, men inte enbart det, vi upplever också en oroskris som drabbar människor på många sätt, samtidigt har vi också hamnat i en ekonomisk kris.
eBlick
mar 19, 2020
I coronakrisens fotspår dyker de upp som ett brev på posten, de självutnämnda smittskyddsexperterna som vet hur krisen ska hanteras. Inte för att de är sakkunniga men de har ju Google, Facebook och Twitter.
eBlick
mar 12, 2020
En period under åttiotalet när Sverige hade en arbetslöshet på runt 12 procent reste jag en hel del i Finland, som samtidigt hade en arbetslöshet på cirka 25 procent. Var fjärde finsk medborgare var alltså arbetslös. Svensken klagade högljutt över tuffare tider, sämre ekonomi och oron inför framtiden spred sig som en epidemi i landet. Men jag hörde aldrig en finne klaga över situationen.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 26 jun, 2020
Christian Mölk | 17 jun, 2020
Christian Mölk | 20 apr, 2020
Christian Mölk | 13 apr, 2020
Christian Mölk | 03 mar, 2020
Christian Mölk | 27 feb, 2020
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019