Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Grattis Israel 70 år!

Ruben Agnarsson | 18 apr , 2018
På torsdag denna vecka – enligt den judiska kalendern – firar vi att Israel fyller 70 år som modern stat. Förra veckan högtidlighölls minnesdagen för Förintelsen i Israel. Det finns en direkt koppling mellan Förintelsen och utropandet av staten Israel.
Grattis_Israel_70_ar
När Israels president Reuven Rivlin i torsdags förra veckan talade i samband med ”De levandes marsch” i Auschwitz konstaterade han när han stod på järnvägsspåren som ledde in i gaskamrarna: ”Från våren 1944 blev tågstationen Auschwitz den mest trafikerade tågstationen i hela Europa... Vi förväntar oss inte rättvisa i Europa, som allt för snabbt vill glömma, utplåna minnet av, förneka och förstöra bevis”.
Några veckor innan president Rivlins tal i Auschwitz mördades Mireille Knoll, 85, i Paris. Mireille Knoll räddades som ung flicka från Auschwitz för att drygt 70 år senare huggas ihjäl av två muslimska ungdomar i ett antisemitiskt brott. Drygt 70 år efter att världen skakades av uppgifterna om Hitlers massmord på sex miljoner judar mitt i Europas hjärta, har antisemitismen allt mer normaliserats på vår kontinent. Inte minst genom invandring från Mellanöstern, där judehatet i många muslimska länder har institutionaliserats.


Landet Israel är garanten för att Förintelsen inte ska kunna ske igen. När Europa i dag bedömer Israels agerande i konflikten med palestinierna vill man inte bara bortse från sitt eget ansvar för att sex miljoner mördades mitt i Europas kulturella högborg. Allt för ofta ignoreras även andra historiska och geopolitiska fakta som skulle ställa Israels agerande i ett helt annat ljus. Landet Israel har utkämpat en rad krig mot sina arabiska grannar, som gång på gång har försökt att ”kasta judarna i havet”. Närmare 60 muslimska länder med en befolkning på omkring en halv miljard människor – tillsammans med en rad militanta terrororganisationer i området – har fortfarande målet att utplåna Israel.
Det säkerhetsstängsel mot Gaza som har förhindrat åtskilliga terrordåd mot civila israeler från palestinska terrorister beskrivs ofta som ett hjälpmedel för att trakassera palestinier, medan alla judar i verkligheten är portförbjudna i så gott som samtliga muslimska länder liksom på Västbanken och Gaza. När Israel vill försvara sitt säkerhetsstängsel från Hamasaktivister som försöker riva ned det, skapar det bloddrypande rubriker i europeiska tidningar.


Självklart kan man diskutera om Israel använder övervåld. Det är en diskussion och en debatt som – till skillnad från i många muslimska grannländer – är tillåten i Israel. Men det finns en viktig anledning till att inte massmördandet av judar under andra världskriget upprepades i samband med befrielsekriget år 1948 eller decennierna därefter: nämligen Israels militära styrka.
Det är Israels förmåga att försvara sig som gör att den judiska befolkningen i Israel är en av få minoriteter i Mellanöstern som inte har förtryckts och/eller fördrivits. Vi har i Sverige både kristna, kurdiska, muslimska och andra flyktingar som flytt från Mellanöstern för att de enligt muslimska regimer har fel religion eller fel etnicitet.
Så gott som alla medborgare i Israel har en personlig relation till Förintelsen; via nära släktingar som antingen dog eller överlevde, eller via grannar, vänner och arbetskamrater. Att landet Israel i det extremt utsatta säkerhetsläge som landet befinner sig i, har lyckats bygga upp en blomstrande ekonomi – med forskning och entreprenörskap – liksom en fungerande rättsstat, är en bedrift som är värd all vår beundran. Därför säger vi ett stort och hjärtligt grattis på 70-årsdagen till Mellanösterns enda demokrati.
RUBEN AGNARSSON
Chefredaktör
ruben@inblick.se
eBlick
I_stormens_oga
feb 20, 2020
Ett nytt år brukar innebära ökade kostnader i form av nya skattepåslag, indexregleringar och annat som påverkar utbud och efterfrågan på vår marknad och därmed sätter priset på varor och tjänster i vårt samhälle. Så även 2020. Stora stormar och lågtryck från Atlanten brukar dyka upp under hösten, men i år kom dessa i februari vilket gett positivt utslag på elpriset.
eBlick
feb 13, 2020
Det är en märklig tid vi lever i. Det som förr ansågs helt naturligt kan inte längre tas för givet. Det gäller många områden i livet som till exempel detta med relationer.
eBlick
feb 06, 2020
En historisk vecka har lagts till handlingarna. I söndags var det ett så kallat palindromdatum; 2020-02-02, vilket betyder att datumet blir det samma både baklänges och framlänges.
eBlick
jan 31, 2020
I måndags var det 75 år sedan befrielsen av koncentrationslägret Auschwitz. Tiden går och med den försvinner allt fler överlevare som kan vittna om katastrofen och föra detta svarta minne vidare till kommande generationer.
eBlick
jan 16, 2020
De senaste decennierna har inneburit enormt stora förändringar när det gäller synen på etik och moral i vårt samhälle. Det som förr ansågs vara ett naturligt sätt att leva och orientera sig gällande etiska och moraliska frågor gäller inte längre. Frågor som äktenskap och familj, samliv, sexualitet, könsidentitet, manligt och kvinnligt, livets början och slut, abort, dödshjälp, mitt och ditt, vad är sanning, brottslighet, respekten för liv, människovärde. Ja, listan kan göras lång.
eBlick
jan 10, 2020
Vi har gått in i ett nytt år och då hör det till att både titta bakåt på året som gått och framåt mot det som komma skall. En del lyssnar på Islands völvor, tittar i spåkulor, spår i kort eller vänder sig till shamaner. Andra vänder sig till tunga samhällsanalytiker. Men ambitionen är den samma, att ligga steget före, för att vara någorlunda förberedd på det kommande.
eBlick
jan 02, 2020
William Shakespeare myntade en gång ett uttryck: “En stolle ser sig själv som vis, en vis man ser sig själv som en stolle”. Detta visdomsord bör det politiska etablissemanget i Europa och USA fundera över och ta till sig, för de som av dessa “visa” ansetts som stollar har nu valts av folket på ett sätt ingen trott varit möjligt.
eBlick
dec 12, 2019
"Now this is not the end. It is not even the beginning of the end. But it is, perhaps, the end of the beginning”. Dessa bevingade ord av sir Winston Churchill sammanfattar på ett talande sätt brexit-striden som rasat på de brittiska öarna sedan 2015 och som ikväll får sitt avgörande, men även dagens Sverige sedan valet 2014, då den förödande Decemberöverenskommelsen slöts.
eBlick
dec 05, 2019
Är Sverige månne redo för en ny giv och en ny regering? Den S-märkta författaren och debattören Daniel Suhonen, chef för den socialistiska tankesmedjan Katalys och öppet kritisk till regeringen Löfvens överenskommelse med Centern och Liberalerna skrev i en krönika i Arbetaren 21 november: “Det vi såg (Löfven i SVT:s Agenda 2019-11-17) var slutet för Sverige som vänsterland och ett land där socialdemokratin har något slags grepp över tanken, med makt att formulera de bärande tolkningsramarna för nationens öden.
eBlick
nov 21, 2019
Det har nu gått ett kvarts sekel, sedan lördagen den 13 november 1994 då svenska folket med en liten, men nog så avgörande marginal röstade för ett svenskt medlemskap i Europeiska unionen, EU. Det har stormat rejält kring EU sedan finanskrisen 2008 och flyktingkrisen 2015.
eBlick
nov 14, 2019
Det barkar mot vinter och enligt SMHI och motsvarigheterna i våra grannländer så kommer denna vinter att bli en mild och aningen blåsig historia med starka vindar och mycket nederbörd. Detta kan vara goda nyheter för landets elkunder.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019
Christian Mölk | 13 aug, 2019
Ruben Agnarsson | 23 maj, 2019
Christian Mölk | 08 maj, 2019