Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

En utgångspunkt för vår bön

Ruben Agnarsson | 17 maj , 2018
I måndags den här veckan var det 76 år sedan August Strindberg dog, 63 år gammal. När en av Sveriges mest framträdande författare och dramatiker begravdes på Norra begravningsplatsen den 19 maj 1912 var omkring 60 000 närvarande för att ta farväl.
En_utgangspunkt_for_var_bon
Texten på det kors som därefter restes på författarens grav sammanfattar avslutningen av August Strindbergs stormiga och dramatiska liv: ”O crux ave spes unica (O kors var hälsat mitt enda hopp). Och när en av Sveriges främsta ordkonstnärer ska avsluta sitt liv räcker inte de egna orden till. Han trycker Bibeln, Guds ord, till sitt bröst i en tillit som sträcker sig långt utanför honom själv: Hans sista ord blir: ”Jag har gjort upp mitt bokslut med detta livet. Nu är allt personligt utplånat”.
August Strindbergs konklusion i slutet av sitt livsverk talar till oss i dag, när mänskliga tilkortakommanden så tydligt illustreras av att Sveriges mest framstående litterära sammanhang, Svenska akademin, har svårt att leva upp till sitt eget valspråk ”Snille och smak”.


Det är nu inte bara Sveriges nationalskald som har en personlig relation till korset. Även Sverige som nation, liksom övriga nordiska länder, är via sina nationalfanor intimt förknippade med denna centrala kristna symbol.
Korset påminner oss om att vi som individer, men också som nationer – precis som August Strindberg till sist insåg – inte har något eget att visa upp eller berömma oss av i vår relation till Gud. Korsets eviga budskap är att Gud i sin kärlek tog initiativ till att återupprätta oss och ge oss möjligheten att bli Hans älskade barn.
Korset ger oss inte bara kraft att likt Strindberg möta döden, det som hände när Jesus dog och uppstod för 2000 år sedan ger oss även kraft att leva våra liv här och nu. När det Gud gjorde på korset – inte det vi själva som individer eller nationer har åstadkommit – blir utgångspunkten för vår omvändelse, vårt gensvar, vår förtröstan och våra böner frigörs oanade möjligheter. Det är utifrån denna gudagivna utgångspunkt som vi med frimodighet kan be för såväl personliga behov som för våra länder.


Om några veckor, den 6:e juni, är det Sveriges nationaldag. Det är ett tillfälle som påminner oss om vårt gemensamma ansvar för vårt land. Det är ett ansvar som inte bara innebär rätten att kritisera, uttrycka missnöje, debattera eller rösta vart fjärde år, utan även ansvaret att välsigna och lyfta upp Sverige i bön. Förebedjaren och pastorn Kjell Sjöberg sade vid något tillfälle att när EU-kritiska kristna enbart kritiserar EU och inte ber för dess institutioner medverkar de till att ge antikristliga krafter spelrum. Bibeln uppmanar oss nämligen till att be för och välsigna beslutsfattare, rättsväsende, regering, kungahus, medier, näringsliv, kulturliv och sociala välfärdsinstitutioner. När vi som församling tar denna kallelse på allvar skapas förutsättningarna för en ny andlig atmosfär i vår nation. Den andliga verklighet som händelserna på korset representerar ger oss en unik auktoritet och frimodighet i vårt böneliv.
RUBEN AGNARSSON
Chefredaktör
ruben@inblick.se
 
eBlick
I_stormens_oga
feb 20, 2020
Ett nytt år brukar innebära ökade kostnader i form av nya skattepåslag, indexregleringar och annat som påverkar utbud och efterfrågan på vår marknad och därmed sätter priset på varor och tjänster i vårt samhälle. Så även 2020. Stora stormar och lågtryck från Atlanten brukar dyka upp under hösten, men i år kom dessa i februari vilket gett positivt utslag på elpriset.
eBlick
feb 13, 2020
Det är en märklig tid vi lever i. Det som förr ansågs helt naturligt kan inte längre tas för givet. Det gäller många områden i livet som till exempel detta med relationer.
eBlick
feb 06, 2020
En historisk vecka har lagts till handlingarna. I söndags var det ett så kallat palindromdatum; 2020-02-02, vilket betyder att datumet blir det samma både baklänges och framlänges.
eBlick
jan 31, 2020
I måndags var det 75 år sedan befrielsen av koncentrationslägret Auschwitz. Tiden går och med den försvinner allt fler överlevare som kan vittna om katastrofen och föra detta svarta minne vidare till kommande generationer.
eBlick
jan 16, 2020
De senaste decennierna har inneburit enormt stora förändringar när det gäller synen på etik och moral i vårt samhälle. Det som förr ansågs vara ett naturligt sätt att leva och orientera sig gällande etiska och moraliska frågor gäller inte längre. Frågor som äktenskap och familj, samliv, sexualitet, könsidentitet, manligt och kvinnligt, livets början och slut, abort, dödshjälp, mitt och ditt, vad är sanning, brottslighet, respekten för liv, människovärde. Ja, listan kan göras lång.
eBlick
jan 10, 2020
Vi har gått in i ett nytt år och då hör det till att både titta bakåt på året som gått och framåt mot det som komma skall. En del lyssnar på Islands völvor, tittar i spåkulor, spår i kort eller vänder sig till shamaner. Andra vänder sig till tunga samhällsanalytiker. Men ambitionen är den samma, att ligga steget före, för att vara någorlunda förberedd på det kommande.
eBlick
jan 02, 2020
William Shakespeare myntade en gång ett uttryck: “En stolle ser sig själv som vis, en vis man ser sig själv som en stolle”. Detta visdomsord bör det politiska etablissemanget i Europa och USA fundera över och ta till sig, för de som av dessa “visa” ansetts som stollar har nu valts av folket på ett sätt ingen trott varit möjligt.
eBlick
dec 12, 2019
"Now this is not the end. It is not even the beginning of the end. But it is, perhaps, the end of the beginning”. Dessa bevingade ord av sir Winston Churchill sammanfattar på ett talande sätt brexit-striden som rasat på de brittiska öarna sedan 2015 och som ikväll får sitt avgörande, men även dagens Sverige sedan valet 2014, då den förödande Decemberöverenskommelsen slöts.
eBlick
dec 05, 2019
Är Sverige månne redo för en ny giv och en ny regering? Den S-märkta författaren och debattören Daniel Suhonen, chef för den socialistiska tankesmedjan Katalys och öppet kritisk till regeringen Löfvens överenskommelse med Centern och Liberalerna skrev i en krönika i Arbetaren 21 november: “Det vi såg (Löfven i SVT:s Agenda 2019-11-17) var slutet för Sverige som vänsterland och ett land där socialdemokratin har något slags grepp över tanken, med makt att formulera de bärande tolkningsramarna för nationens öden.
eBlick
nov 21, 2019
Det har nu gått ett kvarts sekel, sedan lördagen den 13 november 1994 då svenska folket med en liten, men nog så avgörande marginal röstade för ett svenskt medlemskap i Europeiska unionen, EU. Det har stormat rejält kring EU sedan finanskrisen 2008 och flyktingkrisen 2015.
eBlick
nov 14, 2019
Det barkar mot vinter och enligt SMHI och motsvarigheterna i våra grannländer så kommer denna vinter att bli en mild och aningen blåsig historia med starka vindar och mycket nederbörd. Detta kan vara goda nyheter för landets elkunder.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019
Christian Mölk | 13 aug, 2019
Ruben Agnarsson | 23 maj, 2019
Christian Mölk | 08 maj, 2019