Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Att blunda för antisemtism

Ruben Agnarsson | 14 jun , 2018
I fredagens riksdagsdebatt svarade utrikesminister Margot Wallström (S) på en interpellationsfråga från Mikael Oscarsson (KD) om det antisemtitiska brandtal som palestiniernas ledare Mahmoud Abbas höll den 30 april för att sedan bli omvald som ordförande för PLO:s mäktiga verkställande kommitté.
Att_blunda_for_antisemtism
Wallström menade att ”Abbas uttalanden... var oacceptabla” och betonade att ”regeringen tog upp frågan direkt med det palestinska ledarskapet efter talet”. Utrikesministerns kabinettssekreterare Annika Söder fanns nämligen på plats och lyssnade på Abbas tal. Utrikesminister Wallström hänvisade även till ett yttrande den 4 maj där Abbas ”bad om ursäkt”.
Mahmoud Abbas ursäkt andades ingen ånger. Det var i själva verket inte han som hade sagt något fel, utan ansvaret lades på dem som hade lyssnat på honom: ”Om människor blev förolämpade av mitt uttalande, särskilt judar, så ber jag om ursäkt. Jag vill försäkra alla om att det inte var min avsikt att göra det och jag vill återigen visa att jag respekterar den judiska tron, liksom andra monoteistiska religioner”, sade han i sitt uttalande.


Margot Wallströms förvåning inför Abbas judehat är ett spel för gallerierna. Mahmoud Abbas har nämligen doktorerat på just Förintelseförnekelse och har skrivit en hel bok som trivialiserar Förintelsen. Boken bygger på den doktorsavhandling som han skrev år 1984 på ett universitet i Moskva under den kommunistiska Sovjet-regimen.
I boken hävdar Abbas att Förintelsen hade överdrivits och att sionisterna skapade ”myten” av sex miljoner mördade judar, som han kallade en ”fantastisk lögn”. Han hävdade vidare att de judar som dödades av nazisterna i själva verket var offer för en sionistisk-nazistisk komplott.
”Det är inte första gången han säger sådana här saker”, påpekade Mikael Oscarsson i riksdagsdebatten, och beskrev Abbas antisemtiska uttalande som ”toppen på ett isberg”. Han gav därefter en rad exempel på antisemitism, judehat, glorifiering av och stöd till terrorism inom den palestinska statsförvaltningen.
Margot Wallström ville i fredags inte prata om Abbas antisemitism utan istället om de aktuella händelserna vid säkerhetstängslet mot Gaza, som är uppsatt för att förhindra palestinska terrordåd mot civila israeler.


Det som Wallström inte nämnde och som ofta inte framkommer i mediernas rapportering är att cyniska Hamaskrigare mycket väl vet att Israel inte kommer att tillåta att detta säkerhetsstängsel förstörs.
I rapporteringen om de dödade palestinier som trotsat Israels militär genom att försöka förstöra detta säkerhetsstängsel har det sällan framkommit att tusentals hektar mark de senaste veckorna satts i brand i södra delen av Israel. Marken har förstörts efter att brandbomber och molotov-cocktails har skickats in i Israel från Gaza med hjälp av flygande drakar.
Skador på jordbruket från bränder som orsakas av dessa brännskador uppskattas till drygt 12 miljarder kronor och tusentals tunnland jordbruksmark och naturreservat i gränsområdet mot Gaza har skadats eller förstörts.
I slutet av maj avfyrades 70 raketer och missiler mot södra Israel. Cirka 15 200 projektiler har avfyrats från Gaza mot södra delen av landet sedan år 2001. Och i början av maj genomförde dessutom Iran, för första gången någonsin, en missilattack mot norra Israel.
Det är inte första gången i historien som omvärlden blundar för grov och uttalad antisemitism hos palestinska ledare. Mahmoud Abbas föregångare, stormuftin Haj Amin al-Husseini, träffade Hitler redan år 1941, blev därefter SS-Gruppenführer och rekryterade muslimska frivilliga till den nazi-tyska krigsmakten. I maj 1943 överfördes al-Husseini formellt till SS högkvarter.
RUBEN AGNARSSON
Chefredaktör
ruben@inblick.se
eBlick
I_stormens_oga
feb 20, 2020
Ett nytt år brukar innebära ökade kostnader i form av nya skattepåslag, indexregleringar och annat som påverkar utbud och efterfrågan på vår marknad och därmed sätter priset på varor och tjänster i vårt samhälle. Så även 2020. Stora stormar och lågtryck från Atlanten brukar dyka upp under hösten, men i år kom dessa i februari vilket gett positivt utslag på elpriset.
eBlick
feb 13, 2020
Det är en märklig tid vi lever i. Det som förr ansågs helt naturligt kan inte längre tas för givet. Det gäller många områden i livet som till exempel detta med relationer.
eBlick
feb 06, 2020
En historisk vecka har lagts till handlingarna. I söndags var det ett så kallat palindromdatum; 2020-02-02, vilket betyder att datumet blir det samma både baklänges och framlänges.
eBlick
jan 31, 2020
I måndags var det 75 år sedan befrielsen av koncentrationslägret Auschwitz. Tiden går och med den försvinner allt fler överlevare som kan vittna om katastrofen och föra detta svarta minne vidare till kommande generationer.
eBlick
jan 16, 2020
De senaste decennierna har inneburit enormt stora förändringar när det gäller synen på etik och moral i vårt samhälle. Det som förr ansågs vara ett naturligt sätt att leva och orientera sig gällande etiska och moraliska frågor gäller inte längre. Frågor som äktenskap och familj, samliv, sexualitet, könsidentitet, manligt och kvinnligt, livets början och slut, abort, dödshjälp, mitt och ditt, vad är sanning, brottslighet, respekten för liv, människovärde. Ja, listan kan göras lång.
eBlick
jan 10, 2020
Vi har gått in i ett nytt år och då hör det till att både titta bakåt på året som gått och framåt mot det som komma skall. En del lyssnar på Islands völvor, tittar i spåkulor, spår i kort eller vänder sig till shamaner. Andra vänder sig till tunga samhällsanalytiker. Men ambitionen är den samma, att ligga steget före, för att vara någorlunda förberedd på det kommande.
eBlick
jan 02, 2020
William Shakespeare myntade en gång ett uttryck: “En stolle ser sig själv som vis, en vis man ser sig själv som en stolle”. Detta visdomsord bör det politiska etablissemanget i Europa och USA fundera över och ta till sig, för de som av dessa “visa” ansetts som stollar har nu valts av folket på ett sätt ingen trott varit möjligt.
eBlick
dec 12, 2019
"Now this is not the end. It is not even the beginning of the end. But it is, perhaps, the end of the beginning”. Dessa bevingade ord av sir Winston Churchill sammanfattar på ett talande sätt brexit-striden som rasat på de brittiska öarna sedan 2015 och som ikväll får sitt avgörande, men även dagens Sverige sedan valet 2014, då den förödande Decemberöverenskommelsen slöts.
eBlick
dec 05, 2019
Är Sverige månne redo för en ny giv och en ny regering? Den S-märkta författaren och debattören Daniel Suhonen, chef för den socialistiska tankesmedjan Katalys och öppet kritisk till regeringen Löfvens överenskommelse med Centern och Liberalerna skrev i en krönika i Arbetaren 21 november: “Det vi såg (Löfven i SVT:s Agenda 2019-11-17) var slutet för Sverige som vänsterland och ett land där socialdemokratin har något slags grepp över tanken, med makt att formulera de bärande tolkningsramarna för nationens öden.
eBlick
nov 21, 2019
Det har nu gått ett kvarts sekel, sedan lördagen den 13 november 1994 då svenska folket med en liten, men nog så avgörande marginal röstade för ett svenskt medlemskap i Europeiska unionen, EU. Det har stormat rejält kring EU sedan finanskrisen 2008 och flyktingkrisen 2015.
eBlick
nov 14, 2019
Det barkar mot vinter och enligt SMHI och motsvarigheterna i våra grannländer så kommer denna vinter att bli en mild och aningen blåsig historia med starka vindar och mycket nederbörd. Detta kan vara goda nyheter för landets elkunder.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019
Christian Mölk | 13 aug, 2019
Ruben Agnarsson | 23 maj, 2019
Christian Mölk | 08 maj, 2019