Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Varför skyddas Schori?

Ruben Agnarsson | 22 aug , 2018
När Sverigedemokraternas (SD) ledamöter och anställda i riksdagen har misstänkts för samröre med ryska myndigheter/underrättelsetjänster, har medier och rikspolitiker – med rätta – reagerat mycket kraftfullt. En tid efter att han i början av 2016 anställdes vid SD:s riksdagskansli pekades exempelvis Egor Putilov ut som en potentiell säkerhetsrisk av Sveriges Radios Ekot, på grund av sitt samröre med en dömd kriminell person från Sankt Petersburg med kopplingar till ryska myndigheter.
Varfor_skyddas_Schori
I november förra året avslöjades att Pavel Gamov, ledamot i EU-nämnden och suppleant i utrikesutskottet, rest till Moskva – mot partiets vilja – för att agera valobservatör i ett regionalt val på inbjudan av ryska myndigheter


Efter medieuppgifter om alkoholförtäring och kontakt med prostituerade uppmanades Gamov att lämna partiet och försvarsminister Peter Hultqvist (S) varnade i Dagens Nyheter för att Gamov riskerade att hamna i farliga utpressningssituationer som kunde äventyra Sveriges säkerhet.
Och nu i juni hängde Expressen ut SD-avhopparen Bengt Jansson, ledamot i försvarsutskottet, för att han rest till Moskva för att möta andra nationalistpartier i Europa på en konferens där Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov öppningstalade.
Mikael Jansson var SD:s försvarspolitiska talesperson fram till april, men petades i februari från SD:s riksdagslista inför valet i höst.
Den vaksamhet mot rysk infiltration av SD som pågår är viktig och ska fortsätta. Men varför finns inte denna vaksamhet när företrädare för andra riksdagspartier uppenbart går Moskvas ärenden?


Ett parti där framträdande företrädare länge har sett kontakter med ryska/sovjetiska underrättelsepersoner som helt okontroversiella är socialdemokraterna. När Tjeckoslovakien var lydstat åt Sovjet hade landets spion i Stockholm, Vladimir Koudelkas, exempelvis Anders Thunborg, Pierre Schori och Aftonbladets chefredaktör Gunnar Fredriksson som rapportörer.
Och den tjeckiske generalen ”Sjenja”, som hoppade av Warszawapakten och som chefen för Säpos kontraspionage Olof Frånstedts personal i denna veva fick möjlighet att förhöra, kunde berätta om såväl detaljerade sovjetiska invasionsplaner mot Sverige och att det fanns socialdemokratiska sovjetagenter kring Olof Palme.


I den första delen av sina memoar ”Spionjägaren” beskriver Olof Frånstedt hur Socialdemokraternas internationelle sekreterare Anders Thunborg (senare försvarsminister) och hans efterträdare Pierre Schori hade täta och regelbundna möten med KGB:s högste officer i Sverige, Mikhail Streltsov. Det var samme Mikhail Streltsov som betalade Jan Guillou för att under fem års tid utföra agentuppdrag för KGB:s räkning. Cirkeln sluts i och med att Guillou hade Schori som samtalspartner på regeringskansliet inför sitt IB-avslöjande.
Skillnaden mellan Pavel Gamov och Pierre Schori är att den senare har beskyddare på höga politiska och publicistiska positioner. Det är nu hög tid att ansvariga politiker, opinionsbildare och mediepersoner på allvar börja granska potentiella landsförrädare även inom Socialdemokraterna. Om så inte sker behöver det svenska folket den 9 september en gång för alla rösta bort en S-regering som inte vill ta itu med misstankar om femtekolonnare inom de egna leden.
RUBEN AGNARSSON
Chefredaktör
ruben@inblick.se
eBlick
I_stormens_oga
feb 20, 2020
Ett nytt år brukar innebära ökade kostnader i form av nya skattepåslag, indexregleringar och annat som påverkar utbud och efterfrågan på vår marknad och därmed sätter priset på varor och tjänster i vårt samhälle. Så även 2020. Stora stormar och lågtryck från Atlanten brukar dyka upp under hösten, men i år kom dessa i februari vilket gett positivt utslag på elpriset.
eBlick
feb 13, 2020
Det är en märklig tid vi lever i. Det som förr ansågs helt naturligt kan inte längre tas för givet. Det gäller många områden i livet som till exempel detta med relationer.
eBlick
feb 06, 2020
En historisk vecka har lagts till handlingarna. I söndags var det ett så kallat palindromdatum; 2020-02-02, vilket betyder att datumet blir det samma både baklänges och framlänges.
eBlick
jan 31, 2020
I måndags var det 75 år sedan befrielsen av koncentrationslägret Auschwitz. Tiden går och med den försvinner allt fler överlevare som kan vittna om katastrofen och föra detta svarta minne vidare till kommande generationer.
eBlick
jan 16, 2020
De senaste decennierna har inneburit enormt stora förändringar när det gäller synen på etik och moral i vårt samhälle. Det som förr ansågs vara ett naturligt sätt att leva och orientera sig gällande etiska och moraliska frågor gäller inte längre. Frågor som äktenskap och familj, samliv, sexualitet, könsidentitet, manligt och kvinnligt, livets början och slut, abort, dödshjälp, mitt och ditt, vad är sanning, brottslighet, respekten för liv, människovärde. Ja, listan kan göras lång.
eBlick
jan 10, 2020
Vi har gått in i ett nytt år och då hör det till att både titta bakåt på året som gått och framåt mot det som komma skall. En del lyssnar på Islands völvor, tittar i spåkulor, spår i kort eller vänder sig till shamaner. Andra vänder sig till tunga samhällsanalytiker. Men ambitionen är den samma, att ligga steget före, för att vara någorlunda förberedd på det kommande.
eBlick
jan 02, 2020
William Shakespeare myntade en gång ett uttryck: “En stolle ser sig själv som vis, en vis man ser sig själv som en stolle”. Detta visdomsord bör det politiska etablissemanget i Europa och USA fundera över och ta till sig, för de som av dessa “visa” ansetts som stollar har nu valts av folket på ett sätt ingen trott varit möjligt.
eBlick
dec 12, 2019
"Now this is not the end. It is not even the beginning of the end. But it is, perhaps, the end of the beginning”. Dessa bevingade ord av sir Winston Churchill sammanfattar på ett talande sätt brexit-striden som rasat på de brittiska öarna sedan 2015 och som ikväll får sitt avgörande, men även dagens Sverige sedan valet 2014, då den förödande Decemberöverenskommelsen slöts.
eBlick
dec 05, 2019
Är Sverige månne redo för en ny giv och en ny regering? Den S-märkta författaren och debattören Daniel Suhonen, chef för den socialistiska tankesmedjan Katalys och öppet kritisk till regeringen Löfvens överenskommelse med Centern och Liberalerna skrev i en krönika i Arbetaren 21 november: “Det vi såg (Löfven i SVT:s Agenda 2019-11-17) var slutet för Sverige som vänsterland och ett land där socialdemokratin har något slags grepp över tanken, med makt att formulera de bärande tolkningsramarna för nationens öden.
eBlick
nov 21, 2019
Det har nu gått ett kvarts sekel, sedan lördagen den 13 november 1994 då svenska folket med en liten, men nog så avgörande marginal röstade för ett svenskt medlemskap i Europeiska unionen, EU. Det har stormat rejält kring EU sedan finanskrisen 2008 och flyktingkrisen 2015.
eBlick
nov 14, 2019
Det barkar mot vinter och enligt SMHI och motsvarigheterna i våra grannländer så kommer denna vinter att bli en mild och aningen blåsig historia med starka vindar och mycket nederbörd. Detta kan vara goda nyheter för landets elkunder.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019
Christian Mölk | 13 aug, 2019
Ruben Agnarsson | 23 maj, 2019
Christian Mölk | 08 maj, 2019