Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

KD – en valraket?

Ruben Agnarsson | 23 aug , 2018
4,0 procent i Ipsos, 4,2 procent i Sifo, 5,2 procent i Inizio och 5,4 procent i Yougov. Kristdemokraterna rycker fram i opinionsmätningarna och om trenden fortsätter kan partiet bli valrörelsens stora vinnare.
2018_v34---OPINION-1---STOR
I slutfasen av valrörelsen får KD och dess partiledare möjlighet att medverka i direktsända debatter i SVT, TV4 och Sveriges Radio. Därmed slipper partiets ståndpunkter att filtreras via hånfulla journalister och deras fåniga frågor.
Ebba Busch Thor har gjort ett mycket starkt och sympatiskt intryck i de direksända debatter som hittills har varit. Förra veckan utnämnde exempelvis Expressens politiske kommentator KG Bergström partiledaren Ebba Busch Thor som segrare i partiledardebattens första halva.
Ytterligare en sak som gör att KD:s valresultat antagligen blir högre än opinionsmätningarna är att journalisternas avoga bevakning av partiet har gjort det politiskt inkorrekt att erkänna sin sympati för partiet, vilket kan göra att ett antal av dem som egentligen sympatiserar med KD inte erkänner det i opinionsmätningarna.


Den svenska journalistkåren har annars mycket svårt att dölja sina illa dolda ambitioner att försöka peta bort KD ur riksdagen. I Svenska Dagbladet (SvD) i mars ifrågasatte exempelvis statsvetaren Maria Demker Kristdemokraternas (KD) möjlighet att komma in i riksdagen. Demker har varit med i Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, samt sitter med i vänsterinfluerade Arena Idés vetenskapliga råd.
”Vi kom fram till att vi inte behöver redovisa hennes politiska bakgrund i det här fallet” sade SvD:s reporter Annakaisa Suni när Inblick påpekade Demkers politiska hemvist.
SVT:s politiske kommentator Mats Knutson är en annan som slagit fast att risken för att KD åker ur riksdagen är överhängande och att det behövs ett mirakel för att partiet ska klara sig över riksdagsspärren.
”Ett problem för KD är dock att man inte är riktigt starkt i någon av de frågor som väljarna rankar högst inför valet”, försvarade Mats Knutson sin inställning när Inblick ställde frågor om hans förutsägelser.


I mars kom även tidningen Fokus ut med en tidning där tidningens medarbetare Kristoffer Törnmalm beskrev Lars Adaktusson (KD) i ett hånfullt reportage. ”Kristdemokraterna har kastat in en tv-kändis”... ”en makthungrig opportunist” skrev Törnmalm i sitt försök till karaktärsmord av Adaktusson, samtidigt som journalisten Erik Fichtelius i samma tidning slog fast att Kristdemokraterna inte har något existensberättigande. Fichtelius jämförde riksdagens beslut om att införa ett vårdnadsbidrag, med dansen kring guldkalven.
Fichtelius fick år 2003 sparken från SVT Aktuellt efter att ha fungerat som hovreporter åt statsminister Göran Persson (S). Han gjorde även mycket uppmärksammade nidreportage om Kristdemokraterna i SVT Aktuellt i samband med valrörelsen 2002.
Att problematisera samfundstillhörighet och församlingsbakgrund hos politiker är ett återkommande tema för journalister som själva har sin bakgrund i bokstavsvänstern.
Som tur är fungerar demokratin i Sverige på så sätt att det är befolkningen – inte Sveriges journalistkår – som beslutar om fördelningen av mandag för de partier som ska sitta i Sveriges riksdag.

Ruben Agnarsson
ruben@inblick.se

eBlick
En_drom_gor_entré
feb 13, 2020
Det är en märklig tid vi lever i. Det som förr ansågs helt naturligt kan inte längre tas för givet. Det gäller många områden i livet som till exempel detta med relationer.
eBlick
feb 06, 2020
En historisk vecka har lagts till handlingarna. I söndags var det ett så kallat palindromdatum; 2020-02-02, vilket betyder att datumet blir det samma både baklänges och framlänges.
eBlick
jan 31, 2020
I måndags var det 75 år sedan befrielsen av koncentrationslägret Auschwitz. Tiden går och med den försvinner allt fler överlevare som kan vittna om katastrofen och föra detta svarta minne vidare till kommande generationer.
eBlick
jan 16, 2020
De senaste decennierna har inneburit enormt stora förändringar när det gäller synen på etik och moral i vårt samhälle. Det som förr ansågs vara ett naturligt sätt att leva och orientera sig gällande etiska och moraliska frågor gäller inte längre. Frågor som äktenskap och familj, samliv, sexualitet, könsidentitet, manligt och kvinnligt, livets början och slut, abort, dödshjälp, mitt och ditt, vad är sanning, brottslighet, respekten för liv, människovärde. Ja, listan kan göras lång.
eBlick
jan 10, 2020
Vi har gått in i ett nytt år och då hör det till att både titta bakåt på året som gått och framåt mot det som komma skall. En del lyssnar på Islands völvor, tittar i spåkulor, spår i kort eller vänder sig till shamaner. Andra vänder sig till tunga samhällsanalytiker. Men ambitionen är den samma, att ligga steget före, för att vara någorlunda förberedd på det kommande.
eBlick
jan 02, 2020
William Shakespeare myntade en gång ett uttryck: “En stolle ser sig själv som vis, en vis man ser sig själv som en stolle”. Detta visdomsord bör det politiska etablissemanget i Europa och USA fundera över och ta till sig, för de som av dessa “visa” ansetts som stollar har nu valts av folket på ett sätt ingen trott varit möjligt.
eBlick
dec 12, 2019
"Now this is not the end. It is not even the beginning of the end. But it is, perhaps, the end of the beginning”. Dessa bevingade ord av sir Winston Churchill sammanfattar på ett talande sätt brexit-striden som rasat på de brittiska öarna sedan 2015 och som ikväll får sitt avgörande, men även dagens Sverige sedan valet 2014, då den förödande Decemberöverenskommelsen slöts.
eBlick
dec 05, 2019
Är Sverige månne redo för en ny giv och en ny regering? Den S-märkta författaren och debattören Daniel Suhonen, chef för den socialistiska tankesmedjan Katalys och öppet kritisk till regeringen Löfvens överenskommelse med Centern och Liberalerna skrev i en krönika i Arbetaren 21 november: “Det vi såg (Löfven i SVT:s Agenda 2019-11-17) var slutet för Sverige som vänsterland och ett land där socialdemokratin har något slags grepp över tanken, med makt att formulera de bärande tolkningsramarna för nationens öden.
eBlick
nov 21, 2019
Det har nu gått ett kvarts sekel, sedan lördagen den 13 november 1994 då svenska folket med en liten, men nog så avgörande marginal röstade för ett svenskt medlemskap i Europeiska unionen, EU. Det har stormat rejält kring EU sedan finanskrisen 2008 och flyktingkrisen 2015.
eBlick
nov 14, 2019
Det barkar mot vinter och enligt SMHI och motsvarigheterna i våra grannländer så kommer denna vinter att bli en mild och aningen blåsig historia med starka vindar och mycket nederbörd. Detta kan vara goda nyheter för landets elkunder.
eBlick
nov 07, 2019
Fars dag är en fin tradition som i vårt avlånga land började firas för över 80 år sedan. I de Nordiska länderna sker detta den andra söndagen i november månad.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019
Christian Mölk | 13 aug, 2019
Ruben Agnarsson | 23 maj, 2019
Christian Mölk | 08 maj, 2019