Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

KD – en valraket?

Ruben Agnarsson | 23 aug , 2018
4,0 procent i Ipsos, 4,2 procent i Sifo, 5,2 procent i Inizio och 5,4 procent i Yougov. Kristdemokraterna rycker fram i opinionsmätningarna och om trenden fortsätter kan partiet bli valrörelsens stora vinnare.
2018_v34---OPINION-1---STOR
I slutfasen av valrörelsen får KD och dess partiledare möjlighet att medverka i direktsända debatter i SVT, TV4 och Sveriges Radio. Därmed slipper partiets ståndpunkter att filtreras via hånfulla journalister och deras fåniga frågor.
Ebba Busch Thor har gjort ett mycket starkt och sympatiskt intryck i de direksända debatter som hittills har varit. Förra veckan utnämnde exempelvis Expressens politiske kommentator KG Bergström partiledaren Ebba Busch Thor som segrare i partiledardebattens första halva.
Ytterligare en sak som gör att KD:s valresultat antagligen blir högre än opinionsmätningarna är att journalisternas avoga bevakning av partiet har gjort det politiskt inkorrekt att erkänna sin sympati för partiet, vilket kan göra att ett antal av dem som egentligen sympatiserar med KD inte erkänner det i opinionsmätningarna.


Den svenska journalistkåren har annars mycket svårt att dölja sina illa dolda ambitioner att försöka peta bort KD ur riksdagen. I Svenska Dagbladet (SvD) i mars ifrågasatte exempelvis statsvetaren Maria Demker Kristdemokraternas (KD) möjlighet att komma in i riksdagen. Demker har varit med i Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, samt sitter med i vänsterinfluerade Arena Idés vetenskapliga råd.
”Vi kom fram till att vi inte behöver redovisa hennes politiska bakgrund i det här fallet” sade SvD:s reporter Annakaisa Suni när Inblick påpekade Demkers politiska hemvist.
SVT:s politiske kommentator Mats Knutson är en annan som slagit fast att risken för att KD åker ur riksdagen är överhängande och att det behövs ett mirakel för att partiet ska klara sig över riksdagsspärren.
”Ett problem för KD är dock att man inte är riktigt starkt i någon av de frågor som väljarna rankar högst inför valet”, försvarade Mats Knutson sin inställning när Inblick ställde frågor om hans förutsägelser.


I mars kom även tidningen Fokus ut med en tidning där tidningens medarbetare Kristoffer Törnmalm beskrev Lars Adaktusson (KD) i ett hånfullt reportage. ”Kristdemokraterna har kastat in en tv-kändis”... ”en makthungrig opportunist” skrev Törnmalm i sitt försök till karaktärsmord av Adaktusson, samtidigt som journalisten Erik Fichtelius i samma tidning slog fast att Kristdemokraterna inte har något existensberättigande. Fichtelius jämförde riksdagens beslut om att införa ett vårdnadsbidrag, med dansen kring guldkalven.
Fichtelius fick år 2003 sparken från SVT Aktuellt efter att ha fungerat som hovreporter åt statsminister Göran Persson (S). Han gjorde även mycket uppmärksammade nidreportage om Kristdemokraterna i SVT Aktuellt i samband med valrörelsen 2002.
Att problematisera samfundstillhörighet och församlingsbakgrund hos politiker är ett återkommande tema för journalister som själva har sin bakgrund i bokstavsvänstern.
Som tur är fungerar demokratin i Sverige på så sätt att det är befolkningen – inte Sveriges journalistkår – som beslutar om fördelningen av mandag för de partier som ska sitta i Sveriges riksdag.

Ruben Agnarsson
ruben@inblick.se

eBlick
ledare_webb
sep 14, 2020
Den kände författaren Vilhelm Moberg sade en gång att: “Socialdemokraterna bara har två idéer. Att ta makten och att behålla den”. Aldrig förr har det varit lika tydligt som nu. Före detta Broderskapsrörelsen, dagens Socialdemokrater för tro och solidaritet (STS), har för första gången fått en muslimsk ordförande, då förbundets kongress den 22/8 valde Sara Kukka-Salem till Ulf Bjerelds efterträdare.
eBlick
sep 08, 2020
Björn Afzelius sjöng en gång “Sådan är moralen i den svenska jämmerdalen”. Nog är det värt att begrunda vilken etik och moral som var, är och som borde vara vårt rättesnöre i framtidens Sverige, särskilt i en sådan stund som denna.
eBlick
aug 27, 2020
När sommaren mot hösten sig vänder, nalkas ett nytt skol- och riksdagsår. “Plikten framför allt” var den gamle kungen Gustaf VI Adolfs valspråk, han som öppnade riksmötet från sin skimrande tron. Dessa bevingade ord om “plikt” har dock med åren blivit en aning omodernt, precis som tronen inte längre är ett tema i riksmötets öppnande.
eBlick
aug 20, 2020
Idag inleder vi en ny era av fred mellan Israel och arabvärlden, tillkännagav en strålande glad premiärminister Benjamin Netanyahu förra veckan inför världens medier.
eBlick
aug 13, 2020
Explosionerna i Beirut förra tisdagen var så kraftfulla att de nådde Cypern och kändes som en mindre jordbävning i Cyperns huvudstad Nicosia. Exakt vad som hände i Beiruts hamn vet vi inte.
eBlick
aug 07, 2020
Coronapandemin stängde helt och hållet ner många samhällen över världen. Sverige följde inte i det spåret utan höll en något mer öppen strategi. Men restriktioner, förbud och rekommendationer infördes, såsom mötesförbudet, vi får inte samlas mer än 50 personer under samma tak.
eBlick
jul 16, 2020
EU som ska vara en alltigenom demokratisk union, som ska stå för mänskliga fri- och rättigheter och som är en del av den modernt tänkande världsordningen, bör på allvar visa att man är Israels vän. För EU och Sverige bör det inte råda någon som helst tvekan om övertygelsen att Israel är Mellanösterns enda fungerande demokrati.
eBlick
jul 07, 2020
Nu börjar slaget om Sveriges finanspolitik. Skall vi vara ett land med en egen finanspolitik eller skall vi bli en del av Europas förenta stater? Under midsommarafton satte sig EU:s stats- och regeringschefer vid förhandlingsbordet för att diskutera EU:s enorma räddningspaket, värt nästan 8000 miljarder kronor. En stor majoritet av EU:s medlemsländer vill att den största delen skall vara bidrag. Detta är något som Sverige tillsammans med Danmark, Nederländerna och Österrike, anser vara allt för generöst, och som de vänder sig emot.
eBlick
jun 25, 2020
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) med den ökände Dan Eliasson i spetsen skickade 2018 ut en folder: Om krisen eller kriget kommer. Med facit i hand var detta tyvärr något för Sverige i tiden.
eBlick
jun 18, 2020
Det är virusets, klimatångestens och protesternas tid. Sverige är på många sätt en märklig plats. På andra ställen i världen får radikala idéer kraft. Radikala åtgärder vidtas, samhällen har stängts ner, gamla ekonomiska system utmanas, statens roll omprövas, radikala krafter kliver fram.
eBlick
jun 04, 2020
Friluftsområden och parker har i dessa dagar blivit oaser med vältrampade skogsstigar. Människor går kvälls-, morgon- och söndagspromenader som aldrig förr. Plötsligt känner svenskarna behov av att komma ut, få luft och röra på sig.