Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

En demokrati som lyser i mörkret

Ruben Agnarsson | 11 apr , 2019
I tisdags var det dags för en högst ovanlig företeelse i Mellanöstern. Allmänna val genomfördes i Israel – regionens enda demokrati. Det slutgiltiga resultatet blev offentligt efter denna tidnings pressläggning.
En_demokrati_som_lyser_i_morkret
Enligt tidningen Economists demokratiindex ligger Israel på plats 30, jämsides med Frankrike och Belgien, av världens 170 länder när det gäller tillståndet för demokratin i landet. Israel får 7,79 av 10 möjliga demokratipoäng. Näst bästa land i Mellanöstern, Tunisien, ligger på plats 63 med sina 6,41 demokratipoäng. Alla övriga länder i regionen får en placering under 100 eller sämre.
I ett annat demokratiindex från Freedom house från förförra året, fick Israel 79 av 100 möjliga demokratipoäng medan exempelvis Gaza med sina 12 demokratipoäng hamnade bland de 20 länder som har sämst demokrati i världen.
Israel har upprätthållit och försvarat sin demokrati under svårast möjliga förhållanden. Landet är omgivet av totalitära stater och hänsynslösa terrororganisationer, samtidigt som stormakterna konspirerar i regionen för att få mesta möjliga inflytande.
Drygt sex miljoner israeler var röstberättigade, av dem är omkring 20 procent araber vilket innebär att Israel är ett av få länder i Mellanöstern där araber överhuvudtaget får delta i allmänna val. På de palestinska områdena har det exempelvis inte hållits fria val på 14 år.


I valets slutskede blev de judar som bor på områden som kontrolleras av den palestinska myndigheten en valfråga i Israel, vilket TT rapporterade om i svenska medier.  Vad som inte framkom i Erik Paulsson Rönnbäcks TT-artikel var att en judisk minoritet på de palestinska områdena – eller i något annat arabland för den delen – är fullständigt otänkbar. Det är nämligen förenat med livsfara att bosätta sig som jude på Västbanken och på Gaza – liksom i flertalet arabiska länder, vilket inte framkommer i svensk nyhetsrapportering, som är hycklande och ställer helt andra krav på Israel än på palestinska myndigheten och de omgivande arabiska länderna.
Istället för att ställa krav på de palestinska myndigheterna att stävja medborgarnas hat och ge självklart skydd åt utsatta judar, vänder omvärlden sina krav mot Israel. Svenska journalister väljer att blunda vilket gör att arabvärldens antisemitism och groteska apartheidpolitik kan flyga under radarn.
När medier beskriver Israel som den starkare parten i Mellanösternkonflikten bortser man från att Islamiska konferensen, med 57 medlemsländer och två miljarder invånare, och Arabförbundet, med 22 medlemsstater och en befolkning på omkring 400 miljoner människor, har intensifierat sina aktiviteter för att sätta press på Israel.


Trots att dessa länder göder en rad terrororganisationer och trots att otaliga krig med hundratusentals dödsoffer utkämpas inom och mellan dessa länder, är den demokratiska staten Israel den största provokationen för dessa korrupta regimer. Oljekrisen och PLO:s terrorangrepp på 1970-talet fick även stora delar av västvärlden att överge sina demokratiska ideal och istället alliera sig med de totalitära stater i regionen som medvetet underblåser antisemitism, kränker mänskliga rättigheter och understödjer terrorrörelser.
Sveriges socialdemokratiska regering har gått längre än många andra länder i sitt stöd för diktaturer och förtryckarregimer i området. Lukrativa avtal med oljeländer och en plats för Sverige i FN:s säkerhetsråd är viktigare än demokrati, religionsfrihet och mänskliga rättigheter. Sveriges erkännande av Palestina skedde utifrån liknande utgångspunkter.
De demokratiska valen, det oberoende rättsystemet, kvinnors rättigheter, liksom en grundlagsskyddad yttrandefrihet, pressfrihet och religionsfrihet i Israel lyser som en fyrbåk i hela Mellanösternregionen. När 171 svenska artister och kulturarbetare – till ackompanjemang av Hamas missiler mot civila mål i Tel Aviv – kräver att Sverige ska bojkotta Eurovision Song Contest i Israel och deras upprop dessutom fick stor uppmärksamhet i svenska medier, avslöjar det på ett tydligt sätt hur skev och förmörkad den svenska debatten har blivit.
RUBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se
eBlick
Dubbla_budskap_om_Forsvaret
apr 18, 2019
Gotland blev själva sinnebilden för de fredsillusioner och den åtföljande nedrustning som var vägledande för det säkerhetspolitiska etablissemanget i Sverige vid millenieskiftet. Tiotusentals soldater på Kustartilleriregementet, Luftvärnsbataljonen, Artilleriregementet och Gotlands regemente P18 byttes av S-regeringen ut mot 500 statstjänstemän från Riksantikvarieämbetet och Riksutställningar. Gotland stod genom regeringen Perssons försorg utan förband för första gången sedan Rysslands invasion av Gotland för mer än 200 år sedan.
eBlick
apr 04, 2019
För knappt två veckor sedan avslutade det Socialdemokratiska Arbetarpartiet sin 40:e ordinarie partikongress med att kräva ett förbud mot alla religiösa friskolor. Alla religiösa friskolor är nämligen per definition problemskolor, menar den person som stod bakom förslaget, 16-årige Sebastian Rasmusson från Härnösand, vars mamma Maria Rasmusson är skolforskare på stadens universitet.
eBlick
mar 28, 2019
1965 års abortkommitté som presenterade sitt betänkande den 3 september 1971 gjorde avsteg från de kristna värderingar som i århundraden legat till grund för Sveriges lagstiftning. Kommittén öppnade för ett inhumant och livsfientligt resonemang, som bröt respekten för människovärde och människoliv.
eBlick
mar 21, 2019
Ett av de mest revolutionerande uttrycken i Bibeln måste väl ändå vara Jesus ord om att inte bekymra sig, i Matteus evangeliet kapitel sex? Hur lätt är det? Det ligger så nära det mänskliga. Frågor som ”Hur ska det gå?” och ”Kommer jag klara det här?” dyker ofta upp.
eBlick
mar 14, 2019
Ordet kränka är en avledning av det svenska ordet krank, som betyder sjuk eller dålig.
eBlick
mar 07, 2019
Häromdagen lyssnade jag till ett radioprogram. En kvinna med jublande, glad röst berättade om lyckan hon upplevde, när hon i sin hand höll nyckeln till sitt alldeles eget hem. Efter år av vandrande från en lägenhet till en annan, från ett rum till ett annat, så hade hon äntligen fått ett eget boende.
eBlick
feb 28, 2019
isselblåsare eller visslare är hämtat från det engelska språket. Begreppet kommer från den engelska polisen som, för att påkalla kollegors och allmänhetens uppmärksamhet om ett pågående brott, förr i tiden använde sig av visselpipor.
eBlick
feb 22, 2019
I detta nummer av Inblick fokuserar vi en hel del på Indien. Indien är världens sjunde största land till ytan, det näst folkrikaste landet och den mest folkrika demokratin i världen . Det är ett spännande land med en spännande historia. Det är också ett land som står inför stora utmaningar. Inte minst på det religiösa området.
eBlick
feb 14, 2019
Idag, torsdag, när Inblick kommer ut är det Alla hjärtans dag. Många firar och betygar varandra sin kärlek. Man kan ställa sig frågan vad ett löfte är värt för oss. Mina föräldrar har varit gifta i nästan 69 år. De gifte sig unga. Vid Andra världskrigets början var de nio och tio år. De bodde då, liksom nu, i Norge. Vid krigets slut var de 14 och 15 år. Endast 16 år gammal blev mamma gravid.
eBlick
feb 07, 2019
Nu ligger veckor av sportlov framför det svenska folket. Vilken vecka sportlovet inträffar, beror lite på var i Sverige man bor.
eBlick
jan 31, 2019
Ett ord som har kommit in i det svenska språket är ”branding”. Det innebär att man ska bygga och stärka sitt varumärke, så att det har en stor igenkänningsfaktor när människor ser det. Ett av de starkaste varumärkena inom kristenheten och även bland många andras, är Frälsningsarméns.