Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

En demokrati som lyser i mörkret

Ruben Agnarsson | 11 apr , 2019
I tisdags var det dags för en högst ovanlig företeelse i Mellanöstern. Allmänna val genomfördes i Israel – regionens enda demokrati. Det slutgiltiga resultatet blev offentligt efter denna tidnings pressläggning.
En_demokrati_som_lyser_i_morkret
Enligt tidningen Economists demokratiindex ligger Israel på plats 30, jämsides med Frankrike och Belgien, av världens 170 länder när det gäller tillståndet för demokratin i landet. Israel får 7,79 av 10 möjliga demokratipoäng. Näst bästa land i Mellanöstern, Tunisien, ligger på plats 63 med sina 6,41 demokratipoäng. Alla övriga länder i regionen får en placering under 100 eller sämre.
I ett annat demokratiindex från Freedom house från förförra året, fick Israel 79 av 100 möjliga demokratipoäng medan exempelvis Gaza med sina 12 demokratipoäng hamnade bland de 20 länder som har sämst demokrati i världen.
Israel har upprätthållit och försvarat sin demokrati under svårast möjliga förhållanden. Landet är omgivet av totalitära stater och hänsynslösa terrororganisationer, samtidigt som stormakterna konspirerar i regionen för att få mesta möjliga inflytande.
Drygt sex miljoner israeler var röstberättigade, av dem är omkring 20 procent araber vilket innebär att Israel är ett av få länder i Mellanöstern där araber överhuvudtaget får delta i allmänna val. På de palestinska områdena har det exempelvis inte hållits fria val på 14 år.


I valets slutskede blev de judar som bor på områden som kontrolleras av den palestinska myndigheten en valfråga i Israel, vilket TT rapporterade om i svenska medier.  Vad som inte framkom i Erik Paulsson Rönnbäcks TT-artikel var att en judisk minoritet på de palestinska områdena – eller i något annat arabland för den delen – är fullständigt otänkbar. Det är nämligen förenat med livsfara att bosätta sig som jude på Västbanken och på Gaza – liksom i flertalet arabiska länder, vilket inte framkommer i svensk nyhetsrapportering, som är hycklande och ställer helt andra krav på Israel än på palestinska myndigheten och de omgivande arabiska länderna.
Istället för att ställa krav på de palestinska myndigheterna att stävja medborgarnas hat och ge självklart skydd åt utsatta judar, vänder omvärlden sina krav mot Israel. Svenska journalister väljer att blunda vilket gör att arabvärldens antisemitism och groteska apartheidpolitik kan flyga under radarn.
När medier beskriver Israel som den starkare parten i Mellanösternkonflikten bortser man från att Islamiska konferensen, med 57 medlemsländer och två miljarder invånare, och Arabförbundet, med 22 medlemsstater och en befolkning på omkring 400 miljoner människor, har intensifierat sina aktiviteter för att sätta press på Israel.


Trots att dessa länder göder en rad terrororganisationer och trots att otaliga krig med hundratusentals dödsoffer utkämpas inom och mellan dessa länder, är den demokratiska staten Israel den största provokationen för dessa korrupta regimer. Oljekrisen och PLO:s terrorangrepp på 1970-talet fick även stora delar av västvärlden att överge sina demokratiska ideal och istället alliera sig med de totalitära stater i regionen som medvetet underblåser antisemitism, kränker mänskliga rättigheter och understödjer terrorrörelser.
Sveriges socialdemokratiska regering har gått längre än många andra länder i sitt stöd för diktaturer och förtryckarregimer i området. Lukrativa avtal med oljeländer och en plats för Sverige i FN:s säkerhetsråd är viktigare än demokrati, religionsfrihet och mänskliga rättigheter. Sveriges erkännande av Palestina skedde utifrån liknande utgångspunkter.
De demokratiska valen, det oberoende rättsystemet, kvinnors rättigheter, liksom en grundlagsskyddad yttrandefrihet, pressfrihet och religionsfrihet i Israel lyser som en fyrbåk i hela Mellanösternregionen. När 171 svenska artister och kulturarbetare – till ackompanjemang av Hamas missiler mot civila mål i Tel Aviv – kräver att Sverige ska bojkotta Eurovision Song Contest i Israel och deras upprop dessutom fick stor uppmärksamhet i svenska medier, avslöjar det på ett tydligt sätt hur skev och förmörkad den svenska debatten har blivit.
RUBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se
eBlick
Rosorna_pa_Rosenbad
dec 05, 2019
Är Sverige månne redo för en ny giv och en ny regering? Den S-märkta författaren och debattören Daniel Suhonen, chef för den socialistiska tankesmedjan Katalys och öppet kritisk till regeringen Löfvens överenskommelse med Centern och Liberalerna skrev i en krönika i Arbetaren 21 november: “Det vi såg (Löfven i SVT:s Agenda 2019-11-17) var slutet för Sverige som vänsterland och ett land där socialdemokratin har något slags grepp över tanken, med makt att formulera de bärande tolkningsramarna för nationens öden.
eBlick
nov 21, 2019
Det har nu gått ett kvarts sekel, sedan lördagen den 13 november 1994 då svenska folket med en liten, men nog så avgörande marginal röstade för ett svenskt medlemskap i Europeiska unionen, EU. Det har stormat rejält kring EU sedan finanskrisen 2008 och flyktingkrisen 2015.
eBlick
nov 14, 2019
Det barkar mot vinter och enligt SMHI och motsvarigheterna i våra grannländer så kommer denna vinter att bli en mild och aningen blåsig historia med starka vindar och mycket nederbörd. Detta kan vara goda nyheter för landets elkunder.
eBlick
nov 07, 2019
Fars dag är en fin tradition som i vårt avlånga land började firas för över 80 år sedan. I de Nordiska länderna sker detta den andra söndagen i november månad.
eBlick
okt 31, 2019
Halloween är en modern företeelse som ges allt större utrymme i media och i marknadsföring från svenska handlare som gärna tjänar några extra slantar på pumpor, spöken och gastar.
eBlick
okt 24, 2019
Sedan urminnes tider har den svenska allmogen gått man ur huse för att under några färgsprakande höstdagar jaga skogarnas konung, det ståtligaste villebråd som Sverige har att erbjuda. Den årliga älgjakten som för de flesta jaktlag inträffar andra måndagen i oktober månad är för många en helig tradition.
eBlick
okt 17, 2019
Ur svenska hjärtans djup en gång, en samfälld och en enkel sång, går till kungen fram”, så lyder första strofen ur den svenska kungssången från 1844. Konungariket Sverige har varit en arvsmonarki sedan år 1544. Landets statsöverhuvud har sedan i kronologisk succession gått från far till son och sedan 1981 till äldsta barn.
eBlick
okt 10, 2019
Redan de gamla grekerna använde sig av en form av skolväsende och de flesta av våra ideér om demokrati, vilket är grekiska och betyder folkstyre, kommer från denna epok som i historieskrivningen getts namnet antiken. Denna epok sträckte sig från de egyptiska och mesopotamska högkulturerna cirka 3000 år före vår tideräkning fram till 500 efter vår tideräkning, eller mer exakt år 476 då det västromerska riket föll samman för.
eBlick
okt 03, 2019
Världens alla ledare vallfärdade i förra veckan till Förenta Nationernas hemvist på jorden, FN- skrapan i New York för att delta i organisationens 74:e generalförsamling. Innan världsledarna fick äntra talarstolen fick den svenska klimataktivisten Greta Thunberg chansen att förmedla sitt aktuella budskap på ett klimatmöte i samma byggnad.
eBlick
sep 26, 2019
En fana är en symbol för något, den bär på ett budskap och ska förmedla detta till alla som går den förbi. Det symboliska värdet, det som associeras med symbolen blir ofta viktigare än flaggan som sådan.
eBlick
sep 19, 2019
Samtidigt som Riksdagens högtidliga öppnande förkunnades nyheten att den svenska EU-kommissionären Ylva Johansson (S) blivit tilldelad sin portfölj nere i Bryssel av kommissionens ordförande, den tyska kristdemokraten Ursula von der Layen: