Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

I Lord Nelsons fotspår

Robin Olsson | 02 jan , 2020
William Shakespeare myntade en gång ett uttryck: “En stolle ser sig själv som vis, en vis man ser sig själv som en stolle”. Detta visdomsord bör det politiska etablissemanget i Europa och USA fundera över och ta till sig, för de som av dessa “visa” ansetts som stollar har nu valts av folket på ett sätt ingen trott varit möjligt.
I_Lord_Nelsons_fotspar
Demokrati betyder “folkstyre” och innebär att makten utgår från folket. Valet i Storbritannien blev en jordskredsseger för den av medierna utpekade “stollen”, Boris Johnson. Hans Toryparti lyckades vinna mandat i distrikt som aldrig tidigare röstat på partiet. Hur var detta möjligt? Nu står han där likt Horatio Nelson och har vunnit ett slag som kommer gå till historien, frågan är om han blir Lord Johnson eller ej.
Många européer är ledsna idag över att Storbritannien beträtt denna nya väg av självständighet och för svenskt vidkommande är det bara att beklaga då detta gör att EU kommer gå i en än mer federalistisk riktning och det kommer bli svårare för Sverige att driva en egen linje där man tidigare kunnat ta rygg på Storbritannien.

På de brittiska öarna har man dock fått nog. Många EU-vänner trodde att det brittiska folket skulle ändra uppfattning om man fick en andra “chans”. Valet blev under alla omständigheter en seger för demokratin, oavsett vilken sida man står på så har folket än en gång sagt sitt. Brexit kommer nu att genomföras den 31 januari 2020. EU måste nu fokusera på sin uppgift utan Storbritannien. 
Om vi rullar bandet så blev det en omtumlande valdag, som av många omnämnts som en ödesdag. Sin vana trogen hade förståsigpåare och opinionsinstitut gjort skäl för sina arvoden genom mätningar som enligt dem tydde på ett valresultat där ingen av de stora; konservativa Tory eller Labour kunde känna sig säkra på en seger. Fram till lunchtid på valdagen den 12 december satt folk i BBC:s studio och talade med liv och lust för sannolikheten av ett “Hung Parliament”, ett parlament utan någon majoritet. Hur kunde de än en gång ta så fel? 

Big Ben slog sina tunga slag och klockan slog ödesmättat 22.00. Vallokalerna stängde som så många gånger förr i de 650 distrikten i Storbritannien. Många Labourföreträdare var inför valet nervösa och skeptiska till Jeremy Corbyn's socialistiska retorik. Hans valkampanj skakades av diverse kontroverser, där höga företrädare tog avstånd från honom i hopp om att få behålla sina jobb. På andra kanten var enigheten för en gång skull ganska god. 
Tvekampen om folkets gunst stod inte enbart mellan Johnson och Corbyn utan mellan brexitörer och remainers. På Remain-sidan fördes deras talan främst av Liberaldemokraternas unga och karismatiska partiledare Jo Swinson, en 37-årig kvinna som förespråkat öppenhet och tolerans och som ville ha kvar Storbritannien i EU. Hon fick valdagens största chock då hennes valdistrikt i Skottland, som i folkomröstningen 2016 röstade för att vara kvar i EU, skickade henne till London för att packa sina väskor. Partiet som så sent som för några månader sedan såg sig vara framtiden och som lanserade nämnde Swinson som en potentiell premiärminister i ett “Hung Parliament”, fick i likhet med Jeremy Corbyn och hans Labour en rejäl knäpp på näsan. 

Boris Johnson har
gjort något ingen trodde var möjligt, trots att han av sina många kritiker framställts som en clown och knähund i Donald Trumps ledband. Nu kan han genomdriva i stort sett vad han vill. Hans slogan: “Get Brexit Done”, med löften om att förbättra sjukvården och frigöra Storbritanniens potential gick med hans humor hem i stort sett alla läger. Den första vallokalsundersökningen i BBC gav vid handen att Tory hade en majoritet på hela 68 mandat. Detta minskade något till slut och stannade på 62 vilket i sig var stort nog för att förståsigpåarna på BBC skulle sätta sitt te i vrångstrupen.

Detta val kommer att gå till historien som valet som förändrade Storbritannien och Europa. Lägg datumet 12/12 2019 på minnet. Ännu en gång gick opinionsinstituten bet, samma institut som inte kunde förutse vare sig brexit eller Trumps segrar får ändra sina modeller och läsa Shakespeare. Demokrati handlar om folkvilja. Folket har talat och Boris Johnson sitter de närmaste fem åren på 10 Downing Street i eget majestät. 
ROBIN OLSSON
eBlick
Alla_gar_anpassningens_vag
jan 16, 2020
De senaste decennierna har inneburit enormt stora förändringar när det gäller synen på etik och moral i vårt samhälle. Det som förr ansågs vara ett naturligt sätt att leva och orientera sig gällande etiska och moraliska frågor gäller inte längre. Frågor som äktenskap och familj, samliv, sexualitet, könsidentitet, manligt och kvinnligt, livets början och slut, abort, dödshjälp, mitt och ditt, vad är sanning, brottslighet, respekten för liv, människovärde. Ja, listan kan göras lång.
eBlick
jan 10, 2020
Vi har gått in i ett nytt år och då hör det till att både titta bakåt på året som gått och framåt mot det som komma skall. En del lyssnar på Islands völvor, tittar i spåkulor, spår i kort eller vänder sig till shamaner. Andra vänder sig till tunga samhällsanalytiker. Men ambitionen är den samma, att ligga steget före, för att vara någorlunda förberedd på det kommande.
eBlick
jan 02, 2020
William Shakespeare myntade en gång ett uttryck: “En stolle ser sig själv som vis, en vis man ser sig själv som en stolle”. Detta visdomsord bör det politiska etablissemanget i Europa och USA fundera över och ta till sig, för de som av dessa “visa” ansetts som stollar har nu valts av folket på ett sätt ingen trott varit möjligt.
eBlick
dec 12, 2019
"Now this is not the end. It is not even the beginning of the end. But it is, perhaps, the end of the beginning”. Dessa bevingade ord av sir Winston Churchill sammanfattar på ett talande sätt brexit-striden som rasat på de brittiska öarna sedan 2015 och som ikväll får sitt avgörande, men även dagens Sverige sedan valet 2014, då den förödande Decemberöverenskommelsen slöts.
eBlick
dec 05, 2019
Är Sverige månne redo för en ny giv och en ny regering? Den S-märkta författaren och debattören Daniel Suhonen, chef för den socialistiska tankesmedjan Katalys och öppet kritisk till regeringen Löfvens överenskommelse med Centern och Liberalerna skrev i en krönika i Arbetaren 21 november: “Det vi såg (Löfven i SVT:s Agenda 2019-11-17) var slutet för Sverige som vänsterland och ett land där socialdemokratin har något slags grepp över tanken, med makt att formulera de bärande tolkningsramarna för nationens öden.
eBlick
nov 21, 2019
Det har nu gått ett kvarts sekel, sedan lördagen den 13 november 1994 då svenska folket med en liten, men nog så avgörande marginal röstade för ett svenskt medlemskap i Europeiska unionen, EU. Det har stormat rejält kring EU sedan finanskrisen 2008 och flyktingkrisen 2015.
eBlick
nov 14, 2019
Det barkar mot vinter och enligt SMHI och motsvarigheterna i våra grannländer så kommer denna vinter att bli en mild och aningen blåsig historia med starka vindar och mycket nederbörd. Detta kan vara goda nyheter för landets elkunder.
eBlick
nov 07, 2019
Fars dag är en fin tradition som i vårt avlånga land började firas för över 80 år sedan. I de Nordiska länderna sker detta den andra söndagen i november månad.
eBlick
okt 31, 2019
Halloween är en modern företeelse som ges allt större utrymme i media och i marknadsföring från svenska handlare som gärna tjänar några extra slantar på pumpor, spöken och gastar.
eBlick
okt 24, 2019
Sedan urminnes tider har den svenska allmogen gått man ur huse för att under några färgsprakande höstdagar jaga skogarnas konung, det ståtligaste villebråd som Sverige har att erbjuda. Den årliga älgjakten som för de flesta jaktlag inträffar andra måndagen i oktober månad är för många en helig tradition.
eBlick
okt 17, 2019
Ur svenska hjärtans djup en gång, en samfälld och en enkel sång, går till kungen fram”, så lyder första strofen ur den svenska kungssången från 1844. Konungariket Sverige har varit en arvsmonarki sedan år 1544. Landets statsöverhuvud har sedan i kronologisk succession gått från far till son och sedan 1981 till äldsta barn.