Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Svensken håller på att bli religiös

Hans Marklund | 17 apr , 2020
Sverige har firat påsk. Påskhelgen är över och Sverige håller på att gå tillbaka till det vanliga livet, så långt det nu går i dessa dagar.
Svensken_haller_pa_att_bli_religios
Rekommendationerna inför påskfirandet har varit många och annorlunda. ”Res ingenstans. Håll er hemma. Åk inte till fjällen. Håll distans. Är du förkyld så stanna inne. Inga samlingar över 50 personer. Är du 70-plussare eller tillhör en riskgrupp så håll dig inne, låt andra handla åt dig, träffa inte dina barn och barnbarn”. 
Trots detta har det varit fullt hus på många restauranger och krogar i flera av våra städer, grillfester har hållits i trädgårdar, folk har varit i rörelse och många har trotsat reserestriktionerna och åkt på påsksemester. Inga stora idrotts- eller kulturarrangemang har hållits, till och med kyrkorna har hållits stängda trots påskhögtiden. Samtidigt har påskäggen kokats och målats, sillen har ätits och stekarna har tillagats och påskens traditioner har hållits vid liv bakom de stängda dörrarna i våra hem.

Någon skrev före påsk: ”Håller det svenska folket på att bli religiöst?” Kanske är det så. TV4:s Nyhetsmorgon gjorde sitt för att bättra på Sveriges religiösa status inför påsk, när påskens budskap och innehåll skulle presenteras. Under rubriken ”Nutida häxan och den nyandliga vågen” och med hänvisning till påsktraditionerna på skärtorsdagen var två häxor inbjudna för att tala om sin verksamhet. 
Förr flög påskhäxorna till Blåkulla men den moderna häxan arbetar bland annat med healing och spådom, fick vi höra. Tittarna fick lära sig att ”alla kan ta sig an den inre häxan och plocka fram häxkraften inom sig”. Vi fick vidare lära oss att dagens häxor håller på med magi, healing och spådom, relaterat till naturen, djuren och moder jord. En av de två inbjudna häxorna sade: ”Min vision är att hjälpa människor till ett bättre mående, genom att locka fram sin inre häxa.” Den andra häxan spådde i tarotkort och de två programledarna fick prova på för att få veta mer om framtiden.  Det var allt TV4:s Nyhetsmorgon hade att säga om påskens budskap på skärtorsdagen.

Håller verkligen svensken på att bli religiös? Påsken borde vara högsäsong för den kristna kyrkan med tanke på det som utspelade sig under påskhelgen i Jerusalem för cirka 2 000 år sedan. Men i år har även kyrkorna hållits stängda, med hänvisning till förbudet att hålla möten som samlar fler än femtio personer.  
Kyrkorna har varit hänvisade till att presentera påskens budskap via nätet och sociala plattformar. Hundratals gudstjänster, kristna möten och predikningar om påskens budskap har sänds ut på olika sociala plattformar, drive in-möten har hållits på parkeringar utanför kyrkolokaler och påskens budskap har presenterats över hela Sverige. 

Kyrkbesökarna har varit många via nät-sändningarna och tv-rutorna, troligtvis många fler än de som normalt besöker kyrkorna i Sverige en vanlig påskhelg. Jag talade med några av mina pastorskollegor under helgen och det visade sig att tittarna på gudstjänstsändningarna de sänt har varit långt fler än vad de normalt har i sina kyrkor.
Budskapet om påskens viktiga händelse har sänts ut över hela Sverige, i långt större utsträckning än vad häxornas budskap i TV4 gjorde på skärtorsdagen. Påskhelgens händelser som egentligen är den egentliga orsaken till firandet av påsk gick inte förlorad trots förbud och isolering. Fler fick del av budskapet som förvandlar världen än en normal söndag. Jag tror verkligen att svensken håller på att bli religiös igen.
HANS MARKLUND
Chefredaktör
eBlick
audience-868074_1920 (1)
aug 07, 2020
Coronapandemin stängde helt och hållet ner många samhällen över världen. Sverige följde inte i det spåret utan höll en något mer öppen strategi. Men restriktioner, förbud och rekommendationer infördes, såsom mötesförbudet, vi får inte samlas mer än 50 personer under samma tak.
eBlick
jul 16, 2020
EU som ska vara en alltigenom demokratisk union, som ska stå för mänskliga fri- och rättigheter och som är en del av den modernt tänkande världsordningen, bör på allvar visa att man är Israels vän. För EU och Sverige bör det inte råda någon som helst tvekan om övertygelsen att Israel är Mellanösterns enda fungerande demokrati.
eBlick
jul 07, 2020
Nu börjar slaget om Sveriges finanspolitik. Skall vi vara ett land med en egen finanspolitik eller skall vi bli en del av Europas förenta stater? Under midsommarafton satte sig EU:s stats- och regeringschefer vid förhandlingsbordet för att diskutera EU:s enorma räddningspaket, värt nästan 8000 miljarder kronor. En stor majoritet av EU:s medlemsländer vill att den största delen skall vara bidrag. Detta är något som Sverige tillsammans med Danmark, Nederländerna och Österrike, anser vara allt för generöst, och som de vänder sig emot.
eBlick
jun 25, 2020
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) med den ökände Dan Eliasson i spetsen skickade 2018 ut en folder: Om krisen eller kriget kommer. Med facit i hand var detta tyvärr något för Sverige i tiden.
eBlick
jun 18, 2020
Det är virusets, klimatångestens och protesternas tid. Sverige är på många sätt en märklig plats. På andra ställen i världen får radikala idéer kraft. Radikala åtgärder vidtas, samhällen har stängts ner, gamla ekonomiska system utmanas, statens roll omprövas, radikala krafter kliver fram.
eBlick
jun 04, 2020
Friluftsområden och parker har i dessa dagar blivit oaser med vältrampade skogsstigar. Människor går kvälls-, morgon- och söndagspromenader som aldrig förr. Plötsligt känner svenskarna behov av att komma ut, få luft och röra på sig.
eBlick
jun 02, 2020
Den svenska ekonomin prövas i grunden under coronapandemin. På samma gång står landet inför stora utmaningar som kräver miljardinvesteringar och politiskt samförstånd. De utmaningar som nu ligger på riksdagens bord rör i första hand det svenska försvarets finansiering och den framtida migrationspolitiken.
eBlick
maj 22, 2020
Vänster-internationalens stora festdag första maj, fick i år ställas in. Det blev inga sedvanliga tåg med röda fanor, plakat, allsång och slagord, där de traditionen trogen demonstrerade mot (s)in egen förda politik.
eBlick
maj 07, 2020
Vi lever i den yttersta tiden eller vi tror det i alla fall. Genom historien har människor trott sig leva i unika tidsperioder som varit brytpunkten mellan gammalt och nytt. Att tro sig leva i en avgörande tid är mänskligt och vi vill att just det vi upplever ska vara unikt eller i alla fall lite extra viktigt.
eBlick
apr 30, 2020
Mitt i pågående pandemi är det snart dags för student och examensfirande. Våra unga har kämpat väl och skaffat sig en utbildning, och springer glada ut till framtiden. Eller borde i alla fall få springa glada ut till framtiden.
eBlick
apr 23, 2020
Coronakrisens största fokus ligger på att skydda de äldre och de med underliggande sjukdomar som gör att de är speciellt utsatta för coronaviruset. Helt rätt så långt, det är självklart i ett humant samhälle att de äldre, sjuka och svaga skall skyddas i en kris.