Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Libanon är i en extremt utsatt situation

Hans Marklund | 13 aug , 2020
Explosionerna i Beirut förra tisdagen var så kraftfulla att de nådde Cypern och kändes som en mindre jordbävning i Cyperns huvudstad Nicosia. Exakt vad som hände i Beiruts hamn vet vi inte.
libanon_ledare

Spekulationerna kom snabbt igång. Enligt myndigheter ska över 2 000 ton ammoniumnitrat som lagrats vid hamnen fattat eld och exploderat. Libanons president antydde att det kan vara en bomb eller en raket som träffat hamnen, en del menar att Hizbollah ligger bakom.
Nu pågår utredningar för fullt och förhoppningsvis kommer sanningen fram. Staden beskrivs ofta som Mellanösterns Paris. Libanon har varit ett blomstrande land och Beirut en vackert blomstrande stad. Idag är halva Beirut påverkat av explosionen.

Händelsen är en mänsklig tragedi och med tanke på den sårbara situation som Libanon redan före explosionen befann sig i riskerar detta att utvecklas till en humanitär katastrof. Det krävs inte många fler katastrofer för att Libanon skall falla ner i kaos och explosionen riskerar att bli den ”sista knuffen” över kanten till totalt sammanbrott.
Den brittiska tidningen The Guardian intervjuade ett vittne till explosionen som sade:
– Det vilar en förbannelse över oss.
Det är ett skört Libanon som nu tvingas hantera ett ännu skörare läge. Såren efter inbördeskriget 1975-1990 är fortfarande inte läkta. Landets sjukvård gick redan på knäna och var fullt upptagen med att hantera följderna av coronapandemin. Sjukhusen i Libanon är fulla, vilket har föranlett bland andra grannländerna Cypern och Israel att erbjuda sig att ta emot patienter. Förutom liv, hälsa och demolering av människors hem förstörde explosionen också enorma sädesmagasin.

Ekonomin hade redan tidigare kollapsat och landets låneskuld överstiger BNP med 180 procent. Stora delar av landet kontrolleras också av terrororganisationen Hizbollah, de plågas av ständigt återkommande strömavbrott på grund av bristande energiförsörjning som stör ut luftkonditionering och skapar kaos i Beiruts trafik.
Dessutom är Libanon pressat av kriget i Syrien, flyktingarna, relationen till Israel, korruption och spänningarna i politiken. Nu fylls gatorna i Beirut och andra stora städer av människor som protesterar emot den sittande regeringen samt mot landets militära och politiska ledning.
Makten i Libanon är uppdelad efter etniska och religiösa grupperingar, vilket inte underlättar ett lands sammanhållning. Landets politiska grund är parlamentarisk demokrati i kombination med konfessionalism, vilket betyder ett statsskick som blandar politik och religion. Vissa politiska poster är reserverade för personer från speciella religiösa grupper. För Libanon innebär detta att presidenten skall vara kristen maronit, premiärministern sunnimuslim, talmannen shiamuslim, och biträdande premiärminister och talman ortodoxa kristna.

Libanon är i en extremt utsatt situation och i stort behov av både reformer, och hjälp utifrån för att kunna hantera krisen och bygga upp landet igen. Libanon är inget stort land, med en befolkning på drygt sex miljoner människor. Trots sin utsatta situation har landet mer eller mindre tvingats ta emot runt 1,5 miljoner flyktingar från Syrien, bland annat på grund av att EU har stängt sina gränser för flyktingströmmen. I dagens utsatta läge vore det fel att kräva av Libanon att de själva ska betala notan. Det måste vara världens ansvar och inte minst EU:s att kliva in med bistånd så att detta vackra land kan byggas upp igen för att åter få blomstra som en lilja.

HANS MARKLUND

eBlick
man-513529 (1)
nov 19, 2020
Vi är trötta”, sa den libanesiska affärsmannen och tillade att han tror att alla kommer till en punkt då de är beredda att arbeta för att få fred.
eBlick
nov 02, 2020
Detta år kommer många ljus att tändas i våra kyrkor och bönehus för alla de som lämnat jordelivet detta år. Inte minst som en tragisk följd av coronapandemin.
eBlick
okt 22, 2020
Förskoleplikt från två års ålder. Så står det i ett förslag som elva socialdemokratiska riksdagsledamöter lagt fram. De menar att grunden för livet läggs i grundskolan, och att barn som går i förskolan presterar bättre senare i livet.
eBlick
okt 16, 2020
Det fanns en stor förväntan och spänning i luften inför söndagens partiledardebatt i SVT. Skulle Jonas Sjöstedt göra verklighet av sitt hot om att väcka misstroende mot den sittande statsministern, få med sig de övriga oppositionspartierna och rösta bort Löfven? Det skulle innebära att vi helt plötsligt stod mitt i en regeringskris.
eBlick
okt 08, 2020
Torsdagen den 27 September började nya regler gälla för besök på äldreboenden. Äldreboenden kan nu öppna dörrarna för anhöriga att besöka sina släktingar. I radiosändningar under dagen har röster hörts från gamla människor som äntligen får möta sina nära och kära. Gripen berättar en 92-årig man för Radio Dalarna att han träffat sin son för första gången på flera månader.
eBlick
okt 01, 2020
Larmrapporterna angående coronapandemin duggade tätt i våras. Experter ”profeterade” och sade: "Vi ligger två till fyra veckor efter Italien. Risken finns att vi når en nivå där intensivvårdsplatserna i Region Stockholm och i andra regioner tar slut i mitten av april." sa Joacim Rocklöv, professor i epidemiologi, i SVT:s Agenda i mitten av mars. "Om ett par veckor kan Sverige vara som Italien, det går förfärande fort nu." skrev DN:s chefredaktör på ledarplats och förespråkade att "stänga ned Sverige".
eBlick
sep 24, 2020
I helgen genomfördes en konferens arrangerad av den kristna tankesmedjan Claphaminstitutet tillsammans med den kristna elevorganisationen Ny generation, svenska Apologetiksällskapet och Sollentuna Pingst. Temat var ”Får kristna ungdomar plats i skolan?” Bakgrunden är att varannan kristen elev upplever sig, enligt en färsk undersökning, kränkt för sin kristna tro i skolan. Frågan är högaktuell och har bland annat aktualiserats i en debattartikel i Dagens Nyheter.
eBlick
sep 14, 2020
Den kände författaren Vilhelm Moberg sade en gång att: “Socialdemokraterna bara har två idéer. Att ta makten och att behålla den”. Aldrig förr har det varit lika tydligt som nu. Före detta Broderskapsrörelsen, dagens Socialdemokrater för tro och solidaritet (STS), har för första gången fått en muslimsk ordförande, då förbundets kongress den 22/8 valde Sara Kukka-Salem till Ulf Bjerelds efterträdare.
eBlick
sep 08, 2020
Björn Afzelius sjöng en gång “Sådan är moralen i den svenska jämmerdalen”. Nog är det värt att begrunda vilken etik och moral som var, är och som borde vara vårt rättesnöre i framtidens Sverige, särskilt i en sådan stund som denna.
eBlick
aug 27, 2020
När sommaren mot hösten sig vänder, nalkas ett nytt skol- och riksdagsår. “Plikten framför allt” var den gamle kungen Gustaf VI Adolfs valspråk, han som öppnade riksmötet från sin skimrande tron. Dessa bevingade ord om “plikt” har dock med åren blivit en aning omodernt, precis som tronen inte längre är ett tema i riksmötets öppnande.
eBlick
aug 20, 2020
Idag inleder vi en ny era av fred mellan Israel och arabvärlden, tillkännagav en strålande glad premiärminister Benjamin Netanyahu förra veckan inför världens medier.