Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Livserfarenhet är något dyrbart

Eva Marklund | 08 okt , 2020
Torsdagen den 27 September började nya regler gälla för besök på äldreboenden. Äldreboenden kan nu öppna dörrarna för anhöriga att besöka sina släktingar. I radiosändningar under dagen har röster hörts från gamla människor som äntligen får möta sina nära och kära. Gripen berättar en 92-årig man för Radio Dalarna att han träffat sin son för första gången på flera månader.
ledarewebb

Under tiden coronasmittan var det stora hindret för äldreboenden när det gäller besök och fysisk kontakt har jag många gånger undrat över konsekvenserna för de gamla. Ensamhet och isolering har påverkat många negativt. Tristessen har varit påtaglig och depression har legat och lurat under ytan. Stimulansen att möta nära och kära har varit obefintlig.

Under hösten, innan pandemin bröt ut, spelades en dokumentär serie in med barn från förskolan Vildnissarna och åldringar på ett äldreboende i Norrtälje. Ett underbart experiment som syftar till att se vad som händer när barn och gamla möts för gemensam förskola.
Serien ”Fyraåringarna på äldreboendet” är i fyra delar och beskriver en tid på sex veckor.
Mötet mellan barnen och de gamla är stimulerande för båda. Barnen lär sig att relatera till gamla människor och de äldre vaknar upp och blir aktiva i sinne och rörelse.

Ingmar Skoog, professor och äldrepsykiatriker som sitter i regeringens äldreforskarråd, och Anne Ekdahl, docent och överläkare inom geriatrik, är knutna till produktionen.
– Vi ser stora förbättringar i så gott som alla funktioner vi testar, mer än vad vi experter trodde var möjligt, säger Ingmar Skoog i en artikel på TV¤:s hemsida.

Åldrande är för många något motbjudande. Vi vill helt enkelt inte bli gamla. Genom åren har vi i Sverige sakta men säkert skapat miljöer för gamla. Boenden där vi samlat människor i samma livssituation. Ålderdomshemmet var en form som var vanlig för 40 till 50 år sedan. Ett mindre boende ofta placerat nära det gamla hemmet där alla kände varann. Köket lagade maten och det luktade nybakat. Eftersom boendet låg ”mitt i byn” var det nära för de anhöriga att besöka sina äldre. Över tid har dessa små enheter blivit stora komplex som flyttat till de större orterna och blivit opersonliga avdelningar där gamla samlas ihop från hela kommunen. Avståndet till den tidigare hemmiljön har ökat och tidsandan med mycket arbete och aktivitet har delat upp generationerna. Gamla människor är inte längre en del av vardagslivet och familjer har fullt upp att reda ut sin vardag. Man hinner helt enkelt inte med mer än det som rör familjens vardag. Detta påverkar barns och ungdomars möjlighet att relatera till den äldre generationen.
I längden blir detta en brist. Barnen och ungdomarna får inte del av den äldre generationens berättelser, livserfarenhet och klokhet. Den nära historien går förlorad och vetskapen om vem man är och var man kommer ifrån tappas bort. Kanske detta är en del av sökandet efter identitet som många ungdomar kämpar med?

Serien om barnen på äldre boendet var väckande. Det tog tag i hjärtat att se hur både barn och gamla levde upp. Barnen fick under dessa få avsnitt lära sig om sjukdom, smärta och kroppsdelar som inte fungerade. De fick höra de gamlas berättelser och vara med om att en man dog under programmet. Kanske nästa serie kunde handla om ungdomarna på äldreboendet? Ungdomar födda i Sverige och nyanlända kunde få en glimt av historien. Kanske skulle det ge dem en ny vinkel av livet som kunde vidga deras förståelse för vårt samhälle? Ge åldrandet en bättre status och lägga en bit till identitetssökandet för de unga.

​EVA MARKLUND

eBlick
ledare43
okt 22, 2020
Förskoleplikt från två års ålder. Så står det i ett förslag som elva socialdemokratiska riksdagsledamöter lagt fram. De menar att grunden för livet läggs i grundskolan, och att barn som går i förskolan presterar bättre senare i livet.
eBlick
okt 16, 2020
Det fanns en stor förväntan och spänning i luften inför söndagens partiledardebatt i SVT. Skulle Jonas Sjöstedt göra verklighet av sitt hot om att väcka misstroende mot den sittande statsministern, få med sig de övriga oppositionspartierna och rösta bort Löfven? Det skulle innebära att vi helt plötsligt stod mitt i en regeringskris.
eBlick
okt 08, 2020
Torsdagen den 27 September började nya regler gälla för besök på äldreboenden. Äldreboenden kan nu öppna dörrarna för anhöriga att besöka sina släktingar. I radiosändningar under dagen har röster hörts från gamla människor som äntligen får möta sina nära och kära. Gripen berättar en 92-årig man för Radio Dalarna att han träffat sin son för första gången på flera månader.
eBlick
okt 01, 2020
Larmrapporterna angående coronapandemin duggade tätt i våras. Experter ”profeterade” och sade: "Vi ligger två till fyra veckor efter Italien. Risken finns att vi når en nivå där intensivvårdsplatserna i Region Stockholm och i andra regioner tar slut i mitten av april." sa Joacim Rocklöv, professor i epidemiologi, i SVT:s Agenda i mitten av mars. "Om ett par veckor kan Sverige vara som Italien, det går förfärande fort nu." skrev DN:s chefredaktör på ledarplats och förespråkade att "stänga ned Sverige".
eBlick
sep 24, 2020
I helgen genomfördes en konferens arrangerad av den kristna tankesmedjan Claphaminstitutet tillsammans med den kristna elevorganisationen Ny generation, svenska Apologetiksällskapet och Sollentuna Pingst. Temat var ”Får kristna ungdomar plats i skolan?” Bakgrunden är att varannan kristen elev upplever sig, enligt en färsk undersökning, kränkt för sin kristna tro i skolan. Frågan är högaktuell och har bland annat aktualiserats i en debattartikel i Dagens Nyheter.
eBlick
sep 14, 2020
Den kände författaren Vilhelm Moberg sade en gång att: “Socialdemokraterna bara har två idéer. Att ta makten och att behålla den”. Aldrig förr har det varit lika tydligt som nu. Före detta Broderskapsrörelsen, dagens Socialdemokrater för tro och solidaritet (STS), har för första gången fått en muslimsk ordförande, då förbundets kongress den 22/8 valde Sara Kukka-Salem till Ulf Bjerelds efterträdare.
eBlick
sep 08, 2020
Björn Afzelius sjöng en gång “Sådan är moralen i den svenska jämmerdalen”. Nog är det värt att begrunda vilken etik och moral som var, är och som borde vara vårt rättesnöre i framtidens Sverige, särskilt i en sådan stund som denna.
eBlick
aug 27, 2020
När sommaren mot hösten sig vänder, nalkas ett nytt skol- och riksdagsår. “Plikten framför allt” var den gamle kungen Gustaf VI Adolfs valspråk, han som öppnade riksmötet från sin skimrande tron. Dessa bevingade ord om “plikt” har dock med åren blivit en aning omodernt, precis som tronen inte längre är ett tema i riksmötets öppnande.
eBlick
aug 20, 2020
Idag inleder vi en ny era av fred mellan Israel och arabvärlden, tillkännagav en strålande glad premiärminister Benjamin Netanyahu förra veckan inför världens medier.
eBlick
aug 13, 2020
Explosionerna i Beirut förra tisdagen var så kraftfulla att de nådde Cypern och kändes som en mindre jordbävning i Cyperns huvudstad Nicosia. Exakt vad som hände i Beiruts hamn vet vi inte.
eBlick
aug 07, 2020
Coronapandemin stängde helt och hållet ner många samhällen över världen. Sverige följde inte i det spåret utan höll en något mer öppen strategi. Men restriktioner, förbud och rekommendationer infördes, såsom mötesförbudet, vi får inte samlas mer än 50 personer under samma tak.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 07 sep, 2020
Christian Mölk | 26 jun, 2020
Christian Mölk | 17 jun, 2020
Christian Mölk | 20 apr, 2020
Christian Mölk | 13 apr, 2020
Christian Mölk | 03 mar, 2020
Christian Mölk | 27 feb, 2020
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020