Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Påsknummer av Inblick i Trons Värld!


Säsongen omkring påsk för med sig många tillfällen att dela med sig ​av den kristna tron. ​Varför inte med hjälp av en tidning? Påsknumret innehåller ​​sex ​goa livsberättelser, samt en undervisning om varför vi firar påsk och ​en steg-för-steg-artikel om hur du kan få en relation med Gud.

Inblick i Trons Värld ​är gott hjälpmedel till att nå utanför kyrkväggarna med evangeliet. ​Tidningen ​ges ut fyra gånger per år och är specialdesignat för evangelisation med några av de bästa vittnesbörden från Nyhetstidningen Inblick. Det är en skatt med härliga berättelser om hur Jesus berör människor med sin kärlek och sen frälser, helar och upprättar. Beställ era tidningar redan idag. 

Gå vidare till beställning


Provläs Inblick i Trons Värld


Här kan du provbläddra i det senaste numret och i övriga tillgängliga utgåvor av Inblick i Trons Värld. Vissa nummer är utformade för specifika målgrupper, men alla pekar tydligt på Jesus.  Det finns tidsangivelse på framsidan, men innehållet är tidslöst och evangeliet om Jesus är alltid lika aktuellt.

Klicka på bilden av tidningen så kan du provläsa innehållet. ​Återvänd sedan till denna sida för att kunna gå vidare till beställningsformuläret!
 

ITV_vår_2020_framsida_hemsida

Påsknummer 2020


Säsongen omkring påsk för med sig många tillfällen att dela med sig ​av den kristna tron. ​Varför inte med hjälp av en tidning?

Påsknumret innehåller ​​sex ​goa livsberättelser, samt en undervisning om varför vi firar påsk och ​en steg-för-steg-artikel om hur du kan få en relation med Gud

16 sidor, vikt 60 gram


                  

ITV nr 3_2014 - FRAMSIDA - Webb

Från Islam till Jesus

Vittnesbörd från muslimer som funnit Jesus. Åtta olika vittnesbörd och en artikel som bra beskriver skillnaden mellan islam och den kristna tron.
16 sidor, vikt 60 gram


ITV sommar 2019_framsida_hemsida

Sommar 2019

Tidningen är fylld med fräscha vittnesbörd från vanliga människor som berättar om hur Gud har förvandlat deras liv. Linda som var arg på Gud och Kjell som hittade en inre styrka är bara två exempel.

16 sidor, vikt 60 gram


      

Palestinier är ingen ursprungsbefolkning

Hans Marklund | 06 feb , 2020
Ofta talas det om ”palestinierna” som om de vore ursprungsbefolkningen i det som är dagens Israel. Men detta stämmer inte överens med verkligheten. Två frågor som behövs ställas är: Finns det ett historiskt, självständigt land som heter Palestina och vad är i så fall det landets historia och dess gränser?
Palestinier_ar_ingen_ursprungsbefolkning
Namnet Palestina kommer från den romerske kejsaren Hadrianus, som regerade under det judiska upproret mot romarna 132–135 efter Kristus. Som straff för upproret döpte han om Judéen till Palestina för att förödmjuka judarna, eftersom namnet anspelade på judarnas fiende filistéerna. Palestina, före detta Judéen, blev aldrig ett självständigt land utan fick nöja sig med att vara en region i det romerska imperiet. Historiskt har Palestina, före detta Judéen, varit en region i romarriket, sedan i det bysantinska riket, vidare i korsfararkungadömet, i mameluckernas rike, samt i det osmanska riket. Mellan 1920 och 1948 var det en del av det brittiska mandatet. 1948 utropade Israel sin självständighet och landet fick namnet Israel, alltså inte Palestina.

50 olika språk

Befolkningen i den osmanska regionen Palestina bestod av många olika folkgrupper och där talades mer än 50 olika språk. Det var en blandning av människor med olika etnicitet och religion. Bland annat araber, perser, kurder, armenier, bosnier, greker, turkar, sudaneser, afghaner, italienare, tyskar, judar, muslimer och kristna.
På 1920-talet då området låg under det brittiska mandatet, benämndes befolkningen i Palestina som ”arabisktalande” och inte som araber. Det är inte förrän 1949, då FN-organet "The United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East" (UNRWA). bildades, som det talades om en befolkning med palestinsk identitet, som flyktingar. 
UNRWA är FN:s speciella flyktingorgan endast för palestinier. Enligt FN-organet är en palestinier en icke-judisk person som kom till det brittiska mandatet minst två år innan Israel utropade självständighet 1948. Med andra ord är en person därmed klassad som palestinier om denne kom från något annat land för att utkämpa heligt krig mot judarna.

Myten skapades

Hur har då myten om ett palestinskt folk skapats? Allt startade med proklamationen av staten Israel den 14 maj 1948. Israel stod utan färdig regering och utan armé då de anfölls dagen efter självständighetsproklamationen av Egypten, Jordanien, Syrien, Libanon, Irak, Saudiarabien, araberna som bodde i Israel samt en del nazister som flytt till dessa arabländer. 
Israel, en liten nyfödd nation på cirka 800 000 invånare, mötte arméer från länderna runt omkring med en befolkning på cirka 80 000 000 invånare. Då uppstod Palestinaproblemet. De araber som bodde i landet före självständighetsförklaringen ville inte kalla sig israeler utan började kalla sig palestinier. Judarna erbjöd den arabiska befolkningen som fanns i landet, att stanna kvar och bli israeliska medborgare.
Från minareterna och via radioutsändningar uppmanades den arabiska befolkningen i Israel av de muslimska och arabiska ledarna att lämna landet för att inom tre månader flytta tillbaka till ett land som var rensat på judar.
Judarna vann kriget. Trots de brister som den nystartade nationen Israel tvingades leva med hade de större motivation och var bättre organiserade än arabnationerna. 

Tvingades tillbaka

Vad hände med den arabiska befolkningen som flytt till arabländerna? Araberna avvisades av sina egna och tvingades tillbaka till Israel, där de erbjöds medborgarskap och israeliska pass men de flesta av dem vägrade detta. De hamnade i ett ingenmansland och placerades i flyktingläger.  
Det som är viktigt att känna till är att samtidigt som arabledarna uppmanade sina egna att lämna plats för arabarméerna i befrielsekriget kastades vid denna tid lika många judar ut från arabländerna runtomkring Israel. De fick fly utan sina ägodelar.
Svaret på frågan om det finns ett palestinskt folk är därför nej. Däremot finns det klaner, bosatta på olika platser i Israel, som till exempel Hebron eller Jeriko som har sitt ursprung i Saudiarabien. I Ramallah finns en klan med ursprung i Irak och det finns fler exempel. Lojaliteten hos dessa människor är alltid klanen i första hand och inte det land där de bor. Det gör att tanken på att skapa ett enat palestinskt folk är i stor sett omöjlig.

Arafat kom från Egypten

Det bästa exemplet är nog Yasser Arafat själv, vars fulla namn var Yasser Yusuf Arafat Al-Qudwa Al-Husseini. Han påstod alltid att han var född i Jerusalem, men han föddes i Kairo, och hans far kom från klanen Al-Qudwa med ursprung i Syrien. Arafats mors namn, Husseini, pekar på att hennes ursprung kom från Saudiarabien. Hussein var den fjärde imamen efter profeten Mohammad. Då Yasser Arafat föddes var hon dock egyptisk medborgare. Så Yasser Arafat, palestiniernas ökände och självutnämnde ledare, hade alltså inget att göra med det som kom att kallas Palestina.
Den nazistiske propagandaministern Joseph Goebbles  sade: ”Upprepa en lögn tillräckligt många gånger så blir den så småningom sanning.” Det är precis det som hänt. Lögnen om ett palestinskt folk och en palestinsk nation har upprepats så många gånger att det i dag är en sanning.
H​ANS MARKLUND