Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Påsknummer av Inblick i Trons Värld!


Säsongen omkring påsk för med sig många tillfällen att dela med sig ​av den kristna tron. ​Varför inte med hjälp av en tidning? Påsknumret innehåller ​​sex ​goa livsberättelser, samt en undervisning om varför vi firar påsk och ​en steg-för-steg-artikel om hur du kan få en relation med Gud.

Inblick i Trons Värld ​är gott hjälpmedel till att nå utanför kyrkväggarna med evangeliet. ​Tidningen ​ges ut fyra gånger per år och är specialdesignat för evangelisation med några av de bästa vittnesbörden från Nyhetstidningen Inblick. Det är en skatt med härliga berättelser om hur Jesus berör människor med sin kärlek och sen frälser, helar och upprättar. Beställ era tidningar redan idag. 

Gå vidare till beställning


Provläs Inblick i Trons Värld


Här kan du provbläddra i det senaste numret och i övriga tillgängliga utgåvor av Inblick i Trons Värld. Vissa nummer är utformade för specifika målgrupper, men alla pekar tydligt på Jesus.  Det finns tidsangivelse på framsidan, men innehållet är tidslöst och evangeliet om Jesus är alltid lika aktuellt.

Klicka på bilden av tidningen så kan du provläsa innehållet. ​Återvänd sedan till denna sida för att kunna gå vidare till beställningsformuläret!
 

ITV_vår_2020_framsida_hemsida

Påsknummer 2020


Säsongen omkring påsk för med sig många tillfällen att dela med sig ​av den kristna tron. ​Varför inte med hjälp av en tidning?

Påsknumret innehåller ​​sex ​goa livsberättelser, samt en undervisning om varför vi firar påsk och ​en steg-för-steg-artikel om hur du kan få en relation med Gud

16 sidor, vikt 60 gram


                  

ITV nr 3_2014 - FRAMSIDA - Webb

Från Islam till Jesus

Vittnesbörd från muslimer som funnit Jesus. Åtta olika vittnesbörd och en artikel som bra beskriver skillnaden mellan islam och den kristna tron.
16 sidor, vikt 60 gram


ITV sommar 2019_framsida_hemsida

Sommar 2019

Tidningen är fylld med fräscha vittnesbörd från vanliga människor som berättar om hur Gud har förvandlat deras liv. Linda som var arg på Gud och Kjell som hittade en inre styrka är bara två exempel.

16 sidor, vikt 60 gram


      
22 maj, 2020

Psykolog Christer Olsson: ”Ami var mitt ställföreträdande hopp”

Monika Ekström | 31 mar , 2020
Christer Olsson var 55 år då han drabbades av en svår depression, tillsammans med djup, ofta på gränsen till outhärdlig, ångest. Ingen medicin hjälpte och det skulle dröja tio år innan han blev frisk. Nu vill han ge hopp och tröst till andra. – Det är inte helt fel att människor får veta att vem som helst kan drabbas. Att en legitimerad psykolog åker på en sådan sjukdom. Av det skälet har jag alltid varit öppen, berättar Christer
Christer OlssonChrister Olsson från Hörvik i Blekinge är psykolog och kurator. För några veckor sedan var han i Olofströms pingstkyrka för att berätta om sin livsresa.
Pastor Maria Aronsson intervjuade honom under gudstjänsten. Innan Christer blev sjuk arbetade han mycket med barn och ungdomar och reste land och rike runt och föreläste om mobbning.
– Jag reste på heltid under 20 års tid och det kan hända att jag fortfarande föreläser. Under de 20 åren föreläste jag för totalt 200 000 elever i olika åldrar.
Christer föreläste också för föräldrar, skolpersonal och politiker. 2001, när han skulle fylla 55 år drabbades han av en djup depression med mycket stark ångest.
– Det gick på en vecka när jag insjuknade i djup egentlig depression med oerhörd ångest. Det var ångesten jag led mest av, inte depressionen. Men det gick naturligtvis hand i hand.

Accepterade inte
Christer hade massor med inbokade föreläsningar och accepterade inte att han blev sjuk. Istället försökte han skjuta upp föreläsningarna.
– Det hade ingenting att göra med att det var psykisk ohälsa. Jag hade reagerat precis likadant om det varit en fysisk sjukdom. Det var en karaktärssvaghet som blev bättre ganska sent i livet. Till slut gick det inte att skjuta upp längre, föreläsningarna blev inställda. Ångesten var nästan outhärdlig och än värre var att ingen antidepressiv medicin hjälpte mot den djupa depressionen. Istället var det tiden som fick läka ut den.
– Jag var behandlingsresistent och det är jag inte ensam om att vara. Inga antidepressiva medel verkade på mig. Däremot svarade han ibland på ångestdämpande medicin.
– Den ångestdämpade medicinen skar av topparna, men det var ingen läkedom i den.

Kände ofrid
Christer hade sömnsvårigheter och kunde inte sitta still några längre stunder på grund av ångesten. Han var tvungen att röra på sig.
– Det är en ofrid som behärskar hela varelsen. Min ångest var en odefinierbar ångest och det innebär att den lever sitt eget liv. Den kommer när den själv behagar och du kan inte göra något mer än jag som troende be till Gud: ”Gode Gud förbarma dig!” Christer betonar att oavsett tro så går det att bli frisk.
– Du kan ha vilken livsåskådning som helst, du kan ändå bli frisk. De flesta blir det. Samtidigt hade Christer brottningsmatcher med Gud och frågade: ”Hur kan du som är kärlekens Gud tillåta detta, tillåta en människa att uppleva detta helvete?”
– Men tron har alltid funnit där. Jag kan inte påminna mig om att jag intellektuellt har tvivlat på Guds existens.
– Men det har funnits perioder när jag känt att Gud inte funnits. När, jämförelsevis, den lilla myra jag är knutit min näve mot den Gud jag tror på. Det skäms jag inte för. Det tillåter han. Nätterna var många då det kändes som rostig taggtråd rev i inflammerade sår.
– Ingenting har krävt mer av mig än varje minut som jag orkade leva när jag var som mest plågad. Ingenting.
– Är det någon gång en människa gör sig förtjänt av beröm så är det just vid psykisk ohälsa. Förutom tron så var det hans fru Anne-Marie som stöttade honom igenom de mörka åren. – Det var min fru som hjälpte mig först och främst. Hon var en oas i den milsvida öknen.
– Ami var mitt ställföreträdande hopp. Genom att alltid svara: ”Du blir frisk!” Flera gånger om dagen kunde han fråga Anne-Marie: ”Tror du att jag blir frisk?” Hon svarade alltid: ”Du blir frisk”
– Hon sa inte: ”Jag tror att du blir frisk”, utan hon sa: ”Du blir frisk”.
– Jag sa det inte bara för Christers skull, utan också för min egen, berättar
Anne-Marie.

Dagar fria från ångest
Något annat som hjälpte var de dagar som var fria från ångest. Christer kallar dem fridsdagar. – Fridsdagarna var viktiga och fridstimmarna. Jag kunde inte påverka när ångesten kom och jag kunde inte heller påverka när den försvann, utan den levde sitt eget liv.
– Fridsdagarna och fridsstunderna var jätteviktiga för jag visste att jag kunde bli frisk. Jag hade inte heller någon förväntansångest under de stunderna.
– Jag visste att det fanns möjlighet att bli frisk och Gud gav mig tron på att jag skulle bli frisk och det blev jag. Sedan fick han själv sträva efter att bli frisk, som med många andra sjukdomar.
– Jag slet sönder mitt ena knä en gång och jag fick träna något enormt för att komma tillbaka. Det går inte bara att sätta sig och tro att det kommer bli bra. Christer ger rådet till de som lider av psykisk ohälsa att tvinga sig till sociala kontakter. Däremot hade han inte klarat att gå på gudstjänster eller delta i husmöten när han var sjuk.
– Från jag blev sjuk 2001 framtill 2007 eller 2008 så var det otänkbart. Sedan rekommenderar han motion. – Jag skulle nog sätta motion på första plats. Det är viktigt att göra det från den position som man befinner sig. Själv gick han en kilometer två gånger om dagen i början av sjukdomsperioden, klockan tio och klockan två. Efterhand utökades promenaderna till fem, sex kilometer.
– De flesta klarar att promenera. Man behöver inte gå milsvis. Men vänta inte med att motionera till du får en depression. Börja där du befinner dig. Tiden nämner Christer också som en anledning till tillfrisknandet och att han inte hade några självmordstankar.
– Det är ett av skälen till att jag sitter här idag.

Arbetade för mycket
Christer vet inte varför han blev sjuk, men tror att det hade att göra med att han arbetade för mycket.
– Jag kan inte svara på varför jag blev sjuk. Men jag arbetade nog för mycket och jag återhämtade inte mig. Jag tror det var så. Något som gör Christer arg är när kristna säger till personer som lider av depression: ”Du borde be mer och läsa din bibel”.
– I kristna sammanhang finns det mycket skuld, skam och utanförskap. Och drabbade kan indirekt få höra att de inte levt det kristna livet som de borde. Det gör att jag kokar.
– Det är lätt att ha åsikter, men har man inte själv varit i den situationen så går det inte att uttala sig egentligen.

Bara vara där
Som medmänniska räcker det istället med att bara finnas där.
– Man behöver inte fråga eller säga så mycket. Det räcker ofta med att bara vara där. Redan på 80-talet hade Christer två lindrigare depressioner. Hela Christers berättelse går att läsa om i hans bok ”Mörkret gav vika” som kommer att recenseras längre fram i Inblick. Varje dag har han kontakt med personer som har psykiska problem och han vill ge hopp och tröst.
– Det kan räcka med ett sms. Att ge hopp och att våga säga: ”Du kommer att bli frisk”.
MONIKA EKSTRÖM

Fotnot: Artikeln är baserad på Maria Aronssons intervju i Olofström och en kompletterande intervju med Christer och Anne-Marie Olsson av Monika Ekström.