Efter att Adam Davéus tagit studenten och hade ledig tid ville han ta sin andliga längtan på allvar och började utforska andlighet och tro.

– Jag tänkte att jag verkligen skulle söka efter sanningen, berättar Adam.

Han läste böcker med andligt innehåll och började meditera. Adam hade tänkt att det borde finnas något gudomligt, men ibland kallat sig ateist. Under gymnasiet landade han i att det måste finnas något mer än den fysiska verkligheten och hans andliga längtan växte.

– En gång när jag mediterade såg jag ett tydligt vitt kors.

Han läste kända new age-böcker som var mycket intressanta. ”Man ska vara vän med allting” och ”Man ska leva och njuta av nuet”, var framträdande tankar. Den kristna tron hade han inte en särskilt bra bild av. Han tänkte på kyrkor som stod tomma. De kristna han hade träffat hade inte heller gjort något speciellt intryck på honom. Det hände att han såg kristna motivationsvideor på nätet, men han reagerade inte på det kristna budskapet.

– Jag sökte men jag gick inte så djupt i något. Jag var inte intresserad av kristendom eller islam.

Träffade en ovanlig person

Sommaren 2019 jobbade Adam på Liseberg och en kväll efter ”after work” med sina arbetskamrater träffade han en ovanlig person på en spårvagnshållplats. Mannen, som var i 40-årsåldern, gjorde något slags tecken med händerna. Adam gick fram till honom. ”Har du någonsin bett till Herren?” frågade mannen Adam. Adam fick tänka till lite på denna ovanliga inledning på ett samtal och antog att han menade Gud. ”Jo, det har jag nog gjort”, svarade Adam.

Mannen presenterade sig som ärkeängeln Phanuel. De samtalade omkring en kvart och mannen berättade om Gud och evigt liv. När bussen kom sa han: ”Jag måste gå nu. Du kommer att förstå mer om det här”.

Var det en ängel eller en knäppgök? Adam minns honom som en intellektuellt skärpt och samlad person med ganska vanliga kläder och han överväger att det var en ängel i mänsklig gestalt. Även om det inte var det gjorde det att Adam började tänka mer på Gud.

Nytt möte på stan

Två månader senare gick Adam vid Masthuggskajen i Göteborg. Då kom det fram några personer och började prata med honom. Adam hamnade i en timmes långt samtal med en afrikansk engelsktalande kille som hette Joseph. Det blev djupa diskussioner om tron på Gud och Jesus. Mot slutet erbjöd sig Joseph att be för Adam, vilket han gick med på.

– Då kände jag en värme i bröstet och en härlighet.

Joseph förklarade att Adam hade upplevt Guds närvaro. Det var ett uttryck som Adam inte var bekant med. Joseph ledde sedan Adam till att själv be till Gud. De bytte nummer och skildes åt. Bara någon dag senare sågs de igen för vidare samtal.

Joseph bjöd med Adam till en kristen samling hemma hos en familj. ”Vi ska träffa andra som söker sanningen,” sa Joseph.

Adam kom till ett hus fullt med unga människor, runt 50 personer. Han fick ett varmt välkomnande och det var en ovanligt trevlig atmosfär. Adam satte sig ner och alla började sjunga, han kände inte igen sångerna. Han såg att många blundade så det gjorde han också.

– Det var starkt, det var som en tyngd i rummet av Guds närvaro.

Under två timmar var de i bön och sjöng till Gud.

Döptes i havet

Senare träffade Adam Joseph och en tjej på ett kafé. Han fick en bibel och de berättade för honom om dopet och uppmuntrade honom att låta döpa sig.

”Du har kommit till tro, ska du nu inte låta döpa dig?” utmanade Joseph honom.

Adam funderade och läste i Bibeln och kom snabbt fram till att han ville döpa sig. Han läste Johannesevangeliet och tyckte till en början det var ganska svårt att komma in i Bibelns språk och texter.

– Jag döpte mig i havet vid Fiskebäck i september 2019.

Adam frigjorde sig från new ages ideologier och följde Jesus. Han upplevde hur hans samvete och beteende förändrades.

– Jag slutade ljuga och svära.

Adam läste vidare i Bibeln och han reagerade på orden: ”Det här släktet är ett ont släkte. Det söker ett tecken, men det ska inte få något annat än Jonas tecken. Så som Jona var ett tecken för folket i Nineve, så ska Människosonen vara det för det här släktet.” (Luk 11:29-30) Han tänkte att man kanske inte kunde kräva ett tecken. En fluga kom sedan och satte sig på Bibeln precis på Jesu ord ”Följ mig!”.

– Just då kom en tung Gudsnärvaro. Som en tyngd över bröstet. Det är det starkaste jag upplevt Gud.

Nya ord

Efter en gudstjänst frågade en ny kompis Adam om han kunde be för honom. Han visste att han var ny i tron. När han bad så bad han också i tungor.

”Vad var det där för konstigt du sa?” frågade Adam efteråt.

Adam tyckte det var märkligt. Kompisen bad att Adam också skulle få tungotalet. Men det hände inget. Han fick förbön för tungotalet ytterligare en gång lite senare men inget hände då heller.

Sedan var han på gudstjänst i Smyrnakyrkan och under lovsången kände han hur det blev varmt i bröstet.

– Plötsligt började jag tala nya ord. Det var en stark upplevelse.

Åren 2020-2021 gick Adam en bibelskola. Han brukade också vara med ute på gatuevangelisation. De andra berättade ibland att människor de träffat blivit helade. Adam var lite skeptisk då han inte själv såg det.

Men till slut fick han vara med och se det själv.

– Jag har varit med och bett för ganska många som blivit helade. Det stärker tron.

Evangelisation ligger Adam varmt om hjärtat. Han vill att fler ska få upptäcka Gud, som han själv har gjort.

– Unga människor är på väg ut i livet och många har inte bestämt sig i frågorna om Gud.

Det är snart tre år sedan Adam kom till tro på Jesus. Han tycker att det känns väldigt länge sedan.