Atle Hansen bor på Västkusten, men växte upp i närheten av Oslo. I det varmt troende hemmet i Norge var det en självklarhet att gå på gudstjänst varje söndag. Tidigt fick han klart för sig att tron verkligen betyder något. Det var bara det att för en aktiv tonåring fanns det andra saker som lockade mer.

Atle fick tidigt stort intresse för att åka skateboard och blev en del av den subkultur som finns uppbyggd kring brädan.

– Det är en ganska speciell värld. Man kommer med sin bräda, träffar likasinnade och har kul tillsammans. Här finns inga bestämda regler hur något ska göras, utan alla försöker göra sin grej. På det sättet påverkar man också varann och blir skickligare i att slipa på sitt eget unika program och utförande, berättar Atle för Inblick.

Atle hade sin barnatro men det var inte något han så gärna pratade om ute bland kompisarna. För de flesta av dem var kristen tro inget som var intressant i den åldern och Atle ville inte vara någon som ”stack ut” i den frågan.

– Men jag fick en bra relation med en kille i min klass som sa att han var ateist. Vi samtalade om livets stora frågor och jag gav honom några kristna böcker att läsa, fortsätter Atle.

– Det utvecklade också mig själv och fick mig att fundera över var jag själv stod. När jag började berätta om min tro för andra växte den mer och mer, berättar han.

Mormor dog

När Atles mormor dog blev de stora livsfrågorna åter aktuella för honom. Atle funderade över hur mormor hade det nu och vad hon upplevde. Han började läsa böcker om människor som dött och sett en glimt av livet på den andra sidan och sedan kommit tillbaka till jorden.

– Jag ville ju också komma till himlen en dag som mormor, och när jag var 17 fattade jag beslutet att ge mitt liv till Jesus.

– När jag var 18 döpte jag mig också och begravde det gamla livet i vattnet. Det var ett mycket medvetet beslut.

Atle vill se saker hända och är inte den läsande typen. Därför var han tvungen att disciplinera sig lite extra för att läsa bibeln varje dag.

– Gud talar när man tar sig tid med honom och bibelläsningen bekräftade det jag redan hade upplevt på insidan.

– Något kommer på plats i livet när man riktar in sig på att läsa bibeln och be. Gud talar, korrigerar ibland, ger frid och trygghet. Han är den bästa coach man kan ha i livet, konstaterar han.

Han utbildade sig till möbelsnickare, eftersom ett praktiskt yrke passar honom bäst. Tyvärr drabbades han av skolios, som innebär en sned ryggrad, vilken förvärrades under tonåren.

– Det tog ett och ett halvt år innan jag fick tid för operation och under tiden försökte jag hålla mig igång med att åka skateboard och att göra vissa ryggövningar.

– Jag utvecklade min skicklighet att åka skateboard och började samarbeta med en filmare. Han filmade mig i olika miljöer när jag utförde mina tricks med brädan.

Avancerade tricks

– Filmen såldes på VHS och spelades upp på loop i alla skejtboardaffärer i hela Norge. Många satt hemma och såg filmen igen och igen; jag träffade killar som hade lärt sig alla mina tricks utantill. Videon finns nu på YouTube, man kan söka på “Atle Hansen, Oslo 3”.

Atle fick flera bra erbjudanden om sponsoravtal för material och kläder.

– Jag var kreativ och vissa avancerade tricks var jag först i Norge med att utveckla, men varje åkare har sin stil.

– Den unika kombinationen av unika tricks i speciella miljöer, tillsammans med min kompanjons skicklighet som filmare, gjorde mig känd. I 15 års tid fick jag alla mina kläder och min utrustning sponsrad.

Den ryggoperation som Atle skulle genomgå var riskfylld, och han försökte ställa in sig på att han kunde hamna i rullstol och inte ha möjlighet att skejta mer. Men för Atle var det viktigaste att ha sin identitet i sin tro på Gud och inte i sin roll som känd skejtare.

– Ja, vad är viktigast egentligen? Livet här på jorden är ju som en droppe i havet om man jämför med evigheten som kommer sedan. Gud driver ingen nöjespark utan en trädgård, där han fostrar fram goda frukter hos sina barn.

Men operationen blev så bra som den kunde bli, och ryggen fungerar bra om han inte belastar den för mycket. Dagligen genomför han ett program med olika ryggövningar och lever ett normalt liv, med försiktighet. Efter operationen fick han möjlighet att omskola sig inom grafisk design och det ledde honom in på banan som egen företagare.

– När jag fick uppdrag som jag inte utfört förut så såg jag det som en möjlighet att tänja på mina gränser. Istället för att säga nej till vissa jobb bestämde jag mig för att lära mig mer.

– Mitt fokus ligger främst på teknik och tv-produktion, och min bön är att budskapet ska nå så många som möjligt utanför kyrkornas ram.

Långa dagar

När han producerar tv-sändningar från kristna konferenser är det inte normala arbetstider som gäller.

– Det blir långa dagar, ofta från sju på morgonen fram till midnatt. Men annars försöker jag verkligen vara en engagerad och närvarande pappa och man.

– Jag måste anpassa mig till de olika uppdrag jag har, men min viktigaste kallelse är familjen. När jag är hemma prioriterar jag att umgås med familjen och vi gör många roliga saker tillsammans.

– I somras åkte vi downhill med våra mountainbikes hela familjen. Det underlättar att vi alla gillar att ägna oss åt äventyrliga aktiviteter.

Atles engagemang i jobbet kan röra sig inom hela skalan av kristna sammanhang – från högkyrkligt till högkarismatiskt. Han säger diplomatiskt att han inte håller med om allt, men han är tacksam över det engagemang som finns hos alla att göra Jesus känd i Sverige.

– Det är normalt att vara kristen och det handlar inte i första hand om att gå på en massa samlingar och gudstjänster. Då blir det lätt enformigt och teoretiskt. För mig är det mera trovärdigt att leva ut den kristna tron i det vanliga livet, säger Atle Hansen ödmjukt.

Som egen företagare har han utvecklat skicklighet att hantera uppgifter inom ljud och bild, som det i många fall annars krävs flera personer att utföra. Genom sitt intresse att lära sig nya saker har han hela tiden kunnat vidga sitt arbetsområde.

– Som egen företagare vill jag utvecklas i mitt jobb och inte fastna i ett visst fack. När jag får ett uppdrag som jag inte vet så mycket om försöker jag hela tiden uppdatera mig genom självstudier. Det gör att jag blir mycket mer flexibel och inte behöver låsa mig till en bestämd arbetsuppgift hela tiden. Även om det kan vara krävande ibland att samordna allt, trivs jag med att kunna lite av varje, förklarar Atle.


Atle Hansen

Ålder: 43 år

Familj: Fru, son på 7 år och dotter på 5 år

Jobbar med: Har enskild firma, levererar tjänster inom visuell kommunikation – allt från grafisk design till live video streaming. Försöker ständigt att vidareutveckla sin teknik och möjligheter.

Gör på fritiden: Familj, skateboard, snowboard, downhill mountainbike, löpning.

 

Lär känna Jesus

Att ta emot Jesus är mycket enkelt. Bibeln säger i Romarbrevet 10:9: "Om du med din mun bekänner att Jesus är Herre och tror i ditt hjärta att Gud uppväckt Jesus från de döda, då ska du bli frälst." Frälst betyder räddad och att få gemenskap med Gud.

Det enda du behöver göra är att tala med Honom ärligt och direkt från ditt hjärta, ungefär som du talar med en vän. Jesus väntar och längtar efter att du ska tala med honom. Om du har svårt att forma egna ord kan du be den här bönen:

Nu kommer jag till dig, Jesus. Jag tror att du är Guds son och att du har dött för alla mina synder.

Jag erkänner att jag inte är fullkomlig. Förlåt mina fel och misslyckanden. Tack för att du kan rena mig