När Betz Assefa var i fyraårsåldern levde familjen i en miljö av krig och oroligheter, Eritrea och Etiopien var i strid med varandra och kriget påverkade hela området.

– Vi hade levt med krig i många år då min mamma, som är en varmt kristen, fick ett tilltal från Gud att vi skulle fly till Sudan, berättar Betz.

Hela situationen var mycket skrämmande för den lille Betz och rädslan kändes som en stor tyngd över honom.

Mötte en ängel

– Då fick jag se en stor ängel, den var säkert fem till sex meter hög. Mamma såg den inte, bara jag. Ängeln tittade rakt in i mig och sa: ”Betz, var inte rädd, jag är med dig.” Jag kände då att det tunga mörkret av rädsla över mitt bröst försvann, säger han.

Några år senare flyttade familjen till Sverige. Familjen, som var präglad av kriget, kom till Sverige med förhoppningar att kunna börja om på nytt.

– Vi kom till Sverige på 90-talet då jag var sju till åtta år. Samhället var starkt präglat av öppen rasism. Den finns idag också, men då blev jag chockad över bemötandet jag fick som mörkhyad och annorlunda.

Betz såg hakkors överallt och hatiska texter på väggarna där det stod: ”Åk hem, svartskallar” och andra nedvärderande slogans.

– Jag förstod inte varför folk var så hatiska mot mig. Vi var den första mörkhyade familjen i vårt område. I skolan kallades jag fula saker vilket gjorde att jag kände mig ensam och hamnade i ett utanförskap, berättar han.

Hat och våld

Hjärtat blev hårt och stängt redan i skolåldern och inuti skapades ett svart hål som bara blev djupare och större. Betz hade svårt att ta emot kärlek och sopade sina sår under mattan.

– Vid ett tillfälle när jag stod ensam och blodig i vardagsrummet bestämde jag mig för att nu ska ingen mer få skada mig.

Några skinheads hade dödat en kompis. Ett nytt slagsmål med några skinheads dök upp och Betz hämndbegär väcktes. Han ville ge tillbaka, slog och sparkade en av killarna med övervåld utan någon som helst empati.

– Det här är vad ni gör mot oss, tänkte jag. Senare fick jag höra att han hamnat på sjukhus och blev förlamad, men jag kände ingen empati alls.

Som trettonåring var Betz helt avstängd i sina känslor. Vid den tiden började han fundera på hur han skulle kunna ta sig ur bubblan av hat. Han tänkte att pengar kanske kunde vara en lösning.

– Var finns det pengar? Jo pengar finns i banker, då är det i banken jag måste hämta dem. Den kriminella actionfilmen ”Heat” från -95 förstörde mitt liv. Den blev mallen för hur jag skulle leva. Jag var bara en tonåring när jag gjorde mitt första grova rån. Adrenalinkicken gav mig spänning och kroppen rusade.

Transportrån och bankrån

Några månader senare blev det ett transportrån och fortsatte sedan med flera bankrån. Betz levde två liv, ett i skolan och ett kriminellt. Han gillade spänningen och rusningen i kroppen, men efteråt mådde han dåligt.

– Från 15 till 21 levde jag det livet, men sedan sprack bubblan. Då häktades jag för 12 grova rån och dömdes för två av dem till sju års fängelse.

Under häktningstiden som varade i ett år fanns det tid att tänka. Strax innan domen föll hade Betz ännu ett besök av en ängel.

– Jag visste inte hur jag skulle komma ur situationen jag hamnat i. Jag visste att Gud fanns eller trodde det i alla fall, så jag bad en kort bön och då kom ängeln. Jag såg att det var samma ängel som tidigare och jag blev livrädd.

Återigen fäste ängeln blicken på Betz och sa: ”Var inte rädd, jag är med dig.” Tyngden som legat över honom släppte och han blev helt lugn.

Nästa morgon ringde advokaten och berättade att Betz fått ett sjuårigt fängelsestraff.

– När jag fick beskedet tänkte jag ”okej”. Jag upplevde som att mötet med ängeln gav mig ett hopp som tog mig igenom hela strafftiden.

Tyvärr blev det ingen förändring efter fängelsetiden, utan i stället drogs han in i allt större och värre kriminalitet. Inte förrän Betz hamnade i bunkern på en säkerhetsanstalt startade en vändning i hans liv.

Rövaren på korset

Vid ett tillfälle kom fängelseprästen och frågade om Betz ville hålla gudstjänst. När de satt i det lilla kapellet läste prästen om rövaren på korset som fick förlåtelse av Jesus. Då kände Betz igen sig, han var ju också en rövare. Den berättelsen krossade hans hjärta.

– Jag var så trött på allt och började tänka på vad jag egentligen hade åstadkommit med mitt liv. Alla miljoner, hus och bilar hade inte gett mig någonting, utan hålet inom mig blev bara ännu större och djupare.

Livet var verkligen hopplöst och mörkt då Betz gick ner på sina knän och bad till Gud om hjälp.

– ”Gud om du finns, ta bort det här mörkret som är så djupt att jag knappt kan andas.” Efter bara några minuter kände jag att värmen kom in i rummet och en röst sa till mig: ”Allt du söker i ditt liv finner du i mig. Jag älskar dig och förlåter dig.”

Då knäcktes Betz hjärta ännu en gång, han bröt ihop och grät för första gången på väldigt länge. När han sedan kom ut ur fängelset lämnade han sitt liv till Jesus och lät döpa sig tillsammans med Sebastian Stakset.

– Här började mitt liv med Jesus. Det har inte varit lätt, mycket berg- och dalbana. Det berodde på att jag hade svårt att släppa taget, jag inte hade gett 100 procent till Jesus.

100 procent

Betz bestämde sig då för att ge allt. Han böjde knä igen, men denna gång gav han 100 procent till Jesus och sa: ”Nu ger jag dig hela mitt liv.”

– Då kände jag att frid, glädje och hopp kom in i mitt liv. Nu finns det ständigt inom mig och det är konstant. Detta trodde jag aldrig skulle hända mig.

Betz hade skadat många människor under sitt kriminella liv och nu började han se en lista inom sig på människor han behövde be om förlåtelse.

– En av dem jag såg var killen jag skadat som tonåring. Jag fick verkligen be honom om förlåtelse och kände att mycket som låst fast sig inom mig släppte genom att be om förlåtelse och förlåta.

– Förlåtelse är ett starkt vapen som vi behöver använda, menar Betz.

Vi behöver vandra i frid och kärlek.

Idag är Betz en gift man som mött en kvinna han delar sitt liv med.

– Mitt råd till den som lever ett liv som jag levt: Låt inte hjärtat hårdna och våga leva i sanningen.

På sin Facebook-sida skriver Betz: ”Livet är en gåva och det är upp till oss vad vi gör med det, va en välsignelse, va ett ljus i mörkret.”

Han jobbar på ett gym och reser i Sverige med budskapet att ingenting kan mätas med Guds kärlek.