2008 träffade Lina ett andligt medium för första gången. Då hade hon länge varit sökare. Sen hon var liten sjöng hon i kör i kyrkan och kanske var det därför hon lärt sig be. Det gjorde hon ofta.

– Jag sjunger fortfarande i kyrkokör och lovsång är den stora passionen i mitt liv, säger Lina.

När hon mötte mediet befann hon sig i en vågskål. Hon fick höra av den andliga vägledaren att det fanns en annan man för henne än den som hon levde med och hade två barn med.

– Jag sökte en slags bekräftelse. Mediet sa att jag skulle få ett kärleksbarn med denne andre man. Jag längtade efter det i många år sedan.

Efter några år skiljde hon sig. Då hade hon fortsatt att gå på seanser och hennes väg fortsatte in i new age.1

Började spå

När hon fyllde år fick hon änglakort i present.

– Jag började spå mig själv och sedan andra. Sedan använde jag mig av pendlar och stenar. Jag skaffade många böcker och blev efter ett tag ganska involverad.

Bland andra new age-sökare träffade hon också en man som hon var övertygad om var den man hon fått en förutsägelse om.

– Jag blev besatt av tanken att vi var tvillingsjälar och trodde vi hade telepati, men han var inte intresserad av en relation.

Till slut fick Lina en psykos. Idag tror hon att den var ett resultat av en kombination av barndomstrauman och den kris det innebar för henne att separera.

– Allt detta, blandat med det andliga inom new age, var nog orsaken. Jag var inte medveten om att jag öppnat dörrar för ett mörker som jag alltid varit rädd för. Det var demoniskt.

Ljus och kärlek blev mörker

Till en början upplevde Lina att allt inom new age var positivt. Man talade mycket om ljus och kärlek och man bad om att få beskydd av änglar.

– Men nu var atmosfären helt förändrad. Jag märkte det i min lägenhet. Fast elementen var på upplevde jag att det var jättekallt. Jag minns inte det själv, men min inneboende sa att jag hade tagit tag i honom och lyft honom rakt upp i luften, något som jag inte skulle klara rent fysiskt.

Lina blev inlagd på grund av psykosen, men också där tyckte hon att allt var väldigt otäckt. Längst ner i en korridor såg hon en person som stod med ryggen mot henne.

– Det kändes som djävulen själv. Han vände sig sakta om och tittade på mig med svarta ögon och det kom strömmar av mörk energi. Det var som elektricitet genom hela min kropp.

Då gick hon in i sjuksköterske-expeditionen och slog upp händerna.

– Jag sa: ”Helige Ande!” rakt ut två gånger, och mörkret släppte. Jag förstod inte vad jag fick det ifrån då.

När hon gick tillbaka till sitt rum tyckte hon alla hon passerade hade svarta ögon. På rummet gick den mörka energin genom hennes kropp igen tills hon tog sin telefon och började spela gospelmusik.

– Jag lade telefonen på bröstet och lyssnade. För första gången kände jag ett speciellt lugn.

En helt ny sorts frid

Lina blev utskriven och mådde bra en period. Hon var fortfarande kär i mannen som hon trodde var den rätte. Vid ett tillfälle hade hon inte sovit i tre nätter i sträck. Hon upplevde hur mannen spökade och sa till henne att göra olika saker.

– Jag trodde jag var Moder Jord och andra konstiga saker. Då blev jag inlagd igen.

Året innan hade Linas bror blivit en kristen och börjat gå till Centrumkyrkan i Staffanstorp. När hon nu låg inne bad de för henne. De skickade också en böneduk.2

– Den gav mig en frid som jag inte tidigare hade känt, varken inom new age eller någon annanstans.

Några månader efter sjukhusvistelsen följde hon med sin bror till hans kyrka. Det var en föreläsning som handlade om new age ur ett kristet perspektiv.

– Jag var skeptisk till deras synsätt, men det öppnade mina ögon för att new age kanske inte var så oskyldigt.

Efter föreläsningen diskuterade hon med några i församlingen och sa till dem att de var lite dömande.

– Då sa en kvinna att de bara ville att jag skulle få uppleva det som de hade upplevt. Jag tänkte att det inte skulle vara så tokigt, för jag tyckte de hade ett sådant lugn och en sådan frid över sig.

Träffad av Guds närvaro

Plötsligt träffades Lina av något som hon sedan skulle förstå var Guds närvaro.

– Vi satt vid ett bord och jag kände en så kärleksfull energi rakt in i mitt hjärta. Jag visste inte vad det var och undrade om det kom för att jag tänkte på mina barn.

Lina började prata med föreläsaren och berättade att hon varit involverad i new age. Sedan började de be.

– Jag vet inte hur det blev så, men jag bad sedan frälsningsbönen3 där och då.

Lina hade aldrig varit frimodig och bad alltid tyst som barn, men nu bad hon högt.

– Samtidigt rann tårarna. Jag var varken ledsen eller glad, jag var nog mest lättad.

Hon hade burit på dåligt samvete över att hennes barn måste uppleva att hon blev inlagd för psykos.

Samtidigt kände hon en lättnad över att hon var omgiven av människor som bar på en sådan frid och som brydde sig.

– När jag bad om förlåtelse för mina synder upplevde jag extra starkt hur Guds kraft gick genom mig. Jag kände mig inte särskilt värdig som person för att jag orsakat andra smärta. Det var svårt att greppa att det faktiskt fanns förlåtelse för mig.

Ett nytt hem

Efter den händelsen började Lina gå till Centrumkyrkan och lära sig mer om det kristna livet.

– Jag kunde för första gången i livet känna en kärlek som jag aldrig hade känt tidigare. Det var en sådan skillnad. Livet blev bara bättre och bättre och jag kände att jag hittat hem.

När hon började studera Bibeln insåg hon vad som hänt när hon höll på med new age.

– Jag har förstått att det var andemakter som påverkade mig.

Lina gick hem och rensade sin lägenhet från allt som hade med new age att göra.

– Jag har kastat ut böcker, kort, stenar, ja allt. Mitt hem idag är totalt annorlunda. Den kyla jag kände försvann och nu är det en helt annorlunda atmosfär.

Fast jobb tog bort ångest

Hennes arbetssituation ordnade också upp sig till slut. Tidigare hade hon sagt upp sig och tänkt att hon skulle starta eget företag och jobba med reiki healing. Hon var ensamstående och behövde försörja sina två barn.

– Jag hade en enorm ångest när jag inte hade fast arbete och hoppade runt på jobb inom vården. Jag visste inte om jag skulle klara det ekonomiskt, från månad till månad.

Nu släppte den ångesten. Efter att hon tagit emot Jesus fick hon fast jobb.

– Det har varit en av de största välsignelserna någonsin. Det har gett mig en enorm trygghet.

Sonens situation vände

Lina och andra i kyrkan hade också bett att Gud skulle hjälpa hennes son som hade ångest och blivit en hemmasittare. Han gick inte till skolan på ett helt år.

– Det var nästan det jobbigaste, att se honom må dåligt. Men nu går det jättebra för honom. Fast de bara tog emot elva elever på en speciell skola som tar emot barn med ångest, gjorde de ett undantag och han kom in som tolfte barn.

Otrolig kärlek

Det har hänt att Lina fått tillbaka gamla tankegångar. En dag började hon, precis som när hon hade en psykos, tänka att hon hade telepati.

– Då tog jag min Bibel. Jag visste att den talade om Guds vapenrustning, men inte var. Jag bad Gud visa mig och när jag slog upp Bibeln hamnade jag precis där. Jag började läsa och sedan försvann tankarna bara.

Lina känner att hon fortfarande växer i sin tro och att saker blir allt klarare. Den inre friden hon letat efter, och som hon fick uppleva när hon tog emot Jesus, finns fortfarande kvar fem år senare. Hon har också döpt sig för att visa att hon ville förnya sin relation med Jesus.

– Ibland kan jag ha svårt att greppa förlåtelsen, uppståndelsekraften och hans kärlek, att han kan älska oss så mycket. Jag har fått uppleva hans kärlek så otroligt. Det känns som om resan bara har börjat, säger Lina.