Marti Iluz kom till tro på Jesus i samband med att hennes judiske make studerade Nya testamentet och förstod att det var sant. Familjen bodde i Sydafrika och drev eget företag. När Marti var gravid med sitt andra barn fick hon märkliga symptom, bland annat ansiktsförlamning. Det slutade med att hon inte orkade arbeta och det påverkade ekonomin.

– Vi var tvungna att stänga vår lilla leksaksverksamhet på grund av min sjukdom. Vi hamnade i en finansiell kris, berättar Marti Iluz.

– Ändå lyckades vi bo kvar i vårt hus i ett helt år innan banken gjorde utmätning, fortsätter hon.

Till slut förlorade de ändå bostaden och fick flytta med de två barnen. Hon hörde Herren säga: ”Jag känner till allt som är fel i ditt liv och jag kommer att ta bort det och bygga upp ditt liv på nytt”.

– Jag är så tacksam att han gjorde det. Vi gick igenom två tuffa år; inget fungerade och inget flöt på.

– Vi lärde oss lita på Gud, vi hade inget val vid det tillfället. Det var hårt och svårt, men fullt av glädje.

Läste Jobs bok

Så småningom började Marti och maken Israel läsa ur Jobs bok varje morgon. De läste och grät.

– Vi grät för att vi hade två små pojkar att mata. Vi grät för att våra egna ansträngningar inte fungerade.

– Vi grät för att vi inte visste hur vår framtid skulle se ut, men samtidigt gladde vi oss i vetskapen om att Gud hade kontrollen.

Sjukdomen Marti hade var väldigt ovanlig och hon minns dagen när läkaren kryssade i svaret på den sista frågan för att bekräfta diagnosen.

– Du har Myastenia Gravis, sa läkaren till mig. Han verkade upprymd och glad för att han hittat orsaken till mina besvär.

Läkaren fortsatte med att berätta hur sällsynt sjukdomen var och att självaste Aristoteles Onassis lidit av den.

– Jag visste inte riktigt hur jag skulle tolka detta; var jag den lyckliga vinnaren av en sällsynt sjukdom som placerade mig i exklusivt sällskap med en mycket rik man som jag aldrig hade träffat?

Inget botemedel

Sjukdomen börjar vanligtvis i ansiktet för att sedan sprida sig till hjärtat och lungorna.

– Läkarna sa att det inte fanns något medicinskt botemedel och att ingen tidigare hade blivit frisk från den.

En operation skulle förhindra skador på nya områden, men läkarna befarade att de befintliga symptomen skulle finnas kvar och att de även kunde bli värre.

– Jag skulle bli tvungen att äta medicin för resten av livet. Jag fick uppmaningen att inte skaffa fler barn eftersom barnet hade en hög risk att drabbas av samma sjukdom.

Operationen bokades på Olivedale Randburg i Sydafrika. Två veckor innan operationen besökte familjen Martis föräldrar.

– Under tiden som jag höll på att natta vår son Yonathan hörde jag dessa ord: “Ikväll kommer du att bli botad”. Jag tänkte: ”Här är jag, redo”, men ingenting hände.

Under natten blev Marti medveten om en närvaro bredvid sängen.

– Det kändes som om händer rörde vid min kropp från fötterna och upp till mitt huvud med en värme som strålade. Jag bara visste att detta var Herren och började prisa honom.

Dagen efter kontaktade Marti kirurgen och sa att de inte behövde operera henne. Men det ville inte kirurgen lyssna på, operationen blev utförd och Thymuskörteln togs bort.

– Jag hade den nattliga upplevelsen i bakhuvudet och undrade om jag borde sagt nej till operationen, vad skulle resultatet blivit?

Slutade med medicin

Under återhämtningen från operationen tog hon den föreskrivna medicinen. När det första receptet tog slut skulle hon vara tvungen att hämta ett nytt. Men hela tiden fanns tankarna: “Tänk om min upplevelse den kvällen var verklig och inte bara en uppmuntran från Herren eller önsketänkande?” och att om jag inte provade skulle jag aldrig få veta.

– Så min man och jag bestämde oss för att vi inte skulle förnya receptet.

Marti blev starkare sakta men säkert. Efter fyra år kände hon sig fysiskt stark igen.

– Jag började närma mig 40-årsåldern och undrade om Herren kunde välsigna oss med ett till barn.

– Vi hade redan två fantastiska pojkar och läkaren hade avrått mig från en ny graviditet, men jag var tvungen att få veta.

Marti kontaktade sin neurologläkare och berättade att hon inte hade använt någon medicin efter den första dosen.

– Han var chockad eftersom ingen någonsin hade hört talas om att någon hade blivit botad från Myastenia Gravis.

På frågan om det var okej att bli gravid svarade han: “Du har inte haft symptom på fyra år? Satsa på det, du är helad”.

– Orden finns ännu kvar i mitt hjärta och är något av de mest glädjande besked jag någonsin fått.

En månad senare var Marti gravid och nio månader senare föddes Gabriella. Namnet betyder ”Guds kämpe”.

– Vår fina dotter är just det och kommer alltid att vara det sista sigillet på mitt helande. Hon är perfekt.

Marti lärde sig att Herren är god och går att lita på.

– Hans löften står fast, vare sig vi tror eller förstår dem. Jag lärde mig att han ser mig och att han hör mig. Jag lärde mig att han älskar mig mer än jag någonsin kan förstå.

Tog upp sina penslar

Under tiden som Marti var sjuk började hon måla igen. Hon hade alltid målat som barn och på högstadiet hade hon en fantastisk lärare. Men på universitet försvann spontaniteten och hon la av.

– Jag målade inte på 15 år, men när jag var sjuk och inte kunde arbeta började jag igen.

Marti beskriver hur människor som kommer till tro på Jesus ibland upphör med sådant de gjorde tidigare för att de anser att det hör till världen och det gamla livet.

– Vi måste hitta en väg. Konst är ett språk som Gud talar genom där ord inte räcker till.

– Vi kan använda konst till att predika evangelium. Det är ingen hobby. Vi kan vara så blyga, men om vi överlåter gåvan till Gud kan vi låta honom använda den och ära honom.

Marti tog upp sina penslar efter att de legat obrukade i flera år och hon vill uppmuntra andra som gett upp.

– Vi lever i en värld där bara den som är bäst räknas. Är du inte bäst, anses du inte vara någonting. Det är en felaktig och ohälsosam attityd.

Marti upplevde att hon blev betjänad av Gud när hon målade.

– Det är något som inte ska negligeras.

Marti börjar närma sig 60-årsåldern, men har inga planer på att trappa ner. Hon och maken bor numera i Qiryat Shemona i norra Israel. Där leder de en messiansk församling. Marti är också en uppskattad konstnär och målningarna är inspirerade av Bibelns berättelser.

– Min man och jag ser tillbaka på de tuffa åren med djup tacksamhet för vad Herren har gjort i oss.

De förstår nu vad Jakob menar i sitt brev i Nya testamentet: “Räkna det som ren glädje, mina bröder, när ni råkar ut för olika slags prövningar. Ni vet att när er tro prövas ger den uthållighet. Och låt uthålligheten leda till fulländad gärning, så att ni är fullkomliga och hela, utan brist på något sätt” (Jak 1:2-4).

– Vilken Gud vi tjänar! avslutar Marti.