Sofia Winsnes, 21 år, från Norrköping hade hela livet haft problem med sin käke och sitt bett.

– Sedan jag var liten har jag haft ett öppet överbett och bara kunnat använda tänderna längst bak. Det har alltid varit omständligt för mig att bita av mackor, godis och annan mat då jag inte kunnat använda tänderna längst fram i munnen, berättar Sofia Winsnes.

En möjlighet öppnade sig för henne att få göra en käk-operation, men för att kunna göra den var hon tvungen att dra ut två visdomständer och ha tandställning i ett och ett halvt år.

– Jag fick veta att det skulle bli ett stort ingrepp som krävde en noggrann planering.

Operationen planerades med ett företag från Belgien med modeller som skulle komma från Österrike.

– Två kirurger från olika delar av Sverige skulle operera mig och ett team på cirka åtta personer skulle vara med, säger hon.

Efter operationen skulle hon ha väldigt ont och inte kunna tugga och äta som vanligt på åtta veckor.

– Den 19 mars 2019 opererades jag. Operationen beräknades ta cirka fyra till fem timmar men den tog sju timmar att genomföra, säger Sofia.

Vid ingreppet delades Sofias överkäke i tre olika delar och två tänder togs bort. Underkäken klövs itu och flyttades fram och hon fick även en spik inslagen i pannan för att läkarna skulle kunna mäta käkarna.

– Jag fick sex titanplattor och 24 skruvar som skulle hålla ihop alla delar i över- och underkäken.

Operationen var misslyckad

När Sofias mamma och pappa kom till sjukhuset såg de direkt att Sofias övre tandrad såg sned ut. Hon blödde mycket från gommen eftersom läkarna inte lyckats att sy igen den under operationen.

– Jag fick stanna på sjukhuset och dagen efter blev jag röntgad. Röntgen visade att operationen inte alls hade gått som planerat, mitt bett var mycket värre än det var innan.

Inte en enda tand på vänster sida fick kontakt med varandra när Sofia bet ihop och käken lutade snett åt ett håll. Huvudkirurgen pratade med hennes föräldrar om resultatet och sa att han var bekymrad. Han förstod inte vad det var som gjorde att det gått så fel.

– Kirurgerna hade varit väl förberedda och planeringen kändes säker. Tanken var ju att jag skulle bli nöjd och kunna bita med alla mina tänder. Kirurgen berättade att jag var tvungen att göra en till operation eftersom resultatet inte blev bra.

Sofia fick små gummiband i munnen som skulle hålla ihop över- och underkäken tills vidare. Läkarna trodde att gummibanden skulle kunna dra rätt någon millimeter i de olika delarna av käken. Men det var omöjligt för käken att gå ihop. Det handlade om för många millimeter.

– Jag fick en ny operationstid två veckor efter detta. Min syster Karolina som nyligen vid blivit frälst, började be för mig att min operation skulle bli inställd.

Kirurgen blev sjuk

Någon timme innan Sofia skulle till sjukhuset fick hon ett samtal där en sköterska berättade att huvudkirurgen blivit sjuk och att operationen var tvungen att ställas in.

– Precis som Karolina bad blev operationen inställd och sköts upp två veckor till. Jag såg inte alls detta som ett bönesvar utan blev arg och ledsen. Jag kunde inte sova på nätterna och hade konstant smärta i ansiktet.

Sofia kämpade med att försöka få i sig tabletter och äta. Det skulle gå ytterligare två veckor innan en ny operation kunde genomföras och efter den gå igenom hela rehabiliteringsperioden en gång till. Detta var oerhört jobbigt för henne.

– När det hade gått tre veckor efter min första operation och det var en vecka kvar tills jag skulle opereras, besökte jag tandregleringen. Röntgenbilderna efter operationen hade inte förändrats. Jag kunde fortfarande inte bita ihop.

Käkpartiet framtill var fortfarande snett. Gummibanden hade inte hjälpt, och nu hade även Sofias käke växt ihop helt.

Ändrade sin bön

– Det min syster Karolina gjorde efter att hon fick bönesvaret om inställd operation var att hon ändrade sin bön. Hon la händerna många gånger på min käke och bad i Jesu namn att min käke skulle ställas på plats.

Sofia tyckte mest att Karolina var konstig som verkligen trodde att Jesus skulle kunna hela henne eftersom Sofia visste att det var omöjligt för käken att flytta sig.

– Jag och mamma åkte till sjukhuset för min andra operation. Jag gjorde mig i ordning, fick morfin och samtalade med min narkosläkare. Efter vi pratat lite om hur jag kände inför operationen tyckte han att min huvudkirurg också skulle prata med mig innan jag sövdes.

Huvudkirurgen skulle egentligen inte ta den tiden med henne eftersom de var så säkra på att operationen skulle ske, men han kom in i rummet. Han bad att få titta på Sofia och det som hände sen kommer hon aldrig att glömma.

– Jag visste direkt att något hade hänt då jag såg hans ansiktsuttryck. Han sa till mig att min käke var helt på plats. Allt det sneda hade rätat ut sig och jag hade full kontakt med alla tänder.

Hon kände i den stunden att tänderna på vänster sida nuddade vid varandra vilket hon inte hade känt på en hel månad. Läkaren sa att det inte fanns någon anledning att operera.

– Jag fattade ingenting. Hela läkarteamet kom in och tittade på mig, sedan skickade de hem oss.

Allt brast

Det blev ingen operation och Sofia hamnade i chock. När hon och hennes mamma satte sig i bilen brast allt.

– Vi båda grät och det var då jag förstod att Jesus hade helat mig. Han helade mig i sista sekund och visste att jag behövde det svart på vitt för att kunna tro på honom.

När Sofia var på återbesök och berättade om att hennes syster hade bett för henne sa kirurgen att han inte kunde förklara det som hänt med Sofias käke. Han sa att hon måste ha fått hjälp från himlen.

– Min tandläkare sa också att jag fått hjälp från himlen när jag kom till henne, men att hon egentligen inte fick prata om sådana saker. Både min kirurg och tandläkare hade på varsitt håll funderat mycket över mig, om vad som egentligen hade hänt och hur allt bara hade löst sig.

Kom till tro

Sofia gav hela sitt liv till Jesus. Hon förstod att han sökte henne och ville ha en relation med henne. Allt har förändrades efter detta.

– Jag trodde inte ens att jag behövde honom i mitt liv innan. Jag har fått sanningen i mitt hjärta och Gud har fyllt mitt tomrum som jag länge själv försökte fylla. Men det är inte bara mig Gud söker.

Sofia konstaterar att Gud vill ha en relation med alla därför att han älskar alla med en gränslös kärlek som ingen människa kan ge.

– Bibeln beskriver en Gud som är mäktig bortom ord. Att hela en käke är lätt för honom. Men det han framför allt vill göra är att uppenbara Jesus Kristus för syndare, skänka dem omvändelsen som ger liv och föra in dem i en evig relation med sig själv. Det är också det vi är skapade till; att njuta av honom och ära honom för evigt. Kom till Jesus, säger Sofia och refererar till Apostlagärningarna 11:18.