Richard Ahlberg hade varit i tjänst som pastor i Östersund i sju år och han kände att han hade kommit till vägs ände i sitt arbete. Familjen bodde i byn Ås med 2 000 invånare utanför stan.

– Jag trampade vatten visionärt. Det var lite gnissel på olika sätt och jag behövde ett break, berättar Richard.

Annars trivdes familjen i byn och de ville gärna bo kvar, men Richard ville inte jobba kvar i församlingen. Vad skulle han göra nu? Han bad till Gud om vägledning.

– Det är som en födelseprocess när Gud vill leda oss i vägskälen i våra liv. Ofta stängs det något innan något nytt öppnas upp, säger Richard.

Under bön fick Richard plötsligt ett starkt tilltal från Herren: ”Starta ett bageri i din källare”. Richard tyckte det var absurt då han aldrig hade haft något intresse för att baka. Men tiden gick och visionen dröjde kvar i Richards hjärta, den hade satt sig fast med hullingar i hans inre.

– Det som kommer från Gud kommer tillbaka och sitter kvar. Man blir inte av med det.

Richard kunde inte baka och hade ingen erfarenhet från bageribranschen. Han gick och malde dessa tankar i över ett år. Hans fru trodde inte alls på det. De hade inte pengar till startkapital, deras källare var förfallen och det var mycket svårt att se hur det skulle kunna bli lönsamt att driva ett litet bageri i byn.

”Nu ska du starta”

– I maj 2012 sa Gud att det var dags att starta.

Richard hade problem med hälsan och tyckte att timingen var dålig. Men hans fru hade blivit övertygad om att det var en vision från Gud och de började renovera den fuktskadade källaren. Richard grubblade på hur han skulle kunna lära sig att baka. När han var på besök i ett bageri i en annan stad fick han veta att det fanns kurser till bagare i hans egen hemby.

Det fanns en skylt med namnet ”Eldrimner” precis nära deras hus. Det visade sig vara ett nationellt mathantverkscentrum som bland annat utbildade bagare.

– Jag kunde byn utan och innan, förutom detta. Jag trodde det var ett fornnordiskt museum, eller något.

Richard fick sista platsen på utbildningen som skulle starta några veckor senare. Folk kom från när och fjärran för att gå kursen, medan Richard kunde cykla några hundra meter.

– Jag fick en perfekt totalutbildning. Jag lärde mig allt jag behövde veta.

Åkte på konkursauktion

En dag hörde en klasskompis av sig om att ett bageri hade gått i konkurs i Rättvik och att de sålde sin utrustning. ”Åk!” sa Richards fru.

Richard hamnade i en auktion och han köpte det ena efter det andra. Men det saknades en passande degblandare och en ugn. Han fick tipset att det fanns till salu på annat håll så han lyckades komma över det samma dag. Richard hade bara en liten lastbil som han kunde köra med ett B-körkort. Han lyckades tillsammans med en kompis packa den till bristningsgränsen. Allt fick plats.

På vägen hem slog det honom plötsligt att allting kanske inte skulle gå att få in genom dörren ner till källaren. Han hade inte mätt någonting.

Vid midnatt blev de stoppade av polisen. Någon hade ringt dem för att de körde vingligt. Efter att ha pratat en stund med polisen kunde de sedan köra vidare.

– Med fem millimeters marginal fick vi ner både ugn, frys och degblandare nerför trappan genom källarens trånga dörr. Eftersom vi renoverade så hade hantverkarna tagit bort dörrkarmarna.

Richard kunde se hur Gud var med i alla detaljer.

Jesus – Livets bröd

Våren 2013 kunde han öppna bageriet ”Livets bröd” hemma i källaren. Både bageri och butik.

– Det var viktigt att det fick bli en mötesplats. Jag var mer intresserad av människor än av bröd.

Richard hade haft en längtan och en bön att han skulle få bli en offentlig person i byn. Han blev nu känd som ”bagaren”. Han hade en soffa i lokalen och bjöd på kaffe, och han fick många pratstunder med kunderna. Bröden gav han namn som: tro, hopp, kärlek, evighet och korsbröd.

– Jag var tydlig med att jag gjorde det till Guds ära.

Richard drev bageriet i sju år. Omsättningen ökade lite från år till år. Sedan upplevde de en kallelse till Australien. De sålde huset för att åka men då stängde corona ner allting och flytten gick till Alvesta i Småland i stället och tillbaka till pastorstjänst.

– Gud använder oss om vi bara ställer oss till hans förfogande. Men vi kan ha många egna tankar som kan blockera eller göra det komplicerat. Jag tror att vi ofta begränsar oss själva. Gud kommer att använda oss på ett sätt som vi kanske inte har räknat med. Jag tror det är viktigt att kunna vara nollställd inför det. Att inte bygga för mycket på egna planer och förväntningar. Vi behöver söka Gud mycket.