Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Allt handlar om andra

​Louise Olofsson | 20 mar , 2015
I början av januari packade Sisela Pettersson, 19 år, sin väska och åkte till Los Angeles. Där tjänar hon staden på flera olika sätt genom Dream Center, samtidigt som hon lär sig om Bibeln. – Jag har förstått att det inte handlar om mig, utan att leva sitt liv för andra, säger hon.
2015_v12---LIVSBERÄTTELSE-2---liten

Sisela Pettersson lämnade Vetlanda i början av året för att i sju månader gå en bibelskola på andra sidan jorden. Bibelskolan är på Dream Center som ligger i centrala Los Angles. Det är en organisation som hittar och uppfyller behov för över 80 000 människor varje månad. Deras motto är ”hitta ett behov och fyll det, hitta det trasiga och laga det”. Det innebär allt från att dela ut mat, ge boende till familjer i nöd och städa kvarter.
Sisela hade hört om Dream Center från vänner och genom kyrkan, men hon visste inte så jättemycket om skolan innan hon kom hit.
– Det är riktigt häftigt att få ta del av deras arbete. Man kan prata om Dream Center och allting som händer här, men du förstår det inte fullt ut förrän du är här, säger Sisela.
Veckoschemat för skolan ser ut på det sättet att på förmiddagarna är det bön, bibelvärderingar och bokstudium. På eftermiddagarna får eleverna välja olika inriktningar inom kyrkans olika arbeten. Det kan vara allt från att åka med en ”foodtruck” och dela ut mat till hemlösa till att hjälpa till i den lokala kyrkan.
Sisela valde att hjälpa till i barnkyrkan. Under de olika veckodagarna åker de ut till olika områden i Los Angeles, där de har Kids Jam. Jam står för Jesus And Me. De leker med barnen, berättar bibelberättelser och bjuder in dem till kyrkan. För många av barnen är det enda chansen att höra om Jesus och de kommer varje vecka till Kids Jam.
– Man känner att det är en viktig del av deras liv, säger Sisela.
På gudstjänsterna i kyrkan får hon även undervisa barnen, vilket var första gången för Sisela.
– Det var väldigt nervöst, men kul! Det var lite svårare med tanke på språket, men man blir ju bättre och bättre, säger hon.

Fem månader kvar

Sisela har varit på skolan i två månader nu och hon är nöjd med valet att åka hit.
– Jag har lärt mig att det inte handlar om mig själv. Allt handlar om att leva sitt liv för att hjälpa andra, säger Sisela.
Hon beskriver att hennes tro har blivit starkare och att hon har lärt sig vikten av att sprida buskapet om Jesus.
– Det är så viktigt! Det jag tror på har jag verkligen fått sätta i handling här.
Hon har fem månader kvar i Los Angeles och förväntningarna är högre nu än när hon kom dit.
– Jag vill att min tro ska växa ännu mer så klart och jag vill få ett ännu större hjärta för andra människor, berättar hon.
Hon vill påverka barnens liv och få sätta avtryck som kan få påverka deras liv.
På lördagarna åker hela skolan och flera hundra andra ut till något som kallas ”Adopt A Block”. Då åker man ut till över 200 kvarter runtom Los Angeles för att tjäna och hjälpa till. Där har de Kids Jam, sopar trottoarer och delar ut mat, kläder och leksaker till folket som bor i de olika områdena.
– Detta är väldigt roligt. Jag åker till ett område i centrala Los Angeles där de allra flesta hemlösa bor. Det är en väldigt annorlunda miljö mot vad man är van vid från Sverige och det stinker av droger och smuts. Jag är väldigt glad att få vara en del av att åka ut dit och få välsigna dem på de sätt man kan, berättar Sisela.

”Enda chansen att komma iväg”

Varför hon valde att gå en bibelskola utomlands har flera förklaringar.
– Detta är min chans att få se något nytt och annorlunda, för jag vet att jag vill bo i Sverige resten av mitt liv, berättar hon och fortsätter:
-– Att få åka hit till USA är ju väldigt bra för jag lär mig prata engelska bättre och man får uppleva en ny kultur, vilket är roligt!
Dream Centers bibelskola är väldigt praktisk och det var viktigt för Sisela när hon valde skola.
– Jag ville inte gå en bibelskola där jag mest läste om Bibeln utan att sätta den i handling. Jag ville gå en skola där jag fick utöva det jag lärde mig på flera olika sätt, säger hon.
Hon hade egentligen inte så mycket förväntningar eller uppfattningar innan hon kom dit. Det enda hon visste var det som stod på hemsidan och det hon hörde från två vänner som går där.
– Men jag visste att den var väldigt praktisk och det var det jag ville ha. Det handlar verkligen om att hjälpa andra här och jag vill bara utveckla det mer och mer i mitt liv!

Reste med vänner

Hon åkte till Los Angeles tillsammans med sin syster och två vänner.
– Jag är glad att jag åkte tillsammans med dem, jag vet inte om jag kommit iväg annars. Det är kul att kunna ha detta äventyr tillsammans med dem.
Att skolan hade en klass som startade i januari bidrog också mycket att det blev just denna skolan.
– Jag tog studenten i somras och jobbade sedan på ett konditori ett halvår. Det var kul att få lite paus från skolan och få jobba lite innan det här.

Kristen grund

Hon har gått på kristen grundskola, vilket hon tycker gav en bra grund.
– Det stärkte verkligen min tro, man hade kristna vänner och fick kristna värderingar, berättar hon. Det gav en väldigt bra grund att bygga vidare på.
Hon beskriver att hon alltid var omsluten av kyrkan och skolan, det var som en egen miljö.
När hon sedan började gymnasiet fick hon lämna sin trygghetszon.– Jag tror jag fick en liten chock, eller i alla fall en ny verklighet. När man går på kristen skola och bara haft kristna vänner, så tänker man nästan att det inte finns något annat. Men plötsligt var jag den enda som var kristen och jag fick lära mig hur jag skulle hantera allt, säger Sisela.
I gymnasiet fick hon ta i handling allt hon hade lärt sig i tryggheten, men det ser hon som en bra erfarenhet nu.
– Nu har jag insett att att livet med Jesus är att leva för andra och det vill jag fortsätta med resten av mitt liv, säger en leende Sisela.

​Louise Olofsson
 
eBlick
Trupperna_ska_inte_dras_tillbaka
jan 16, 2020
Försvarsutskottets ordförande Pål Jonsson (M) anser inte att Sverige ska ta hem den svenska truppen från Irak. – Sverige har 70 soldater i Irak, detta åtagande förlängdes med ett år i december, den insatsen har nu pausats, men vi hoppas att de kan återgå till sin uppgift; att utbilda irakier snarast, säger Pål Jonson till Inblick.
eBlick
jan 16, 2020
Den 4 januari hölls minnesgudstjänsten för Reinhard Bonnke i USA. Owe Carlsson från Citykyrkan i Älmhult fick en speciell inbjudan och var på plats. – Det var ett privilegium för mig att känna Reinhard Bonnke, den tyska evangelisten som påverkade så många i världen. Jag fick en speciell inbjudan till minnesgudstjänsten. Det var en stor förmån, säger Owe Carlsson som här berättar om sitt samarbete med Bonnke.
eBlick
jan 16, 2020
Digitala medier tar mer och mer av vår tid och inkräktar på behov av sömn, motion och sociala relationer. Det kan leda till psykisk ohälsa. – Vi ska inte backa utvecklingen, det går inte. Men vi ska använda våra digitala verktyg på ett smartare sätt och inse att det finns en baksida med dem, sa Anders Hansen till Inblick under en föreläsning om välmående.
eBlick
jan 10, 2020
I mitten av 1990-talet fick flera medarbetare på Berliner Zeitung som samarbetat med Stasi sluta. Nu avslöjas att tidningens nye ägare var inofficiell medarbetare åt Stasi.
eBlick
jan 10, 2020
Nu är det klart för start för rättegången i Uppsala tingsrätt där tre tidigare ledarfigurer i den omtalade Filadelfiaförsamlingen i Knutby står åtalade. Rättegången inleds den 14 januari.
eBlick
jan 02, 2020
Elscooterbolaget Voi har anmält till Datainspektionen att över en miljon kunder kan ha drabbats av en säkerhetslucka i företagets system. Voi har tidigare anmält att en användare lyckats ta sig in i företagets tekniska system där kvitton från olika användare lagrats. Då ska felet ha rättats till och användarna enbart kunnat ladda ned sina egna kvitton, enligt Voi. Nu visar det sig att Voi uppskattar antalet drabbade kunder till "över en miljon".
eBlick
jan 02, 2020
Det finns fortfarande ett 50-tal minderåriga barn med någon form av koppling till Sverige i de fångläger i den syriska öknen där tillfångatagna utländska IS-terrorister hålls internerade. Regeringen Löfven säger sig vara fokuserad på att hämta hem de IS-barn som är föräldralösa. Men enligt utrikesminister Ann Linde är det svårt att fastställa att de verkligen saknar mamma och pappa.
eBlick
jan 02, 2020
I mitten av december fällddes Norge återigen av Europadomstolen. Sju domar har hittills fallit, norska Barnevernet är nu dömt i fem av dem och ytterligare 28 fall ska behandlas. – Att Norge inte tar detta på allvar är omskakande. I andra länder hade parlamentet tillsatt en undersökningskommission, säger den norska människorättsjuristen Gro Hillestad Thune.
eBlick
dec 19, 2019
– Julförberedelserna började tidigt under min uppväxt i Vilhelm Mobergsbygderna i Småland. Julgrisen slaktades hemma på gården hos mina föräldrar som var lantbrukare. Och jag minns julbaken av sju sorters kakor och hur mamma fernissade golven i vårt hus. Jag älskar julen, berättar landshövdingen Maria Larsson.
eBlick
dec 19, 2019
När polisen grep fembarnsmamman Solveig för att hon flydde från Barnevernet skedde det efter stora svenska polisinsatser och ledde till en omfattande svensk mediebevakning. Nu kan Inblick avslöja att det svenska polisbefäl som ledde gripandet har dömts i domstol för kvinnoförnedrande behandling av sina kollegor.
eBlick
dec 12, 2019
European Prayer Breakfast arrangerades i Bryssel 3-5 december och samlade kristna från Europas alla hörn. Pastorn Carlton Deal var primus motor och koordinerade eventet. Bland medarbetarna fanns också svenska Marie Bengtsson Bennet.