Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Allt handlar om andra

​Louise Olofsson | 20 mar , 2015
I början av januari packade Sisela Pettersson, 19 år, sin väska och åkte till Los Angeles. Där tjänar hon staden på flera olika sätt genom Dream Center, samtidigt som hon lär sig om Bibeln. – Jag har förstått att det inte handlar om mig, utan att leva sitt liv för andra, säger hon.
2015_v12---LIVSBERÄTTELSE-2---liten

Sisela Pettersson lämnade Vetlanda i början av året för att i sju månader gå en bibelskola på andra sidan jorden. Bibelskolan är på Dream Center som ligger i centrala Los Angles. Det är en organisation som hittar och uppfyller behov för över 80 000 människor varje månad. Deras motto är ”hitta ett behov och fyll det, hitta det trasiga och laga det”. Det innebär allt från att dela ut mat, ge boende till familjer i nöd och städa kvarter.
Sisela hade hört om Dream Center från vänner och genom kyrkan, men hon visste inte så jättemycket om skolan innan hon kom hit.
– Det är riktigt häftigt att få ta del av deras arbete. Man kan prata om Dream Center och allting som händer här, men du förstår det inte fullt ut förrän du är här, säger Sisela.
Veckoschemat för skolan ser ut på det sättet att på förmiddagarna är det bön, bibelvärderingar och bokstudium. På eftermiddagarna får eleverna välja olika inriktningar inom kyrkans olika arbeten. Det kan vara allt från att åka med en ”foodtruck” och dela ut mat till hemlösa till att hjälpa till i den lokala kyrkan.
Sisela valde att hjälpa till i barnkyrkan. Under de olika veckodagarna åker de ut till olika områden i Los Angeles, där de har Kids Jam. Jam står för Jesus And Me. De leker med barnen, berättar bibelberättelser och bjuder in dem till kyrkan. För många av barnen är det enda chansen att höra om Jesus och de kommer varje vecka till Kids Jam.
– Man känner att det är en viktig del av deras liv, säger Sisela.
På gudstjänsterna i kyrkan får hon även undervisa barnen, vilket var första gången för Sisela.
– Det var väldigt nervöst, men kul! Det var lite svårare med tanke på språket, men man blir ju bättre och bättre, säger hon.

Fem månader kvar

Sisela har varit på skolan i två månader nu och hon är nöjd med valet att åka hit.
– Jag har lärt mig att det inte handlar om mig själv. Allt handlar om att leva sitt liv för att hjälpa andra, säger Sisela.
Hon beskriver att hennes tro har blivit starkare och att hon har lärt sig vikten av att sprida buskapet om Jesus.
– Det är så viktigt! Det jag tror på har jag verkligen fått sätta i handling här.
Hon har fem månader kvar i Los Angeles och förväntningarna är högre nu än när hon kom dit.
– Jag vill att min tro ska växa ännu mer så klart och jag vill få ett ännu större hjärta för andra människor, berättar hon.
Hon vill påverka barnens liv och få sätta avtryck som kan få påverka deras liv.
På lördagarna åker hela skolan och flera hundra andra ut till något som kallas ”Adopt A Block”. Då åker man ut till över 200 kvarter runtom Los Angeles för att tjäna och hjälpa till. Där har de Kids Jam, sopar trottoarer och delar ut mat, kläder och leksaker till folket som bor i de olika områdena.
– Detta är väldigt roligt. Jag åker till ett område i centrala Los Angeles där de allra flesta hemlösa bor. Det är en väldigt annorlunda miljö mot vad man är van vid från Sverige och det stinker av droger och smuts. Jag är väldigt glad att få vara en del av att åka ut dit och få välsigna dem på de sätt man kan, berättar Sisela.

”Enda chansen att komma iväg”

Varför hon valde att gå en bibelskola utomlands har flera förklaringar.
– Detta är min chans att få se något nytt och annorlunda, för jag vet att jag vill bo i Sverige resten av mitt liv, berättar hon och fortsätter:
-– Att få åka hit till USA är ju väldigt bra för jag lär mig prata engelska bättre och man får uppleva en ny kultur, vilket är roligt!
Dream Centers bibelskola är väldigt praktisk och det var viktigt för Sisela när hon valde skola.
– Jag ville inte gå en bibelskola där jag mest läste om Bibeln utan att sätta den i handling. Jag ville gå en skola där jag fick utöva det jag lärde mig på flera olika sätt, säger hon.
Hon hade egentligen inte så mycket förväntningar eller uppfattningar innan hon kom dit. Det enda hon visste var det som stod på hemsidan och det hon hörde från två vänner som går där.
– Men jag visste att den var väldigt praktisk och det var det jag ville ha. Det handlar verkligen om att hjälpa andra här och jag vill bara utveckla det mer och mer i mitt liv!

Reste med vänner

Hon åkte till Los Angeles tillsammans med sin syster och två vänner.
– Jag är glad att jag åkte tillsammans med dem, jag vet inte om jag kommit iväg annars. Det är kul att kunna ha detta äventyr tillsammans med dem.
Att skolan hade en klass som startade i januari bidrog också mycket att det blev just denna skolan.
– Jag tog studenten i somras och jobbade sedan på ett konditori ett halvår. Det var kul att få lite paus från skolan och få jobba lite innan det här.

Kristen grund

Hon har gått på kristen grundskola, vilket hon tycker gav en bra grund.
– Det stärkte verkligen min tro, man hade kristna vänner och fick kristna värderingar, berättar hon. Det gav en väldigt bra grund att bygga vidare på.
Hon beskriver att hon alltid var omsluten av kyrkan och skolan, det var som en egen miljö.
När hon sedan började gymnasiet fick hon lämna sin trygghetszon.– Jag tror jag fick en liten chock, eller i alla fall en ny verklighet. När man går på kristen skola och bara haft kristna vänner, så tänker man nästan att det inte finns något annat. Men plötsligt var jag den enda som var kristen och jag fick lära mig hur jag skulle hantera allt, säger Sisela.
I gymnasiet fick hon ta i handling allt hon hade lärt sig i tryggheten, men det ser hon som en bra erfarenhet nu.
– Nu har jag insett att att livet med Jesus är att leva för andra och det vill jag fortsätta med resten av mitt liv, säger en leende Sisela.

​Louise Olofsson
 
eBlick
Under_cover-polis_farharde_Skandiamannen
mar 19, 2020
Efter att chefsåklagaren Krister Peterssons nyligen lovade att Palmemordet ska vara löst före halvårsskiftet, har blickarna riktats mot Stig Engström, känd som Skandiamannen. Ali Lindholm, senare kontroversiell chef för länskriminalens hårt kritiserade informatörsverksamhet, förhörde Stig Engström redan dagen efter mordet.
eBlick
mar 19, 2020
Sedan mordet på nyårsafton på en tjugoårig gängmedlem i Stockholmsförorten Rinkeby, har det varit relativt lugnt i området. Några förklaringar till detta är att ett flertal av medlemmarna i de två rivaliserande gangstergängen Shottaz och Dödspatrullen antingen sitter fängslade eller är döda. Men det är, enligt uppgift, ett bedrägligt lugn. – Det finns småkids som ser upp till de här snubbarna, som vill bli lika coola och sälja knark, bära pistol och skjuta för att döda, säger en informationskälla med nära anknytning till Rinkebygängen till Inblick.
eBlick
mar 19, 2020
– Jag är väldigt orolig eftersom inget just nu tyder på en förändrad Mellanösternpolitik. Sveriges ensidiga erkännande av en palestinsk stat komplicerar möjligheterna att normalisera och återuppbygga relationerna till Israel, säger Lars Adaktusson angående Sveriges förhållande till Israel.
eBlick
mar 12, 2020
– Ett invandrarparti har problem att hitta ett gemensamt tema och gemensamt språk, det är olika kulturer och olika nätverk. De ska få kurden från förorten att rösta på Yüksel; turken som är vän med Erdogan, den ekvationen är svår att få ihop, säger den moderate riksdagsledamoten Hanif Bali till Inblick.
eBlick
mar 12, 2020
De israeliska myndigheter beslöt i måndags kväll att alla som anländer till Israel tvingas till två veckors karantän före inresa.
eBlick
mar 12, 2020
Trots att Göteborgs moské av TV4 Nyheterna avslöjats med att på sin hemsida länka till en annan hemsida, New Muslim Guide, där det förkunnas att en kvinna inte har rätt att neka till att ha sex med sin man, och halvhjärtat tagit avstånd från dess innehåll, så fortsätter moskén att länka till hemsidan med sin förkastliga kvinnosyn.
eBlick
mar 05, 2020
Den psykiska ohälsan har ökat markant de senaste åren. Det gäller även inom kristna kretsar och läkare Morgan Lundell efterlyser fler själavårdare i kyrkorna för att minska ohälsan. – Vi behöver fler "lekmanna-fältsjukvårdare", som kan ge första hjälpen i våra kyrkor. Det behövs innan någon är dödligt sjuk i sin psykiska ohälsa, säger Morgan Lundell till Inblick.
eBlick
mar 05, 2020
Maj-Gull Lidén bor tillsammans med sin make Kenneth i centralorten Vilhelmina. Hon reagerar mycket starkt på de nedskärningar i den kommunala välfärden som kommunledningen planerar att genomföra. – De har misskött ekonomin, säger hon till Inblick.
eBlick
feb 27, 2020
Förra söndagen bad hundratals troende vid Västra muren för de som drabbats av coronaviruset. – Som judar tror vi att Gud har makten att komma med helande. Vi är inte läkare, men vi kan be, säger Rabbi Avi Berman.
eBlick
feb 27, 2020
Ett nätverk av poliser som kan knytas till Socialdemokraterna ligger bakom de manipulerade polisutredningar som i över ett decennium undergrävt Karins trovärdighet, efter att hon anmälde den polis hon bodde tillsammans med för våldtäkt. Hennes syskon har nu allierat sig med detta nätverk för att – som Karin misstänker – göra henne arvslös.
eBlick
feb 27, 2020
Den omdebatterade utställningen ”Medlöperi och Motstånd – Nazismen i Norrköping då och nu”, på Norrköpings stadsmuseum, har lockat stora skaror besökare. Förra lördagen slogs nytt besöksrekord. Utställningen, som belyser nazismens historia i Norrköping från 1930-talet och framåt, har utsatts för hot och påtryckningar från nynazistiska Nordiska motståndsrörelsen och har även polisanmälts av Sverigedemokraterna.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 03 mar, 2020
Christian Mölk | 27 feb, 2020
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019
Christian Mölk | 13 aug, 2019