Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Hans Weichbrodt om livet, tron och bibelläsningen

Michaela Agnarsson | 26 mar , 2015
Mellan predikningar, konferensförberedelser, styrelsemöten och coachningstimmar får Inblick sitta ned med Hans Weichbrodt för ett personligt samtal om hans liv och hans tro. Samt inta en slät kopp Earl Grey för hans del, utan varken mjölk eller socker.
2015_v11---LIVSBERÄTTELSE-2---liten

– Jag är en sportig person och prioriterar en lång promenad dagligen, berättar han och vågar sig på att även berätta vilket idrottslag som ligger honom varmast om hjärtat; Västra Frölunda, vars hejaklacks-bänk ofta får hans support om han befinner sig på hemmaplan.
Den ena dagen möter jag den karismatiska prästen iklädd en klassisk prästkrage, som är halvt dold bakom den vita liturgiska alban. 
Gången därpå kommer han till vår mötesplats med långa kliv i jeans, gympaskor och mössan neddragen långt ner över öronen. 
Påbylsad, men hans positiva energi som kännetecknar honom på scenen såväl som vid sidan av scenen går inte att ta miste på.
Hans berättar om veckans olika uppdrag, från krönikor till möten runtom i Sverige. Veckorutinerna varierar kraftigt och han betonar vikten av att skapa fasta rutiner i de ständigt nya miljöerna han rör sig i. 
En rask långpromenad och minst en halvtimme på telefonen till frun därhemma är de viktigaste punkterna han alltid packar med sig när han reser runt och talar om kristen tro i olika sammanhang.
– Väldigt tidigt gick det upp för mig, att frågeställningarna kring Jesus som Guds son, korsfästelsen och evigheten bara kunde förhålla sig på två sätt, säger han och fortsätter med sitt resonemang:
– Om det då var sant – då visste jag att jag var en idiot om jag inte satsade livet på det.

Konfirmation

Hans föddes i USA, hans pappa jobbade för GE och Nasa och utvecklade atombåtar som skulle smyga tyst fram i vattnet. Några år i staterna följdes av en ny hemort i Västerås då pappan fick jobb på Asea, medan hans mamma jobbade som sjuksköterska. 
Skrattande berättar han att den tekniska färdigheten som kännetecknade hans far, saknas hos honom så till den grad att det är komiskt.
– Jag växte upp i en familj med högt tempo, de var positiva till kyrkan men tro var inte en del av vardagen. Min äldre bror var agnostiker men påbörjade en konfirmation av kulturella skäl. 
När Hans skulle konfirmera sig på en stiftgård i Rättvik tog både gemenskapen och frågorna kring Gud tag i honom.
– Efter Rättvik började diskussionerna hemma med en skärpt bror som var agnostiker. 
Hans ville tillbaka till Rättvik och ville vara ledare även om han inte var helt trygg i tron. 
– Jag kom till tro på ett irriterande stillsamt sätt, som en vågrörelse under tre till fyra år, tills jag förstod att han fanns på riktigt.
– Jag kom tidigt till en punkt utan återvändo, vilket irriterade mig väldigt, då jag inte var säker, berättar han. 
Hans beslöt sig för att bli kristen men konstaterar att det inte var någon stark känsloupplevelse till att börja med. 

College i USA

Han reste till USA och blev placerad i Kansas, ovanligt platt att besöka men där var det desto vanligare att vara kristen. I delstaten började han med teater på allvar. 
– Du har någonting när det gäller teater, konstaterade en av lärarna på skolan och Hans första huvudroll ledde så småningom till att han fick stipendium och reste runt i USA och tävlade i teaterframträdanden.
– Teater och kommunikation tyckte jag var kul, jag blev tränad på ett helt annat sätt där vilket utmanade mig, berättar Hans. 
– Jag fick ta lite mer kritik, blev noggrannare samt fick utveckla mig mycket.

En chockartad vändning

Det började växa fram en förnimmelse om att han skulle åka hem och bli präst. Detta trots att han kom tvåa i en stor tävling i Texas och fick ett erbjudande om ett lukrativt stipendium på fyra år på ett topp-college. 
– Jag gick ut på gården i mars, det var varmt ute och då kände jag att prästyrket var det som var min uppgift.
Han drömmer om att skriva böcker och utveckla sin förkunnelse.
– Jag är 0 eller 1, typ som när jag går, antingen är det irriterande långsamt eller så snabbt så andra blir frustrerade, säger Hans yvigt gestikulerande där han sitter i läderfåtöljen. Hans främsta passion gäller bibelkunskap och den kristna trons rötter.
– Det är mycket som skakar, många tappar kontakten med kristendomens DNA. 

Anta utmaningen

Hans berättar att han har kommit fram till att den avgörande punkten för kristen tro ligger i våra vardagliga rutiner. Detta ledde till att Hans Weichbrodt och Berit Simonsson, som ofta predikar tillsammans, särskilt började uppmuntra till bibelläsning under hösten 2014. Här mötte de en förkrosselse som hörde ihop med att många tappat bibelläsningen. 
En tanke hos honom under en morgonbön i september grundlade konceptet till Anta utmaningen som sedan konkretiserats och formulerats av Svenska Bibelsällskapet. 
Hans sammanfattar resonemanget i ett citat:
– Att leva i fromhet, med fokus på Jesus, att läsa Bibeln och att ha en nära kontakt med andra kristna leder nästan per automatik till fokus, skärpa och ödmjukhet.

MICHAELA AGNARSSON


--

Allt fler antar utmaningen


Över 3 000 har redan registrerat sig för att läsa bibeln dagligen via Svenska Bibelsällskapets ekumeniska satsning för 2015 “Anta Utmaningen”. 
Fler ansluter sig i takt med nyhetens spridning, detta trots obefintlig marknadsbudget.


Svenska Bibelsällskapets ekumeniska initiativ “Anta utmaningen” drog officiellt igång i januari detta år och drygt 3 000 personer har redan skrivit upp sig för att anta utmaningen att läsa Bibeln varje dag.
– Fler och fler ansluter sig till projektet från olika kyrkosammanhang i takt med spridningen om initiativet, trots att organisationens marknadsbudget varit obefintlig, skrattar Anders Blåberg, generalsekreterare för Svenska Bibelsällskapet, då Inblick möter upp på deras huvudkontor i centrala Uppsala. 
Styrelsemöte ska precis äga rum och en av punkterna på agendan är hur projektet ska fortgå under kommande år på grund av den positiva responsen från olika kyrkosammanhang.
En målsättning som Svenska Bibelsällskapet har med projektet är att uppmuntra daglig bibelläsning samt lyfta fram Bibeln som en aktuell skrift. Satsningen löper som en röd tråd genom föreningens aktiviteter under år 2015 och sammanfaller även med föreningens 200-års jubileum som kommer bjuda på diverse festligheter under kalenderåret.
Rent konkret finns det tre spår att välja mellan för den som registrerar sig; helbibel-, halvbibel- eller kvartsbibelspåret. 

Michaela Agnarsson


--

FAKTARUTA:

Svenska Bibelsällskapet:


Svenska Bibelsällskapets målsättning är att göra Bibeln känd och använd. Det är en ekumenisk organisation som grundades år 1815. Föreningen har sedan dess verkat som kyrkornas plattform för bibelarbete i Sverige och samarbetar med cirka 145 bibelsällskap över hela världen.
 
 
eBlick
Trupperna_ska_inte_dras_tillbaka
jan 16, 2020
Försvarsutskottets ordförande Pål Jonsson (M) anser inte att Sverige ska ta hem den svenska truppen från Irak. – Sverige har 70 soldater i Irak, detta åtagande förlängdes med ett år i december, den insatsen har nu pausats, men vi hoppas att de kan återgå till sin uppgift; att utbilda irakier snarast, säger Pål Jonson till Inblick.
eBlick
jan 16, 2020
Den 4 januari hölls minnesgudstjänsten för Reinhard Bonnke i USA. Owe Carlsson från Citykyrkan i Älmhult fick en speciell inbjudan och var på plats. – Det var ett privilegium för mig att känna Reinhard Bonnke, den tyska evangelisten som påverkade så många i världen. Jag fick en speciell inbjudan till minnesgudstjänsten. Det var en stor förmån, säger Owe Carlsson som här berättar om sitt samarbete med Bonnke.
eBlick
jan 16, 2020
Digitala medier tar mer och mer av vår tid och inkräktar på behov av sömn, motion och sociala relationer. Det kan leda till psykisk ohälsa. – Vi ska inte backa utvecklingen, det går inte. Men vi ska använda våra digitala verktyg på ett smartare sätt och inse att det finns en baksida med dem, sa Anders Hansen till Inblick under en föreläsning om välmående.
eBlick
jan 10, 2020
I mitten av 1990-talet fick flera medarbetare på Berliner Zeitung som samarbetat med Stasi sluta. Nu avslöjas att tidningens nye ägare var inofficiell medarbetare åt Stasi.
eBlick
jan 10, 2020
Nu är det klart för start för rättegången i Uppsala tingsrätt där tre tidigare ledarfigurer i den omtalade Filadelfiaförsamlingen i Knutby står åtalade. Rättegången inleds den 14 januari.
eBlick
jan 02, 2020
Elscooterbolaget Voi har anmält till Datainspektionen att över en miljon kunder kan ha drabbats av en säkerhetslucka i företagets system. Voi har tidigare anmält att en användare lyckats ta sig in i företagets tekniska system där kvitton från olika användare lagrats. Då ska felet ha rättats till och användarna enbart kunnat ladda ned sina egna kvitton, enligt Voi. Nu visar det sig att Voi uppskattar antalet drabbade kunder till "över en miljon".
eBlick
jan 02, 2020
Det finns fortfarande ett 50-tal minderåriga barn med någon form av koppling till Sverige i de fångläger i den syriska öknen där tillfångatagna utländska IS-terrorister hålls internerade. Regeringen Löfven säger sig vara fokuserad på att hämta hem de IS-barn som är föräldralösa. Men enligt utrikesminister Ann Linde är det svårt att fastställa att de verkligen saknar mamma och pappa.
eBlick
jan 02, 2020
I mitten av december fällddes Norge återigen av Europadomstolen. Sju domar har hittills fallit, norska Barnevernet är nu dömt i fem av dem och ytterligare 28 fall ska behandlas. – Att Norge inte tar detta på allvar är omskakande. I andra länder hade parlamentet tillsatt en undersökningskommission, säger den norska människorättsjuristen Gro Hillestad Thune.
eBlick
dec 19, 2019
– Julförberedelserna började tidigt under min uppväxt i Vilhelm Mobergsbygderna i Småland. Julgrisen slaktades hemma på gården hos mina föräldrar som var lantbrukare. Och jag minns julbaken av sju sorters kakor och hur mamma fernissade golven i vårt hus. Jag älskar julen, berättar landshövdingen Maria Larsson.
eBlick
dec 19, 2019
När polisen grep fembarnsmamman Solveig för att hon flydde från Barnevernet skedde det efter stora svenska polisinsatser och ledde till en omfattande svensk mediebevakning. Nu kan Inblick avslöja att det svenska polisbefäl som ledde gripandet har dömts i domstol för kvinnoförnedrande behandling av sina kollegor.
eBlick
dec 12, 2019
European Prayer Breakfast arrangerades i Bryssel 3-5 december och samlade kristna från Europas alla hörn. Pastorn Carlton Deal var primus motor och koordinerade eventet. Bland medarbetarna fanns också svenska Marie Bengtsson Bennet.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019
Christian Mölk | 13 aug, 2019
Ruben Agnarsson | 23 maj, 2019
Christian Mölk | 08 maj, 2019
Christian Mölk | 21 apr, 2019