Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Hans Weichbrodt om livet, tron och bibelläsningen

Michaela Agnarsson | 26 mar , 2015
Mellan predikningar, konferensförberedelser, styrelsemöten och coachningstimmar får Inblick sitta ned med Hans Weichbrodt för ett personligt samtal om hans liv och hans tro. Samt inta en slät kopp Earl Grey för hans del, utan varken mjölk eller socker.
2015_v11---LIVSBERÄTTELSE-2---liten

– Jag är en sportig person och prioriterar en lång promenad dagligen, berättar han och vågar sig på att även berätta vilket idrottslag som ligger honom varmast om hjärtat; Västra Frölunda, vars hejaklacks-bänk ofta får hans support om han befinner sig på hemmaplan.
Den ena dagen möter jag den karismatiska prästen iklädd en klassisk prästkrage, som är halvt dold bakom den vita liturgiska alban. 
Gången därpå kommer han till vår mötesplats med långa kliv i jeans, gympaskor och mössan neddragen långt ner över öronen. 
Påbylsad, men hans positiva energi som kännetecknar honom på scenen såväl som vid sidan av scenen går inte att ta miste på.
Hans berättar om veckans olika uppdrag, från krönikor till möten runtom i Sverige. Veckorutinerna varierar kraftigt och han betonar vikten av att skapa fasta rutiner i de ständigt nya miljöerna han rör sig i. 
En rask långpromenad och minst en halvtimme på telefonen till frun därhemma är de viktigaste punkterna han alltid packar med sig när han reser runt och talar om kristen tro i olika sammanhang.
– Väldigt tidigt gick det upp för mig, att frågeställningarna kring Jesus som Guds son, korsfästelsen och evigheten bara kunde förhålla sig på två sätt, säger han och fortsätter med sitt resonemang:
– Om det då var sant – då visste jag att jag var en idiot om jag inte satsade livet på det.

Konfirmation

Hans föddes i USA, hans pappa jobbade för GE och Nasa och utvecklade atombåtar som skulle smyga tyst fram i vattnet. Några år i staterna följdes av en ny hemort i Västerås då pappan fick jobb på Asea, medan hans mamma jobbade som sjuksköterska. 
Skrattande berättar han att den tekniska färdigheten som kännetecknade hans far, saknas hos honom så till den grad att det är komiskt.
– Jag växte upp i en familj med högt tempo, de var positiva till kyrkan men tro var inte en del av vardagen. Min äldre bror var agnostiker men påbörjade en konfirmation av kulturella skäl. 
När Hans skulle konfirmera sig på en stiftgård i Rättvik tog både gemenskapen och frågorna kring Gud tag i honom.
– Efter Rättvik började diskussionerna hemma med en skärpt bror som var agnostiker. 
Hans ville tillbaka till Rättvik och ville vara ledare även om han inte var helt trygg i tron. 
– Jag kom till tro på ett irriterande stillsamt sätt, som en vågrörelse under tre till fyra år, tills jag förstod att han fanns på riktigt.
– Jag kom tidigt till en punkt utan återvändo, vilket irriterade mig väldigt, då jag inte var säker, berättar han. 
Hans beslöt sig för att bli kristen men konstaterar att det inte var någon stark känsloupplevelse till att börja med. 

College i USA

Han reste till USA och blev placerad i Kansas, ovanligt platt att besöka men där var det desto vanligare att vara kristen. I delstaten började han med teater på allvar. 
– Du har någonting när det gäller teater, konstaterade en av lärarna på skolan och Hans första huvudroll ledde så småningom till att han fick stipendium och reste runt i USA och tävlade i teaterframträdanden.
– Teater och kommunikation tyckte jag var kul, jag blev tränad på ett helt annat sätt där vilket utmanade mig, berättar Hans. 
– Jag fick ta lite mer kritik, blev noggrannare samt fick utveckla mig mycket.

En chockartad vändning

Det började växa fram en förnimmelse om att han skulle åka hem och bli präst. Detta trots att han kom tvåa i en stor tävling i Texas och fick ett erbjudande om ett lukrativt stipendium på fyra år på ett topp-college. 
– Jag gick ut på gården i mars, det var varmt ute och då kände jag att prästyrket var det som var min uppgift.
Han drömmer om att skriva böcker och utveckla sin förkunnelse.
– Jag är 0 eller 1, typ som när jag går, antingen är det irriterande långsamt eller så snabbt så andra blir frustrerade, säger Hans yvigt gestikulerande där han sitter i läderfåtöljen. Hans främsta passion gäller bibelkunskap och den kristna trons rötter.
– Det är mycket som skakar, många tappar kontakten med kristendomens DNA. 

Anta utmaningen

Hans berättar att han har kommit fram till att den avgörande punkten för kristen tro ligger i våra vardagliga rutiner. Detta ledde till att Hans Weichbrodt och Berit Simonsson, som ofta predikar tillsammans, särskilt började uppmuntra till bibelläsning under hösten 2014. Här mötte de en förkrosselse som hörde ihop med att många tappat bibelläsningen. 
En tanke hos honom under en morgonbön i september grundlade konceptet till Anta utmaningen som sedan konkretiserats och formulerats av Svenska Bibelsällskapet. 
Hans sammanfattar resonemanget i ett citat:
– Att leva i fromhet, med fokus på Jesus, att läsa Bibeln och att ha en nära kontakt med andra kristna leder nästan per automatik till fokus, skärpa och ödmjukhet.

MICHAELA AGNARSSON


--

Allt fler antar utmaningen


Över 3 000 har redan registrerat sig för att läsa bibeln dagligen via Svenska Bibelsällskapets ekumeniska satsning för 2015 “Anta Utmaningen”. 
Fler ansluter sig i takt med nyhetens spridning, detta trots obefintlig marknadsbudget.


Svenska Bibelsällskapets ekumeniska initiativ “Anta utmaningen” drog officiellt igång i januari detta år och drygt 3 000 personer har redan skrivit upp sig för att anta utmaningen att läsa Bibeln varje dag.
– Fler och fler ansluter sig till projektet från olika kyrkosammanhang i takt med spridningen om initiativet, trots att organisationens marknadsbudget varit obefintlig, skrattar Anders Blåberg, generalsekreterare för Svenska Bibelsällskapet, då Inblick möter upp på deras huvudkontor i centrala Uppsala. 
Styrelsemöte ska precis äga rum och en av punkterna på agendan är hur projektet ska fortgå under kommande år på grund av den positiva responsen från olika kyrkosammanhang.
En målsättning som Svenska Bibelsällskapet har med projektet är att uppmuntra daglig bibelläsning samt lyfta fram Bibeln som en aktuell skrift. Satsningen löper som en röd tråd genom föreningens aktiviteter under år 2015 och sammanfaller även med föreningens 200-års jubileum som kommer bjuda på diverse festligheter under kalenderåret.
Rent konkret finns det tre spår att välja mellan för den som registrerar sig; helbibel-, halvbibel- eller kvartsbibelspåret. 

Michaela Agnarsson


--

FAKTARUTA:

Svenska Bibelsällskapet:


Svenska Bibelsällskapets målsättning är att göra Bibeln känd och använd. Det är en ekumenisk organisation som grundades år 1815. Föreningen har sedan dess verkat som kyrkornas plattform för bibelarbete i Sverige och samarbetar med cirka 145 bibelsällskap över hela världen.
 
 
eBlick
Donald_Trump_(29496131773) (1)
aug 07, 2020
Trumps tweet ”när plundringen börjar, börjar skjutningen” blockerades nyligen av Twitter och fick en varningstext: ”Denna Tweet överträder Twitters regler om att glorifiera våld”. Twitter har tidigare släppt igenom Irans Ayatollah Khameinis uppmaningar om att eliminera Israel.
eBlick
aug 07, 2020
Samtliga EU-ledare, inklusive Sveriges statsminister Stefan Löfven, utropade sig till segrare efter det maratonlånga toppmötet om EU:s långtidsbudget och ett återhämtningspaket för EU efter coronautbrottet. Men på hemmaplan möts Löfven av alltfler röster som vill lämna EU. – Nu ska vi som inte är med i eurozonen vara med och betala för haveriet. Totalt underkänt, säger Jeff Ahl, styrelseledamot i Alternativ för Sverige, till Inblick.
eBlick
aug 07, 2020
Förra veckan sändes Jesusfestivalen 2020 digitalt från Älmhult. Koncernchefen för Kanal 10, Börje Claesson, är nöjd med satsningen. – Jag tackar Gud för att vi gjorde det här och det blev faktiskt riktigt, riktigt bra, säger en glad Börje Claesson till Inblick.
eBlick
jul 16, 2020
Försvarsminister Peter Hultqvist hoppade av förhandlingarna och vill inte finansiera Försvarsberedningens förslag, trots att han endast har Miljöpartiet bakom sitt förslag. – Det finns ändå goda möjligheter att riksdagen genomför och finansierar Försvarsberedningens förslag, säger Mikael Oscarsson (KD).
eBlick
jul 16, 2020
Mångsysslaren Peo Thyrén har dragit igång en skivbolagsverksamhet som kommer att fokusera på att ge ut instrumental musik. Först ut i raden är gitarristen Erik Mjörnell som framför akustiska och avskalade versioner av några omtyckta psalmer.
eBlick
jul 06, 2020
En sexmejlande polisutredare. En sexköpande åklagare. En sextrakasserande förtalsbloggerska. Och kriminella personer som kan knytas till Sveriges sexindustri. Det nätverk som försvarat en våldtäktsanmäld polis och hotat ”Karin” – kvinnan som blev våldtagen – har samspelat med hennes anhöriga, vilket gjort ”Karin” rättslös och arvslös. Hoten började när ”Karin” berättade i TV4 om poliser som besökt bordeller i Talinn, samt om våldtäkten och de efterföljande hoten.
eBlick
jul 06, 2020
För någon vecka sedan släppte Roland Utbult sin nya skiva "Längs vägen”. – Det som står utanför min kontroll är att dessa sånger blev klara innan jag blev sjuk i corona. Men när de sedan ges ut så fungerar de rätt in i vårt sammanhang, berättar Roland Utbult som är i Älmhult för att medverka i Kanal 10:s sommarprogram.
eBlick
jun 18, 2020
PISA 2018 visar att Sveriges skolresultat förbättrats och välkomnades i höstas av regeringen. Nu ställs dock frågor om de förbättrade resultaten berodde på fusk. – Det är bra att vi får till stånd en kommission som kvalitetsgranskar PISA 2018 undersökningens resultat, säger den liberale politikern och läraren Niklas Lehresjön till Inblick.
eBlick
jun 18, 2020
I måndags släpptes volym fem av Bo Theutenbergs ”Dagbok från UD”. Boken beskriver hur UD:s ledning omgående kopplade ett grepp om Palmeutredningen. – De här trupperna hade aldrig stormat in om det hade varit en ensam gärningsman. Varför detta engagemang från Utrikesdepartementet där UD tog ledningen över polisutredningen? frågar författaren sig.
eBlick
jun 05, 2020
Sovjetunionen och KGB låg bakom mordet på Olof Palme i medverkan med Iran och Sovjet-trogna kurder. Det menar Bo Theutenberg, som nästa vecka släpper den femte och sista volymen av "Dagbok från UD". 34 år efter Palmemordet tar han bladet från munnen. - Det är ett för landet uppslitande slut, säger han.
eBlick
jun 04, 2020
Jonas Olsson har drivit Sjöstugans camping och hotell i Älmhult i 19 år. Redan sedan starten har de hyrt ut kanoter. Det är en viktig del av verksamheten. – Att paddla kanot är en jättehärlig aktivitet. Och under den tid som vi lever i nu blir det något helt annorlunda. Gillar man uteaktiviteter så är det en kanonbra aktivitet.