Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Britt hade cancer – blev frisk efter förbön

​Eva Ruderstam | 16 apr , 2015
När Britt Burström fick diagnosen cancer i bukspottskörteln ville hon inte ta några cellgifter, trots att det skulle innebära att hon inte skulle överleva. – Jag fick förbön via Kanal 10 och Södermalmskyrkan och dagen efter var både smärtan och knölen borta. Sedan dess har jag inte haft några problem. Jag är frisk, säger Britt.
2015_v16---LIVSBERÄTTELSE---STOR

Britt Burström växte upp i Skellefteå. Mamman dog när Britt bara var två och ett halvt år gammal, och det blev en tuff uppväxt på många sätt.
– Men pappa var en klippa när det gällde tron och så fort jag lärt mig läsa läste jag testamentet jag fått av pappa.
14 år gammal kom Britt till ett avgörande – genom en dröm.
– Jag drömde att jag satt i mörkret på skolans utedass och där hörde en röst: ”Nu kommer Jesus tillbaka”. Jag tänkte att jag får nog inte följa med, men så kom bibelversen för mig: ”Var och en som tror på honom ska inte gå under utan ha evigt liv”. Jag öppnade dörren ut i ljuset och sa att jag tror ju på Jesus. Sedan dess har det bara varit Jesus för mig.

Änka som 23-åring

Sedan dess har Britt flera gånger fått budskap från himlen genom drömmar och syner. Hon gifte sig som 20-åring, men trots att de var väldigt lyckliga upplevde Britt i en dröm att de inte skulle få så lång tid tillsammans.
När de varit gifta i tre år såg Britt en dag en bild för sitt inre, av sig själv i svarta sorgekläder. Strax därefter råkade Egon ut för en trafikolycka med sin motorcykel och några dagar senare dog han.
– När jag fick dödsbudet gick jag direkt och satte mig vid orgeln och spelade och sjöng om Himlen. Det var som om jag sjöng med änglarna.
Britt var bara 23 år när hon blev änka och ensam med två barn.
– Men Guds Ande hade förberett mig. Och han helade också. Visst var det sorg och saknad, men jag kände mig samtidigt så buren.
Två år senare träffade Britt en ny man, Gösta. De var gifta i 54 år, men för ett år sedan fick även Gösta flytta hem till Himlen. 
Gösta hade tre barn sedan tidigare och Britt hade två. De fick också ett gemensamt barn och Britt fick en stor uppgift i att fostra sex barn. Idag har familjen utökats med 17 barnbarn och 23 barnbarnsbarn.

Cancer i bukspottskörteln

Våren 2011 drabbades Skellefteå av vattenparasiten Cryptosporidium. Britt hade problem med magsmärtor och diarré i fem månader, men när parasiten försvunnit fortsatte hennes problem.
I april 2013 åkte jag till vårdcentralen som i sin tur skickade vidare mig till röntgen. Då visade det sig att jag hade cancer i bukspottskörteln, och det var det som orsakade mina problem.
– Läkarna skulle ta prover på bukspottskörteln. Innan undersökningen bad jag och sa, nu får du Jesus gå på min högra sida och den helige Ande på min vänstra. Så går vi tillsammans. När jag kom in till undersökningen kände jag en sådan frid. Doktorn berättade efteråt att han sett på mig att jag upplevt något speciellt och jag fick berätta att Gud var med mig.
Läkarna ville sätta in cellgifter mot cancern, men Britt sa nej, trots att det innebar en dödsdom.
– Jag ville inte bli sjuk och dålig av några cellgifter. Jag fick bara lite smärtstillande tabletter och jag mådde faktiskt riktigt bra.

Förbön på distans

2013 fick Britt flytta till ett trygghetsboende i Skellefteå. Hon ser ofta på Kanal 10, som hon stöttat i flera år, och ringde in till förbönsprogrammet Vi ber för dig och fick en böneduk. 
Vid pingsthelgen 2014 mådde Britt riktigt dåligt.
– Jag hade väldigt ont under bröstet, där det fanns en knöl. Sköterskan sa att det var cancern som orsakat den, men jag ville inte söka vård.
På måndagen, annandag pingst, lyssnade Britt till en gudstjänst från Södermalmskyrkan.
– Efter predikan sa mötesledaren att den som var ensam och behövde förbön kunde höra av sig. Jag ringde och berättade om min situation, och vi bad i telefonen. Sedan lovade han att de skulle lyfta min situation under bönen i församlingsgudstjänsten.

Knölen och smärtan borta

Nästa dag vaknade Britt utan smärta.
– Jag började trycka på magen och kände att jag inte hade ont längre, knölen var helt borta! När en kvinna i personalen frågade hur jag mådde berättade jag att jag mådde bra. Vi tryckte och klämde på magen, men det fanns ingen knöl. 
Även sjuksköterskan såg direkt att något hade hänt. 
– När han hörde att jag inte hade ont sa han: ”Du har nog blivit helad.”
Det har gått ett knappt år sedan dess, Britt mår bra och smärtan i magen har inte kommit tillbaka.
– Jag har pratat med läkaren här på trygghetsboendet, men jag har inte gjort någon ny röntgenundersökning. Det tar emot att gå igenom den undersökningen igen och jag tycker att när jag är så frisk som jag är nu så behöver jag inte gå igenom alla de där proverna.

Fick se Jesus och änglar

Helandet är inte den enda gången som Britt har upplevt övernaturliga händelser.
– För fyra år sedan var jag i en kyrka. Det var nattvardsfirande och pastorn sa att om det är något som ni vill bära fram till Jesus, så gör det innan ni går fram. Jag hade en sorg inom mig på grund av sjukdom i familjen, det var som en klump i mitt hjärta. Så jag sa till Jesus, nu får du ta rubbet. 
– När jag sedan kom fram till nattvardsbordet fick jag se två änglar som stod på andra sidan av altarringen i jämnhöjd med mig. Jag såg dem så tydligt att jag fortfarande kan se dem för mitt inre när jag vill. 
– Jag fick också se en mansperson som stod vid altaret och tittade ner på nattvardsgästerna. Jag fick en känsla av att det var Jesus. Vid samma tillfälle kunde jag också rent fysiskt känna en hand på min axel, trots att ingen människa rörde vid mig. Jag är övertygad om att det var Guds ande som rörde vid mig.

Pojken blev frisk

Britt berättar också om en händelse hösten 2011. Hon hade nära kontakt med en iransk flykting, som hade en syster i Teheran. Systern födde en pojke, men han var så svårt sjuk att läkarna sade att han inte skulle överleva. Förtvivlad ringde mamman till sin syster i Sverige, som i sin tur ringde till ”Mamma Britt”. 
– Familjen var inte kristen, men de ville att jag skulle be för bebisen. Jag ringde vidare till vänner som är bönemänniskor så att vi kunde hjälpas åt att be för barnet. När jag satte mig i min gungstol för att be fick jag till mig bibelberättelsen om officeren och hans svårt sjuka tjänare. Jesus sa bara ett ord, och så blev pojken frisk.
En och en halv vecka senare fick Britt ett nytt telefonsamtal.
– Då ringer min iranska vän och tackar för förbönen för sin systerson. Pojken är helt frisk och läkarna står helt förstummade, de säger att ett mirakel har hänt.
Några månader senare träffar Britt mamman och pojken i samband med den iranska vännens bröllop i Sverige. Fortfarande ber hon regelbundet för pojken och hela hans familj.
Britt har hunnit fylla 80 år, men hon är fortfarande aktiv i sin tjänst för Jesus.
– Så sent som för en månad sedan kom en afghansk man fram till mig och bad mig att berätta om Jesus. Jag berättade och uppmuntrade honom att be själv, och så slussade jag honom vidare till Pingstkyrkan, som hjälper honom vidare. 
– Man blir aldrig för gammal för att arbeta för Gud, säger Britt Burström.

​Eva Ruderstam
 
eBlick
palme
okt 29, 2020
Olof Palme, Anders Thunborg, Lennart Ljung, Per Rudberg och Bo Theutenberg förvaltade Sveriges hemliga livlina till Nato. Palmemordet skedde under en period då Bo Theutenberg manövrerades bort från UD, Anders Thunborg slutade som försvarsminister, marinchefen Per Rudberg pensionerades och Lennart Ljung byttes ut som överbefälhavare.
eBlick
okt 16, 2020
I slutet av september anordnade Israels Vänner en debatt mellan politiker om antisemitism i Malmö. Alla politikerna hade stött på problemet och var överens om att det främst finns bland grupper inflyttade från Mellanöstern. Samtidigt betonades att det finns antisemitism i alla extrema grupper och även en vardagsantisemitism i samhället.
eBlick
okt 16, 2020
Fler och fler arabländer överger den heliga kon Palestina. Inom loppet av en månad slöt två arabiska gulfstater, Förenade Arabemiraten och Bahrain, normaliseringsavtal med Israel. För Israel är det livsviktigt att accepteras av sina grannar. Men det palestinska ledarskapet fördömer avtalet och känner sig övergivna.
eBlick
okt 09, 2020
I slutet av september arrangerade Israels vänner en konferens mot antisemitism i Malmö. Fredrik Sieradzki från judiska församlingen var inbjuden för att berätta hur han ser på problemet och vad som görs för att vända trenden.
eBlick
okt 01, 2020
Tillsammans med övriga anställda och frilansare på redaktionen ser Inblicks redaktionsledning till att ta fram Inblicks innehåll varje vecka. Här är en presentation av redaktionsledningens medarbetare.
eBlick
sep 24, 2020
Fredsavtalet mellan Israel och de två arabstaterna Förenade Arabemiraten och Bahrein undertecknades i förra veckan i Vita huset i Washington, DC. Strax innan meddelade Bahrein att de som den fjärde arabiska staten erkände Israel, några veckor efter att Förenade Arabemiraten fattat samma beslut.
eBlick
sep 14, 2020
Han säger i polisförhören att han kände ett tvång att döda två människor för att få inre frid. Daniel Nyqvist har varken före eller efter det brutala dubbelmordet i Linköping 2004 varit i klammeri med rättvisan. I 16 år levde han under radarn. I nästa vecka ställs han inför rätta åtalad för ett dubbelmord han erkänt sig skyldig till.
eBlick
sep 14, 2020
Förra måndagen presenterade Olle Eriksson projektet Ung inlåst under ett digitalt seminarium från Skyddsvärnets lokaler i Stockholm. – Vår fulla övertygelse är att om vi ska lyckas nå dem som fått en tråkig och tuff start i livet behöver de få en tilltro till vuxenvärlden, berättade Olle Eriksson.
eBlick
sep 11, 2020
Rinkeby Folkets hus var oroliga för att barnen glömdes bort under coronakrisen. Därför startade man tillsammans med Rädda Barnen initiativet Pysselakuten i maj i år. Drygt en månad senare greps och anhölls Rinkeby Folkets hus ordförande av polis, misstänkt för våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.
eBlick
sep 03, 2020
Cajsa Tengblad kom nyligen ut med boken "Kroppsnöjd och själsstark." På ett personligt sätt beskriver hon sin väg till att bli nöjd med sin kropp och ger tips på vad själen behöver för att må bra. – Att bli vän med sig själv och stärka den psykiska motståndskraften är livsviktigt, säger hon.
eBlick
sep 03, 2020
Professionella artister och musiker har drabbats hårt av restriktionerna som följt av pandemin med förlorade speltillfällen och intäkter. Nu visar en ny enkätundersökning att var tredje musiker är på väg att lämna yrket. – Den verkliga siffran är mycket högre, säger musikern Simon Ådahl till Inblick.